Σύσκεψη στο Νεώριο για το θέμα της αμμοβολής

"Βήματα περιβαλλοντικής εναρμόνισης για το Νεώριο"

Ευρεία σύσκεψη με τους εκπροσώπους τοπικών Αρχών, φορέων και υποψηφίους του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης πραγματοποίησε το Εργοστασιακό Σωματείο του Νεωρίου, παρουσία και του κ. Βασίλη Σαββίδη, σήμερα το μεσημέρι, προκειμένου να ενημερώσει για τα βήματα "περιβαλλοντικής εναρμόνισης" που πραγματοποιεί το ναυπηγείο καθ΄ όλη τη διάρκεια των τελευταίων δέκα μηνών (ενδιάμεση λειτουργία). 

Με φόντο τις ποικίλες αντιδράσεις και τα  αρνητικά σχόλια σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το ζήτημα της αμμοβολής και το κατά πόσο αυτή είναι καρκινογόνα, οι εκπρόσωποι του Εργοστασιακού κκ. Χατζαντώνης και Ρηγούτσος  τοποθετήθηκαν αναλυτικά, προσκομίζοντας επίσημα στοιχεία και αποτελέσματα από "αναλύσεις χρησιμοποιημένης αμμοβολής", οι οποίες εκπονήθηκαν από έξι ιδιωτικές - πιστοποιημένες - εταιρείες καθώς και από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. 

Θέλοντας να δώσουν τις δικές τους απαντήσεις για τον "πόλεμο" που όπως χαρακτηριστικά είπαν δέχονται από "συγκεκριμένες μειοψηφίες του τόπου" όλο το τελευταίο διάστημα, τα δύο μέλη του Εργοστασιακού υποστήριξαν ότι "καρκινογόνα" είναι μόνον η λάσπη που εκτοξεύεται προς τη νέα προσπάθεια του Νεωρίου. 

Οι ίδιοι μάλιστα, επεσήμαναν - όπως και ο κ. Σαββίδης - πως ήδη στο ναυπηγείο χρησιμοποιείται σε ποσοστό 90% η μέθοδος της υδροαμμοβολής, ενώ απομένει ένα 10% εργασιών που γίνεται με αμμοβολή. 

Στόχος όπως ανέφεραν αποτελεί η "πλήρης εξάλειψη της διαδικασίας της αμμοβολής" σε επόμενο χρόνο, προχωρώντας μάλιστα και στην ενημέρωση για την απομάκρυνση του "βουνού" της παλαιάς χρησιμοποιημένης αμμοβολής από τις εγκαταστάσεις που είχε αφεθεί εντός του Νεωρίου για 25 έτη. 

Παράλληλα, με σκληρές αναφορές έδωσαν τις απαντήσεις τους σε όσους ασκούν κριτική διαδικτυακά, ενώ δεσμεύθηκαν για την πρόκληση όσο το δυνατόν λιγότερης "όχλησης από τη σκόνη" στην πόλη όχι μόνο καθημερινά, αλλά και κυρίως σε περιόδους υψηλής επισκεψιμότητας (Πάσχα, καλοκαίρι). 

Αξίζει να σημειωθεί πως σε ερώτηση για το αν προβλέπεται η αξιοποίηση και της δυνατότητας κατασκευής σκαφών πολυτελείας και κότερων, απάντησαν θετικά, επισημαίνοντας όμως πως η "μαμά εργασία" είναι οι επισκευές, ενώ μεταξύ άλλων στα συμπεράσματα των αναλύσεων, υπογράμμισαν πως αναφέρεται ξεκάθαρα ότι η αμμοβολή μπορεί να γίνει δεκτή από τον ΧΥΤΑ. 

Τονίζεται πως μετά από την ευρεία σύσκεψη έκαναν επίδειξη των δύο εργασιών υδροαμμοβολής και αμμοβολής για να καταστεί σαφής η διαφορά των δύο μεθόδων σε επίπεδο αποτύπωσης - αισθητικά - των αποτελεσμάτων. 

Θα ακολουθήσει αναλυτική αναφορά στην έντυπη έκδοση της "Κοινής Γνώμης". 

Η ανακοίνωση του Εργοστασιακού Σωματείου του Νεωρίου

Φίλοι, φίλες, αγαπητοί συμπολίτες, αξιότιμοι ιεράρχες, φορείς και πολιτικοί του Νησιού μας, σήμερα 10-4-2019 και ημέρα Τετάρτη, αποφασίσαμε να καλέσουμε όλα τα Μ.Μ.Ε. και τους φορείς του τόπου μας και να απαντήσουμε στη λάσπη και στο ψέμα κάποιων λίγων, κατευθυνόμενων ανθρώπων, αποκαθιστώντας την αλήθεια και την πραγματικότητα. Λάσπη ραδιενεργή, λάσπη τοξική, λάσπη καρκινογόνα που δυστυχώς διοχετεύεται προς πάσα κατεύθυνση, από ανθρώπινους οχετούς που ζούνε ανάμεσά μας μολύνοντας τα μυαλά και τις ψυχές των καλοπροαίρετων πλην όμως ανενημέρωτων συμπολιτών μας.
Σήμερα με αποδείξεις και ονόματα, θα πάρουν τις απαντήσεις όλοι αυτοί που για ιδία συμφέροντα θέλουν το τέλος μιας τεράστιας σημασίας επιχείρησης για το Νομό, για το Νησί, για την Πατρίδα, για όλους μας. Ανθρώπινα μολυσμένα ερπετά με μίσος, με φθόνο, με ζήλια για τους συνανθρώπους τους, για την εργασία, για την προκοπή, την δημιουργία και την ανάπτυξη. Μίσος για μια βιομηχανία που στην 150 ετών διαδρομή της, μόνο έδωσε. Έδωσε μέσω της εργασίας έμμεσα και άμεσα χρήματα σε όλους τους συμπολίτες. Έδωσε συντάξεις στις μισές οικογένειες του νησιού μας. 
Αγαπητοί συμπολίτες, επειδή εμείς μόνο να εργαστούμε θέλουμε για να ζούμε τις οικογένειές μας, παράλληλα χωρίς να ενοχλούμε κανέναν άνθρωπο και καμία επιχείρηση, έχουμε ξεκινήσει εδώ και 10 μήνες σε συνεργασία με τον νέο επενδυτή και όλους τους διευθυντές μας, να ολοκληρώσουμε ένα ναυπηγείο που θα σέβεται την πόλη και όλους τους ανθρώπους, διότι και εμείς άνθρωποι είμαστε με οικογένειες και παιδιά. Προχωρούμε όλοι μαζί και τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά για όσους θέλουν να βλέπουν:

Έχει μειωθεί η συχνότητα της σκόνης όταν εργαζόμαστε, κατά 90%, αντικαθιστώντας την με νέες τεχνολογίες που ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί πλήρως.
Έχει απομακρυνθεί το 40% του επί δεκαετιών συσσωρευμένου απορρίμματος αμμοβολής.
Έχει επισκευαστεί η δεξαμενή μας «Βιολαντώ» αλλάζοντας την εικόνα στην είσοδο της πόλης μας.

Και συνεχίζουμε, με την δεξαμενή «Ερμούπολις», τους γερανούς, τις κτηριακές εγκαταστάσεις, την ολοσχερή απομάκρυνση του απορρίμματος, έργα τα οποία είχαν να εκτελεστούν 40 χρόνια. Και όλα αυτά, μόλις σε 10 μήνες.
Κύριοι, τα έργα θα ολοκληρωθούν. Όντας απαίτηση όλων των εργαζομένων, οι επενδύσεις θα ολοκληρωθούν και στο προσεχές μέλλον θα έχουμε ένα ναυπηγείο πρότυπο, καθαρό, χωρίς να ενοχλεί κανέναν, και θα είναι μία επιπλέον ομορφιά για το Νησί μας. Συμβάλλοντας έτσι σε αυτό που επιθυμούμε όλοι μας, την αρμονική συνύπαρξη όλων των δραστηριοτήτων, διότι αυτό είναι προαπαιτούμενο για την ολοκληρωτική ανάπτυξη του τόπου μας και συμβάλλοντας επίσης στην περεταίρω τουριστική ανάπτυξη της Σύρου, προβάλλοντας την 150ετή ιστορία του ναυπηγείου, που πρέπει να είναι ένα κομμάτι της γενικότερης ιστορίας και των αξιοθέατων του τόπου μας.

Θα θέλαμε μέσα από αυτήν την επιστολή μας, να δεσμευτούμε απέναντι σε όλους τους συμπολίτες μας, ότι είναι για μας σκοπός ζωής, το συντομότερο δυνατόν να μην ενοχλούμε κανέναν συνάνθρωπό μας στον τόπο μας. Όπου κι αν εργάζεται, ότι κι αν επαγγέλλεται. Θα θέλαμε να σταθούμε σε μία λέξη που πολλές φορές προαναφέραμε ανωτέρω. Την λέξη «Ενόχληση». Διότι όλους μας ενοχλούσε η σκόνη όταν πίναμε τον καφέ μας στην όμορφη παραλία της Ερμούπολης ή όταν κάναμε περίπατο με την οικογένειά μας. Αυτό ήταν αποτέλεσμα της απερίσκεπτης πολιτικής των προηγουμένων διοικήσεων, να μην επενδύουν και η σκόνη να πλανάται στην ατμόσφαιρα ενοχλώντας όλους μας. Και εδώ θα θέλαμε να απευθυνθούμε χωρίς κανένα σεβασμό στους λίγους οχετούς ψέματος και λάσπης και με πολύ σεβασμό στους υπόλοιπους συμπολίτες μας και να ρωτήσουμε:

Γιατί όλη αυτή η επίθεση;
Γιατί τώρα;
Γιατί πριν ολοκληρωθούν όλα τα έργα;
Γιατί αφού τα πρώτα σημάδια βελτίωσης είναι συντριπτικά ήδη ορατά;
Γιατί βομβαρδίζουν μετατρέποντας την ενόχληση όπως προαναφέραμε σε καρκίνο, σε ραδιενέργεια και σε τοξικότητα;
Με ποια στοιχεία κύριοι, απόβλητα της ζωής, αγωνιστές του πληκτρολογίου και του καναπέ, βομβαρδίζετε με αυτές τις λέξεις, γνωρίζοντας ότι λέτε ψέματα;

Εμείς με υπευθυνότητα σήμερα, αντιπαραθέτουμε απέναντι στην αθλιότητά σας, όλα τα στοιχεία εγγράφως προς τα Μ.Μ.Ε. και προς όλους τους φορείς του νησιού μας, και αποδεικνύουμε πως η ενόχληση αυτή δεν ήταν ποτέ, ούτε τοξική, ούτε ραδιενεργή, ούτε καρκινογόνα, αλλά ήταν μία ενόχληση που δεν έπρεπε να υπάρχει και ούτε και θα υπάρχει στο άμεσο μέλλον. Τονίζοντας σε αυτό το σημείο ότι οι αναλύσεις, οι μελέτες και τα πιστοποιητικά που παραθέτουμε, από 8 διαφορετικούς, πιστοποιημένους φορείς, με επικεφαλή το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, αποδεικνύουν ότι η αμμοβολή, σε όποια μορφή και αν βρίσκεται, (χρησιμοποιημένη ή μη), δεν είναι τοξική, δεν είναι καρκινογόνα, δεν είναι ραδιενεργή, αλλά είναι ικανή ακόμα και να ταφεί στα ΧΥΤΑ χωρίς να επηρεάζει τον υδροφόρο ορίζοντα, διότι είναι ένα αδρανές ορυκτό πέτρωμα. Και δεν είναι φυσικά ικανό να επηρεάζει τα μυαλά μας και να μην δεσμευτούμε για άλλη μια φορά και τελευταία, ότι στο άμεσο προσεχές μέλλον αυτή η σκόνη δεν θα υπάρχει ολοκληρωτικά.

Επειδή υπάρχουν όπως προαναφέραμε οι λίγοι, 5-10 απίθανοι τύποι που κάτι πρέπει να έχουν μπερδέψει, θα θέλαμε να τους ενημερώσουμε ότι το μίσος δεν είναι άποψη. Ο φθόνος δεν είναι άποψη. Η λάσπη δεν είναι άποψη, και επειδή το ψέμα μαζί με όλα αυτά έχει κοντά ποδάρια και δεν είναι άποψη, μία φράση τους ταιριάζει: «Επιτέλους Σκάστε…». Και αν θέλετε να έχετε άποψη, μπρος στο να κάνετε κακό, ασχοληθείτε με την αρρώστια και τα προβλήματά σας! Και ορθό είναι να δικαιούστε να μιλάτε, από τη στιγμή που θα φέρετε κάποιο χαρτί ή κάποια εξέταση επίσημου φορέα, που να αποδεικνύει ότι το δικό μας ελληνικό ορυκτό υλικό που χρησιμοποιούν τα Ελληνικά ναυπηγεία και οποιαδήποτε ναυπηγεία της Ευρώπης, είναι κάτι αντίθετο από αυτό που σας αποδεικνύουμε εμείς.


Σχόλια

ΦΑΝΟΥΡΗΣ ΣΥΜΙΓΔΑΛΑΣ Τετ, 10 Απρ. 2019 - 20:19

ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΣΙ ΝΑ ΑΝΕΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΟΠΩΣ "ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΣΚΑΣΤΕ" ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤ ΕΠΙΦΑΣΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ "ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΖΟΥΝ "ΕΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΝΗΣΙ ΜΕ ΤΙΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΔΗΘΕΝ ΕΥΠΑΤΡΙΔΗΔΩΝ "ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ" !!!