Με λιγοστά προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζονται ομαλά, η επέλαση της κακοκαιρίας

Οι Κυκλάδες σε... “λευκό κλοιό”

  • Τετάρτη, 9 Ιανουαρίου, 2019 - 06:13

Συνεχίζεται η επέλαση του “Τηλέμαχου” στις Κυκλάδες, με νησιά, όπως η Τήνος, η Νάξος, η Άνδρος και η Κέα, να έχουν “ντυθεί” στα λευκά και τις αρμόδιες υπηρεσίες να βρίσκονται σε επαυξημένη επιφυλακή, προκειμένου οι “άσπρες” μέρες, να αποτελέσουν αφορμή μονάχα για ευχάριστες στιγμές.

Σε Άνδρο, Νάξο και Τήνο σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες χιονοπτώσεις, ενώ το “έστρωσε” και σε άλλα νησιά, όπως το Κουφονήσι και η Σίφνος, όπου το χιόνι κάλυψε ακόμη και την άμμο των παραλιών. Η κακοκαιρία αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, με τις υπηρεσίες, από πλευράς του α' και β' βαθμού της αυτοδιοίκησης, της Πολιτικής Προστασίας, αλλά και των συλλόγων εθελοντών να επιδεικνύουν ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπίζονται τα όποια προβλήματα προκαλούνται, λόγω του χιονιά.

Διακοπή ρεύματος στην ορεινή Νάξο

Στο νησί της Νάξου, η πυκνή χιονόπτωση ξεκίνησε από το απόγευμα της Δευτέρας στην ευρύτερη περιοχή της Δρυμαλίας, στα ορεινά του νησιού, με το χιόνι να “στρώνεται” έως το βράδυ, με θερμοκρασίες κοντά στους 0ᵒC και κλειστούς δρόμους. Προβλήματα δημιουργήθηκαν, με τη διακοπή ρεύματος, που σημειώθηκε λίγο μετά τις 23:30, ωστόσο κλιμάκιο του ΔΕΔΔΗΕ κατέβαλε προσπάθειες, προκειμένου να εντοπιστεί η βλάβη και να επιστρέψει το ρεύμα, ενώ οχήματα του Δήμου και της Περιφέρειας κινητοποιήθηκαν, προκειμένου να διανοιχθούν οι δρόμοι. Το πρόβλημα αποκαταστάθηκε, με αποτέλεσμα από το πρωί στους οικισμούς του Γαλανάδου, Ποταμιών, Σαγκρίου, Φιλωτίου και όλης της ορεινής Νάξου να επιστρέψει σταδιακά το ρεύμα έως το πρωί.

Έως και 1,3 μέτρα το χιόνι στην Άνδρο

Στην Άνδρο, όπου τα σχολεία παρέμειναν κλειστά και με νέα απόφαση η αναστολή της λειτουργίας τους θα συνεχιστεί και σήμερα, με απόφαση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κυκλάδων, απαγορεύθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων επί της επαρχιακής οδού Κορθίου – Χώρας και στο λοιπό δημοτικό οδικό δίκτυο της Άνδρου, ενώ η κυκλοφορία των οχημάτων στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Χώρας – Γαυρίου, επιτρέπεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων. Μηχανήματα της πολιτικής προστασίας επιχείρησαν στις περιοχές του Αμολόχου, Βιταλίου – Γιδών, Βουνίου – Μονής Παναχράντου, Πιτροφού – Άνω Πιτροφού, Άνω Απροβάτου, Κατάκοιλου – Άρνης, με τη συνδρομή και οχημάτων της Πυροσβεστικής.

Σημαντική ήταν και η παρέμβαση του Συλλόγου Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου (ΣΕΔΑ), τόσο με τα μέλη του, όσο και με τα οχήματά του, μέσω των οποίων πραγματοποιήθηκαν απεγκλωβισμοί οχημάτων, μεταφορά πολιτών, καθαρισμοί δρόμων. Σύμφωνα με τα όσα κατέγραψαν τα μέλη του ΣΕΔΑ, το χιόνι έφτασε από 10 εκατοστά έως και 1,3 μέτρα στην περιοχή της Βουρκωτής, με τη θερμοκρασία να φτάνει ακόμη και τους -6 βαθμούς Κελσίου.

Αντιμετώπιση προβλημάτων στις οδικές αρτηρίες της Τήνου

Στο νησί της Τήνου, οι περιοχές που επηρεάστηκαν περισσότερο από την επέλαση του “Τηλέμαχου”, ήταν οι ορεινές, όπως ο Τριάνταρο, Αρνάδο, Στενή, Φαλατάδο, με πυκνή χιονόπτωση, ενώ το χιόνι έφτασε και σε κεντρικότερες περιοχές, όπως τα Υστέρνια.

Άμεσα κινητοποιήθηκαν τα οχήματα του Δήμου Τήνου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα που εμφανίστηκαν στο οδικό δίκτυο της Έξω Μεριάς, καθώς και από τη Στενή και το Φαλατάδο έως τη Χώρα, κυρίως στην περιοχή του Αρνάδου και των Δύο Χωριών.

Το “τσουχτερό” κρύο, που δεν άφησε τον υδράργυρο να σκαρφαλώσει πάνω από τους 6 βαθμούς Κελσίου, αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, ενώ συνίσταται προσοχή στις μετακινήσεις, για τους οδηγούς του νησιού.

Τα σχολεία του νησιού θα παραμείνουν κλειστά και σήμερα, με σχετική απόφαση του Δήμου Τήνου.

Στο νησί της Κέας, λόγω της χιονόπτωσης, με απόφαση του Δημάρχου, κ. Γιάννη Ευαγγέλου, κλειστά παρέμειναν χτες το Γυμνάσιο – Λύκειο Κέας, το ΕΠΑΛ, τα Δημοτικά Σχολεία και τα Νηπιαγωγεία Κάτω Μεριάς και Ιουλίδας, ενώ το Δημοτικό Σχολείο Κορησσίας και το Νηπιαγωγείο Βουρκαρίου, λειτούργησαν κανονικά.

Σύσκεψη των φορέων πολιτικής προστασίας

Ταυτόχρονα, σε αυξημένη εγρήγορση βρίσκεται και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για την επιτυχή αντιμετώπιση των συνεπειών του χιονιά, σε όλη τη χώρα

Συντονιστική σύσκεψη φορέων πολιτικής προστασίας πραγματοποιήθηκε χτες στις εγκαταστάσεις του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος στο Χαλάνδρι, υπό τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, κ. Γιάννη Ταφύλλη. Σκοπός της σύσκεψης ήταν ο συντονισμός της δράσης και η αμοιβαία ενημέρωση σχετικά με την ετοιμότητα των φορέων που εμπλέκονται στη διαχείριση εκτάκτων αναγκών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ενδεχόμενες επιπτώσεις από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που εκδηλώνονται σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε αναφορά στα μέτρα που έχουν ληφθεί από τον κάθε εμπλεκόμενο φορέα στον τομέα αρμοδιότητάς του, καθώς και αναλυτική παρουσίαση των πιο πρόσφατων μετεωρολογικών στοιχείων πρόβλεψης από τον Διευθυντή του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ, κ. Θεόδωρο Κολυδά.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας, Υποδομών & Μεταφορών και Μεταναστευτικής Πολιτικής, της Περιφέρειας Αττικής, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, του ΔΕΔΔΗΕ, του ΑΔΜΗΕ, του ΔΕΣΦΑ, της ΕΥΔΑΠ, καθώς και η Ειδική Γραμματέας Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.

Ετικέτες: