Στο στάδιο επαναλειτουργίας τα παραρτήματα Άνω Σύρου και Γαλησσά και υπό σύσταση το νέο παράρτημα στην περιοχή των Χρούσσων

Η μεγάλη «οικογένεια» των ΚΑΠΗ Σύρου διευρύνεται

Κατά 15% αυξήθηκε ο συνολικός αριθμός των μελών των ΚΑΠΗ της Σύρου από την αρχή της νέας αυτοδιοικητικής περιόδου μέχρι και σήμερα.

Οι καρποί των προσπαθειών που καταβλήθηκαν κατά τους τέσσερις προηγούμενους μήνες, καθώς και τα σχέδια για τη διεύρυνση των Κέντρων Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων παρουσιάστηκαν από τον εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο, Μάρκο Ρούσσο στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας στο ΚΑΠΗ Ερμούπολης.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Βουλευτής Κυκλάδων. Φίλιππος Φόρτωμας, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης Νίκος Λειβαδάρας, δημοτικοί σύμβουλοι και ο πρώην πρόεδρος των ΚΑΠΗ, Γιάννης Χαρίτος.

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Ρούσσος ευχαρίστησε θερμά τους συνεργάτες του από τη Διεύθυνση του ΚΑΠΗ για την άψογη και υποδειγματική συνεργασία τους, καθώς και την εθελοντική ομάδα του Κέντρου (Καίτη Αργυρού, Νομική Δεσύπρη και Βασίλη Χατζηπαναγιώτου» για την πολύτιμη βοήθειά τους.

Ζεστή «αγκαλιά» για τους πολίτες της τρίτης ηλικίας

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην νέα εποχή του ΚΑΠΗ και των περιφερειακών παρατημάτων του, η οποία ξεκίνησε από την 1η Σεπτεμβρίου 2019. Πέρα από τις συναντήσεις τους, τα μέλη συμμετέχουν σε εκδρομές αλλά και επισκέψεις σε διάφορα σημεία του νησιού που έχουν ως στόχο τη γνώση γύρω από την ιστορία και τον πολιτισμού του τόπου τους.

Κατά τη διάρκεια των περασμένων μηνών, μέλη του ΚΑΠΗ συμμετείχαν στα εργαστήρια του Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Animasyros 12. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν δύο συνεστιάσεις με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ηλικιωμένων, ενώ διοργανώθηκε και ημερήσια εκδρομή στην Τήνο. Στις 22 Νοεμβρίου 2019 τελέστηκε το ετήσιο μνημόσυνο για την ανάπαυση των ψυχών των μελών του ΚΑΠΗ . Τον ίδιο μήνα, η φυσικοθεραπεύτρια του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου ενημέρωσε τα μέλη για την οστεοπόρωση. Οι δράσεις του παρελθόντος έτους ολοκληρώθηκαν με τις χριστουγεννιάτικες γιορτές στην Ερμούπολη και το παράρτημα του Φοίνικα.

Ο εντεταλμένος σύμβουλος κ. Ρούσσος τόνισε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι ενέργειες για την επαναλειτουργία του ιστορικού ΚΑΠΗ της Άνω Σύρου. Όπως τόνισε, τα σκαλιά που οδηγούν στην είσοδο του συγκεκριμένου χώρου καθιστούν δύσκολη την πρόσβαση ανθρώπων μεγάλης ηλικίας, με αποτέλεσμα 8-9 μέλη, μόνιμοι κάτοικοι του μεσαιωνικού οικισμού να επισκέπτονται άλλα παραρτήματα (Μάννα, Ερμούπολη, Κίνι). «Το ΚΑΠΗ Άνω Σύρου είναι ένας πανέμορφος χώρος, πλήρως εξοπλισμένος που ευνοεί τη συνέχιση της δράσης του» υπογράμμισε ο κ. Ρούσσος, προτρέποντας ανθρώπους, νεότερους σε ηλικία να ενταχθούν στο δυναμικό του.

Σημαντική αύξηση

Υπενθυμίζεται ότι, ο σημερινός αριθμός φιλοξενούμενων των ΚΑΠΗ ξεπερνά τα 440 μέλη, με πολυπληθέστερο το ΚΑΠΗ της Ερμούπολης (225 μέλη). Παράλληλα με τη λειτουργία των παραρτημάτων σε Κίνι, Φοίνικα, Ποσειδωνία, Βάρη, Μάννα και Πάγο, προχωρούν οι διαδικασίες για την επαναλειτουργία του ΚΑΠΗ Γαλησσά, ενώ βρίσκεται υπό σύσταση ένα ακόμη παράρτημα στα Χρούσσα, σε ιδιόκτητο κτήριο του Δήμου, κατόπιν αιτήματος που υπογράφεται από 94 ενδιαφερόμενους στην περιοχή.

Καταλήγοντας, ο κ. Ρούσσος ευχήθηκε ο νέος χρόνος να είναι ευνοϊκός για την υλοποίηση περισσότερων δραστηριοτήτων προς όφελος όλων των μελών του ΚΑΠΗ.