Το παιδί από τη Γουινέα-Μπισάου που γίνεται ο star της Μπαρτσελόνα

Το παιδί από τη Γουινέα-Μπισάου που γίνεται ο star της Μπαρτσελόνα

Ο 16χρονος, Ανσού Φατί, σε μόλις τρεις εμφανίσεις του με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα έχει τρελάνει τον κόσμο και δεν είναι λίγοι αυτοί που τον ονομάζουν ως τον «διάδοχο» του Λιονέλ Μέσι στους «μπλαουγκράνα».

«Το να καταλαβαίνεις πως είσαι παίκτης της Μπαρτσελόνα δεν είναι εύκολο. Είναι, όμως, συγκεντρωμένος και νιώθει καλά. Δεν είναι φυσιολογικό που στην πρώτη του επαφή σκοράρει, στη δεύτερη δίνει ασίστ και στην τρίτη σχεδόν σκοράρει. Μας ενδιαφέρει να μάθει τον εαυτό του, την κατηγορία, να έχει το δικό του ρυθμό και να μας προσφέρει πιο πολλά». Με αυτά τα λόγια ο προπονητής της Μπαρτσελόνα, Ερνέστο Βαλβέρδε, αποθέωσε τον νέο αστεράκι των «μπλαουγκράνα», Ανσού Φατί. 

Πώς είναι άραγε να ακούς σε ηλικία 16 ετών αυτά τα λόγια από έναν τόσο μεγάλο προπονητή; Πώς να αισθάνεσαι όταν σε αγκαλιάζει ο Λιονέλ Μέσι; Πώς είναι να σε αποθεώνει ολόκληρο το «Κάμπ Νου»; Πώς είναι όταν πριν λίγα χρόνια ζούσες κάτω από τα όρια της φτώχειας, πλέον με τα κατορθώματα σου όχι μονάχα να ονειρεύεσαι μία καλύτερη ζωή, αλλά να ακούς ότι μπορεί να γίνεις ο καλύτερος ποδοσφαιριστής του πλανήτη;

a

Ο Ανσού Φατί γεννήθηκε στις 31 Οκτωβρίου το 2002 στη Γουινέα-Μπισάου. Τέσσερα χρόνια πριν τη γέννησή του είχε ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος, μετά από στρατιωτικό πραξικόπημα, αφήνοντας τη χώρα στη φτώχεια. Ο πατέρας του, ποδοσφαιριστής κι εκείνος, φοβούμενος για το μέλλον των παιδιών του έφυγε από τη χώρα ψάχνοντας μία καλύτερη ζωή για την οικογένειά του. Ο δρόμος του τον έβγαλε στη Πορτογαλία για να βρει μία ομάδα στις κατώτερες κατηγορίες.  Χωρίς να έχει προκύψει κάτι μετακόμισε στην Μαριναλέδα της Σεβίλλης, όπου είχε ακούσει φήμη για προσφορά εργασίας σε μετανάστες. Τα πράγματα όμως για τον πατέρα του Ανσού δεν πήγαν όπως υπολόγιζε και κατέληξε να παρακαλάει στο δρόμο για ένα κομμάτι ψωμί. Βρέθηκε όμως ο δήμαρχος της πόλης και του προσέφερε μία δουλειά ως οδηγός. Η εργατικότητα του εντυπωσίασε τον δήμαρχο, ο οποίος προσπάθησε να φέρει την οικογένεια του στη Σεβίλλη. 

Κάπου εκεί ξεκινάει το καταπληκτικό ταξίδι του Ανσού Φατί. Ο πατέρας του, ως πρώην ποδοσφαιριστής, έχοντας την τρέλα του αθλήματος κατεύθυνε τα παιδιά του προς το ποδόσφαιρο. Ο αδερφός του Ανσού είχε ήδη περάσει τα δοκιμαστικά της Σεβίλλης, ενώ ο ίδιος δεν είχε γίνει ακόμη αποδεκτός. Μία σεζόν στην τοπική Ερέρα ήταν αρκετή προκειμένου να πάρει τη μεταγραφή στην ομάδα της Ανδαλουσίας. Ηταν τόσο καλός που η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μπαρτσελόνα έστελναν σκάουτς να τον παρακολουθήσουν στη Σεβίλλη. Εκεί όμως δεν παρέμεινε περισσότερο από ένα χρόνο, με τους «μπλαουγκράνα» να κερδίζουν τελικά τη μάχη και τον 9χρονο Ανσού να γίνεται μέλος της μεγάλης ακαδημίας της «La Masia». 

Ο μικρός από τη Γουινέα βελτιωνόταν ολοένα και περισσότερο, ενώ ούτε ένας μεγάλος τραυματισμός δεν κατάφερε να τον ανακόψει από την πορεία του προς το όνειρο. Σε έναν αγώνα με την Εσπανιόλ τον Δεκέμβριο του 2015 έσπασε το πόδι του από σκληρό μαρκάρισμα αντιπάλου, αλλά δεν το έβαλε κάτω. Όσο βρισκόταν στο κρεβάτι έδειχνε συνεχώς την επιθυμία του να επιστρέψει στην αγωνιστική δράση. Μετά από 10 μήνες επανήλθε δριμύτερος, συνέχισε τις καλές εμφανίσεις και στις 24 Ιουλίου του 2019 υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο με την Μπαρτσελόνα. 

sdna.gr