Ολοκληρώθηκε ο οκταήμερος εορτασμός προς τιμήν της Παναγίας της Φανερωμένης

  • Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου, 2018 - 15:20

Με τη συμμετοχή πλήθους πιστών που κατέκλυσαν τον προαύλιο χώρο του Ιερού Προσκυνήματος τη Δευτέρα το απόγευμα 24 Σεπτεμβρίου, έκλεισε το οκταήμερο προσευχής προς την Παναγία τη Φανερωμένη, την ευλάβεια της οποίας τιμούν Καθολικοί και Ορθόδοξοι στη Σύρο, αλλά και πολλοί πιστοί από άλλα μέρη της Ελλάδας.

Τον φετινό εορτασμό λάμπρυνε με τη συμμετοχή του, ο Αποστολικός Νούντσιος στην Ελλάδα, Σεβ/τατος Savio Hon Tai, εκπρόσωπος του Αγίου Πατέρα Πάπα Ρώμης, ο οποίος κατέφθασε στη Σύρο το πρωί της Δευτέρας, και τον οποίο υποδέχτηκε και παρέλαβε από το πλοίο ο Σεβ/τατος Επίσκοπός μας π.Πέτρος Στεφάνου. Ο Αποστολικός Νούντσιος φιλοξενείται στην Ιερά Μονή των Αδελφών του Ελέους στην Ερμούπολη και εκτός άλλων συναντήσεων που θα έχει με τις αυτοδιοικητικές αρχές, θα συναντηθεί με τον Καθολικό Κλήρο της Σύρου, και με εκπροσώπους θεσμών της Επισκοπής, ενώ θα συμμετάσχει τόσο στον εορτασμό του Ιερού Προσκυνήματος των Αγίων Αναργύρων, όσο και στον εορτασμό του Ιδρυτή των Αδελφών του Ελέους Αγ.Βικεντίου την Πέμπτη το απόγευμα, πριν αναχωρήσει απ τη Σύρο.

Στην τελετή έδωσαν το παρών εκ μέρους της Αδελφής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο Αρχιμανδρίτης π.Νικόλαος Γαβαλάς και ο ιερέας π.Νικόλαος Χαρούλης εκπροσωπώντας το Σεβ/τατο Μητροπολίτη Σύρου κ.Δωρόθεο Β’,  οι Βουλευτές του Νομού κ.κ.Αντώνης Συρίγος και Γιάννης Βρούτσης, εκπρόσωποι στρατιωτικών αρχών και σωμάτων ασφαλείας, σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του νησιού με τους επικεφαλής τους, τον Περιφερειάρχη κ.Γιώργο Χατζημάρκο, τον αντιπεριφερειάρχη κ.Γιώργο Λεονταρίτη, τον Δήμαρχο Σύρου-Εμρούπολης κ.Γιώργο Μαραγκό και τους Αντιδήμαρχους κ.κ.Αλέξη Αθανασίου, Φραγκίσκο Βακόνδιο και Μάριο Βουτσίνο, την πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ερμούπολης κ.Ανθή Χαλκιά, πολλοί δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, καθώς και άλλοι εκπρόσωποι φορέων.

Στην Πανηγυρική Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στη Φανερωμένη, μαζί με τον Σεβ/τατο π.Savio, συλλειτούργησαν ο Σεβ/τατος Επίσκοπός μας π.Πέτρος και σύσσωμος ο καθολικός κλήρος της Σύρου.

Η εξαιρετική χορωδία του Ιερού Ναού της Ευαγγελίστριας, για ακόμα μια φορά λάμπρυνε με τη συμμετοχή της τον εορτασμό, ενώ η παρουσία της νεολαίας, δεν πέρασε απαρατήρητη, καθώς τέσσερις νέες έφεραν στους ώμους τους, τη σεπτή εικόνα της Παναγίας κατά την πομπή προς το χώρο της τελετής.

Στην ομιλία του στα Ελληνικά, ο Αποστολικός Νούντσιος, μέσα από μια ιστορία της Ανατολής, αναφέρθηκε στην ανάγκη ο χριστιανός να αναγνωρίζει την αμαρτία που τον βαραίνει και να ζητήσει τη συγχώρεση από το Θεό διαμέσου της Παναγίας. Διαβάστε εδώ ολόκληρη την ομιλία του.

Καθόλη τη διάρκεια της τελετής, δεκάδες πιστών συνέρεαν στο εσωτερικό του ναού, προκειμένου να ασπαστούν τη θαυματουργική εικόνα της Παναγίας της Φανερωμένης και να εναποθέσουν τις ελπίδες τους και τις ικεσίες τους προς αυτήν.

Μεγάλη ήταν και η προσέλευση των πιστών στις πέντε Ακολουθίες του Λόγου που προηγήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, με ομιλητή τον π. Μάρεκ Wysocki, ιεροκήρυκα, ο οποίος προσπάθησε να βοηθήσει τους συμμετέχοντες να εμβαθύνουν την πίστη τους. Στα πλαίσια του εορτασμού το δικό τους παρών έδωσαν οι νέοι και οι νέες της Καθολικής Εκκλησίας, καθώς και οι ηλικιωμένοι και ασθενείς, για τους οποίους τελέστηκε ξεχωριστή Θεία Λειτουργία από τον Σεβ/τατο Επίσκοπό μας τη δεύτερη μέρα του οκταημέρου προσευχής.

Στη σκέπη σου προστρέχουμε Μαρία, Γλυκιά Φανερωμένη Παναγιά,
Με πίστη Θεοτόκε σ Ανυμνούμε, τη χάρη σου ζητούμε ταπεινά

Προστάτευε τη Σύρο το νησί σου
Τον Κλήρο τις Αρχές και το Λαό
Ευλόγησε και τους ξενιτεμένους
Τον κάθε ευλαβή σου χριστιανό