Συνεχίζεται η προετοιμασία ενόψει του 2ου Portarathlon

Μεγάλα ονόματα έχουν δηλώσει ήδη συμμετοχή

  • Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2019 - 06:22
  • /   Eνημέρωση: 24 Μαΐου. 2019 - 18:00
  • /   Συντάκτης: Σταύρος Μαυράκης

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται η προετοιμασία για την διεξαγωγή του 2ου Portarathlon. Το διεθνές meeting Δεκάθλου και Επτάθλου που θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη φορά στο δημοτικό αθλητικό κέντρο του Δήμου Νάξου.

Ο αγώνας αυτός αναμένεται να τραβήξει όλη την προσοχή του φίλαθλου κοινού όχι μόνο της Νάξου, αλλά όλη της Ελλάδας και της Ευρώπης, αφού πολλά μεγάλα ονόματα τόσο του Δεκάθλου όσο και του Επτάθλου θα βρεθούν στο νησί των Κυκλάδων. Το δεύτερο διεθνές Meeting όπως είναι ήδη γνωστό θα ξεκινήσει στις 8 Ιουνίου και θα έχει διήμερη διάρκεια.

Οι διεθνείς αθλητές που έχουν δηλώσει συμμετοχή -μέχρι στιγμής- είναι:
Όπως αναφέρουμε παραπάνω στη Νάξο θα βρεθούν μεγάλα ονόματα του χώρου, καθώς έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή, αλλά και ο αριθμός των αθλητών αναμένεται τις επόμενες ημέρες να αυξηθεί.

Στη Νάξο όπως συνέβη και το καλοκαίρι του 2018 θα είναι  ο 23χρονος Σέρβος Aleksandar Grnovic με ατομικό ρεκόρ 7.397 βαθμούς που έκανε στο 1οPortarathlon.
Ο Ρουμάνος Roman Razvan, 25 χρονών, με ατομικό ρεκόρ 6989 βαθμούς από το 2017 που ελπίζει να ξεπεράσει κατά πολύ.
Ο νεαρός -19 χρονών- Κύπριος αθλητής Γιώργος Κανάρης που έρχεται με ατομικό ρεκόρ 6.559 βαθμών από το 2017.
Ο Βρετανός Matthew Lee, 25 χρονών που έχει ατομικό ρεκόρ 7.059 βαθμούς από τον Αύγουστο του 2018.
Ο 29χρονος Νιγηριανός Peter Moreno, που προπονείται στο Ηνωμένο Βασίλειο με ατομικό ρεκόρ 7252 βαθμούς από τον Μάιο του 2017.
Από την Σερβία έχουμε επίσης την συμμετοχή του 24χρονου Milan Kajic που στοχεύει σε ένα μεγάλο ρεκόρ.
Από την Κύπρο επίσης μας έρχεται ο 27χρονος Elvis Kryukov με ατομικό ρεκόρ 7015 βαθμούς και τέλος από το Ισραήλ θα έχουμε κοντά μας τον Ariel Atias που φέτος έκανε ατομικό ρεκόρ 6.939 βαθμούς και στοχεύει να το ξεπεράσει.

Το «Portarathlon» διοργανώνουν η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Κυκλάδων με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον ΝΟΠΠΑΠΠΑ τον αναπτυξιακό Οργανισμό του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, υπό την αιγίδα του ΣΕΓΑΣ, του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού και του ΕΟΤ.

 

Έπταθλο γυναικών

 

Το Έπταθλο γυναικών, Ολυμπιακό Αγώνισμα από το 1984, αντικατέστησε το πένταθλο με την προσθήκη του αγωνίσματος των 200 μέτρων και του ακοντισμού. Κατατάσσεται δικαιωματικά στην πρώτη θέση στα αγωνίσματα στίβου όσον αφορά το βαθμό  δυσκολίας του. Το γεγονός ότι οι αθλήτριες πρέπει να αγωνιστούν σε 7 διαφορετικά αγωνίσματα μέσα σε 2 μέρες σημαίνει ότι πρέπει να αναπτύξουν τις πέντε βιοκινητικές ικανότητες ταυτόχρονα: ταχύτητα, δύναμη, αντοχή, συντονισμό και ευλυγισία.

Πρόγραμμα

1η ημέρα: δρόμος 100μ μετ’ εμποδίων, άλμα εις ύψος, σφαιροβολία, δρόμος 200μ. 2η ημέρα: άλμα εις μήκος, ακοντισμός, δρόμος 800μ.

Στο άλμα σε μήκος, καθώς και στ’ αγωνίσματα ρίψεων, η αθλήτρια έχει στη διάθεσή της τρεις προσπάθειες κάθε φορά. Στο άλμα σε ύψος και το άλμα επί κοντώ ισχύουν οι προδιαγραφές, όπως και στα μεμονωμένα αγωνίσματα. Όταν γίνουν δυο άκυρες εκκινήσεις σε κάποιο αγώνισμα δρόμου, η αθλήτρια που προκαλεί την 2η άκυρη εκκίνηση αποκλείεται από το αγώνισμα αυτό.

Βαθμολογία

Σκοπός της αθλήτριας είναι να μαζέψει τους περισσότερους βαθμούς. Η κατάταξη των επταθλητριών βγαίνει βάση κάποιων ειδικών αλγόριθμων, οι οποίοι ανάλογα με την επίδοση που θα κάνει η αθλήτρια της δίνουν μια βαθμολογία. Το άθροισμα της βαθμολογίας των επιμέρους αθλημάτων μας δίνει την τελική βαθμολογία της αθλήτριας.

 

Δέκαθλο ανδρών

Το Δέκαθλο ανδρών είναι ένα σύνθετο αγώνισμα του στίβου, το οποίο αντλεί την έμπνευση του από το πένταθλο των Ολυμπιακών Αγώνων της αρχαίας Ελλάδας. Είναι Ολυμπιακό Αγώνισμα στο πρόγραμμα του στίβου από το 1912. Εξαιρετικά δημοφιλές σε όλον τον κόσμο, οι δεκαθλητές χαίρουν μεγάλου σεβασμού, ενώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες και τις διεθνείς συναντήσεις στίβου, οι νικητές είναι από το πιο αναγνωρίσιμα πρόσωπα της διοργάνωσης.

Πρόγραμμα

Ως ένα από τα δύο σύνθετα αγωνίσματα του στίβου, η σειρά με την οποία αγωνίζονται οι αθλητές είναι πάντα η ίδια:

1η ημέρα: 100μέτρα, Άλμα εις μήκος, Σφαιροβολία, Άλμα εις ύψος, 400 μέτρα. 2η ημέρα: 110 μέτρα μετ’ εμποδίων, Δισκοβολία, Άλμα επί κοντώ, Ακοντισμός, 1500 μέτρα

Στο άλμα σε μήκος, καθώς και στ’ αγωνίσματα ρίψεων, ο αθλητής έχει στη διάθεσή του τρεις προσπάθειες κάθε φορά. Στο άλμα σε ύψος και το άλμα επί κοντώ ισχύουν οι προδιαγραφές, όπως και στα μεμονωμένα αγωνίσματα. Όταν γίνουν δυο άκυρες εκκινήσεις σε κάποιο αγώνισμα δρόμου, ο αθλητής που προκαλεί την 2η άκυρη εκκίνηση αποκλείεται από το αγώνισμα αυτό.

Βαθμολογία

Σκοπός του αθλητή είναι να μαζέψει τους περισσότερους βαθμούς. Η κατάταξη των δεκαθλητών βγαίνει βάση κάποιων ειδικών αλγόριθμων, οι οποίοι ανάλογα με την επίδοση που θα κάνει ο αθλητής του δίνουν μια βαθμολογία. Το άθροισμα της βαθμολογίας των επιμέρους αθλημάτων μας δίνει την τελική βαθμολογία του αθλητή.

Ετικέτες: