Εορτασμός της 83ης Επετείου της ευρέσεως της ιεράς εικόνος του Αγίου Δημητρίου στη Σύρο και εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Θρησκευτικές και πατριωτικές αναμνήσεις

Την εφέστια, μυροβλίζουσα και θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Τουρλιανής από την ομώνυμη Ιερά Μονή της Άνω Μεράς Μυκόνου υποδέχτηκε ο ευσεβής λαός της Σύρου, στο προαύλιο του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου.

Η εικόνα διεκομίσθη στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων με τη συνεργασία του προεστού της Μονής, Αρχιμανδρίτου Αλέξιου Παπαδόπουλου, στο πλαίσιο του εορτασμού της 83ης Επετείου από τη θαυμαστή Εύρεση της Εικόνος του Αγίου Δημητρίου.

Με αισθήματα ευγνωμοσύνης και ευχαριστίας προς τον αναστάντα Κύριο μας, Ιησού Χριστού, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’, κληρικοί της νήσου, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, ένδοξοι εκπρόσωποι του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας, πρόσκοποι, πιστοί της Σύρου, καθώς και προσκυνητές από τα γειτονικά νησιά υποδέχτηκαν την αγία Εικόνα της Παναγίας Τουρλιανής, το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου.

Υπογραμμίζεται, ότι η Εικόνα, για πρώτη φορά από το 1680, εξήρθε εκτός των ορίων της Ιεράς Μονής Παναγίας Τουρλιανής και της Μυκόνου.

Κατά το διάπλου της από Μύκονο στη Σύρο, η εικόνα τοποθετήθηκε από τον Πλοίαρχο του «Blue Star Paros» στη γέφυρα του πλοίου, προκείμενου να την προσκυνήσουν ο ίδιος και οι Αξιωματικοί.

Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος απηύθυνε εγκάρδιες ευχαριστίες προς το Τάγμα Εθνοφυλακής Ερμούπολης και την Αστυνομική Διεύθυνση Νοτίου Αιγαίου, που συνόδευσαν την εικόνα από τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου έως τον Άγιο Δημήτριο.

Υπενθύμισε μάλιστα πως η Εικόνα του Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου ευρέθη στις 25 Μαΐου 1936, προκαλώντας στις καρδιές των προγόνων μας συγκίνηση και χαρά. Η παρουσία της οδήγησε στην ανοικοδόμηση του περικαλλούς ναού του Αγίου Δημητρίου με την προσωπική μέριμνα και φροντίδα του αοιδήμου Μητροπολίτου Σύρου Φιλαρέτου Ιωαννίδη, του εκεί εναπαυομένου, κατόπιν προσωπικής του επιθυμίας.

Μετά το πέρας της Δοξολογικής Δέησης, τελέστηκε Τρισάγιο επί του παρακειμένου τάφου του Μακαριστού Μητροπολίτου Σύρου Φιλαρέτου, ενώ ακολούθησε ο Πανηγυρικός Εσπερινός, κατά τη διάρκεια του οποίου εψάλησαν για πρώτη φορά τα εγκώμια του Αγίου Δημητρίου, καταλλήλως διασκευασμένα.

Ακολούθησε η τέλεση ιεράς Παράκλησης και Αγρυπνίας, καθώς και η -κατά το έθος- λιτανευτική μεταφορά των Εικόνων της Παναγίας Τουρλιανής και του Αγίου Δημητρίου στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Νικολάου, όπου χθες το πρωί τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, παρουσία του Βουλευτή Κυκλάδων, Αντώνη Συρίγου, εκπροσώπων των τοπικών αρχών, των Συλλόγων Ποντίων και Βορειοελλαδιτών, Πελοποννησίων και Μικρασιατών Σύρου, του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου, σπουδαστών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Σύρου, μαθητών και εκπαιδευτικών του Παιδικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου «Η Παλάμη του Θεού» και πλήθους πιστών.

Βράβευση εκπαιδευτικών της Σύρου

Κατά τη διάρκεια της Λειτουργίας, τιμήθηκαν συνταξιοδοτηθέντες εκπαιδευτικοί, οι οποίοι προσέφεραν με αφοσίωση και αγάπη τις υπηρεσίες τους στους μαθητές της Σύρου, διδάσκοντας γράμματα, τη χριστιανική πίστη, την ιστορία και την παράδοση τόσο της Ελλάδας, όσο και του νησιού μας.

Ειδικότερα, το μετάλλιο της Ιεράς Μητροπόλεως απονεμήθηκε στους καθηγητές Διονύσιο Μεσσάρη, Σουζάνα Καραγιαννίδου και Μελπομένη Πετρίδου, καθώς και στους δασκάλους π. Ιωάννη Μαραγκό (εκπρόσωπο της Καθολικής Επισκοπής Σύρου), Ελπίδα Καμπέλη – Πρίντεζη, Σουλτάνα Σκρέτα και Μαρία Αλεξάκη.

Η Ρωμανία κι αν ʾπέρασεν ανθεί και φέρει κι άλλο

Στη συνέχεια, τελέστηκε Επίσημη Δοξολογία για την 100η επέτειο από τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, ημέρα μνήμης που τιμήθηκε χθες σε Ελλάδα, Κύπρο, Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ στην ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων ότι η Γενοκτονία προκαλεί λύπη στους ανθρώπους, αλλά ταυτόχρονα διεγείρει το εθνικό συναίσθημά τους, καθώς μέσα από το αίμα και τα δάκρυα των πατέρων μας θεμελιώθηκε η ελευθερία μας και διαμορφώθηκε η ελληνορθόδοξη ιδιοπροσωπία μας.

Στα αιματηρά και φρικιαστικά γεγονότα της 19ης Μαΐου 1919 αναφέρθηκε στη σύντομη ομιλία του, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου «Ο Εύξεινος Πόντος», Μάνος Τελώνης.

Όπως τόνισε, αγώνας των Ποντίων είναι η διεθνής αναγνώριση της γενοκτονίας των προγόνων τους και η αποτροπή παρόμοιων εγκλημάτων στο παρόν και το μέλλον. Κάθε αγώνας χρειάζεται τα σύμβολα και τα λάβαρά του. Τέτοιο σύμβολο είναι το επετειακό λογότυπο για την εκατονταετηρίδα της γενοκτονίας που εμπνεύστηκε η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας. Ως λογότυπο έχει επιλεγεί το αρχικό γράμμα της ανατριχιαστικής λέξης γενοκτονία, στην αγγλική γλώσσα, δηλαδή το γράμμα G, από τη λέξη Genocide.

Το ημικύκλιο του γράμματος αυτού μορφοποιείται από ανθρώπινες φιγούρες, οι οποίες σχηματίζουν μία πορεία. Σε αυτή συμβολίζονται οι «πορείες θανάτου», κατά τη διάρκεια των οποίων έχασε τη ζωή του μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, άντρες, γυναίκες και παιδιά, και συνυποδηλώνονται όλα τα δεινά, που υπέστησαν.

Στα επιμέρους σύμβολα, μεταξύ των ανθρώπων, διακρίνονται: ένα τμήμα ιωνικού κίονα που αναφέρεται στην αρχαία περίοδο της ιστορία των Ελλήνων του Πόντου, το Φροντιστήριο της Τραπεζούντας, που επιλέχθηκε ως αναφορά στην πνευματική τους καλλιέργεια, τη λύρα, που παραπέμπει στην πλούσια μουσική παράδοση, το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά και τον σταυρό, τον οποίο κρατά ευλαβικά μία γυναικεία μορφή, ως ένδειξη της βαθιάς θρησκευτικής πίστης τους, αλλά και τον αετό που αποτελεί διαχρονικό σύμβολο του Πόντου.

Στην απόληξη της πορείας προβάλει μέσα από τις ανθρώπινες φιγούρες το αγαπημένο φυτό των Ποντίων, ο Αμάραντος, που έχει την ιδιότητα, αφού κοπεί να διατηρεί για μεγάλο χρονικό διάστημα το έντονο κίτρινο χρώμα και τα άνθη του. Έτσι, ταυτίζεται με τη δυναμική του ποντιακού ελληνισμού, ο οποίος παρότι αποκόπηκε από την πατρώα γη, κατόρθωσε να επιβιώσει διατηρώντας την ιστορική του μνήμη και τον πολιτισμό του.

Εξάλλου το παραδοσιακό ποντιακό μοιρολόι  με τίτλο "Πάρθεν η Ρωμανία", καταλήγει με το πιο αισιόδοξο μήνυμα που πρόφεραν ποτέ ελληνικά χείλη: «Η Ρωμανία κι αν ʾπέρασεν ανθεί και φέρει κι άλλο».

Στη συνέχεια, τελέστηκε Επιμνημόσυνη Δέηση στο Εθνικό Ηρώο της πόλης, προ του Αγίου Νικολάου και κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών, κομμάτων και συλλόγων.

Οι επετειακές εκδηλώσεις συνεχίστηκαν και ολοκληρώθηκαν χθες το βράδυ με την καθιερωμένη Λαμπαδηφορία εις μνήμην των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Η πομπή ξεκίνησε από το κτίριο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο λιμάνι της Ερμούπολης, διήλθε την παραλιακή οδό με κατεύθυνση την περιοχή "Νησάκι", όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και ρίψη στεφάνου στη θάλασσα και κατέληξε στην πλατεία Μιαούλη.