Της Μαρίας Ρώτα

Αιμοδοσία: Δώρο ζωής

  • Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2019 - 06:22

Το αίμα είναι ο πολύτιμος “χυμός¨ή ο ιστός του σώματός μας που η ύπαρξη του είναι αναγκαίο για τη ζωή μας. Να θυμηθούμε τα λόγια του σοφού Ιπποκράτη που είπε ότι το αίμα είναι ο “χυμός¨του ανθρώπινου σώματος και χωρίς αυτόν δεν υπ\άρχει ζωή. Ένας καθηγητής Παθολογίας και Αιματολογίας, που είναι θαυμαστής των αιμοδοτών έγραψε: “.... όσες επιτυχίες κι αν έχουν οι γιατροί, οι ερευνητές, οι φαρμακολόγοι κ.α θα είναι άχρηστες, αφού δεν θα μπορούν να εφαρμοστούν στην πράξη, χωρίς την συγκλονιστική συνεισφορά των ανωνύμων εθελοντών αιμοδοτών. Η συνειδητοποίηση και μόνον αυτής της μεγάλης αλήθειας πρέπει να μας προβληματίζει όλους. Σ' όλες τις ανθρώπινες κοινωνίες υπάρχει αγώνας και αγωνία για επάρκεια αίματος. “Το αίμα είναι το ζωοποιόν, το λυτρωτικόν που εξαγνίζει... το υπέρ των ασθενών εκχυνόμενον, εις βοήθειαν των ιατρών για παροχή υγείας στους πάσχοντες. Κάθε φορά που τα σταθερά και πεπειραμένα χέρια της νοσηλεύτριας “κεντούν” τη φλέβα του αιμοδότη για να τρέξει το αίμα του στον ασκό κι από κει στον άγνωστο πάσχοντα συνάνθρωπό μας, είναι η πολύτιμη βοήθεια για τη σωτηρία του. Οι αιμοδότες, πιστεύω ότι είναι μικροί θεοί, πλασμένοι κατ' εικόνα και ομοίωσιν Εκείνου, προσφέροντας αίμα και έτσι δίνουν ζωή στον άρρωστο που κινδυνεύει και βοηθούν τους γιατρούς να θανατώσουν τον....θάνατο!!! Ο κάθε άνθρωπος έχει μέσα του ένα ποταμό ζωής!! Αυτό το ποτάμι είναι το αίμα μας, που έχει ανάγκη η ζωή μας”.

Αιμοδοσία Σαντορίνης

“Επέστρεψα από τη Σαντορίνη εντυπωσιασμένος” γράφει το 1994 ένας εργαζόμενος νέος. “Όχι μόνο από την ανεπανάληπτη ομορφιά της, την υπέροχη θάλασσα και τα μοναδικά στον κόσμο αξιοθέατα...έρχομαι εντυπωσιασμένος κυρίως από κάτι άλλο, σχεδόν απίστευτο για μια κοινωνία όπου ο εισαγόμενος πολιτισμός δεν κατέστρεψε τον ανθρωπισμό των Σαντορινιών. Αυτός ο ανθρωπισμός στήριξε με ενθουσιασμό την προσπάθεια ενός απλού πολίτη, ενός απλού υπάλληλου του Νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός στην Αθήνα του κ. Μηνά Μάινα, που κατάφερε το σχεδόν αδύνατον: να δημιουργήσει το πιο δυναμικό και αποτελεσματικό κίνημα εθελοντών αιμοδοτών της Ελλάδας με τέτοια επιτυχία, ώστε σήμερα η τράπεζα της Σαντορίνης να καλύπτει όχι μόνο τις ανάγκες των ανθρώπων του νησιού αλλά και πολλών ασθενών εκτός Σαντορίνης που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία Ερυθρού Σταυρού και στο Παίδων “Αγία Σοφία” κ.α. Κορυφαία πράξη ανθρώπινης αλληλεγγύης είχε χαρακτηρίσει ο εκπρόσωπος του νοσοκομείου Αγία Σοφία ο αείμνηστος Θ. Σπανός την εθελοντική αιμοδοσία και είχε επισημάνει ότι οι Σαντορινιοί αιμοδότες ξεπερνούν το μέσο πανελλήνιο όρο... Θα ήθελα ιδιαίτερα να συγχαρώ την πολύτιμη προσφορά των κατοίκων της Σαντορίνης, καθώς και όλων των αγνώστων εθελοντών αιμοδοτών όπου γης, γιατί με το αίμα τους σώζουν ζωές από βέβαιο θάνατο και διατηρούν σε καλή κατάσταση χιλιάδες παιδιά που πάσχουν από αναιμία και μάλιστα χωρίς να περιμένουν οποιαδήποτε ανταπόδοση, ούτε καν ευχαριστώ από τον άνθρωπο που κέρδισε τη ζωή από το αίμα του άγνωστου αιμοδότη...”

Είναι ένα μέρος κειμένου που γράφτηκε πριν 25 χρόνια από έναν σημαντικό δημοσιογράφο Γ.Μ.

Μάιος 2019 – Η δεύτερη αιμοδοσία

Ο συντονιστής Διευθυντής αιμοδοσίας του Νοσοκομείου “Ερυθρός Σταυρός” κ. Γιώργος Μπόλας, ήταν ιδιαίτερα ενθουσιασμένος και αυτή τη φορά που είχε εντυπωσιακά αποτελέσματα εθελοντικής αιμοδοσίας στο νησί της Σαντορίνης.

Με απόλυτη βεβαιότητα ο κ. Μπόλας είπε ότι δεν πιστεύει στην τύχη, ότι τόσοι πολλοί κάτοικοι του νησιού προσφέρουν το αίμα τους με δική του πρωτοβουλία. Γνωρίζει, βέβαια, ότι ο πολύ καλός φίλος Ευάγγελος Σιγάλας και ο Χρυσόστομος Δεναξάς είναι οι πρωτεργάτες, οι δύο άνθρωποι που προσκαλούν τους κατοίκους της Σαντορίνης με την παράκληση να προσφέρουν το αίμα τους στους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη για να συνεχίσουν τη ζωή τους.

Τόσο ο Βαγγέλης όσο και ο Χρυσόστομος, φροντίζουν να είναι πάντα έτοιμα πολλά πάνω όπου έχουν γραφτεί με παράκληση, προσκλήσεις των κατοίκων για να προσφέρουν αίμα στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Ο κ. Μπόλας έχει προσέξει ότι αυτά τα πανό κάθε μέρα αλλάζουν θέση ώστε να ενημερώνονται όλοι οι κάτοικοι και.... “πραγματικά είναι εντυπωσιακή η προσέλευση των αιμοδοτών στη Σαντορίνη και φέτος τον Μάιο 2019 για δεύτερη φορά. Αξίζει να συγχαρούμε τον Μηνά Μάινα, που ακόμη και τώρα, ύστερα από τόσα χρόνια, ασχολείται με την αιμοδοσία.

Έχει τη σπίθα την ίδια όπως όταν πρωτοξεκίνησε. Η κ. Δήμητρα Αδραχτά, διευθύντρια της αιμοδοσίας του “Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού πιστεύει και είπε ότι: “...το πάθος για την αιμοδοσία ξεκίνησε από τον Βαγγέλη Σιγάλα. Με δική του σκέψη και φροντίδα κατόρθωσε να επισκεφθεί την Σαντορίνη κλιμάκιο του Ερυθρού Σταυρού το 1992, αν θυμάμαι καλά. Οι πρώτες αιμοδοσίες προσφέρθηκαν από τους κατοίκους στο Καμάρι (100 μονάδες) και στα Φηρά (220 μονάδες) αν θυμάμαι καλά. Η επόμενη αιμοδοσία θα γίνει, αν όλα πάνε καλά, τον Νοέμβριο. Τη φετινή χρονιά, τον ίδιο μήνα έγινε αιμοδοσία και στην Ίο. Ίσως... είπε η κ. Αδραχτά, θα πρέπει να γίνει και εμβολιασμός για Ηπατίτιδα Β';”

Και τελειώνοντας είπε: Είναι πιλότος για πολλά νησιά η Σαντορίνη. Υποστηρικτής του Συνεργείου στη Σαντορίνη ήταν ο Παντελεήμων Ρίζος.

Η αιμοδοσία του Μαΐου:

Προσήλθαν 785 άτομα, απορρίφθηκαν 59.

Αιμοληψίες έγιναν σε 726 εκ των οποίων οι 147 ήταν Νέοι.

Σύρος: Από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο του 2019 στο Νοσοκομείο της Σύρο προσήλθαν 1200 αιμοδότες,

Στην Αιμοδοσία Σύρου προσήλθαν 350 αιμοδότες.

Ευχαριστώ την κ. Λουίζα, υπεύθυνη της αιμοδοσίας

Μαρία Ρώτα

Ετικέτες: