γράφει ο 

Μιχάλης Αμοιρίδης* 

 

Η απόφαση να κλείσουν οι συνοριακές διαβάσεις στην ΠΑΜΘ είναι εμφανώς λανθασμένη, στερείται σοβαρών επιδημιολογικών επιχειρημάτων, (το πολλά κρούσματα στη Βουλγαρία βρίσκονται πάνω από τις Σέρρες και όχι πάνω από την Κομοτηνή), συνεπώς έπρεπε να κλείσουν τον Προμαχώνα και όχι τη Νυμφαία

 

Αποτελεί απόφαση ταφόπλακα για την οικονομία, τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους της Ανατολικής Μακεδονίας και ακόμη περισσότερο της Θράκης. 

 

Θα έπρεπε οι εδώ να έχουν ενημερώσει αυτούς που παίρνουν αποφάσεις ώστε να μην εκτίθενται όλοι μαζί στα μάτια των εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων της ΑΜΘ. 

 

Πολλά λέγονται όμως οι αριθμοί δίνουν την πραγματική διάσταση. Οι φαιδρές δηλώσεις περί υψηλής πληρότητας (τη μία λένε 85% την άλλη 50% δηλαδή ό,τι θυμούνται και ανάλογα την όρεξη και το κέφι τους) και μεγάλης ικανοποίησης που διακατέχει τους διοικούντες την Περιφέρεια, θα αντιμετωπίζονταν με γέλια αν δεν ήταν τραγικές οι στιγμές για μία σειρά επιχειρήσεων και εργαζόμενους σε αυτές. 

 

Δυστυχώς η επανεκκίνηση που επιχειρείται στην υπόλοιπη Ελλάδα, στην Περιφέρεια Αν Μακεδονίας Θράκης δεν μπόρεσε να ορθοποδήσει. Ξεχωριστή περίπτωση που θα έπρεπε να τύχει ειδικής μέριμνας είναι η Ξάνθη. Η καθημερινή σχεδόν παρουσία του ονόματος της με αρνητικό πρόσημα έχει οδηγήσει σε σχεδόν μηδενικές πληρότητες, πάρα πολλά ξενοδοχεία κλειστά και μηδενική επισκεψιμότητα. Ειδική περίπτωση πανελλήνια που απορεί κανείς γιατί δεν έχει υπάρξει ένα αποκλειστικό σχέδιο για την υποστήριξη της. Η Περιφερειακή Σύνθεση έχει δημόσια τοποθετηθεί προτείνοντας ενδεικτικές δράσεις για αυτό το σκοπό. Δυστυχώς κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται και δεν δουλεύουν για αυτό. 

 

Σε όλη την ΠΑΜΘ η κατάσταση μπορεί να γίνει καλύτερα κατανοητή βάζοντας αριθμούς από την προηγούμενη χρόνια και συγκρίνοντας. 

 

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΑΦΙΞΕΙΣ

 

Οι αεροπορικές αφίξεις από το εξωτερικό το 2019 μεταξύ Απριλίου και Οκτωβρίου ήταν περίπου 121.000, φέτος χωρίς τους μήνες που δεν υπήρχαν πτήσεις αλλά και τις χώρες που ανακοινώθηκε ότι δεν θα αφιχθούν στην Καβάλα και με βάση τις μειωμένες προσδοκίες λόγω του κορωνοϊού, στο διάστημα Ιουλίου-Οκτωβρίου αναμένεται να αφιχθούν από το εξωτερικό περίπου 35.000 επιβάτες.  

 

Οι απώλειες από διανυκτερεύσεις και δαπάνες διακοπών, μπορούν να εκτιμηθούν σε περίπου 60.000.000 ευρώ.

 

 

ΟΔΙΚΕΣ ΑΦΙΞΕΙΣ

 

Στο οδικό κομμάτι από όλες τις συνοριακές διαβάσεις της ΠΑΜΘ το διάστημα μεταξύ Απριλίου-Οκτωβρίου είχαν περάσει στη χώρα μας 815.000 άτομα από Τουρκία και 1.753.000 άτομα από Βουλγαρία

 

Μεταξύ Απριλίου-Ιουνίου είχαν περάσει 233.000 άτομα από Τουρκία και 604.000 από Βουλγαρία εκ των οποίων η εκτίμηση είναι ότι το 60% ήταν τουρίστες.

 

Με βάση τα στοιχεία εκτιμώμενων δαπανών προκύπτουν απώλειες τουριστικών εσόδων της τάξης των 120.000.000 ευρώ.

 

Επιπλέον τον περσινό Ιούλιο είχαν περάσει 114.000 από Τουρκία και 382.000 από Βουλγαρία. Αυτό σημαίνει περίπου 16.000 άτομα ημερησίως, εκ των οποίων περίπου το 70% αφορούσαν τουρίστες συνεπώς θα αναμέναμε περίπου 11.000 τουρίστες ημερησίως οι οποίοι θα δαπανούσαν για τις διακοπές τους σύμφωνα με τα στοιχεία από προηγούμενες χρονιές περίπου 5.300.000 ευρώ. Εάν η απαγόρευση εισόδου διαρκέσει μία εβδομάδα θα προκαλέσει λοιπόν απώλειες περίπου 23.000.000 ευρώ.

 

Συνεπώς η εκτίμηση είναι ότι μέχρι και τον Ιούνιο υπήρξαν απώλειες τουριστικών εσόδων περίπου 180.000.000 ευρώ και πλέον προστίθενται άλλα 5,3 εκ ευρώ για κάθε μέρα που παραμένουν κλειστά τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα

 

Κοντά διακόσια εκατομμύρια οι απώλειες τουριστικών εσόδων από το εξωτερικό στην ΠΑΜΘ, αν προσμετρήσουμε και τις απώλειες εσόδων από τους Έλληνες επισκέπτες που στην ΠΑΜΘ είναι ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι οι απώλεια εσόδων σχεδόν διπλασιάζεται.

 

Μία εκτίμηση ότι μέχρι σήμερα χάσαμε 400.000.000 ευρώ εσόδων από τον τουρισμό στην ΠΑΜΘ δεν θα είναι μακριά από την αλήθεια. 

 

Όλα αυτά δείχνουν ότι δεν αντέχουμε και δεν πρέπει να χαθεί το παραμικρό από εδώ και πέρα. Η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη δεν χρειάζεται δηλώσεις σε κανάλια και εφημερίδες, χρειάζεται ουσιαστικές δράσεις βοήθειας, διαφήμισης, στήριξης. Δεν είναι μόνο οι ξενοδόχοι που πλήττονται, όλη η εμπορική και επαγγελματική αλυσίδα έχει υποστεί πλήγμα.  

 

*Ο Μιχάλης Αμοιρίδης είναι περιφερειακός σύμβουλος Ξάνθης και πρώην αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης