Η «Γευσήνους» επεκτείνεται στη Βόρεια Ελλάδα

Η «Γευσήνους» επεκτείνεται στη Βόρεια Ελλάδα

Η εταιρεία βιομηχανικού catering ολοκλήρωσε την απόκτηση του 60% της ΤΟΠ ΚΡΑΦΤ και σχεδιάζει νέα εξαγορά

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρή παρουσία στη Βόρεια Ελλάδα αποκτά πλέον η κορυφαία εταιρεία βιομηχανικού catering στην Ελλάδα, η «Γευσήνους», μετά την ολοκλήρωση της απόκτησης του 60% της ΤΟΠ ΚΡΑΦΤ Α.Ε., εταιρείας που δραστηριοποιείται στο ίδιο αντικείμενο και εδρεύει στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, πριν καλά καλά «στεγνώσει» το μελάνι του νέου καταστατικού της ΤΟΠ ΚΡΑΦΤ, η οποία μάλιστα μετονομάζεται σε «Γευσήνους North», η «Γευσήνους» ετοιμάζεται να προχωρήσει σε απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών σε εταιρεία βιομηχανικού catering, αυτή τη φορά στην Κεντρική Ελλάδα, ενώ ο μεσοπρόθεσμος σχεδιασμός της προβλέπει μία ακόμη εξαγορά. Την ίδια ώρα, η εταιρεία που ίδρυσε το 1992 ο Μανώλης Βαβουράκης, ξεκινώντας από μια κρουασαντερί, συνεχίζει την οργανική της ανάπτυξη μέσω εισόδου σε νέες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών.

Ειδικότερα, πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε και τυπικά η συμφωνία ανάμεσα στη «Γευσήνους» και την ΤΟΠ ΚΡΑΦΤ με τη δημοσίευση του νέου καταστατικού της δεύτερης, συμφωνία την οποία είχε αποκαλύψει η «Καθημερινή» από τον Φεβρουάριο του 2023. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΤΟΠ ΚΡΑΦΤ, εταιρεία που ιδρύθηκε το 1990, έχει ως πελάτες κυρίως δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα και οργανισμούς (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Διεθνές Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, ΟΠΕΚΑ, Νοσοκομεία Λάρισας και Καρδίτσας κ.ά.), ενώ έχει αναλάβει και συμβόλαια σίτισης σε δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Στην πραγματικότητα η προσθήκη της ΤΟΠ ΚΡΑΦΤ συμπληρώνει τη δραστηριότητα της «Γευσήνους» και γεωγραφικά και σε επίπεδο πελατολογίου, δεδομένου ότι η τελευταία έχει πολλούς και μεγάλους πελάτες, που αφορούν κυρίως ιδιωτικές επιχειρήσεις. Ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στη δραστηριότητα της «Γευσήνους» στη Βόρεια Ελλάδα θα δώσει η μονάδα παραγωγής έτοιμων γευμάτων που δημιούργησε η εταιρεία στη Σίνδο, επένδυση ύψους 6 εκατ. ευρώ, τα εγκαίνια της οποίας πρόκειται να πραγματοποιηθούν μετά το Πάσχα.

Σημειώνεται ότι εκτός της συμφωνίας με την ΤΟΠ ΚΡΑΦΤ έχει μείνει η μονάδα της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη. Από την άλλη, θα συνεχιστεί η αξιοποίηση της μονάδας που διαθέτει η ΤΟΠ ΚΡΑΦΤ στη Λάρισα.

Την ίδια ώρα, η «Γευσήνους» βρίσκεται στη διαδικασία αποτίμησης εταιρείας βιομηχανικού catering στην Κεντρική Ελλάδα, με στόχο την εξαγορά ποσοστού πάνω από 60%, διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος έτους.

Εκτός από τις εξαγορές, οι δύο άλλοι άξονες ανάπτυξης της «Γευσήνους» είναι η αξιοποίηση των αναγκών σε γεύματα που έχουν τα τουριστικά καταλύματα, ανάγκες που γίνονται πιο έντονες λόγω των σοβαρών ελλείψεων σε προσωπικό, καθώς και η είσοδος στην κατηγορία της ειδικής διατροφής (τρόφιμα χαμηλών λιπαρών, χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, κατάλληλα για δίαιτα κ.ο.κ.).

Ειδικότερα, φέτος η εταιρεία ξεκινάει συνεργασίες στη Σαντορίνη και στη Μύκονο για την παροχή γευμάτων σε τουριστικά καταλύματα, με υψηλόβαθμα στελέχη της «Γευσήνους» που μίλησαν στην «Καθημερινή» να αποδίδουν πολύ μεγάλη σημασία σε αυτή τη δραστηριότητα.

Δεν είναι τυχαίο ότι η εταιρεία σχεδιάζει τη δημιουργία μεγάλης μονάδας στην Κρήτη (σήμερα, σημειωτέον, έχει μια μικρή μονάδα για την παραγωγή σχολικών γευμάτων) και είναι κοντά στην εξαγορά του οικοπέδου όπου θα υλοποιηθεί η σχετική επένδυση, το οποίο βρίσκεται σε κομβικό σημείο του Ρεθύμνου.

Σε ό,τι αφορά την είσοδο στην κατηγορία γευμάτων ειδικής διατροφής, αυτή εξετάζεται να παρέχεται ως ξεχωριστή υπηρεσία από τη «Γευσήνους» απευθείας στον καταναλωτή. Παράλληλα, η εταιρεία εξακολουθεί να έχει συνεργασία για την παρασκευή έτοιμων γευμάτων για λογαριασμό των αλυσίδων σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος και My Market, ενώ προμηθεύει με κάποιες πρώτες ύλες την αλυσίδα «Σκλαβενίτης».

Το 2023 η «Γευσήνους», μη συμπεριλαμβανομένων των πωλήσεων της ΤΟΠ ΚΡΑΦΤ, είχε σε ενοποιημένο επίπεδο κύκλο εργασιών περίπου 92 εκατ. ευρώ, έναντι 62,73 εκατ. ευρώ το 2022, ενώ το 2024, συμπεριλαμβανομένων των πωλήσεων της ΤΟΠ ΚΡΑΦΤ, αλλά χωρίς να υπολογίζεται η επόμενη εξαγορά, οι ενοποιημένες πωλήσεις εκτιμάται ότι θα υπερβούν τα 115 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή