Ντομαραγιού Γκουκές: Ενας έφηβος γράφει Ιστορία στο σκάκι

Ντομαραγιού Γκουκές: Ενας έφηβος γράφει Ιστορία στο σκάκι

Στα 17 του χρόνια, ο Ινδός Ντομαραγιού Γκουκές ελπίζει να γίνει ο νεότερος παγκόσμιος πρωταθλητής στα 64 τετράγωνα

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το γεγονός ότι ένας Ινδός θα διεκδικήσει σε λίγους μήνες το παγκόσμιο πρωτάθλημα στο σκάκι δεν αποτελεί, από μόνο του, αξιοπρόσεκτη είδηση. Η μεγάλη χώρα είναι εκείνη που επινόησε το δημοφιλές παιχνίδι (ή έναν κοντινό πρόδρομό του) ήδη από τον έκτο αιώνα και ένας Ινδός γκραν μετρ, ο Βισβάνθαν Αναντ, υπήρξε πέντε φορές παγκόσμιος πρωταθλητής, από το 2000 έως το 2012. Τα πράγματα αλλάζουν, όμως, αν σκεφτεί κανείς ότι ο σημερινός διεκδικητής, που ακούει στο όνομα Ντομαραγιού Γκουκές, είναι μόλις 17 ετών. Αν καταφέρει να κερδίσει τον τίτλο, θα είναι ο νεότερος παγκόσμιος πρωταθλητής στην ιστορία του αθλήματος, εκτοπίζοντας τον Ρώσο Γκάρι Κασπάροφ –για πολλούς, ο δεινότερος σκακιστής όλων των εποχών– ο οποίος κέρδισε το στέμμα κερδίζοντας τον ομοεθνή του Ανατόλι Καρπόφ σε ηλικία 20 ετών, το 1983.

Ο Γκουκές άφησε έκπληκτους ακόμη και ειδήμονες του αθλήματος την περασμένη Κυριακή, όταν αναδείχθηκε νικητής στο μεγάλο τουρνουά των διεκδικητών, στο Τορόντο, ξεπερνώντας το Νο 2 και το Νο 3 της παγκόσμιας κατάταξης, Φαμπιάνο Καρουάνα και Χικάρου Νακαμούρα (Αμερικανοί και οι δύο). Θα μονομαχήσει, πιθανότατα τον Νοέμβριο, σε ματς 14 παρτίδων, με τον Κινέζο Ντινγκ Λίρεν, ο οποίος κέρδισε τον τίτλο το 2023, αφού ο αδιαφιλονίκητος κυρίαρχος της σκακιέρας τα τελευταία χρόνια και πέντε φορές παγκόσμιος πρωταθλητής, Μάγκνους Κάρλσεν (Νορβηγία), απέφυγε να υπερασπιστεί τον τίτλο του, έχοντας κορεστεί, όπως είπε, από αυτού του είδους τις αναμετρήσεις. Οταν άρχιζε το τουρνουά του Τορόντο, ο Κάρλσεν είχε βιαστεί να δηλώσει ότι δεν θα μπορούσε να φανταστεί τον Ινδό έφηβο να αναδεικνύεται νικητής, θεωρώντας ότι έχει ακόμη δρόμο για να ωριμάσει. Το αποτέλεσμα τον διέψευσε. Εχοντας αναδειχθεί σε γκραν μετρ σε ηλικία μόλις 12 ετών και εννέα μηνών, ο Γκουκές απέδειξε ότι διαθέτει όχι μόνο σπάνιο ταλέντο, αλλά και αξιοπρόσεκτη για 17χρονο ωριμότητα, καθώς κατάφερε να σταθεί στα πόδια του και να επιστρέψει δριμύτερος ύστερα από μια αναπάντεχη ήττα, στη μέση του τουρνουά. Πάντως, ο Κάρλσεν μάλλον θα έπρεπε να είναι προσεκτικότερος, αφού ο νεαρός τον είχε νικήσει στο γρήγορο σκάκι (blitz) πριν από περίπου ένα χρόνο, προκαλώντας αίσθηση στους φίλους του αθλήματος.

Παράλληλα, αγωνίστηκαν και οι γυναίκες υποψήφιες σε τουρνουά για το δικό τους παγκόσμιο πρωτάθλημα. Νικήτρια αναδείχθηκε η Ταν Ζονγκί, με μικρή διαφορά από τη συμπατριώτισσά της Λέι Τινγκτζί, και θα μονομαχήσει με τη σημερινή πρωταθλήτρια Τζου Γουεντζούν, κάτι που σημαίνει πως ό,τι και αν γίνει, ο τίτλος θα μείνει σε κινεζικά χέρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή