Επίσκεψη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δωρόθεου Β’ στην Κέα, για τον εορτασμό του πολιούχου του νησιού, Αγίου Χαραλάμπους

“Ας κρατήσουμε στην καρδιά τη χαρά του Χριστού”

  • Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου, 2016 - 06:10

Στην Κέα βρέθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δωρόθεος Β’, όπου επισκέφτηκε το Πνευματικό Κέντρο, όπως και το Γυμνάσιο και Λύκειο Κέας, με αφορμή την παρουσία του στον εορτασμό του πολιούχου του νησιού, Αγίου Χαραλάμπους.

Το ποιμαντορικό έργο του Μητροπολίτη, ξεκίνησε στις 8 Φεβρουαρίου από το Πνευματικό Κέντρο του Ι. Ναού Αγίου Δημητρίου Ιουλίδος, όπου πιστοί, άνθρωποι κάθε ηλικίας, συνέρρευσαν, μετά από πρόσκληση, που τους απηύθυνε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Κέας, Πρωτοπρ. Ελευθέριος Δεμένεγα. Εκεί, πραγματοποιήθηκε μία σεμνή πνευματική εκδήλωση, για τη συμπλήρωση 15 ετών Αρχιερατείας του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β', παρουσία και του Δημάρχου Κέας κ. Ιωάννη Ευαγγέλου, του Επάρχου Κέας-Κύθνου κ. Παναγιώτη Βιτάλη, του Αστυνομικού Διευθυντή και του Λιμενάρχη Κέας, των Διευθυντών του Γυμνασίου, του Γενικού Λυκείου και ΕΠΑΛ Κέας και εκπαιδευτικών.

Ο Αρχιερατικός Επίτροπος Κέας, Πρωτοπρ. Ελευθέριος Δεμένεγας προσφώνησε την Εκδήλωση, ενώ στη συνέχεια, το λόγο έλαβαν ο Δήμαρχος και ο Έπαρχος Κέας,οι οποίοι συνεχάρησαν τον Σεβασμιώτατο κ. Δωρόθεο Β' και τον ευχαρίστησαν για το έργο και την προσφορά του.

Παράλληλα, προβλήθηκαν δύο μικρά βίντεο από την Ενθρόνιση του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β' στη Σύρο και την Κέα και ένα βίντεο σχετικά με τις δραστηριότητες του πρόσφατου Διεθνούς Σεμιναρίου Πειραματικού Φωτισμού, που διεξήχθη στην Κέα τον Οκτώβριο του 2015, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως και διοργανώθηκε από την Ελληνική Επιτροπή Φωτισμού.

Στην ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β', αφού ευχαρίστησε το λαό της Κέας για την αγάπη του, τους ιερείς για το έργο τους, τους Επιτρόπους, τους Ιεροψάλτες, το Δήμαρχο και τον Έπαρχο Κέας, τονίζοντας την καλή συνεργασία, που υπάρχει και υπήρχε πάντα και με τους προκατόχους τους και όλους τους παρισταμένους, αναφέρθηκε στις τρεις διαστάσεις του χρόνου, χθες, σήμερα και αύριο, παρεκάλεσε τους Κείους πιστούς να τον συγχωρούν τις παραλείψεις και τα αθέλητα λάθη του και τους ζήτησε να προσεύχονται γι` αυτόν, δηλώνοντάς τους ότι όσο θα υπάρχει και θα υφίσταται θα εργάζεται για το λαό της Μητρόπολης αυτής, πολύτιμο τμήμα της οποίας αποτελεί το νησί της Κέας.

Τέλος, ευλόγησε την πρωτοχρονιάτικη πίτα, διένειμε δώρα σε όλα τα παριστάμενα παιδιά και εικόνες του Αγίου Βασιλείου με ευχές σε όλους τους παρόντες, με την εκδήλωση να κλείνει, με την παράθεση παραδοσιακής δοχής από τις κυρίες της Ενορίας.

Επίσκεψη στα σχολεία και το Δημαρχείο Κέας

Το πρωί της επομένης, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄ επισκέφθηκε το Γυμνάσιο και το Λύκειο Κέας, στους μαθητές των οποίων μίλησε, απευθύνοντάς τους πατρικές ευχές και συμβουλές, ενώ διένειμε σε όλα τα παιδιά μικρό έντυπο, που έχει τυπώσει η Ιερά Μητρόπολη με αναφορά στην Ελληνική Σημαία. Ταυτόχρονα, ευχαρίστησε τους Εκπαιδευτικούς για την αποδοχή του αιτήματός του να επισκεφθεί το Σχολείο και τους συνεχάρη για το έργο τους, ενώ οι μαθητές του Λυκείου τον ευχαρίστησαν για τη συνδρομή της Ιεράς Μητροπόλεως στην εκδρομή τους.

Ακολούθως, ο Μητροπολίτης μετέβη στο Δημαρχιακό Κατάστημα Κέας, μετά από πρόσκληση του Δημάρχου, κ. Ευαγγέλου, όπου συζητήθηκαν θέματα, που αφορούν το νησί. Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄ ευχαρίστησε τον κ. Δήμαρχο για την καλή διάθεση συνεργασίας, ευχόμενός του καλή επιτυχία στο έργο του.

Ο Σεβασμιώτατος στον εορτασμό του Αγ. Χαραλάμπους

Το απόγευμα της 9ης Φεβρουαρίου και έπειτα από επίσκεψη του Μητροπολίτη στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Καστριανής, τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους, στην Ιουλίδα της Κέας, ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β', με τη συμμετοχή των Εφημερίων της νήσου και την παρουσία πλήθους πιστών, μεταξύ των οποίων ο Δήμαρχος Κέας, ο Έπαρχος Κέας-Κύθνου, ο Διοικητής και Αξιωματικοί της Αστυνομίας, ο Πρόεδρος και Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

Την επόμενη ημέρα, εορτής του Αγ. Χαραλάμπους, στον πλημμυρισμένο από πιστούς Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού στην Ιουλίδα, τιμήθηκε η εορτή του Πολιούχου της Κέας, με την τέλεση Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β΄, συμπαραστατουμένου από τον ιερό Κλήρο της Κέας, παρουσία των μαθητών όλων των Βαθμίδων Εκπαίδευσης, φερόντων τις σημαίες των Σχολείων τους, Εκπαιδευτικών, του Δημάρχου Κέας, του Επάρχου Κέας-Κύθνου, Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβούλων, Αξιωματικών της Αστυνομίας, της Πυροσβεσστικής και του Λιμενικού Σώματος και Προέδρων τοπικών Συλλόγων και Φορέων.

Στην ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄, μεταξύ άλλων, προέτρεψε τούς πιστούς λέγοντας "ας κοιτάξουμε σήμερα στα μάτια τον Άγιο Χαράλαμπο και ας κρατήσουμε στην καρδιά μας για πάντα τη χαρά του Χριστού, την οποία τίποτε δεν μπορεί να φθείρει, ούτε κανείς να αφαιρέσει, και με την οποία θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες της καθημερινότητάς μας".

Εν συνεχεία, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄ προεξήρχε της Λιτανείας της ιεράς Εικόνας του Αγίου προς την κεντρική πλατεία της Ιουλίδας, όπου αναπέμφθηκε δέηση.