Σκέρτσος για μαθητικό διαγωνισμό Junior Achievement: «Η Ελλάδα αλλάζει από τα κάτω»

Σκέρτσος για μαθητικό διαγωνισμό Junior Achievement: «Η Ελλάδα αλλάζει από τα κάτω»

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χτες, Παρασκευή πραγματοποιήθηκε ο 19ος Πανελλαδικός Μαθητικός Διαγωνισμός «Καλύτερη Εικονική Επιχείρηση 2024» του JuniorAchievementGreece, με τον υπουργό Επικρατείας, Ακη Σκέρτσο, σε ανάρτησή του, να αναφέρεται σε αυτόν, τονίζοντας ότι όλοι όσοι βρέθηκαν χτες στην εκδήλωση ένιωσαν «αυθεντική συγκίνηση». 

Η ανάρτηση του Ακη Σκέρτσου:

«Αλλάζει τελικά η Ελλάδα; Η αυθεντική συγκίνηση που νιώσαμε όλοι όσοι βρεθήκαμε χθες στην ανάδειξη της καλύτερης ελληνικής μαθητικής επιχείρησης για το 2024 που θα μας εκπροσωπήσει στον αντίστοιχο ευρωπαϊκό διαγωνισμό του Junior Achievement, επιβεβαιώνει ότι, ναι, πράγματι η Ελλάδα αλλάζει!

Και αλλάζει από «τα κάτω», με έναν τρόπο αθόρυβο και ταυτόχρονα τόσο ηχηρό που γίνεται αντιληπτός από την εγχώρια ειδησεογραφία μόνο αφού έρθει πρώτα η αναγνώριση από το εξωτερικό. 

Θα εξηγήσω τι εννοώ ως προς το μέγεθος της αλλαγής που συντελείται εκεί που πρέπει -δηλαδή στη βάση του εκπαιδευτικού μας συστήματος και στις νεότερες γενιές- με δυο παραδείγματα που δικαιολογούν την ελπίδα μου για το μέλλον. 

Φέτος μια ελληνική μαθητική επιχείρηση, η isometrics από το πειραματικό λύκειο του πανεπιστημίου Μακεδονίας, κατέκτησε την παγκόσμια κορυφή. Διακρίθηκε ως η καλύτερη μαθητική επιχείρηση στον κόσμο μεταξύ 1 εκατομμυρίου μαθητών από όλο την πλανήτη. Είχε ήδη κατακτήσει την ευρωπαϊκή κορυφή στον αντίστοιχο διαγωνισμό πέρυσι που την έστειλε στον παγκόσμιο τελικό. 

Ποιος θα περίμενε πριν λίγα χρόνια ότι μια ομάδα μαθητών από ένα ελληνικό δημόσιο σχολείο, από μια χώρα που αντιμετωπιζόταν σαν τον μαύρο πρόβατο της Ευρώπης επί μια δεκαετία, θα μπορούσε να κατακτήσει την κορυφή του κόσμου με την επιχειρηματική της ιδέα;
 
Μάλιστα η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην ιστορία του θεσμού που πέρα από την παγκόσμια πρωτιά του 2024, κέρδισε και δυο συνεχόμενους ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς το 2022 και το 2023. 

Δεύτερο παράδειγμα από τη χθεσινή τελετή: ποιος θα περίμενε ότι τη φετινή ελληνική πρωτιά μεταξύ των σχεδόν 600 δημοσίων, ιδιωτικών, γενικών και επαγγελματικών σχολείων θα την κέρδιζε ένα ειδικό σχολείο Κωφών και Βαρηκόων από τη Θεσσαλονίκη; 

Κι όμως, αυτό ακριβώς συνέβη με την ομάδα Let’s Go που εργάστηκε με φαντασία, πολύ κέφι και πείσμα για να φτιάξει ένα παιχνίδι συμπεριληπτικότητας, μια τρίλιζα για άτομα με προβλήματα όρασης από ανακυκλωμένα κομμάτια LEGO, μαζί με μια σειρά άλλα ευφάνταστα προϊόντα. Μια γιορτή συμπερίληψης και ένα μήνυμα ότι η ελληνική κοινωνία γίνεται όλο και πιο δίκαιη και ανοιχτή δίνοντας ευκαιρίες για διάκριση και πρόοδο σε όλες τις ομάδες του πληθυσμού. 

Όλα αυτά τα απίθανα πράγματα δεν συμβαίνουν φυσικά τυχαία ή από μόνα τους. Είναι αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς που γίνεται από το 2005 από το Junior Achievement Greece, την ιδέα του Οδυσσέα Κυριακόπουλου, ενός οραματιστή και ταυτόχρονα πραγματιστή έλληνα επιχειρηματία -που δυστυχώς πλέον δεν είναι μαζί μας- και των άξιων συνεχιστών του που εργάζονται σκληρά για να μπολιάσουν την ιδέα της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας στα ελληνικά σχολεία. 

11.000 μαθητές από κάθε γωνιά της Ελλάδας συμμετέχουν κάθε χρόνο στα εργαστήρια του Junior Achievement και εξοικειώνονται με τις βασικές έννοιες του επιχειρείν, του πως συλλαμβάνεις μια ιδέα, πως στήνεις μια επιχείρηση και πως παράγεις ένα προϊόν ως μέλος μιας ομάδας. 

Κλείνοντας να πω ότι αξίζει πραγματικά να δείτε αυτό το βίντεο που αποτυπώνει τη γνήσια χαρά αυτού του νέου παιδιού από τη Θεσσαλονίκη που με τη διάκριση που έλαβε μαζί με την ομάδα του μας γεμίζει ελπίδα ότι ναι η Ελλάδα πράγματι μπορεί να αλλάξει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή