Η ΕΚΤ ετοιμάζεται να μειώσει τα επιτόκια ανεξάρτητα από τη Fed

Η ΕΚΤ ετοιμάζεται να μειώσει τα επιτόκια ανεξάρτητα από τη Fed

Η Ευρωζώνη παρέμεινε στάσιμη τα τελευταία πέντε τρίμηνα

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επί μεγάλο μέρος της τελευταίας διετίας τα στελέχη των κεντρικών τραπεζών ένθεν και ένθεν του Ατλαντικού αύξησαν επιθετικά τα επιτόκια για να καταπολεμήσουν την άνοδο των τιμών. Σήμερα οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ τονίζουν πόσο έχει αμβλυνθεί αυτό το πρόβλημα στην Ευρωζώνη, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η οικονομία της διαφέρει από την αμερικανική. Επίσης, επανέλαβαν την ολοένα και πιο ενδυναμωμένη άποψή τους ότι ο υψηλός πληθωρισμός αποκλιμακώνεται, οπότε ο στόχος τους για το 2% φαίνεται εφικτός. Η ΕΚΤ ενδεχομένως να μειώσει τα επιτόκια στη συνεδρίασή της τον Ιούνιο. «Βρισκόμαστε ξεκάθαρα σε μια διαδικασία αποπληθωρισμού», δήλωσε ο Γκάμπριελ Μάλαφ, διοικητής της Τράπεζας της Ιρλανδίας και ένας εκ των 26 μελών του Δ.Σ. της ΕΚΤ. «Εντούτοις, ό,τι συμβαίνει στις ΗΠΑ είναι δυνητικά μια εκ νέου επιτάχυνση».

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), από πλευράς της, βρίσκεται ενώπιον απροσδόκητα υψηλών καταγραφών του δείκτη, ενώ το επενδυτικό κοινό πλέον στοιχηματίζει πως οι μειώσεις των επιτοκίων θα γίνουν έως το τέλος του 2024. Αυτή, όμως, η περιρρέουσα ατμόσφαιρα επικρατεί και στις ευρωπαϊκές αγορές, περιπλέκοντας την εικόνα για τους διαμορφωτές της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη. «Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ό,τι συμβαίνει στις ΗΠΑ», είπε ο κ. Μάλαφ. Πιθανολογεί δε ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο. «Αν αυτό συμβεί προ της Fed, ίσως είναι ένδειξη για τις αγορές ότι θα επικεντρωθούμε στον πρωταρχικό μας στόχο», πρόσθεσε. Η Ευρωζώνη παρέμεινε στάσιμη τα τελευταία πέντε τρίμηνα λόγω υψηλών τιμών και επιτοκίων, την ώρα που οι ΗΠΑ αναπτύσσονταν απρόσμενα δυναμικά.

Στη Γηραιά Ηπειρο οι τιμές πήραν την ανιούσα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η Ε.Ε. απεξαρτήθηκε τάχιστα από το ρωσικό φυσικό αέριο. Εντούτοις, το σοκ των τιμών διαπέρασε την οικονομία και ο πληθωρισμός τον Μάρτιο επιβραδύνθηκε τελικά στο 2,4%. Στις ΗΠΑ, τώρα, ο πληθωρισμός ενισχύεται διότι η ζήτηση υπηρεσιών και αγαθών διατήρησε τις τιμές σε υψηλά επίπεδα. Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ τόνισε ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να πεισθούν οι πολίτες ότι ο υψηλός πληθωρισμός εξαλείφθηκε. Παρά τις διαφορές, υφίσταται αλληλεπίδραση. Αφενός τα στοιχήματα ότι η Fed θα διατηρήσει τη μείωση των επιτοκίων έχουν ωθήσει τις ομολογιακές αποδόσεις στην Ευρώπη, ασκώντας μεγαλύτερη πίεση στην οικονομία της Ευρωζώνης, αφετέρου αποδυναμώνουν το ευρώ έναντι του δολαρίου, το οποίο τείνει να είναι πληθωριστικό, επειδή καθιστά ακριβότερες τις εισαγωγές. Τέλος, συνεχίζεται η συζήτηση στους κόλπους της ΕΚΤ περί του αριθμού των περικοπών στο κόστος δανεισμού και του μεγέθους τους, ενώ το ΔΝΤ εισηγήθηκε μειώσεις ανά τρίμηνο έως τον Σεπτέμβριο του 2025, ώστε το επιτόκιο καταθέσεων να υποχωρήσει στο 2,5%, από το 4% σήμερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή