Τυροκομείο Βογιατζιδάκη

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

63 χρόνια τυροκομείο είναι αυτό του Βογιατζιδάκη και παράγει βουτυράτα ανθότυρα, ωριμασμένες γραβιέρες και μυρωδάτα κεφαλοτύρια, στα Ρούστικα Ρεθύμνου.

Δεν ξεκολλούσε από το μαχαίρι το ανθότυρο. Μας το κέρασαν μαζί με τον καφέ στο καφενείο του Παλοπετράκη στα Ρούστικα. Επέμεινε ο ίδιος να πάμε να δούμε το τυροκομείο του χωριού. Χρόνια είχα να δοκιμάσω τόσο βουτυράτο, γλυκό ανθότυρο. Αφήνουμε τον καφέ στη μέση και πάμε. Τους βρίσκουμε σε μια ωραία αναμπουμπούλα, το γάλα άτμιζε, δύο εργάτες ανακάτευαν το τυρί, άλλος έπλενε και ο ενενηντάχρονος Βαγγέλης Βογιατζιδάκης δεν έπαιρνε τα μάτια του από το τυρομάλαμα. «Το τυρί γίνεται καλό μόνο αν είσαι πάνω από το καζάνι», θα μου πει αργότερα ο γιος του, Νίκος.

Εξήντα τρία χρόνια τυροκομείο. Κάτω το μαγαζί, πάνω το σπίτι τους. Ο γιος του Νίκος μεγάλωσε μέσα στο τυρί. Σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων και εργάστηκε σε ξενοδοχειακές μονάδες μέχρι να επιστρέψει λίγα χρόνια αργότερα. «Ήθελα μια δική μου δουλειά και τότε ήταν καλά χρόνια για τα τυροκομεία, ο Έλληνας ξόδευε για το καλό ελληνικό τυρί», θυμάται ο Νίκος. Είκοσι χρόνια μετά, ο Νίκος διαχειρίζεται 5 τόνους γάλα τη μέρα. Παράγει γραβιέρα με ωρίμαση τουλάχιστον έξι μηνών, ανθότυρο νωπό και ξερό, κεφαλοτύρι, ΠΟΠ ξινομυζήθρα και λευκό τυρί (φέτα), με μεγαλύτερη αναλογία πρόβειου γάλακτος σε όλα. Το κατσικίσιο γάλα το αξιοποιούν κυρίως σε αμιγώς κατσικίσια τυροκομικά, και μάλιστα προσπαθούν να αυξήσουν την παραγωγή τους, καθώς ο κόσμος τα ζητάει περισσότερο.

Μετά την παραγωγή της γραβιέρας, προσθέτουν στο καζάνι φρέσκο πρόβειο γάλα σε μεγάλη ποσότητα, με αποτέλεσμα ο ανθότυρός τους να έχει περίπου 15% λιπαρά, εξ ου και η νοστιμιά και γιατί κολλούσε στο μαχαίρι. «Το τυρί είναι ζωντανό, δεν δίνεις όποιο να ’ναι στον πελάτη σου. Άλλος το θέλει πιο γλυκό και άλλος πικάντικο, άλλος παλιό και άλλος φρέσκο. Αναζητούμε ποιο είναι το κοινό κάθε μαγαζιού και δίνουμε χέρι με χέρι το τυρί που αρέσει στον καθένα», εξηγεί ο Νίκος.


Στοιχεία παραγωγού: Ρούστικα Ρεθύμνου, τηλέφωνο: Τ/28310-91.209.

Στην Αθήνα το βρίσκουμε ενδεικτικά στην Αγροτική Γωνιά, στο Παραδοσιακό Μπακάλικο (Ηλιούπολη και Παγκράτι), στον Ζουριδάκη, στο Nora’s Deli και σε πολλά ακόμα σημεία.

Ορίζοντες (διανομέας Θεσσαλονίκης): Τ/23990-20.424, Μανούσος (διανομέας Αθήνας): Τ/210-75.22.263.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή