Το πλοίο της Greenpeace «Rainbow Warrior» βρέθηκε στη Σύρο, στο πλαίσιο της εκστρατείας του ενάντια στο πλαστικό μιας χρήσης

«Πρέπει να αλλάξουμε κάποιες συνήθειές μας»

Δηλώσεις του υπεύθυνου της εκστρατείας της Οργάνωσης για το θαλάσσιο περιβάλλον, Άλκη Καφετζή

Το μέγεθος του προβλήματος της περιβαλλοντικής ρύπανσης από τα πλαστικά αποκάλυψε στους πολίτες της Σύρου το πλοίο της Greenpeace «Rainbow Warrior» το οποίο παρέμεινε για δύο ημέρες στο λιμάνι της Ερμούπολης με στόχο να μας ευαισθητοποιήσει και να μας κινητοποιήσει σε δράση.

Η πρωτεύουσα των Κυκλάδων αποτέλεσε τον τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στα ελληνικά νησιά (20-31 Ιουλίου), στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής περιοδείας της οργάνωσης ενάντια στο πλαστικό μίας χρήσης.

Το κοινό είχε τη δυνατότητα να ξεναγηθεί σε αυτό το ιστορικό πλοίο, να δει μία έκθεση φωτογραφίας που αποτυπώνει το μέγεθος του προβλήματος της ρύπανσης από τα πλαστικά και να συμμετέχει σε δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους. Κάτοικοι και επισκέπτες ενημερώθηκαν για την εκστρατεία και έμαθαν μαζί πώς μπορούν να προστατέψουν τη θάλασσα από την εισβολή των πλαστικών μίας χρήσης.

Έρευνες για την ποσότητα πλαστικών και μικροπλαστικών

Το πλοίο  Rainbow Warrior κατά τη διάρκεια του ελληνικού σκέλους της περιοδείας του στη Μεσόγειο πραγματοποίησε επιστημονική έρευνα σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) για την παρουσία πλαστικών και μικροπλαστικών σε ελληνικές θάλασσες και παραλίες.

Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκαν δειγματοληψίες μικροπλαστικών από την επιφάνεια της θάλασσας σε Ιόνιο, Κρητικό και Αιγαίο πέλαγος, επισκέψεις σε απόμερες και δυσπρόσιτες παραλίες, καθώς και βιντεοσκόπηση του βυθού της θάλασσας στην Καλντέρα της Σαντορίνης και βόρεια της Μυκόνου. Οι πρώτες εικόνες έδειξαν ότι τα πλαστικά βρίσκονται παντού και διασπώνται σε μικροσκοπικά κομμάτια, ακόμα και σε μέγεθος που δεν είναι ορατό από το ανθρώπινο μάτι. Δεν φεύγουν ποτέ από το περιβάλλον, παραμένουν στα χερσαία και θαλάσσια οικοσυστήματα, ενώ εισχωρούν στην τροφική αλυσίδα μέσω των θαλάσσιων οργανισμών που τα προσλαμβάνουν.

Αν και τα τελικά εργαστηριακά αποτελέσματα των δειγματοληψιών θα ανακοινωθούν τους επόμενους μήνες, οι πρώτες εκτιμήσεις δεν αφήνουν, σύμφωνα με τον υπεύθυνο της εκστρατείας της Greenpeace για το θαλάσσιο περιβάλλον, Άλκη Καφετζή, κανένα περιθώριο αμφιβολίας:

Στα 317 μέτρα βυθού που διένυσε η υποβρύχια κάμερα στην Καλντέρα της Σαντορίνης, κατέγραψε 84 σκουπίδια, τα οποία στην πλειονότητά τους ήταν πλαστικές σακούλες, ποτήρια και καπάκια ποτηριών του καφέ και άλλα αντικείμενα μίας χρήσης.

Σε δύο μικρές δυσπρόσιτες παραλίες της Ηρακλειάς, εντός του κόλπου της Βορεινής Σπηλιάς, καταμετρήθηκαν συνολικά 514 πλαστικά αντικείμενα. Σε μια απόμερη μικρή παραλία μεταξύ Αρμενιστή και Αυλέμωνα της Μυκόνου, καταμετρήθηκαν 821 πλαστικά αντικείμενα.

«Η γνώση πρέπει να γίνει λύση»

«Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιοχών που τσεκάραμε είδαμε ότι η ποσότητα πλαστικού που έχει συγκεντρωθεί, είναι μεγάλη», σημείωσε ο κ. Καφετζής υποστηρίζοντας ότι το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση του φαινομένου είναι να κατανοήσουμε το πρόβλημα που δημιουργούν κάποιες καθημερινές συνήθειές μας. Για το λόγο αυτό, έκρινε απαραίτητη την παροχή γνώσης η οποία μπορεί να μετατραπεί σε λύση. Προς την κατεύθυνση αυτή, κινείται και η δράση του προγράμματος Life Debag το οποίο διαγράφει ήδη μια επιτυχημένη πορεία στη Σύρο, χάρη στην επικοινωνία, την ευαισθητοποίηση και τη συνεργασία με πολίτες, καταναλωτές και επιχειρηματίες του νησιού.

Σύμφωνα με τον κ. Καφετζή, το πρόβλημα από τη χρήση πλαστικού μιας χρήσης είναι σε μεγάλο βαθμό γνωστό στην κοινωνία και τους πολίτες, οι οποίοι πλέον αναγνωρίζουν και βλέπουν τη μεγάλη σπατάλη του συγκεκριμένου υλικού στις παραλίες αλλά και μέσα στην πόλη τους.

Oι θάλασσες δεν είναι μιας χρήσης

«Η Greenpeace έρχεται για να αναδείξει αυτό το πρόβλημα γιατί οι ελληνικές θάλασσες δεν αποτελούν εξαίρεση στον κανόνα. Η θάλασσα στην Ελλάδα, όπως και παγκοσμίως, μετατρέπεται κάθε μέρα σε μία τεράστια χωματερή πλαστικών σκουπιδιών. Η πλαστική ρύπανση είναι από τα λίγα παγκόσμια περιβαλλοντικά προβλήματα, στα οποία η προσωπική μας συμβολή μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά. Ευτυχώς, το διεθνές κίνημα ενάντια στο πλαστικό μίας χρήσης και στην κουλτούρα της σπατάλης γιγαντώνεται καθημερινά. Σε αυτήν την προσπάθεια η Ελλάδα οφείλει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπεύθυνος της εκστρατείας.

Πλαστικά αντικείμενα μίας χρήσης (σακούλες, μπουκάλια, ποτήρια κ.α.) βρίσκονται παντού, ακόμα κι εκεί που δεν φαίνονται, καθώς μπορούν να διασπαστούν σε μικροσκοπικά κομμάτια. Θέση της οργάνωσης είναι πως «όλοι μας οφείλουμε να αλλάξουμε νοοτροπία, να μειώσουμε ριζικά το πλαστικό μίας χρήσης στη ζωή μας και να σώσουμε τη θάλασσα».

Τα σημαντικά βήματα της Σύρου για τη μείωση του πλαστικού

Το Rainbow Warrior ολοκλήρωσε χθες την περιοδεία του στην Σύρο, όπου η τοπική κοινότητα έχει ήδη προχωρήσει σε πρώτα βήματα για τη μείωση του πλαστικού μίας χρήσης και συγκεκριμένα της πλαστικής σακούλας.

Αυτό που μας δείχνει το παράδειγμα της Σύρου είναι πως μία σημαντική αλλαγή στις καθημερινές πρακτικές των πολιτών, μπορεί να επιτευχθεί με ταυτόχρονες δράσεις ενημέρωσης κοινού και καταστημάτων. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί και σε άλλες περιοχές. Υποστηρικτικά μέτρα από την κυβέρνηση, καθώς και εθελοντικές συμφωνίες με μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων επηρεάζουν άμεσα και δρουν ως οδηγός για αλλαγή συμπεριφοράς σε εθνικό επίπεδο, διευκολύνοντας τον πολίτη,” σχολίασε η Αντιγόνη Δαλαμάγκα, Διευθύντρια της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης.

Για τη δραστική αντιμετώπιση του φαινομένου, η Greenpeace απαιτεί από την Πολιτεία να διασφαλίσει ότι η υπό διαμόρφωση ευρωπαϊκή νομοθεσία θα περιορίσει τις κυριότερες αιτίες της πλαστικής ρύπανσης και θα πάρει μέτρα στη χώρα μας για τη δραστική μείωση της παραγωγής πλαστικού μίας χρήσης, την αλλαγή των καταναλωτικών συμπεριφορών και την ενίσχυση της καινοτομίας όπως έχουν ήδη ζητήσει περισσότεροι από 120.000 πολίτες από Ελλάδα και Ευρώπη.