Του μηχανολόγου μηχανικού, Στράτου Ζολώτα

Syros Αirmon, “μυρίζοντας” τον αέρα σε ένα νησί των Κυκλάδων

  • Παρασκευή, 1 Νοεμβρίου, 2019 - 17:17

Τι είναι το Syros Airmon

Το Syros Airmon είναι ένα demo ενός ευρύτερου project που σχεδιάζεται με πολύ κόπο, μεράκι και κόστος, με σκοπό να δημιουργηθεί ένα κοινοτικό δίκτυο παρακολούθησης παραμέτρων και χαρακτηριστικών του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης δραστηριότητας (Civilian Monitoring Initiative) όπως αυτά που λειτουργούν σε αρκετές περιοχές της Ευρώπης και όχι μόνο. Απώτερος στόχος είναι η συλλογή δεδομένων σε κρίσιμους τομείς από τους ίδιους τους πολίτες, χωρίς την άμεση εμπλοκή δυσκίνητων γραφειοκρατικών φορέων, η στήριξη των οποίων είναι θεμιτή όχι όμως αναγκαία. Τα δεδομένα αυτά θα είναι διαθέσιμα για περαιτέρω μελέτη από ιδιώτες, επιστήμονες ή και φορείς με την κατάλληλη εξειδίκευση[1]. Παράλληλα με το Syros Airmon σχεδιάζονται αντίστοιχες προσπάθειες για την παρακολούθηση των φυσικών πόρων (υδροφόρου ορίζοντα, δασικών περιοχών κ.α.), των υποδομών (φόρτος οδικού δικτύου, δίκτυο ύδρευσης κ.α.), των προστατευόμενων περιοχών, της άγριας πανίδας, της πολιτιστικής κληρονομιάς κ.α.

Τι δεν είναι το Syros Airmon

Δεν είναι μία ομάδα "ειδικών" στην ατμοσφαιρική ρύπανση και δεν είναι αποκλειστικό παρατηρητήριο ρύπανσης από την αμμοβολή. Ναι, από την πρώτη μέρα που εγκαταστήσαμε τους δοκιμαστικούς αισθητήρες αρχίσαμε να βλέπουμε επαναλαμβανόμενα μοτίβα και αυτό ήταν εντυπωσιακό. Ναι, όταν σε βραδινές ώρες με ανύπαρκτο κυκλοφοριακό φόρτο παρατηρούμε υψηλές τιμές σωματιδίων και άλλων ρύπων υποπτευόμαστε και την λειτουργία της βιομηχανίας μέσα στον αστικό ιστό. Ναι, όταν οι τιμές των ρύπων σε μια επαρχιακή πόλη συναγωνίζονται κάποιες φορές αυτές μεγάλων αστικών κέντρων, με υπερπολλαπλάσιο κυκλοφοριακό φόρτο και περισσότερες επιβαρυντικές για το περιβάλλον ανθρώπινες δραστηριότητες, αναρωτιόμαστε γιατί και παράλληλα υποψιαζόμαστε. Ναι, όταν φίλοι και πολίτες του νησιού ανεβάζουν στα κοινωνικά δίκτυα, φωτογραφίες με ορατή με γυμνό μάτι ρυπογόνα δραστηριότητα και παραπονιούνται για κακές συνθήκες που τις νοιώθουν στην αναπνοή τους, βλέπουμε αντιστοιχία και στις μετρήσεις.

Το Syros Airmon λοιπόν είναι μία προσπάθεια να συλλέξουμε δεδομένα της ποιότητας της ατμόσφαιρας στην Ερμούπολη και στην Σύρο συνολικά αλλά και κομμάτι της ίδιας προσπάθειας σε παγκόσμιο επίπεδο[2] .

Δείτε τη συνέχεια στο επισυναπτόμενο έγγραφο. 

Σχετικά αρχεία: 
Ετικέτες: