Κατάνυξη και λαμπρότητα στον εορτασμό των Θεοφανείων στα νησιά των Κυκλάδων

Ο Αγιασμός των Υδάτων στις Κυκλάδες

Με την προσήκουσα λαμπρότητα, τιμώντας τα ήθη και έθιμα και με σύμμαχο τις καλές καιρικές συνθήκες, γιορτάστηκαν τα Θεοφάνεια στα νησιά των Κυκλάδων.
Οι πιστοί, αλλά και οι τολμηροί κολυμβητές αγνόησαν το ψύχος της “Σοφίας”, καθώς ο ήλιος και η ήρεμη θάλασσα αποτέλεσαν σημαντικούς συμμάχους και συμμετείχαν στις εορταστικές εκδηλώσεις για τον καθαγιασμό των υδάτων στα νησιά των Κυκλάδων, τηρώντας τις τοπικές παραδόσεις.

Μνεία στους ανθρώπους της θάλασσας

Στο νησί της Τήνου, ο όρθρος, η Θεία Λιετουργία, αλλά και η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού, τελέστηκαν στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε λιτάνευση του Τιμίου Σταυρού στο λιμάνι, συνοδευόμενη από τα εμβατήρια της Φιλαρμονικής του ΠΙΙΕΤ.
Των τελετών προέστη ο Αιδεσιμ. Πρωτοπρεσβύτερος Θωμάς Συνοδινός, Προϊστάμενος του Ιερού Καθεδρικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αθηνών, ενώ στους εορτασμούς συμμετείχαν εκπρόσωποι του α' και β' βαθμού της Αυτοδιοίκησης, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Λιμενάρχης και ο Διοικητής του Α.Τ. Τήνου, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, μέλη του ΠΙΙΕΤ, πολιτευτές, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων του νησιού, καθώς και πλήθος πιστών.
Στο κήρυγμά του, ο π. Θωμάς μίλησε για τα Θεοφάνεια και γα τη σημασία τους κυρίως για τους ανθρώπους της θάλασσας, του εμπορικού ή πολεμικού ναυτικού, του Λιμενικού Σώματος, ακόμη και τους αλιείς, εστιάζοντας κυρίως σε όσους χάθηκαν μέσα σε αυτή, μεταξύ των οποίων και τα θύματα της επίθεσης στο καταδρομικό “ΕΛΛΗ”.

Λιγοστή η συμμετοχή λόγω... “Σοφίας”

Στη Νάξο, ο Μεγάλος Αγιασμός τελέστηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής, με την λιτανεία να κατευθύνεται στη συνέχεια προς το μικρό λιμάνι της Νάξου, όπου ερρίφθη ο Τίμιος Σταυρός τρις, για τον καθιερωμένο αγιασμό των υδάτων.
Παρόντες στις θρησκευτικές εκδηλώσεις ήταν ο Δήμαρχος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, κ. Μανόλης Μαργαρίτης, οι υποψήφιοι δήμαρχοι, κ.κ. Δημήτρης Λιανός και Λεονάρδος Χατζηανδρέου, καθώς επίσης εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και σωμάτων ασφαλείας, εκπρόσωποι συλλόγων, αλλά και πολίτες, που θέλησαν να λάβουν μέρος στον εορτασμό μίας εκ των σημαντικότερων εορτών της χριστιανοσύνης, παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες. Μόλις τέσσερις ήταν οι “θαρραλέοι”, που βούτηξαν για το Σταυρό, ενώ στον καθαγιασμό των υδάτων στον Απόλλωνα, μόνο ένας μαθητής γυμνασίου τόλμησε να αψηφίσει το κρύο και να ανασύρει τον Τίμιο Σταυρό, ενώπιον του ιερέα, των εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης και των λιγοστών πιστών.

Θεοφάνεια με λευκά περιστέρια, αλλά και έναν “βουτηχτή” δήμαρχο

Στη Σαντορίνη, κατά τη διάρκεια του αγιασμού των υδάτων στο Μονόλιθο, τη ρίψη του Τιμίου Σταυρού απελευθερώθηκαν λευκά περιστέρια, ενώ εκ μέρους του Δήμου Θήρας παραβρέθηκε ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μεσσαριάς, κ. Νίκος Μαρτίδης.
Η Άνδρος τίμησε τη μεγάλη αυτή γιορτή με την καθιερωμένη τέλεση του Μέγα Αγιασμού, τη λιτάνευση του Τιμίου Σταυρού και τον αγιασμό των υδάτων στο Κόρθι, ωστόσο αίσθηση προκάλεσε και ο για πρώτη φορά κοινός αγιασμός των υδάτων, από τις ενορίες Επισκοπιού, Λαρδιάς και Γαννισαίου, στο Γεφυράκι της Αγάπης.
Με την προσήκουσα κατάνυξη και λαμπρότητα, αλλά και με τη συμμετοχή πλήθους πιστών, εορτάστηκαν τα Θεοφάνεια στη Μήλο. Η Θεία Λειτουργία τελέστηκε στον Ι.Ν. Αγίου Χαραλάμπους, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε πομπή έως το λιμάνι του Αδάμαντα, όπου πραγματοποιήθηκε και η ρίψη του Τιμίου Σταυρού. Παράλληλα, μεγάλη ήταν η συμμετοχή και στον αγιασμό των υδάτων στην περιοχή των Πολλωνίων.
Στην Κίμωλο, η ρίψη του Σταυρού πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι της Ψάθηκς, ενώ παρέστησαν ο Δήμαρχος Κιμώλου, κ. Κωνσταντίνος Βεντούρης, δημοτικοί σύμβουλοι και ο Λιμενοσταθμάρχης Κιμώλου.
Στη Σίκινο, για ακόμη μία χρονιά, ο Δήμαρχος Σικίνου, κ. Βασίλης Μαράκης, ήταν ο μόνος, που έπεσε στο κρύο νερό, προκειμένου να πιάσει τον Τίμιο Σταυρό, συνοδεία και των συριγμών του Aqua Jewel, το οποίο εκείνη την ώρα κατέπλευσε στο λιμάνι της Σικίνου.
Στα λιμάνια των Καταπόλων και της Αιγιάλης, όπως και στα Παραδείσια της Κάτω Μεριάς, αγιάστηκαν τα ύδατα, για το νησί της Αμοργού. Αρκετοί νέοι, αγνόησαν τις “τσουχτερές” θερμοκρασίες, βουτώντας για τον Τίμιο Σταυρό.
Τέλος, στην Κέα, μετά τη δοξολογία, ακολούθησε η λιτάνευση του Τιμίου Σταυρού, τόσο στο λιμάνι της Κορησσίας, όσο και στην Ιουλίδα. Παράλληλα με τον εορτασμό για τα Θεοφάνεια, ο Δήμος Κέας έκοψε, μετά τις θρησκευτικές εκδηλώσεις την πρωτοχρονιάτικη πίτα του ωστόσο χώρο του πνευματικού κέντρου "Στυλιανός Ρέστης".

Ετικέτες: