Η πρωτεύουσα των Κυκλάδων υποδέχτηκε τα Χριστούγεννα, σκόρπισε χαμόγελα μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων και έδειξε το κοινωνικό πρόσωπό της

Το άστρο της αγάπης και της ελπίδας φώτισε τη Σύρο

Χαρά, ενθουσιασμός αλλά και αισθήματα αλληλεγγύης προς εκείνους που χρειάζονται μία ακόμη μεγαλύτερη αγκαλιά τις γιορτινές αυτές ημέρες πλημμύρισαν τις φωτισμένες- από το άστρο της αγάπης και της ελπίδας- καρδιές των Συριανών.

Το αληθινό νόημα των εορτών μεταφέρθηκε σε μικρούς και μεγάλους μέσα από τη θεατρική αναπαράσταση της Γέννησης του Θεανθρώπου τόσο στην περιοχή του Μάννα, όσο και στην Ποσειδωνία.

Αναβίωση ενός αγαπημένου εθίμου

Στο πλαίσιο του χριστουγεννιάτικου προγράμματος του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Μάννα έστησε τη Φάτνη του και αφηγήθηκε με μοναδικό τρόπο την ιστορία της γέννησης του Χριστού, που σηματοδοτεί τη λύτρωση του ανθρώπινου γένους. Πλήθος κόσμου συνέρρευσε στον φωτειζόμενο φοίνικα στο Κάτω Μάννα για να παρακολουθήσει το θεατρικό δρώμενο, που έφερε την υπογραφή του ερασιτέχνη ηθοποιού-σκηνοθέτη του Θεατρικού Ομίλου Σύρου «Σουρής» και προέδρου του Κοινωνικού Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Καμινίων, Γιώργου Σιγάλα. Περισσότεροι από 40 άνθρωποι του Μάννα συμμετείχαν στην αναβίωση μιας εκ των πιο αγαπημένων χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων στο χωριό τους, έπειτα από 10 ολόκληρα χρόνια. Σε δηλώσεις της στην «Κοινή Γνώμη» η πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου, Ελπίδα Νικητίδου εξέφρασε τη συγκίνησή της για τη θερμή υποδοχή που επεφύλαξαν οι κάτοικοι του νησιού στη συγκεκριμένη γιορτή, το αποτέλεσμα της οποίας οφείλεται στη συλλογική προσπάθεια και το μεράκι της οικογένειας του Μάννα. Παιδιά και ενήλικες ενσάρκωσαν τα πρόσωπα της Φάτνης, αγγέλους, βοσκούς, φύλακες, μάγους και μετέδωσαν το χαροποιό και ελπιδοφόρο μήνυμα της γέννησης του Χριστού, που παραμένει διαχρονικό και ζωντανό ακόμη και σήμερα, την εποχή της τεχνολογίας, της συνεχούς πληροφόρησης αλλά και της λήθης, αποτελώντας φάρο για ένα καλύτερο αύριο. Η κ. Νικητίδου ευχαρίστησε θερμά τον κ. Σιγάλα για τη συνεργασία του, τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Μάννα, Γιάννη Μαραγκό για την πολύτιμη στήριξή του, καθώς και όλους όσοι πρόσθεσαν το δικό τους λιθαράκι για να θυμηθούν οι παλαιότεροι και να γνωρίσουν οι νεότεροι μία εκδήλωση-θεσμό με μακρόχρονη ιστορία. Το «παρών» έδωσε και η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού η οποία συνεχάρη τους συντελεστές, ευχόμενη σε όλους «καλές γιορτές».

Αγαστή συνεργασία

Το μήνυμα «Χριστός γεννήθηκε και σ' όλη τη γη η αγάπη άρχισε να ζει» διέδωσαν με τη σειρά τους ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποσειδωνίας «Ο Ποσειδών» και ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Λαζαρέττων. Η θεατρική αναπαράσταση της Γέννησης του Ιησού -«καρπός» συνεργασίας μεταξύ των δύο δραστήριων συλλόγων της Σύρου- παρουσιάστηκε την παραμονή των Χριστουγέννων, στη λαμπερή Έπαυλη Τσιροπινά, στην Ποσειδωνία. Μια νύχτα άγια, άνοιξαν οι ουρανοί, κατεβήκανε αγγέλοι σε μια φάτνη ταπεινή. Γεννήθηκε εκεί το θείο βρέφος και ο κόσμος πλημμύρισε φως. Κοντά του τρέξανε πολλοί, μάγοι, γυναίκες και βοσκοί. Προσκύνησαν όλοι με δέος και με μιας ελπίδα ένιωσαν κι αιώνια χαρά. Στην εκδήλωση συμμετείχαν η Γεωργία Ματσούκα στην αφήγηση και ο Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος "η σοφία της παράδοσης". Τα θεμέλια για την πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης τέθηκαν πέρυσι κατά τη διάρκεια των προετοιμασιών στο «Σπίτι του Άη-Βασίλη», έπειτα από σκέψη του προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Λαζαρέττων, Παρασκευά Ζαχαρίου. Σημειώνεται ότι κατά το παρελθόν η αναπαράσταση της θείας γέννησης αποτελούσε μέρος των χριστουγεννιάτικων παραστάσεων του Συλλόγου. Η ιδέα του κ. Ζαχαρίου για μία κοινή διοργάνωση στον εξωτερικό χώρο της Έπαυλης Τσιροπινά αγκαλιάστηκε από τον πρόεδρο του «Ποσειδώνα», Δημήτρη Νταλαχάνη, ζυμώθηκε και έγινε πράξη στο πλαίσιο των φετινών εορταστικών εκδηλώσεων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης. Το σενάριο και τα σκηνικά επιμελήθηκε ο κ. Ζαχαρίου και τα κοστούμια η Ντανιέλα Λακούρι. Στην υλοποίηση του όλου εγχειρήματος βοήθησε σημαντικά ο Μάριος Μπογιατζής. Ο κ. Νταλαχάνης ευχαρίστησε θερμά όλους τους συντελεστές, καθώς επίσης τον πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη Νικόλαο Γαβαλλά, τη Δημοτική Σύμβουλο Μαρίζα Αγγελοπούλου και τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Νοτίου Αιγαίου Γεώργιο Γεωργακάκο για την παρουσία τους.

Μία μεγάλη «αγκαλιά» για τα παιδιά του νησιού

Με χριστουγεννιάτικες μελωδίες, ευχές και κυρίως παιδικά χαμόγελα πλημμύρισε το κέντρο της Ερμούπολης, παραμονή της πιο γλυκιάς γιορτής του έτους. Μικροί και μεγάλοι απόλαυσαν τις βόλτες τους στο ιστορικό κέντρο της πόλης, άκουσαν τα κάλαντα, έκαναν τις αγορές τους και παρακολούθησαν την εκδήλωση του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου. Μέλη της εταιρείας καλλιτεχνικών θεαμάτων «Γιατί Έτσι» αντάλλαξαν ευχές με τους περαστικούς και μετέδωσαν τον παλμό της εορταστικής πρωτεύουσας των Κυκλάδων. Πολλές εκπλήξεις περίμεναν επίσης τους μικρούς Συριανούς στον πεζόδρομο των οδών Θυμάτων Σπερχειού και Πρωτοπαπαδάκη, όπου οι επιχειρηματίες ένωσαν για μία ακόμη χρονιά τις δυνάμεις και τις καρδιές τους, δίνοντας την ευκαιρία στα παιδιά να γιορτάσουν δημιουργικά τα Χριστούγεννα με κατασκευές, ζωγραφική, παιχνίδια και φυσικά πολλή μουσική. Τα βλέμματα συγκέντρωσαν, μεταξύ άλλων και τα μέλη της Ομάδας Πεζοπόρων Σύρου, οι οποίοι τραγούδησαν τα κάλαντα με σημείο εκκίνησης το Καρνάγιο και κατάληξη τα σκαλιά του εντυπωσιακού Δημαρχείου της Ερμούπολης, στην πλατεία Μιαούλη.

Αιώνια σπαρταριστή «πάλη»

Γέλια μέχρι δακρύων χάρισε στους θεατές η μουσικοθεατρική παράσταση «Η αιώνια πάλη των 2 φύλων» που παρουσιάστηκε το Σάββατο 22 και την Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2018, στο Θέατρο «Απόλλων». Στο πλαίσιο των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, η κεφάτη και δεμένη ομάδα των «Γιατί Έτσι», έβαλαν για μία ακόμη φορά στο μικροσκόπιο τη σχέση άντρα-γυναίκα, φωτίζοντας με μοναδικό και σπαρταριστό τρόπο τις διαφορές τους στον τρόπο σκέψης και προσέγγισης των πραγμάτων.

Πόσο επηρεάζεται η σχέση μας στην εποχή που τα social media ζουν ανάμεσά μας; Πόσο επηρεάζεται η σχέση μας από το πρόβλημα της ανεργίας και της οικονομίας μας και πόσο απολαμβάνουμε το sex; Πόσο έτοιμοι είμαστε να κάνουμε το βήμα του γάμου και πόσο μας αλλάζει η άφιξη ενός παιδιού; Μπορούμε να επιβιώσουμε και να βγούμε αλώβητοι από όλα αυτά.

Στα ερωτήματα αυτά απάντησε "Η αιώνα πάλη των 2 φύλων" με κεντρικούς ήρωες τον Αλέκο και τη Μαρίνα, που υποδύθηκαν ο Γιάννης Ρούσσος και η Σοφία Νομικού, πλαισιωμένοι από τους Στέφανο Στεφάνου, Βαλάντη Φωτεινιά και τον Μάκη Αποστόλου.

Έναρξη εκδηλώσεων στο «Σπίτι του Άη-Βασίλη»

Την υποδοχή του Άη-Βασίλη στο Σπίτι του στην Ποσειδωνία «έντυσαν» χθες το απόγευμα τα Αγιοβασιλάκια της Παιδικής – Νεανικής Χορωδίας της Ορχήστρας των Κυκλάδων, ζεσταίνοντας με τις γλυκές φωνές τους την παγωμένη ατμόσφαιρα. Η Χορωδία παρουσίασε εννέα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα από όλη την Ελλάδα, συνοδεία των μουσικών: Σωτηρίας Δαρζέντα (πιάνο), Βασιλικής Κεχαγιόγλου (πιάνο-φλογέρα-τουμπερλέκι), Άρτεμης Λουκίτς (κιθάρα), Βασιλικής Μπάου (ακορντεόν) και Λένας Μώτου (πιάνο). Τους μικρούς χορωδούς διδάσκουν η Βούλα Γλύκα, η Ρένα Βέργου, η Έλλη Γούναρη και ο Νίκος Ρούσσος, ο οποίος διευθύνει το σύνολο. Η Χορωδία έχει δώσει 20 συναυλίες από την ίδρυσή της, αυτόνομες ή με την Ορχήστρα των Κυκλάδων, μεταξύ των οποίων με τους κ.κ. Διονύση Σαββόπουλο, Αλκίνοο Ιωαννίδη, Σαβίνα Γιαννάτου και Δώρο Δημοσθένους κ.α. Γίνονται δεκτά παιδιά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ηλικίας 8 ετών και άνω, κατόπιν ακροάσεως. Τη Χορωδία στηρίζει ηθικά και υλικά η κα Δέσποινα Παρασκευαΐδου.

Το «Σπίτι του Άη – Βασίλη» άνοιξε και φέτος για να ταξιδέψει μικρούς και μεγάλους σε ένα κόσμο παραμυθένιο και μαγικό. Ο Άη Βασίλης, έχοντας φυσικά μαζί του, τους πολύτιμους βοηθούς του, τα ξωτικά και τους παραμυθένιους ταράνδους ξεκίνησε το ταξίδι του για να προλάβει μέχρι τα Χριστούγεννα να επισκεφθεί τα παιδιά όλου του κόσμου και να καταλήξει στον αγαπημένο του σπίτι.... Μαζί του έφερε εικόνες και αναμνήσεις από μαγικές χώρες και διαφορετικούς λαούς και στόλισε όλες τις γωνιές του σπιτιού για να χαρούν και να διασκεδάσουν οι επισκέπτες. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποσειδωνίας «ο Ποσειδών» από κοινού με τους εθελοντές και τους πολυάριθμους φίλους του έχουν  διοργανώσει ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, που θα διαρκέσουν έως την Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018.

Ο Φοίβος και η τρελοπαρέα του στο ιστορικό Θέατρο της Ερμούπολης

Με τα παιδικά τραγούδια του, που περιλαμβάνονται στον τελευταίο δίσκο του «Πες μου το όνομά σου» από τις Εκδόσεις Μικρή Άρκτος, επέστρεψε στη σκηνή του Θεάτρου Απόλλων, ο αγαπημένος τραγουδοποιός και ερμηνευτής Φοίβος Δεληβοριάς. Ο ποντικός, το ελεφαντάκι, η Τζέλα, η Λέλα και όλη η τρελοπαρέα του Φοίβου συστήθηκε χθες το απόγευμα στους μικρούς Συριανούς, οι οποίοι αγκάλιασαν με ενθουσιασμό την ξεχωριστή αυτή μουσική παράσταση. Τον Φοίβο Δεληβοριά συνοδεύουν ο πολυοργανίστας Γιώργος Κατσάνος και η ερμηνεύτρια Νεφέλη Φασούλη. Οι τρεις τους θα βρίσκονται και σήμερα στη σκηνή του ιστορικού θεάτρου της Ερμούπολης για να αφηγηθούν τη σχέση του –παραμυθά- Φοίβου με την πόλη, τους φίλους του, τα παιδικά του χρόνια, τις παρέες και τις σκανδαλιές τους. Η παράσταση εντάσσεται στο χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα του Δήμου.

Ποιμαντική επίσκεψη των Επισκόπων στα ευαγή ιδρύματα του νησιού

Την αγάπη τους στην τρίτη ηλικία, αλλά και σε όσους βρίσκονται μακριά από το σπίτι τους λόγω κάποιου προβλήματος υγείας, εξέφρασαν κατά τη χθεσινή επίσκεψή τους στα ευαγή ιδρύματα και το Γενικό Νοσοκομείο της Σύρου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’ και ο Καθολικός Επίσκοπος Σύρου Σεβ. π. Πέτρος Στεφάνου.

Οι Επίσκοποι, συνοδευόμενοι από κληρικούς των δύο Εκκλησιών συνοδοιπόρησαν για μία ακόμη χρονιά στο δρόμο της αγάπης και της αλληλεγγύης, μοιράζοντας γλυκίσματα και εικονάκια στο πνεύμα των ημερών, ανταλλάσσοντας ευχές και εγκάρδια λόγια και χαρίζοντας σε γέροντες και νοσηλευόμενους ψυχική ευφορία  και χαρά.

Οι υπεύθυνοι και το προσωπικό του Ησυχαστηρίου «Παναγία της Ελπίδος» της Καθολικής Εκκλησίας, των Γηροκομείων «Αγίου Ιωάννη» στα Τάλαντα της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου και «Αγίου Παντελεήμονα» της Φιλοπτώχου Εταιρείας Ερμούπολης, καθώς και η Διοίκηση του Γ.Ν. Σύρου, ευχαρίστησαν θερμά τους δύο ποιμενάρχες για την επίσκεψή τους και τους ευχήθηκαν ο Θεός να τους δίνει δύναμη στο δύσκολο και συγχρόνως πολύ σημαντικό, ποιμαντικό, πνευματικό και κοινωνικό έργο τους.

«Αυτές τις γιορτινές ημέρες, που όλοι θέλουμε να είμαστε καλά, δίπλα στους αγαπημένους μας, ο πόνος της μοναξιάς και της ασθένειας είναι πολλαπλάσιος. Γι’ αυτό, θέλω να πω σε όλους τους συμπολίτες μας που δοκιμάζονται ότι, η Εκκλησία τους σκέφτεται, τους αγαπά και τους αγκαλιάζει μέσω της προσευχής της», δήλωσε ο Καθολικός Επίσκοπος Σύρου Σεβ. π. Πέτρος Στεφάνου. «Προσευχόμαστε στο Θεό να τους δίνει δύναμη και επίσης να εμπνέει στους συνανθρώπους τους αισθήματα αλληλεγγύης ώστε να τους φροντίζουν και να τους βοηθούν να αντεπεξέρχονται σε αυτές τις δυσκολίες», ανέφερε χαρακτηριστικά, απευθύνοντας ευχαριστίες προς τους εργαζομένους των Γηροκομείων και του Νοσοκομείου για την προσφορά, την  αγάπη και την αυτοθυσία τους.

Συγχαρητήρια προς το προσωπικό των ιδρυμάτων απηύθυνε με τη σειρά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος, τονίζοντας ότι οι τρεις οίκοι ευγηρίας του νησιού προσφέρουν επί σειρά ετών άριστες υπηρεσίες, ευχαριστώντας τους ανθρώπους που φιλοξενούνται σε αυτούς αλλά και τις ευλογημένες ψυχές εκείνων που «έφυγαν» από τη ζωή μέσα στην αγάπη και τη στοργή τους. Δεν παρέλειψε, δε, να εκφράσει και την υπερηφάνεια του για το θεάρεστο έργο του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου «Εύχομαι από καρδίας όλοι όσοι εργάζονται στις τέσσερις δομές της Σύρου να αντλούν κουράγιο και δύναμη από το Θεό για να συνεχίσουν να επιτελούς αυτό το υψηλό και υπεύθυνο έργο με την ίδια αφοσίωση και αγάπη», ανέφερε χαρακτηριστικά. Καταλήγοντας, υπογράμμισε και το σπουδαίο ρόλο του διοικητικού προσωπικού, χωρίς την παρουσία του οποίου, η λειτουργία των ιδρυμάτων θα ήταν αδύνατη. «Δυστυχώς, τα προβλήματα είναι τεράστια. Η βαριά φορολογία στερεί από τα ιδρύματα περισσότερες παροχές υπηρεσίας οι οποίες θα μπορούσαν να είναι άριστες. Μολαταύτα υπάρχει η αγαπη του κόσμου, η αγάπη και η φροντίδα των ευεργετών μας, επωνύμων και ανωνύμων που μας στηρίζουν και μας βοηθούν να φέρουμε εις πέρας αυτό το κοινωνικό έργο της μέριμνας για το γήρας», τόνισε ο Σεβασμιώτατος.