Μεγάλη δενδροφύτευση στον Μέγα Γιαλό για τον εμπλουτισμό της μελισσοκομικής χλωρίδας της Σύρου με τη συμμετοχή φορέων, προσκόπων και ιδιωτών

Μία «γροθιά» για την ενδυνάμωση του φυσικού πλούτου

Μία από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές δράσεις τόσο στις Κυκλάδες όσο και σε ολόκληρη την Ελλάδα πραγματοποιήθηκε χθες στην περιοχή του Μέγα Γιαλού, στο πλαίσιο του πανελλαδικού εθελοντικού προγράμματος «Let’s do it Greece».

Ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Σύρου διοργάνωσε δενδροφύτευση στο χώρο της Κατασκήνωσης του Νεανικού Επιμορφωτικού Ομίλου Σύρου (Ιερός Ναός Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου) με στόχο τον εμπλουτισμό της μελισσοκομικής χλωρίδας της περιοχής, η οποία έχει δοκιμαστεί από πολλές πυρκαγιές.

Η πρωτοβουλία αυτή αγκαλιάστηκε από τον Ροταριανό Όμιλο Ερμουπόλεως και τον Κυνηγετικό Σύλλογο Σύρου οι οποίοι ένωσαν τις δυνάμεις τους με τον Μελισσοκομικό Σύλλογο, επιχειρώντας να συμβάλουν στην ενδυνάμωση του φυσικού πλούτου του νησιού μας και ταυτόχρονα στη δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων για τη διάσωση και ανάπτυξη του πληθυσμού των μελισσών στον τόπο μας.

Συνολικά φυτεύτηκαν περισσότερα από 700 δενδρύλλια σε σημεία που είχαν προετοιμαστεί κατάλληλα. Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης διέθεσε προσωπικό για να σκάψει τρύπες σε όλη την περιοχή, ενώ θα τοποθετήσει και λάστιχα για το πότισμα των φυτών. Σημειώνεται πως τα μισά δέντρα ήταν προσφορά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου από το φυτώριο της Ρόδου. Στη δράση συμμετείχαν μέλη των εμπλεκόμενων φορέων, η 4η Αγέλη Λυκοπούλων Σύρου, αλλά και ιδιώτες.

Στόχος η φύτευση 1.000 δέντρων ετησίως

Για την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης δράσης, ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Σύρου αναζήτησε δημόσιους χώρους οι οποίοι θα είχαν νερό. «Ο χώρος της κατασκήνωσης στον Μέγα Γιαλό έχει γεώτρηση και μια δεξαμενή με 300 κυβικά νερό που μας επιτρέπουν να εξασφαλίσουμε τα δύο πρώτα χρόνια ποτίσματος, με στόχο την ανθοφορία των δέντρων», δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη», ο πρόεδρος Γεράσιμος Σκορδίλης.

Κατέστησε δε γνωστό ότι όραμα του Συλλόγου είναι η φύτευση 1.000 δέντρων κάθε χρόνο, σε διαφορετικό χωριό της Σύρου, η οποία πέρα από την σπουδαία περιβαλλοντική σημασία της, θα βοηθήσει εξίσου για μία δεύτερη ανθοφορία θυμαριού. «Με αυτόν τον τρόπο, προσπαθούμε να αναπτύξουμε τη χλωρίδα του νησιού μας και χαιρόμαστε που η πρωτοβουλία μας τυγχάνει της υποστήριξης τόσο από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμο, όσο και από φορείς και πολίτες», πρόσθεσε ο κ. Σκορδίλης. Δεν παρέλειψε μάλιστα να ευχαριστήσει θερμά και τον ΝΕΟΣ, ο οποίος παραχώρησε απλόχερα τον χώρο του για την πραγματοποίηση της δράσης που ανοίγει το δρόμο για την αναμόρφωση της περιοχής.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα τελευταία χρόνια, ο Μελισσοκομικός Όμιλος Σύρου δίνει πιο ενεργά το «παρών» μέσα από την υλοποίηση δράσεων που αποσκοπούν στην ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τον σημαντικά αυτό κλάδο της πρωτογενούς παραγωγής. Ειδικότερα, τον Δεκέμβριο του 2018, παρουσιάστηκαν στο Επιμελητήριο Κυκλάδων τα αποτελέσματα της έρευνας για τα προβλήματα των μελισσοκόμων στα νησιά των Κυκλάδων. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο εκτελείται μέσω Προγραμματικής Σύμβασης ανάμεσα στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Στο πλαίσιο αυτό, το Χημείο του Κράτους έκανε ανάλυση στα μέλια μας, προκειμένου τα προϊόντα μας να λάβουν προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ)», εξήγησε ο κ. Σκορδίλης.

Επιπλέον, ένα από τα σχέδια του Συλλόγου είναι και η διοργάνωση γιορτής μελιού στην Ερμούπολη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, που θα δώσει την ευκαιρία στους παραγωγούς να προβάλουν τα προϊόντα τους. «Λόγω της περσινής ξηρής περιόδου, η παραγωγή ήταν μηδενική γι’ αυτό προβαίνουμε σε αυτές τις δράσεις για να μπορέσουμε να κάνουμε μια φθινοπωρινή ανθοφορία ώστε να συντηρηθούν τα μελίσσια χωρίς να χαθούν πληθυσμοί». Καταλήγοντας, ο κ. Σκορδίλης σημείωσε ότι οι φετινές βροχές μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της υπάρχουσας κατάστασης, αρκεί οι καιρικές συνθήκες να παραμείνουν ευνοϊκές και το επόμενο χρονικό διάστημα. «Η ανθοφορία του θυμαριού ξεκινάει στις 5 Ιουνίου. Ωστόσο, αν υπάρξει καύσωνας, δυστυχώς τα αποτελέσματα δεν θα είναι τα επιθυμητά», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Σύρου.

Ενεργή συμμετοχή των Προσκόπων στις δράσεις του “Let’s do it Greece”

Υπενθυμίζεται ότι, στο πλαίσιο του «Let’s do it Greece», πραγματοποιήθηκαν αρκετές δράσεις καθαρισμού σε διάφορες περιοχές της Σύρου με τη συμμετοχή τοπικών κοινοτήτων, πολιτιστικών συλλόγων, γονέων, εκπαιδευτικών και μαθητών.

Ενεργή ήταν για μία ακόμη φορά η συμμετοχή της Περιφερειακής Εφορείας Προσκόπων Κυκλάδων. Το 1ο Σύστημα συμμετείχε στον καθαρισμό της παραλίας του Φοίνικα σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Φοίνικα.  Η 4η Αγέλη  Λυκοπούλων Σύρου βοήθησε στη μεγάλη δεντροφύτευση στους Νήτες. Η  4η Ομάδα Ναυτοπροσκόπων Σύρου και οι Κοινότητες Ανιχνευτών συμμετείχαν στον καθαρισμό της παραλίας του Γαλησσά σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γαλησσά και τέλος, η Ένωση Παλαιών Προσκόπων Κυκλάδων μαζί με στελέχη της ΠΕ Κυκλάδων πραγματοποίησε καθαρισμό και ασβέστωμα των τοίχων στο Κοιμητήριο των Αγγέλων στην Άνω Σύρο.