Της Μαρίας Ρώτα

Ορνιθολόγιον 2020

Μιχάλης Μακρουλάκης
  • Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, 2019 - 06:09

Για μια ακόμη φορά μας εντυπωσίασε ο θαυμάσιος Συριανός ζωγράφος Μιχάλης Μακρουλάκης, με το θαυμάσιο “Ορνιθολόγιον”! Με την υπέροχη ζωγραφική του, δημιούργησε το ημερολόγιο του 2020, υπέροχη προσφορά στη “ΣΤΕΓΗ” στην Εταιρεία Κοινωνικής Υποστήριξης Ανηλίκων και Εφήβων της Σύρου.

Ο Μιχάλης Μακρουλάκης, εδώ και αρκετά χρόνια, ζωγραφίζει και παρουσιάζει θαυμαστούς πίνακες, όπως αναφέρουν οι ειδικοί που κρίνουν τους ζωγράφους.

Αν και είναι πολύ καλός μου φίλος ο Μ. Μακρουλάκης, δεν είμαι ειδική για να κρίνω την υπέροχη ζωγραφική του, έστω και αν μου αρέσει πολύ!

Πριν αρκετά χρόνια, με αφορμή μια έκθεσή του στο “Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών” ο πρόεδρος του ιδρύματος Βασίλης Θεοχαράκης είχε γράψει: “Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από το γεγονός ότι στην σύντομη λειτουργία του ιδρύματος μας, έχει παρουσιαστεί με το πιο ενδελεχή τρόπο το εικαστικό έργο σπουδαίων καλλιτεχνών, που έχουν συμβάλει αποφασιστικά στην εδραίωση και την εξέλιξη της σύγχρονης ελληνικής τέχνης..

Αυτό το δυναμικό παρόν ενισχύει η τωρινή μας αναδρομική έκθεση του αγαπημένου μας Μιχάλη Μακρουλάκη, με τον τίτλο: “Μακρουλάκης. Η αρμονία των εικόνων”

Ο εύστοχος αυτός τίτλος αποκαλύπτει και μια μεγάλη αλήθεια, ότι...ο καλλιτέχνης σε όλη του την πορεία υπηρέτησε τις καθ' αυτό βαθύτερες αξίες της ζωγραφικής, κατακτώντας την ίδια την πνοή της, δηλαδή την αρμονία. Χρόνια τώρα παρακολουθώ αδιάλειπτα τη ζωγραφική του, θαυμάζοντας τον για την υπομονή και τη διαύγεια των εικόνων του. Εκείνη τη διαύγεια, που μας κάνει να φαίνεται ο κόσμος μας πιο όμορφος, επειδή ακτινοβολεί ένα άλλο φως μας καθημερινότητας. Έτσι το έργο του είτε πρόκειται για ένα τσαμπί σταφύλι, είτε για θάλασσα, είτε για αρχαία ειδώλια...καταφέρνει να νικά το χρόνο μέσα από τη ζωγραφική του τελείωση, ενισχύοντάς μας την επιθυμία για κάθε τι ωραίο...” Αυτό ήταν ένα μέρος από το μεγάλο γραπτό κείμενο του κ. Βασίλη Θεοχαράκη.

Νομίζω ότι αξίζει να αναφέρω, ένα μέρος, από ένα γραπτό κείμενο του αείμνηστου Συριανού ποιητή και συγγραφέα Μάνου Ελευθερίου. Ήταν ο άνθρωπος που τίμησε το νησί μας με τις άριστες προσφορές του και στα τραγούδια και στα διηγήματά του.

Ο Μάνος, θαυμάζοντας τη ζωγραφική του Μακρουλάκη είχε γράψει με τίτλο: “Η ζωγραφική κοσμογονία του Μιχάλη Μακρουλάκη”. “Η ζωγραφική του θυμίζει πολλές φορές ότι σώθηκε ως τις μέρες μας από τις τοιχογραφίες ανακτόρων. Πέρα απ' αυτά τα ¨γραφικά” υπάρχει μια “τάξη” στη ζωγραφική του. Στο χρώμα ξεσηκώνεται η ανταύγεια της αρχαίας ελληνικής ζωγραφικής...κι ακόμη η ανάμνηση χρωμάτων της βυζαντινής αγιογραφίας. Τα έργα του είναι κάλλιστα. Σε όλα του τα έργα υπάρχουν άριστες λεπτομέρειες που μας εντυπωσιάζουν. Λουλούδια, φυτά, πεταλούδες, φρούτα και τόσα άλλα, συνθέτουν όλα μαζί μια πνευματικότητα!

Και αυτή η πνευματικότητα είναι άριστη!”

Είναι τόσοι πολλοί οι δημοσιογράφοι, αλλά και ιστορικοί, καθηγητές κ.α. που έχουν ασχοληθεί, έχουν θαυμάσει και έχουν γράψει άριστα σχόλια για τη ζωγραφική και τα θαυμάσια έργα του δικού μας Συριανού ζωγράφου Μιχάλη Μακρουλάκη.

Άριστα ήταν τα σχόλια του κ. Ν. Σταμπολίδη, διευθυντή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης (Ντόλης Γουλανδρή): “Τι να πει κανείς για τον Μακρουλάκη, όταν η ζωγραφική του τα λέει όλα; Είναι ένας ζωγράφος κλασσικός, με την έννοια της αρχαιότητας και με την έννοια ότι αυτό που ζωγραφίζει αισθάνεται ότι είναι κάτι ιερό! Η ζωγραφική του παραμένει αιώνια!”

-Αυτά ήταν λόγια και γραπτά σπουδαίων ανθρώπων που σχολίασαν τα θαυμάσια έργα του Μιχάλη. Οι ζωγραφιές του είναι ένα.... “Εικαστικό ραντεβού στη Νύμφη του Αιγαίου”.

Ορνιθολόγιον 2020

Απίστευτες και υπέροχες οι ζωγραφιές του ημερολογίου που προσφέρθηκε στη Στέγη Ανηλίκων και Εφήβων Σύρου.

Ο Μιχάλης εμπνεύστηκε και δημιούργησε αυτά τα δώδεκα έργα του από τις τόσες πολλές και διαφόρων ειδών κότες που βρίσκονται στον κήπο του σπιτιού του, στον Φοίνικα.

Το σημαντικό είναι ότι όλες αυτές οι κότες δεν ανήκουν στην ίδια οικογένεια πτηνών του νησιού μας.

Οι περισσότερες ανήκουν σε διαφορετικές ομάδες με διαφορετικές.... “μορφές”. Διαφορετικά τα χρώματα των φτερών τους, διαφορετικό το μέγεθος του σώματός τους, ακόμη και διαφορετική η φωνή τους.

Οι ζωγραφιές του αποδεικνύουν τα διαφορετικά είδη που έχουν αυτές οι κότες που μας παρουσιάζει μαζί με τα αυγά τους στο ημερολόγιο του ο Μιχάλης Μακρουλάκης.

Η προσφορά αυτού του ημερολογίου στη “Στέγη Ανηλίκων και Εφήβων Σύρου” είναι άριστη και ως θέμα και ιδίως ως ζωγραφική! Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στον εξαίρετο ζωγράφο και για την άριστη ζωγραφική του και για την προσφορά του στα νέα παιδιά που έχουν ανάγκη τη βοήθειά μας. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στην υπεύθυνη Επιμελήτρια ανηλίκων και Κοινωνικής λειτουργού κ. Μαρίας Κυδωνιέως Φωστέρη, που με τη δική της πρωτοβουλία προσφέρουν μαζί με τις κυρίες της Στέγης φροντίδα και αγάπη στα παιδιά μας.

Η Ακαδημία Αθηνών δίκαια τίμησε την κ. Φωστέρη με βραβείο της Αικατερίνης Π. Οικονόμου, “Τάξη των ηθικών και πολιτικών επιστημών” για την άριστη προσφορά στους νέους που χρειάζονται τη βοήθειά τους.

Καλή Χρονιά, καλή συνέχεια στο θαυμάσιο έργο σας κυρία Φωστέρη.

Μαρία Ρώτα

Ετικέτες: 

Διαβάστε ακόμα