Το πρόγραμμα προώθησης της αθλητικής παιδείας, μέσω δράσεων που προάγουν τη ψυχική και σωματική υγεία για άλλη μία χρονιά στα νησιά της “άγονης γραμμής”

Τα “Αθλητικά Μονοπάτια” στη Φολέγανδρο

  • Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2019 - 06:12

Την απόφαση να συμμετάσχει για μία ακόμη χρονιά, στο πρόγραμμα “Αθλητικά Μονοπάτια 2019”, έλαβε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Φολεγάνδρου.

Τα Αθλητικά Μονοπάτια είναι μια πρωτοβουλία που σχεδιάζεται και υλοποιείται από την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Αναγέννηση & Πρόοδος», με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα προώθησης της αθλητικής παιδείας, μέσω δράσεων που προάγουν τη ψυχική και σωματική υγεία. Σκοπός του προγράμματος είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής παιδιών στα νησιά της λεγόμενης «άγονης γραμμής».

Πολλαπλά ευεργετήματα μέσω της συμμετοχής στο πρόγραμμα

Το πρόγραμμα Αθλητικά Μονοπάτια, δημιουργήθηκε με γνώμονα την κατευθυντήρια γραμμή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) ότι «υγεία είναι η κατάσταση της πλήρους φυσικής, πνευματικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι απλά η απουσία ασθενειών και αναπηριών», δίνοντας ιδιαίτερο βάρος σε νευραλγικές περιοχές της Ελλάδας που το έχουν περισσότερο ανάγκη. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2015 στα νησιά Αμοργός, Ανάφη, Αστυπάλαια, Ίος, Καστελόριζο, Κάσος, Κίμωλος, Λειψοί, Μήλος, Νίσυρος, Πάτμος, Σέριφος, Σύμη, Τήλος, Φολέγανδρος, Φούρνοι, Χάλκη και Ψαρά, με τη συμμετοχή 1.010 παιδιών, 95 γυμναστών, 13 σκακιστών και 14 ατόμων ιατρικού προσωπικού.

Μπαίνοντας στον τέταρτο χρόνο υλοποίησης του το πρόγραμμα στοχεύει πλέον στην οργανική ένταξη του στην καθημερινή ζωή του κάθε τόπου, προσβλέποντας σε ένα μακροχρόνιο πρόγραμμα, η επιτυχία του οποίου βασίζεται στην ενεργοποίηση και ενεργή συμμετοχή των κατοίκων αλλά και των τοπικών φορέων των νησιών της άγονης γραμμής.

Σύμφωνα με το άρθρο της κ. Ε. Κόλλια, στο τεύχος Μαρτίου του περιοδικού της ΜΚΟ “Αναγέννηση και Πρόοδος”, “από το 2015 µέχρι σήµερα, αναπτύξαµε πρωτοποριακές δράσεις σε 27 περίπου νησιά, στις οποίες συµµετείχαν πάνω από 3000 παιδιά. Για την επιτυχή ολοκλήρωσή τους εργάσθηκαν µια πλειάδα εξειδικευµένων συνεργατών: καθηγητές φυσικής αγωγής, ναυαγοσώστες, γιατροί, διατροφολόγοι, θεατρολόγοι, ψυχολόγοι, σκακιστές, εισηγητές ροµποτικής, κ.ά. Ο εξοπλισµός που χρησιµοποιήθηκε, στη συνέχεια δόθηκε δωρεάν στις τοπικές αρχές”.

Παράλληλα, “ανάµεσα στις µεθόδους που χρησιµοποιήθηκαν, αξίζει να αναφερθούν η κινητική µάθηση µέσω παιχνιδιού, η επαφή µε αθλητικές δραστηριότητες όπως η ξιφασκία, η εκµάθηση ασφαλούς κολύµβησης, αλλά και πνευµατικές δραστηριότητες, όπως το σκάκι, θεατρικό παιχνίδι, διαδραστική γνωριµία µε άτοµα ειδικών αναγκών. Με την κατάλληλη κεντρική καθοδήγηση, εξάλλου, οι άνθρωποί µας προέβησαν στην καταγραφή των ανθρωποµετρικών παραµέτρων και των επιδόσεων σε επιλεγµένες δοκιµασίες, ενώ συνεχής ήταν η ενηµέρωση που έκαναν σε θέµατα διατροφής, πρώτων βοηθειών, και γενικότερα σε συµπεριφορές που προάγουν την υγεία”.

Περαιτέρω, “τα θετικά αποτελέσµατα του προγράµµατος Αθλητικά Μονοπάτια καταγράφηκαν τόσο σε επίπεδο κιναισθητικής, όσο και ψυχοσωµατικής βελτίωσης. Κοινωνικοποίηση, ανάδειξη φυσικών ικανοτήτων των παιδιών, διαµόρφωση θετικής στάσης απέναντι στην άσκηση και την υγεία, ως διέξοδο σε ένα αποµονωµένο και δύσκολο περιβάλλον διαβίωσης, ενεργοποίηση κατοίκων και τοπικών φορέων, είναι µερικά από τα πιστοποιηµένα ευεργετήµατα του προγράµµατος”.

Θετική απόφαση, λόγω θετικής ανταπόκρισης

Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Φολεγάνδρου, η Αντιδήμαρχος, κ. Ευθαλία Παπαδοπούλου έθεσε υπόψιν του Σώματος το έγγραφο του οργανισμού, με το οποίο γνωστοποίησε στο Δήμο, πως “το νησί μας επιλέχθηκε και φέτος να συμπεριληφθεί στο νέο του πρόγραμμα «Αθλητικά Μονοπάτια, Καλοκαίρι 2019», που διοργανώνεται από το Τμήμα Αθλητικής Αριστείας – Sports Excellence, με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), και διεξάγεται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με υλοποίηση από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρία «Αναγέννηση & Πρόοδος»”.

Σύμφωνα με την Αντιδήμαρχο, “για την υλοποίηση του προγράμματος θα χρειαστεί η εξασφάλιση από την τοπική Λιμενική αρχή, έγκρισης χρήσης οριοθετημένου τμήματος επιλεγμένης παραλίας για το διάστημα των 3 εβδομάδων που θα πραγματοποιηθεί η εκμάθηση της ασφαλούς κολύμβησης”.

Επίσης για την απρόσκοπτη υλοποίηση του προγράμματος κρίνεται απαραίτητη η συνεργασία του Δήμου σε πρακτικά ζητήματα, όπως η διαμονή των γυμναστών (υποστήριξη στην εύρεση κατάλληλου καταλύματος), η μεταφορά προσωπικού και συμμετεχόντων από και προς τους χώρους διεξαγωγής των αθλημάτων (εφόσον απαιτείται), η διευκόλυνση του υπεύθυνου γυμναστή/ριας στην τακτοποίηση των χώρων άσκησης, η παραλαβή και αποθήκευση του αθλητικού εξοπλισμού καθώς και η τοποθέτηση εντός θαλάσσης, της οριοθέτησης του χώρου εκμάθησης κολύμβησης.

Επιπλέον, όπως τόνισε η κ. Παπαδοπούλου, “η έγκαιρη παροχή κάθε διευκόλυνσης στους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και η ομαδική αποστολή:(ηλεκτρονικά ή ταχυδρομικά) των συμπληρωμένων αιτήσεων συμμετοχής, θα βοηθούσε στην ταχύτερη και καλύτερη οργάνωση της προσπάθειας.

Σημειώνεται, πως το πρόγραμμά θα ξεκινήσει την 1η Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί την 21η Ιουλίου του 2019.

Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα θετικά στη συμμετοχή και υποστήριξη του προγράμματος, λαμβάνοντας υπόψιν τη θετική ανταπόκριση των παιδιών και των γονέων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Αθλητικά Μονοπάτια» τα προηγούμενα χρόνια.