Ο Ιππικός Όμιλος Κυκλάδων άνοιξε τις πόρτες του

«Η ιππασία είναι για όλους μας»

Τη δυνατότητα να αποκτήσουν δωρεάν τη μοναδική εμπειρία της ιππασίας, να εξερευνήσουν τους χώρους του, να ενημερωθούν για τα μαθήματα και το Pony Club, αλλά και να γνωρίσουν τα πανέμορφα και υπερήφανα ζώα που φιλοξενεί, έδωσε σε μικρούς και μεγάλους φίλους του ο Ιππικός Όμιλος Κυκλάδων.

Η πανελληνιονίκης και πρωταθλήτρια ιππικής αμαξοδήγησης, Αναστασία Καραμολέγκου, πιστοποιημένη προπονήτρια από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και συντονίστρια του Ομίλου υποδέχτηκε χθες το κοινό, στο πλαίσιο του φετινού Open Day Ιππασίας, ενός θεσμού που μας καλεί να ανακαλύψουμε τον μαγικό κόσμο ενός «παρεξηγημένου» αθλήματος.

«Ίσως κάποιοι νομίζουν ότι η ιππασία απευθύνεται σε συγκεκριμένο κοινό, αλλά δεν είναι έτσι. Η ιππασία είναι για όλους μας» δηλώνει στην «Κοινή Γνώμη» η κ. Καραμολέγκου, σημειώνοντας ότι μία επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του Ιππικού Ομίλου Κυκλάδων δύναται να καταρρίψει «μύθους» που μέχρι σήμερα λειτουργούν αποτρεπτικά στην απόφαση ενασχόλησής μας με την ιππασία.

Ημέρα γιορτής

«Ο χώρος μας είναι ανοιχτός όχι μόνο σε ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν με την αθλητική ή ελεύθερη ιππασία, αλλά και σ’ εκείνους που δεν επιθυμούν να ιππεύσουν, αλλά να έχουν επαφή με το ζώο και τη φύση» αναφέρει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που επισκέπτονται τον Όμιλο αποκλειστικά για την περιποίηση των αλόγων, κάτι που προσφέρει στους ίδιους ψυχική ηρεμία.

Η Ανοιχτή Ημέρα Ιππασίας αποτελεί μία από τις δράσεις του Ιππικού Ομίλου Κυκλάδων με στόχο την εξωστρέφεια και τη γνωριμία του με την ευρύτερη οικογένεια του νησιού. «Τα πρώτα χρόνια ήμασταν περισσότερο αφοσιωμένοι στο αθλητικό κομμάτι, που όμως έβαζε «σύνορα» σε αυτό που κάνουμε. Οπότε αποφάσισα να ανοιχτώ και σε άλλα πράγματα τα οποία μπορείς να κάνεις μέσω της ιππασίας και του αλόγου. Κι αυτό με ευχαριστεί περισσότερο, γιατί έχω να κάνω με διαφορετικό κόσμο κάθε φορά.  Με μαμάδες, με ανθρώπους που θέλουν να μάθουν και να βγουν μια βόλτα» εξηγεί η κ. Καραμολέγκου.

«Δεν ψάχνουμε τη μάζα, αλλά αυτούς που αγαπούν το άλογο»

Όσον αφορά στα στερεότυπα που θέλουν την ιππασία να απευθύνεται μόνο στην ελίτ και όχι στο σύνολο της κοινωνίας, η ίδια υποστηρίζει ότι η ενασχόληση με το συγκεκριμένο άθλημα δεν εξαρτάται από την οικονομική κατάσταση ενός ανθρώπου αλλά από την αγάπη του για τη φύση και το άλογο. «Η ιππασία θέλει θάρρος. Από την αρχή του Ομίλου, έχουμε ένα σταθερό αριθμό ανθρώπων που έρχονται, χωρίς να έχει υπάρξει ποτέ το μεγάλο «μπαμ». Αυτό οφείλεται όχι στην οικονομική κρίση, αλλά στα στερεότυπα που υπάρχουν στο μυαλό του ανθρώπου και στην κουλτούρα μας. Αρκετοί που μας επισκέπτονται, έχουν μία πινελιά εξωτερικού στη φύση τους. Είναι άνθρωποι που έχουν μεγαλώσει εκτός Ελλάδας ή έχουν έναν γονιό από το εξωτερικό. Ο Έλληνας δεν έχει πολλή επαφή. Τώρα αναγκάστηκε με την κρίση να ξαναγυρίσει λίγο στις ασχολίες με τη φύση, στο περπάτημα. Πριν μπορούσε να ξοδέψει για να κάνει πράγματα, αλλά τώρα έχει αναγκαστεί να σκαρφιστεί ο ίδιος πράγματα που του έρχονται πιο οικονομικά κι έτσι έρχεται πιο κοντά στη φύση. Φυτεύει, τρώει από τον κήπο του». Δεν κρύβει μάλιστα, ότι η ανταπόκριση στη Σύρο είναι περιορισμένη. «Η πίτα είναι μικρή εδώ. Άλλωστε πόσος κόσμος μπορεί να αγαπάει τα άλογα και να θέλει να έρθει σε επαφή μαζί τους; Δεν ψάχνουμε τη μάζα, αλλά αυτούς που τα αγαπούν πραγματικά. Δεν είναι πολλοί και  δεν μπορούν να είναι πολλοί», καταλήγει.

«Η ασφάλεια πληρώνεται»

Όπως εξηγεί, απαραίτητη προϋπόθεση για την ενασχόληση με την ιππασία, είναι η προσωπική θέληση. Προσθέτει επίσης, ότι μέσα από τις μοναδικές προσφορές του, ο Ιππικός Όμιλος Κυκλάδων δίνει την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να γίνουν κομμάτι του. «Οι εγκαταστάσεις μας είναι υψηλού επιπέδου. Τα άλογά μας μένουν σε πάρα πολύ καλούς στάβλους. Το παιδί έξω είναι ασφαλές. Έχει ειδική άμμο κάτω, φως για το βράδυ, και φράχτες. Όλα αυτά έχουν ένα κόστος. Σκεφτείτε ένα κράνος για μηχανή. Υπάρχουν τα οικονομικά και τα πιο ακριβά που προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια. Επομένως, δεν μπορείς να πληρώσεις το ίδιο που θα πλήρωνες στο γυμναστήριο ή σ’ ένα γήπεδο ποδοσφαίρου».

Έλλειψη πόρων για τη συμμετοχή σε αγώνες

Η υφιστάμενη οικονομική κατάσταση, και η διακοπή χρηματοδότησης από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει καταστήσει με τα χρόνια αδύνατη τόσο τη συμμετοχή του Ομίλου σε αγώνες όσο και τις διοργανώσεις αντίστοιχων γεγονότων στο νησί της Σύρου. «Δυσκολεύομαι να ζητήσω από τους αθλητές μου να μπουν σε ένα τέτοιο έξοδο» περιγράφει η κ. Καραμολέγκου. «Ναι μεν υπάρχει το αθλητικό κομμάτι αλλά προς το παρόν γίνεται στη Σύρο. Για να πάμε προς τα έξω θέλουμε περισσότερους πόρους. Είναι κάτι με το οποίο θα ασχοληθώ εν καιρώ, αναζητώντας χορηγίες. Αλλά για να πάρεις χορηγίες, χρειάζονται διακρίσεις και για να διακριθείς, πρέπει να πας πρώτα σε αγώνες».

Σημειώνεται ότι από το χθεσινό Open Day Ιππασίας, δεν θα μπορούσε να λείψει και ο μοναδικός Kid από το Kid’s Time, ο οποίος διασκέδασε τους μικρούς φίλους του Ομίλου με δωρεάν face painting και παιχνίδια, σχετικά με τη δύση και το άλογο. Παράλληλα, τα παιδιά ενημερώθηκαν για το pony club μέσα από ένα βιωματικό μάθημα. Επισκέφτηκαν το στάβλο, έπιασαν την τροφή, βούρτσισαν τα άλογα και φυσικά, έκαναν ιππασία.