Υπουργείο Εσωτερικών: Το πόρισμα για τη διαρροή των στοιχείων Ελλήνων του εξωτερικού

Υπουργείο Εσωτερικών: Το πόρισμα για τη διαρροή των στοιχείων Ελλήνων του εξωτερικού

Στο πόρισμα συστήνονται πειθαρχικές ενέργειες στη βάση των ευρημάτων.

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eκτενές πόρισμα που πραγματοποίησε η Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου του υπουργείου Εσωτερικών παρέδωσαν χθες στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και στον πρόεδρο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η υπουργός Νίκη Κεραμέως και ο αναπληρωτής υπουργός Θοδωρής Λιβάνιος. Κεντρικό στοιχείο του πορίσματος είναι η διακρίβωση, κατά το χρονικό διάστημα Μαΐου – Ιουνίου 2023, μη θεσμικά προβλεπόμενης διακίνησης, εντός των υπηρεσιών του υπουργείου Εσωτερικών, προσωπικών δεδομένων Ελλήνων πολιτών που ζουν στο εξωτερικό και είχαν εγγραφεί για να ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές του 2023. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», εντοπίστηκαν τα ηλεκτρονικά ίχνη διακίνησης των δεδομένων και οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι που εμπλέκονται στην υπόθεση. Για να γίνει γνωστή με απόλυτη ακρίβεια η «διαδρομή» των προσωπικών δεδομένων πραγματοποιήθηκαν αρκετές συνεντεύξεις με υπαλλήλους του υπουργείου.

Στο πόρισμα συστήνονται πειθαρχικές ενέργειες στη βάση των ευρημάτων. Περιλαμβάνονται επίσης συστάσεις για την περαιτέρω ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας σε σχέση με την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Στη βάση του πορίσματος Εσωτερικού Ελέγχου, η ηγεσία του υπουργείου θα προχωρήσει τις διαδικασίες για τις εν λόγω πειθαρχικές ενέργειες καθώς και για την περαιτέρω ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας σε σχέση με την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Με βάση το πόρισμα διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν κενά ασφαλείας όσον αφορά τη διασφάλιση της μυστικότητας των προσωπικών δεδομένων και γι’ αυτό η επιτροπή που διενήργησε τον εσωτερικό έλεγχο έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στην ηγεσία του υπουργείου. Από την πλευρά της η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει δώσει εντολή να εφαρμοστούν αμέσως τα μέτρα που προτείνονται. Παράλληλα, θα γίνει προσπάθεια χαρτογράφησης όλων των υπηρεσιών που διαχειρίζονται προσωπικά δεδομένα των πολιτών έτσι ώστε να υπάρξει η μέγιστη δυνατή θωράκιση του ηλεκτρονικού συστήματος. Το συγκεκριμένο πόρισμα είναι το πρώτο αλλά όχι το μοναδικό. Θα ακολουθήσουν δύο ακόμη, ένα από την Εθνική Επιτροπή Ασφάλειας Προσωπικών Δεδομένων και ένα δεύτερο από την Εισαγγελία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή