Το νηστίσιμο μενού της Μεγάλης Εβδομάδας

Το νηστίσιμο μενού της Μεγάλης Εβδομάδας

Από κρητικές μαραθόπιτες μέχρι χταπόδι με λαχανικά και ασουρέ: ένα πλήρες συνταγολόγιο για τη Μεγάλη Εβδομάδα με γευστικές, θρεπτικές συνταγές για όλα τα γεύματα της μέρας και σωστούς συνδυασμούς τροφίμων.

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επτά εβδομάδες κρατάει η Μεγάλη Σαρακοστή, η μεγαλύτερη σε έκταση αλλά και η σπουδαιότερη νηστεία της ελληνικής παράδοσης, η οποία στην ορθόδοξη χριστιανική πίστη θεωρείται ότι εξαγνίζει και προετοιμάζει τον πιστό για την Ανάσταση του Κυρίου. Ωστόσο δεν είναι λίγοι αυτοί που επιλέγουν να νηστέψουν για άλλους λόγους, είτε γιατί θέλουν να αποτοξινωθούν για ένα διάστημα από τα ζωικά προϊόντα είτε γιατί θέλουν να αναμετρηθούν με κάτι που θεωρούν ως κατεξοχήν πνευματική πρόκληση. Για αυτό και φέτος αποφασίσαμε να προτείνουμε ειδικά μενού για τις 48 αυτές ημέρες, με προτάσεις για όλα τα γεύματα (πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό, απογευματινό και βραδινό).

Οι τελευταίες μέρες του «ημερολογίου νηστείας» που συνθέσαμε, μας πάνε μέχρι τη λήξη της: το αναστάσιμο δείπνο. Από τα επτά πόδια της κυρά Σαρακοστής, ένα για κάθε εβδομάδα της νηστείας, πλέον μένει ένα. Φτάσαμε στη Μεγάλη Εβδομάδα. Έχουν προηγηθεί 6 εβδομαδιαία νηστίσιμα μενού που διαμορφώσαμε με την καθοδήγηση της δρος Αντωνίας Τριχοπούλου, καθηγήτριας Ιατρικής στο ΕΚΠΑ και μέλους της Ακαδημίας Αθηνών, και της εξαιρετικής επιστημονικής της ομάδας. Καθένα τους είναι ένα πλήρες διατροφολόγιο ανά εβδομάδα και ημέρα της Σαρακοστής – οπότε μπορείτε κάλλιστα να αντλήσετε υλικό και από εκεί. Σε σύνολο μιλάμε για πάνω από 100 συνταγές από τους σεφ μας, κλασικές και πιο πρωτότυπες.

Η Μεγάλη Εβδομάδα

Για τη Μεγάλη Εβδομάδα στο πρόγραμμα έχουμε γαρίδες με πράσα και χταπόδι με λαχανικά στη γάστρα και ανοιξιάτικες αγκινάρες με αρακά και κουκιά που μοσχομυρίζουν μάραθο. Έχουμε και άλαδα, όπως η χορτόσουπα με κριθαράκι και οι πατάτες φούρνου με ταχινολέμονο, δυο συνταγές από τη Μονή Αγίας Αικατερίνης στο Σινά, και η ταχινόσουπα με ρύζι από το Άγιο Όρος. Δοκιμάστε τα χαλβαδάκια με χουρμάδες και καρδάμωμο ή φτιάξτε έναν ασουρέ, γιατί τις μέρες που νηστεύουμε όλο και χρειάζεται κάτι γλυκό, και δώστε προσοχή στο πρωινό και το δεκατιανό, που θα σας δώσουν την απαραίτητη ενέργεια για να ξεκινήσετε και να συνεχίσετε δυναμικά τη μέρα. Έχουμε διάφορες ιδέες για αυτά τα δύο γεύματα: γκρανόλα φουντουκιού με σπιτικό γάλα αμυγδάλου, λόγου χάρη, μπαλίτσες ενέργειας με χουρμάδες, ταχίνι και σουσάμι, ακόμη και cookies με γεύση μουστοκούλουρου.

Το νηστίσιμο μενού για την Μεγάλη Εβδομάδα

(βρείτε όλες τις συνταγές στο τέλος του άρθρου)

Το νηστίσιμο μενού της Μεγάλης Εβδομάδας-1
Το νηστίσιμο μενού της Μεγάλης Εβδομάδας-2

Δείτε ΕΔΩ τις συνταγές του Γαστρονόμου για τη Μεγάλη εβδομάδα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή