Λιακάδα και καλός καιρός “γέμισαν” με κόσμο τα χωριά, όπου οι τοπικοί σύλλογοι και φορείς διοργάνωσαν “Καθαροδευτεριάτικα” γλέντια, με παραδοσιακό νηστίσιμο κέρασμα

Ηλιόλουστα “Κούλουμα” στη Σύρο

Με παραδοσιακά νηστίσιμα εδέσματα, μουσική, κρασί και κέφι, έχοντας σύμμαχο τον εξαιρετικό καιρό του τριημέρου, γιόρτασαν τα Κούλουμα τα χωριά της Σύρου.

Η ηλιόλουστη ημέρα, αλλά και ο ιδανικός καιρός για το “ψήλωμα” του χαρταετού, έγιναν αφορμή, ώστε συριανοί και επισκέπτες να αφήσουν την πόλη και να απολαύσουν οικογενειακά την ημέρα σε κάποιο χωριό της Σύρου. Οι τοπικοί φορείς, που αναλαμβάνουν τη διοργάνωση για τα Κούλουμα, σε Γαλησσά, Ποσειδωνία, Βάρη, Μάννα, Δανακό, Λαζαρέττα και Ανάσταση, είχαν φροντίσει, ώστε σε σχεδόν κάθε χωριό, να υπάρχει στρωμένο ένα νηστίσιμο τραπέζι, μουσική και καλή παρέα, προκειμένου να υποδεχτούν κατοίκους και “εκδρομείς”, αποδεικνύοντας για ακόμη μία χρονιά, πως το μυστικό της... “συνταγής” για την επιτυχημένη διοργάνωση των παραδοσιακών γλεντιών, είναι η συνεργασία των φορέων και η όρεξη για εθελοντική προσφορά.

Πολύτιμη η βοήθεια των εθελοντών

Στην Ποσειδωνία, το Καθαροδευτεριάτικο γλέντι ξεκίνησε νωρίς, με τους εθελοντές και τους διοργανωτές φορείς να είναι έτοιμοι για το νηστίσιμο κέρασμα από τους πρώτους κιόλας επισκέπτες.

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ποσειδωνίας και πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποσειδωνίας, κ. Δημήτρης Νταλαχάνης, “ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, η Τοπική Κοινότητα Ποσειδωνίας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποσειδωνίας “ο Ποσειδών” διοργανώνουμε όπως κάθε χρόνο την εκδήλωση “Κούλουμα στην Ποσειδωνία” στο Ποιμαντικό Κέντρο του Αγ. Παύλου”.

Μία εκδήλωση, που, “όπως και κάθε χρόνο έχει πάρα πολύ κόσμο και ευελπιστούμε ότι και φέτος, με τη βοήθεια του καλού καιρού, ο οποίος μας βοήθησε πάρα πολύ, θα έχει ακόμη περισσότερο”.

Ο κ. Νταλαχάνης εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και το Τμήμα Πολιτισμού, για τη στήριξή τους, την Καθολική Επισκοπή Σύρου για την παραχώρηση του χώρου, το Λαογραφικό - Χορευτικό Όμιλο "Σοφία της Παράδοσης", τους δωροθέτες και όσους παραχώρησαν διάφορα υλικά για την εκδήλωση και πολύ περισσότερο “τους εθελοντές, που χωρίς τη βοήθειά τους δεν θα γινόταν όλο αυτό”.

Όπως τόνισε, κάθε χρόνο ετοιμάζονται περίπου 500 μερίδες φαγητό, καθώς τόσοι υπολογίζονται να είναι και οι επισκέπτες, ενώ οι εθελοντές σερβίρουν την παραδοσιακή φασολάδα και άλλους μεζέδες.

Σε πρώτη γραμμή η τήρηση της παράδοσης

Στη Βάρη, περίπου 250-300 άτομα επισκέπτονται κάθε χρονιά την αίθουσα εκδηλώσεων, που ευγενώς παραχωρεί τοπική επιχείρηση, για τη διοργάνωση των Κούλουμων από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βάρης “Η Πανάχραντος”, με τη συνδρομή του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, με το κέφι να κρατά ως συνήθως μέχρι το βράδυ.

Το κέρασμα του Συλλόγου αποτελείται από παραδοσιακές συνταγές, για τους επισκέπτες της εκδήλωσης, που έρχονται, όχι μόνο από Ερμούπολη και άλλα χωριά, αλλά και από άλλα μέρη της Ελλάδας, αφού, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου, κ. Ιωσήφ Σαργολόγο, “η τήρηση της παράδοσης, οφείλει να είναι η πρώτιστη μέριμνα για τους τοπικούς συλλόγους”.

Αντίστοιχα, γεμάτο με πάνω από 100 άτομα ήταν από νωρίς το μεσημέρι και το Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο του Μάννα, όπου τα μέλη του Εκπολιτιστικού Συλλόγου του χωριού και οι εθελοντές σέρβιραν τις παραδοσιακές νοστιμιές.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου, κ. Ελπίδα Νικητίδου, “επειδή παλαιότερα διοργανώναμε τα Κούλουμα στην Αζόλιμνο και με τον καιρό είχαμε πολλά προβλήματα, έχουμε καθιερώσει να βρισκόμαστε μέσα στην ενοριακή αίθουσα, προκειμένου να είμαστε εξασφαλισμένοι από το θέμα του καιρού. Πάντα με ζωντανή μουσική και νηστίσιμα”, ευχαριστώντας το Δήμο για τη συνδρομή του.

Απόλαυσαν τη λιακάδα στο Γαλησσά

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Γαλησσάς, με την περισσότερο μακρά ιστορία στη διοργάνωση της εκδήλωσης της Καθαράς Δευτέρας στο νησί, είχε την... τιμητική του.

Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Γαλησσά, κ. Γιάννης Βουτσίνος, σημείωσε, πως “φέτος μας έκανε τη χάρη ο καιρός και κάνουμε τα ιστορικά και παραδοσιακά Κούλουμα σε ανοιχτό χώρο, στο κέντρο του Γαλησσά”, ενώ κρίνοντας από τη μαζική προσέλευση του κόσμου ήδη από νωρίς, δήλωσε αισιόδοξος για ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία, σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, για τα Κούλουμα του Γαλησσά.

“Τα Κούλουμα διοργανώνονται από την Τοπική Κοινότητα Γαλησσά, με τη συνδρομή του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, το Ναυτικό Όμιλο Γαλησσά, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γαλησσά “Άγιος Στέφανος”, τον Εξωραϊστικό Πολιτιστικό Σύλλογο Γαλησσά και το Θεατρικό Όμιλο “Ιωάννης Φρέρης”. Θέλω να τους ευχαριστήσω όλους για τη συμμετοχή τους”, τόνισε, όπως και τους εθελοντές για την προσφορά τους.

Το τραπέζι είχε “παραδοσιακή φασολάδα, ταραμοσαλάτα, χαλβά, τουρσί, ελιές, όλα τα παραδοσιακά εδέσματα”, πρόσθεσε ο κ. Βουτσίνος, ευχαριστώντας και τους χορηγούς της εκδήλωσης, ενώ αργότερα το απόγευμα έλαβε χώρα και το έθιμο της καύσης του Καρνάβαλου.

 

Ετικέτες: