Διήμερες εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση ενός αιώνα ζωής του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κυκλάδων παρουσία και του ΓΓ του Υπ. Εργασίας, Ανδρέα Νεφελούδη

100 χρόνια αγώνων για το εργατικό κίνημα στις Κυκλάδες

Εγκαίνια του Ιστορικού Αρχείου και καταγραφή της πορείας των εργατικών αγώνων της Σύρου και των νησιών του νομού

Την ιστορία των εργατικών αγώνων στη Σύρο και τις Κυκλάδες τιμά το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κυκλάδων, το οποίο συμπληρώνει 100 έτη πορείας από τη “γέννησή” του ως και σήμερα, δίνοντας στο κοινό τη δυνατότητα να απολαύσει γνώση και πληροφόρηση από τη λειτουργία του Ιστορικού Αρχείου που δημιουργήθηκε στο ισόγειο του κτιρίου που στεγάζεται σήμερα, στο κέντρο της Ερμούπολης.

Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα το οποίο συνοδεύεται από τη δημιουργία ενός λευκώματος που περιλαμβάνει τους σταθμούς της ιστορίας του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κυκλάδων, στο πλαίσιο των διήμερων εκδηλώσεων στη Σύρο, τις οποίες στηρίζει το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, η οποία συμπληρώνει παρομοίως 100 χρόνια πορείας.

Στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων βρέθηκε μεταξύ άλλων και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης, τον οποίο καλωσόρισε ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κυκλάδων, Μάρκος Βουτσίνος, κατά την έναρξη της εκδήλωσης εγκαινίων του Ιστορικού Αρχείου, που άνοιξε τις πύλες του για το κοινό.

Ακολούθως, πραγματοποιήθηκαν χαιρετισμοί και ομιλίες στο θέατρο “Απόλλων”, στις οποίες έδωσαν το “παρών” οι τρεις κυβερνητικοί βουλευτές των Κυκλάδων, Αντώνης Συρίγος, Νίκος Συρμαλένιος και Νίκος Μανιός, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου, κ. Δωρόθεος Β΄ καθώς επίσης, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός, αλλά και εκπρόσωποι Συλλόγων, Σωματείων και Ενώσεων, όπως επίσης και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος.

Αξίζει να σημειωθεί πως, στις διήμερες εκδηλώσεις για την 100ετή πορεία του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κυκλάδων έχουν προγραμματισθεί σήμερα το πρωί στο Επιμελητήριο Κυκλάδων (10.30) ομιλίες του Καθηγητή Εργατικού Δικαίου και πρώην Αντιπροέδρου της Βουλής, Αλέξη Μητρόπουλου και της δικηγόρου παρ’ Αρείω Πάγο, Ολυμπίας Βλασοπούλου αναφορικά με κρίσιμα ζητήματα της αγοράς εργασίας και του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης.

Μ. Βουτσίνος: Ευθύνη και συγκίνηση που βρίσκομαι στην προεδρία στη συμπλήρωση των 100 ετών

Πρώτος απηύθυνε χαιρετισμό ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη δημιουργία του Ιστορικού Αρχείου, το οποίο όπως ανέφερε στα εγκαίνια είναι στη διάθεση του κοινού, των ενδιαφερόμενων πολιτών, των ιστορικών, και των ερευνητών που θέλουν να γνωρίσουν την πορεία και τη δράση του εργατικού κινήματος στις Κυκλάδες.

“Σας καλωσορίζω στο διήμερο εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια ζωής και δράσης του Εργατικού Κέντρου Κυκλάδων. Αισθάνομαι μεγάλη ευθύνη, τιμή και συγκίνηση που σε αυτή τη χρονιά σταθμό μου έτυχε ο κλήρος να βρίσκομαι στην προεδρία. Θα ήθελα να πως ένα μεγάλο ευχαριστώ στη ΓΣΕΕ και στο ΙΝΕ της ΓΣΕΕ για την πολύτιμη βοήθειά τους σε όλη αυτήν την προσπάθεια. Επέδειξαν κι απέδειξαν την αγάπη και τον σεβασμό τους για το Εργατικό Κέντρο και την ιστορία του. Χωρίς τη στήριξή τους όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν” ανέφερε προλογικά ο Μάρκος Βουτσίνος, ενώ επεσήμανε ιδιαιτέρως την προσπάθεια του κ. Λούκου για τη δημιουργία του Ιστορικού Αρχείου.

“Επίσημα πλέον ευχαριστώ τον καθηγητή ιστορικό, Χρήστο Λούκο και στην ομάδα του” συμπλήρωσε, ενώ υπογράμμισε ακολούθως πως, “Βεβαίως θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους εσάς για την παρουσία σας και για την εκπροσώπηση του συνόλου των θεσμών του τόπου μας στην εκδήλωση”.

Αναφερόμενος στην ουσία της προσπάθειας ανάδειξης των 100 ετών πορείας του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κυκλάδων, αλλά και στην ανάγκη συνέχισης της δράσης του, τόνισε πως, “Η ίδια η πορεία του εργατικού κινήματος, τόσο της χώρας, όσο και των Κυκλάδων, μας δίνει ξεκάθαρα την ανάγκη για πλατιές συμμαχίες. Τα προβλήματα είναι κοινά και δεν έχουν ούτε χρώμα, ούτε κόμμα. Εργαζόμενοι, μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, αγροτιά, συνταξιούχοι και κυρίως άνεργοι είμαστε στην ίδια όχθη και στην ίδια πλευρά”.

Ως εκ τούτου, στέλνοντας μήνυμα ενότητας στον κόσμο της εργασίας, πρόσθεσε: “Γι αυτό μακριά από κοινωνικούς αυτοματισμούς και διαιρέσεις. Δεν ωφελούν κανέναν και τίποτα”.

Τα συνδικάτα είναι και θα είναι εδώ”

Στη σύντομη ομιλία του, ο κ. Βουτσίνος δεν παρέλειψε να θίξει και τη βάρβαρη αντεργατική “επίθεση” που δέχθηκαν πλατιές μάζες της κοινωνίας τα χρόνια των μνημονίων. “Κυρίες και κύριοι η επέτειος ενός αιώνα ζωής του Εργατικού μας Κέντρου βρίσκει τον κόσμο της εργασίας και τα συνδικάτα σε μία εξαιρετικά δύσκολη και κρίσιμη συγκυρία. Σε όλη αυτήν τη μνημονιακή οκταετία καταργήθηκαν θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα, κοινωνικές κατακτήσεις ισοπεδώθηκαν, το εργατικό δίκαιο αποδυναμώθηκε. Οι συνθήκες και οι όροι δουλειάς δεν περιγράφονται, η εργασιακή δικαιοσύνη αποτελεί άγνωστη λέξη σε μία αγορά εργασίας που θυμίζει γαλέρα”. Κατά συνέπεια, ανατρέχοντας στα μηνύματα του εργατικού κινήματος διαχρονικά, σημείωσε κατηγορηματικά πως, “Τα αιτήματα των αγωνιστικών κινητοποιήσεων από παλιά είναι πλέον επίκαιρα”.

Ο ίδιος κάνοντας ιδιαίτερη μνεία και στο Νεώριο, ανέφερε πως, “Η επέτειος αυτή βρίσκει το νησί μας, τη Σύρο, σε μία μεταβατική περίοδο. Οι εξελίξεις στο ναυπηγείο του Νεωρίου, ο αναγκαίος εκσυγχρονισμός των παραγωγικών δομών και υποδομών, ο μετασχηματισμός τοπικού αναπτυξιακού προτύπου, οι κορυφαίες αλλαγές που ετοιμάζονται να γίνουν για τους εργαζόμενους είναι στην πρώτη γραμμή”.

Προτού ολοκληρώσει τον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος σημείωσε πως στο χρονικό σημείο των 100 ετών του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κυκλάδων είναι άκρως συγκινητικό το γεγονός των εγκαινίων του Αρχείου, αφού παρουσιάζει βήμα προς βήμα τη δράση του.

“Η ιστορία του εργατικού κινήματος μας διδάσκει πολλά. Τίποτα δεν μας χαρίστηκε, όλα κατακτήθηκαν με αγώνες μαζικούς και αιματηρούς. Ας εμπνευστούμε από αυτούς τους αγώνες και ας συνεχίσουμε εμείς να γράφουμε τη δική μας ιστορία. Τα συνδικάτα είναι και θα είναι εδώ” υπογράμμισε ο Μάρκος Βουτσίνος θέτοντας τον επίλογό του.

Από το 1918 ως σήμερα, το Εργατικό Κέντρο πορεύεται στις Κυκλάδες

Αν και η ιστορία του εργατικού κινήματος στις Κυκλάδες μετρά περισσότερα χρόνια από έναν αιώνα ζωής, ωστόσο, το Ιστορικό Αρχείο έρχεται να αναδείξει όλη την πορεία και τη δράση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κυκλάδων, από τη γέννησή του το 1918 ως σήμερα.

Στην ισόγεια αίθουσα του ιστορικού κτιρίου παρουσιάζεται μία επιμελημένη έκθεση που χρωστά την ύπαρξή της στον καθηγητή Χρήστο Λούκο και την επιστημονική ομάδα του από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, οι οποίοι δούλεψαν σκληρά για να τιμήσουν ουσιαστικά την πολύτιμη ιστορία του εργατικού κινήματος στο νησιωτικό νομό. Το έργο της ανάδειξης του Ιστορικού Αρχείου απαίτησε τρεις καλοκαιρινές αποστολές 2007 – 2009, κατόπιν της ανταπόκρισης του Εργατικού Κέντρου Κυκλάδων το 2006, στο αίτημα των ΓΑΚ – Αρχείων Νομού Κυκλάδων σχετικά με την ανάγκη ταξινόμησης του πολύτιμου υλικού τους.

Σύμφωνα με όσα σημειώνονται ιστορικά για το εν λόγω Αρχείο που άνοιξε πλέον για το κοινό, “Παρά τα κενά που διαπιστώθηκαν – έχει απολεσθεί το μεγαλύτερο μέρος των εγγράφων του Μεσοπολέμου – το μετά την απελευθέρωση αρχειακό υλικό έως και τη δεκαετία του 1990 αποδείχθηκε πλούσιο και ποικίλο.

Από την ταξινόμηση προέκυψαν 800 περίπου φάκελοι που περιέχουν πολλές χιλιάδες εγγράφων. Για τον κάθε φάκελο έγινε ένα δελτίο με αναλυτικά στοιχεία περιεχομένου και όλα τα δελτία πέρασαν στον υπολογιστή. Μπορεί επομένως ο ερευνητής και κάθε ενδιαφερόμενος χρησιμοποιώντας μία λέξη, πχ. Απεργίες, κλωστοϋφαντουργοί, λιμενεργάτες κ.α., να διαπιστώσει τί σχετικό σώζεται και να αναζητήσει τον φάκελο”.

Αξίζει να αναφερθεί πως, σχετικά με το περιεχόμενο του Αρχείου, υπάρχουν μεταξύ άλλων στοιχείων και τα Καταστατικά του Εργατικού Κέντρου Κυκλάδων καθώς και τα καταστατικά των πολλών πρωτοβάθμιων οργανώσεων που υπάγονταν σε αυτό.

Το πλούσιο Αρχείο θα είναι πλέον “ανοικτό” για κάθε ενδιαφερόμενο.

Υπογράμμισαν την αξιέπαινη προσπάθεια ανάδειξης της ιστορίας

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 ετών ζωής του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κυκλάδων εξήραν την προσπάθεια ανάδειξης της δράσης του – ιστορικά –, πολλά πρόσωπα που απηύθυναν χαιρετισμό. Ανάμεσα σε άλλους, ο βουλευτής Κυκλάδων, Αντώνης Συρίγος, ο οποίος μνημόνευσε την πρώτη απεργία στη Σύρο, το 1879, όπου περίπου 1.500 εργαζόμενοι στη ναυπηγική και τη βυρσοδεψία διεκδίκησαν καλύτερους όρους εργασίας, απεργώντας. Επιπλέον, ο ίδιος αναφέρθηκε στην απεργία της Σερίφου (1916), καθώς όμως μίλησε σύντομα και για τα “αιματηρά” διαστήματα την περίοδο της Κατοχής στο νησί της Σύρου, οπότε και η πείνα – μετά το κλείσιμο εργοστασίων, αποδεκάτισε τον πληθυσμό (1941 - 1942). Ο κ. Συρίγος εξήρε την κίνηση δημιουργίας του Ιστορικού Αρχείου, απευθύνοντας μηνύματα για το “σήμερα” και υποστηρίζοντας την προσπάθεια της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στα αιτήματα που θέλουν την επιστροφή της κανονικότητας στον κόσμο της εργασίας, μετά από τα σκληρά μνημονιακά χρόνια.

Σε παρόμοιο τόνο μίλησε και ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός, ο οποίος συνεχάρη τον πρόεδρο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κυκλάδων για τη διάθεση στο κοινό, της ιστορίας του εργατικού κινήματος, ενώ τέλος και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου, κ. Δωρόθεος Β΄ μίλησε με επαινετικά λόγια, συνολικά για την απόφαση της διοίκησης να κάνει γνωστή ευρύτερα αλλά και προσβάσιμη σε όλους, την ιστορία του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κυκλάδων.

Ανδρέας Νεφελούδης: Αποκατάσταση των αδικιών που έφεραν οι πολιτικές λιτότητας

Προσκεκλημένος στις διήμερες εκδηλώσεις του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κυκλάδων για τα 100 έτη πορείας του ήταν και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης.

Πρέπει να σημειωθεί πως ο ίδιος εγκαινίασε το Ιστορικό Αρχείο κόβοντας την κορδέλα στην είσοδό του, ενώ αμέσως μετά μίλησε ιδιαιτέρως συγκινημένος προς τους παρευρισκομένους. Ο ίδιος εξέφρασε την πρόθεση της σημερινής κυβέρνησης να απαντήσει σε βασικά αιτήματα του κόσμου της εργασίας σήμερα, ο οποίος όπως υπογράμμισε ο ίδιος, έχει δεχθεί μεγάλα πλήγματα από τη μνημονιακή περίοδο. “Οι εργατικοί αγώνες είναι αυτοί που μας καθοδηγούν να αποκαταστήσουμε την κανονικότητα στην αγορά εργασίας” σχολίασε αρχικά, τονίζοντας παρακάτω τις βασικές αλλαγές που επεξεργάζεται η κυβέρνηση προκειμένου να αποκαταστήσει στο μέτρο του εφικτού σοβαρές αδικίες.

Αφού σημείωσε πρώτα, πως, “με πίστη κι αισιοδοξία” γίνεται λόγος σήμερα για “μετάβαση” σε μία νέα πραγματικότητα στον χώρο της εργασίας και δη στην υπόθεση που αφορά το ναυπηγείο του Νεωρίου, ο κ. Νεφελούδης έκανε επιγραμματική αναφορά στους κύριους στόχους που αφορούν μεγάλες μερίδες κόσμου στην ελληνική κοινωνία.

“Εμείς προσπαθούμε τώρα να αποκαταστήσουμε μία σειρά από θέματα και πιστεύω πως είμαστε σε έναν καλό δρόμο όσον αφορά την αποκατάσταση της κανονικότητας στην εργασία. Προχωράμε την υπόθεση – με δυσκολίες, με δυσπιστίες, με προβλήματα – της επέκτασης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, θέλουμε να τις επεκτείνουμε και σε άλλους κλάδους εργασίας” σχολίασε ο κ. Νεφελούδης, ενώ πρόσθεσε ακόμη πως, “Προχωράμε στην προσπάθεια αποκατάστασης της αμοιβής της εργασίας σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο με την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση της ρατσιστικής συμπεριφοράς απέναντι στους νέους ανθρώπους, μιλώ για την ύπαρξη του υποκατώτατου μισθού”. Ο ίδιος υπογράμμισε την προσπάθεια της κυβέρνησης για περαιτέρω ρύθμιση των χρεών σε όσους ελεύθερους επαγγελματίες έχουν οφειλές απέναντι στο ασφαλιστικό σύστημα, επεξεργαζόμενοι την περικοπή των προσαυξήσεων και το περιθώριο 120 δόσεων, ενώ τέλος έκανε αναφορά στην ολοκλήρωση ενός προγράμματος για την υποστήριξη του Νεωρίου με βάση τις πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Κυκλάδων.

“Όλα αυτά γίνονται επειδή έχουμε μία προσπάθεια να αποκαταστήσουμε πλήρως, πολιτικές που ήταν αποτέλεσμα μίας αντίληψης λιτότητας” υποστήριξε ο κ. Νεφελούδης, επισημαίνοντας τέλος, πως, το Υπουργείο Εργασίας είναι στη διάθεση της Σύρου, ώστε να συνδράμει “στην προσπάθεια ανάταξης του νησιού”.