Η ξεχωριστή, παραδοσιακή και μοντέρνα... γεύση του φεστιβάλ Tinos Food Paths κέρδισε τις εντυπώσεις, αλλά και τις καρδιές των bloggers

“Πύλη στη γαστρονομική πολυμορφία των Κυκλάδων”

  • Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου, 2018 - 06:18
  • /   Eνημέρωση: 21 Σεπ. 2018 - 22:00

Τα απολογιστικά στοιχεία, σχετικά με την προώθηση του φεστιβάλ Tinos Food Paths, αλλά και της Τήνου στο σύνολό της, σε bloggers απ’ όλη την Ευρώπη, παρουσίασε η Marketing Greece, που έφερε σε πέρας την καμπάνια, μέσω των συνεργασιών της διαδραστικής της πλατφόρμας, Discover Greece.

Οι bloggers κατέφτασαν και φιλοξενήθηκαν τον Μάιο, κατά τη διοργάνωση του απόλυτα επιτυχημένου φεστιβάλ – θεσμού για την Τήνο, Tinos Food Paths. Τα πολύχρωμα, ευφάνταστα και γεμάτα παράδοση πιάτα, τα εντυπωσιακά κοκτέιλς με τα παραδοσιακά συστατικά, αλλά και τα πρόσωπα, οι θεματοφύλακες των τοπικών προϊόντων, έγιναν ιδανικά “post”, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έκλεψαν τις καρδιές των bloggers, αλλά και των ακολούθων τους στο διαδίκτυο.

Η Marketing Greece εξέδωσε τα απολογιστικά στοιχεία από την επισκεψιμότητα των σελίδων, στις οποίες οι bloggers έγραψαν για την Τήνο, καθώς και τον αριθμό των αλληλεπιδράσεων με τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και το αποτέλεσμα είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητικό.

Υπενθυμίζεται, ότι η Marketing Greece Α.Ε. είναι εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, η οποία έχει ως πρωταρχικό στόχο την προβολή του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Στο ευρύτερο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για τον Τουρισμό, υποστηρίζει το Υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ στην προώθηση ενός ανανεωμένου χαρτοφυλακίου τουριστικών προϊόντων στις αγορές-στόχους.

Η Τήνος είναι μαγείρισσα και καλοφαγού”

Στην πλατφόρμα discovergreece.com φιλοξενήθηκε η άποψη και μίας Ελληνίδας τουριστικής δημοσιογράφου, η οποία δήλωσε την έκπληξή της, στην ανακάλυψη, πως η Τήνος, εκτός από το νησί της Παναγιάς, είναι και το νησί της... καλοφαγιάς. Όπως έγραψε, “η Τήνος είναι καλοφαγού. Ή πιο σωστά, μαγείρισσα και καλοφαγού. Ναι ναι! Ξέρει να μαγειρεύει και να στρώνει τραπέζι για να φιλέψει τους ανθρώπους της και τους επισκέπτες της. Σαν καλή μητέρα και νοικοκυρά, ανοίγει την πόρτα του σπιτιού της σε γνωστούς και αγνώστους, τους συμπεριφέρεται σαν να είναι οικογένειά της και τους προσέχει. Πριν λίγες εβδομάδες λοιπόν, γευτήκαμε για τα καλά την Τηνιακή φιλοξενία και κουζίνα και για ακόμα μια φορά συνειδητοποιήσαμε πως η Τήνος έχει άλλα τόσα πρόσωπα πέρα από το… θρησκευτικό που γνωρίζαμε για πολλά χρόνια”.

Γαστρονομία και πολιτισμός στο DNA της Τήνου”

Η Πολωνή blogger και influencer, “Madame Edith”, γράφει για την Τήνο και τη γαστρονομία της:

“Η κυκλαδική κουζίνα και αυτό που δοκιμάσαμε στην Τήνο ξεπέρασε τις πιο μεγάλες προσδοκίες μας. Αποδείχθηκε ότι ακόμη και η κλασική χωριάτικη σαλάτα, στις Κυκλάδες έχει διαφορετική γεύση. Δεν περίμενα ότι, από τα φαινομενικά τόσο λίγα συστατικά, μπορείτε να φτιάξετε τέτοια νόστιμα και πολύχρωμα πιάτα”.

Κάνοντας μία σύντομη αναφορά και στις vegan απολαύσεις, που προσέφερε απλόχερα το φεστιβάλ, η blogger σημειώνει, πως “χάρη στο γαστρονομικό φεστιβάλ Tinos Food Paths, που διαρκεί μια εβδομάδα τον Μάιο, καταφέραμε να δούμε τι προσφέρει το νησί. Είχαμε την ευκαιρία να συναντήσουμε τοπικούς παραγωγούς τυριού, κρασιού και μπύρας, να μιλήσουμε σε σεφ και κάτοικους του νησιού, οι οποίοι για τέταρτη συνεχή χρονιά δημιούργησαν τις μαύρες μπλούζες του Tinos Food Paths για να υποστηρίξουν και να προωθήσουν τον τοπικό πολιτισμό και την γαστρονομία, τα οποία είναι βαθιά ριζωμένα στο DNA του νησιού. Η Τήνος προσφέρει ένα πλήθος πλούσιων γεύσεων: αποξηραμένες ντομάτες, μελιτζάνες, τυρί, λουκάνικα, ομελέτα με πατάτες, λουκάνικα και κρεμμύδια, αποξηραμένα κρέατα”.

Παράλληλα, ειδική μνεία κάνει, όπως και στην πλειονότητά τους οι φιλοξενούμενοι bloggers, για τον συλλογικό χαρακτήρα του φεστιβάλ. “Το γεγονός αυτό είναι τόσο ασυνήθιστο. Περισσότεροι από 300 κάτοικοι του νησιού το οργανώνουν [σ.σ. το φεστιβάλ] ως μέρος του εθελοντισμού: τα εστιατόρια δίνουν συστατικά, μαγειρεύουν δωρεάν και οι εθελοντές για περισσότερο από μία εβδομάδα παίρνουν άδεια από την εργασία τους ή κλείνουν τις επιχειρήσεις τους και εργάζονται μαζί για ένα γεγονός που προωθεί το σύνολο του νησιού. Παρόλο που το κάνουν εδώ και τέσσερα χρόνια και δεν επωφελούνται από την υποστήριξη των επαγγελματικών εταιρειών, το κάνουν τέλεια!”.

Επιπλέον αναφέρεται και στην παραγωγή ποτών, από παραδοσιακά ελληνικά και Τηνιακά συστατικά, από τους καλύτερους μπάρμαν της Ελλάδας και της Ευρώπης, για να κλείσει, λέγοντας, πως “η Τήνος μας υποδέχτηκε θερμά και μπορέσαμε να δοκιμάσουμε όλες τις λιχουδιές που οι κάτοικοι του νησιού τρώνε κάθε μέρα. Δεν υπήρχε τίποτα που να μη δοκιμάσουμε. Είμαστε ενθουσιασμένοι με τον πλούτο των γεύσεων, την όμορφη εφαρμογή, τα πολύχρωμα συστατικά”.

Κάτι πολύ περισσότερο από ένα φεστιβάλ”

Επίσης ενθουσιασμένοι, έδειξαν και η γνωστή Γερμανή χορτοφάγος blogger, Mirja Hoechst και ο τηλεοπτικός παρουσιαστής Glatz Jens, που συμμετείχαν στο press trip.

Όπως σημειώνει η Hoechst: «Τι είναι η Τήνος Foodpaths για εσάς; "Ένας από τους εθελοντές με ρώτησε το τελευταίο βράδυ του ταξιδιού μου. "Στην πραγματικότητα, σκέφτηκα ότι ήταν απλώς ένα φεστιβάλ τροφίμων", ήταν η ειλικρινής μου απάντηση. "Αλλά ξαφνικά ήταν πολύ περισσότερο από αυτό!"».

Αφού κάνει μία ενδελεχή παρουσίαση των τοπικών προϊόντων, λαχανικών, τυριών, ποτών, προχωρά στην περιγραφή των τοπικών εστιατορίων. “Τα εστιατόρια στην Τήνο είναι συνήθως οικογενειακά. Αξίζει απλά να περάσει κανείς μέσα από τα γραφικά δρομάκια και ας κάτσει όπου του αρέσει. Από την εμπειρία μου, το φαγητό είναι φανταστικό παντού. Εδώ τα φαγητά εν μέρει προετοιμάζονται από αληθινές Ελληνίδες μαμάδες. Ωραία ελληνική κουζίνα με στυλ Τήνου, η οποία εκπλήσσει ξανά και ξανά (χορτοφαγικός μουσακάς με μελιτζάνα! Λατρεύω!). Για ειδικές διατροφικές συνήθειες ή αλλεργίες, οι ιδιοκτήτες των εστιατορίων είναι πάντα πολύ δεκτικοί και απίστευτα φιλικοί. Συχνά θα αισθανθείτε σαν να τρώτε έξω με φίλους”.

Καταλήγοντας όμως στην παρουσίασή της, η Hoechst υπογραμμίζει, πως “αλλά όπως είπα, η Τήνος Foodpaths είναι πολύ περισσότερο από αυτό. Και για να το εξηγήσω καλύτερα, πρέπει να αναλύσω λίγο περισσότερο: Το Tinos Food Paths δεν είναι αυτή η μικρή σκηνή στην πλατεία της Τήνου. Το σύνολο του νησιού είναι εμπλεκόμενο! Οι άνθρωποι εδώ είναι περήφανοι για το νησί τους και με αυτόν τον τρόπο θέλουν να δείξουν γιατί αγαπούν το σπίτι τους και το φαγητό τους. Για το λόγο αυτό, συμμετέχουν εθελοντικά και χωρίς καμία αμοιβή στο φεστιβάλ. Ο καθένας βοηθά όσο μπορεί. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει, ότι οι Τηνιακοί παίρνουν άδειες, κλείνουν τα καταστήματά τους, για να τιμήσουν τους εαυτούς τους και τη γαστρονομική – και όχι μόνο – κουλτούρα τους. Κανείς εδώ δεν προσπαθεί να επωφεληθεί προσωπικά. Δουλεύουν μαζί, χέρι-χέρι”.

Πρωτοβουλία που πρέπει να εξαπλωθεί

Η βρετανίδα ανεξάρτητη δημοσιογράφος γαστρονομίας, εκ μέρους του blogg Fuss Free Flavours, αναφέρει στο κείμενό της, ότι το φετινό φεστιβάλ ήταν αφιερωμένο στους περιστεριώνες, αλλά και τα περιστέρια που ζουν εκεί, με λιχουδιές από πιτσούνι, ενώ σημειώνει, ότι “μερικά από τα γνωστότερα ονόματα της ελληνικής γαστρονομίας ταξίδεψαν στην Τήνο, για να μαγειρέψουν και να μοιραστούν τις ιστορίες τους”.

“Όπου κι αν πήγαμε, νιώθαμε καλοδεχούμενοι, με τραπέζια που έτριζαν υπό το βάρος των τεράστιων πιάτων με τα παραδοσιακά φαγητά και τις τηνιακές σπεσιαλιτέ. Αυτό που είναι εκπληκτικό, για το Tinos Food Paths, είναι ότι όλο το φεστιβάλ είναι εθελοντικό, με τους ανθρώπους να δίνουν όλο τους το χρόνο, την εμπειρία, το φαγητό, την ικανότητα, αλλά και τον εξοπλισμό τους, επειδή αγαπούν το νησί τους, το φαγητό του και τον πολιτισμό του. Είναι ένα κίνημα, το οποίο θα ήθελα να δω να εξαπλώνεται από την Τήνο και σε άλλες κοινότητες”, τονίζεται.

Η ορθόδοξη... Λούρδη”

Τέλος, η γαλλική τουριστική ιστοσελίδα, Gorup Trip, αναφέρει, πως “οι πιστοί αποβιβάζονται κατά χιλιάδες, ειδικά γύρω στις 15 Αυγούστου, ωστόσο πολύ λίγοι από αυτούς επιχειρούν να περάσουν τα όρια του λιμανιού. Παρ’όλα αυτά, η ορθόδοξη Λούρδη, είναι επίσης στοργική μητέρα των ζωντανών γαστρονομικών παραδόσεων. Μία πύλη στη γαστρονομική πολυμορφία των Κυκλάδων. Για να βυθιστεί κανείς βαθιά στην αναζήτηση γευστικών απολαύσεων, θα πρέπει να ρισκάρει να ανακαλύψει μία ομορφιά άγρια, αυθεντική και συγκινητική, που σε κάνει να την ερωτεύεσαι. [...] Μια πρωτοβουλία που προσπαθεί να διαφυλάξει και να μεταδώσει τις τοπικές γαστρονομικές παραδόσεις, ενώ ταυτόχρονα να τις “κοντράρει” με την σύγχρονη εποχή”.

Ετικέτες: