Ανακοίνωση επιτροπής εργαζομένων στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας Κυκλάδων

  • Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2019 - 20:41

Tο μόνιμο προσωπικό των δήμων και όλων των δομών στο ευρύ δημόσιο, σταδιακά και μεθοδικά, μειώνεται και αντικαθίσταται από συμβασιούχους και εργαζομένους   μέσω   προγραμμάτων που δουλεύουν σε καθεστώς εργασιακής ομηρίας και με μισθούς πείνας. Ενώ οι εργαζόμενοι των κοινωφελών προγραμμάτων καλύπτουν πάγιες ανάγκες, αντιμετωπίζονται  ως ωφελούμενοι για να καταπατώνται τα εργασιακά και μισθολογικά τους δικαιώματα. Επίσης δεν εφαρμόζεται η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και το Ενιαίο Μισθολόγιο των εργαζομένων στο Δημόσιο, παρότι παρέχεται η ίδια εργασία με τους υπόλοιπους εργαζόμενους.

 

Οι ελαστικές μορφές εργασίας διευρύνονται συνεχώς και αφορά το σύνολο των εργαζομένων. Έχουμε τη δύναμη να διεκδικήσουμε και να παλέψουμε όλοι μαζί, μόνιμοι και συμβασιούχοι, για το δικαίωμα στην μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, τήρηση ωραρίου, δουλειά στην ειδικότητα, πληρωμή στην ώρα της, διασφάλιση και τήρηση των όρων υγιεινής και ασφάλειας.

 

Οι αγώνες και οι διεκδικήσεις των εργαζομένων στα προηγούμενα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας», μαζί με τους εργαζόμενους και τα Σωματεία τους, ανάγκασαν την κυβέρνηση να βελτιώσει κάποιους από τους όρους εργασίας (ασφαλιστική κάλυψη, άδειες, χορήγηση Μέσων Ατομικής Προστασίας) χωρίς όμως να αποκαταστήσει τις μισθολογικές και εργασιακές αδικίες.

 

Η επιτροπή εργαζομένων κοινωφελούς εργασίας Σύρου συστάθηκε με αφορμή το πρόγραμμα της δημόσιας πρόσκλησης Νο. 8/2018 του ΟΑΕΔ  «Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα, συμπεριλαμβανομένης και της κατάρτισης,  σε Δήμους, Περιφέρειες και Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας» που αφορούσε 30.333 θέσεις.

 

Διεκδίκησε την ικανοποίηση των αιτημάτων της με τις κινητοποιήσεις που πραγματοποίησε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Νοτίου Αιγαίου, στον ΟΑΕΔ Σύρου, εισηγήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Σύρου Ερμούπολης για την στήριξη των αιτημάτων της και αιτήθηκε να εισηγηθεί ως θέμα ημερήσιας διάταξης η ανακοίνωσή της στο Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου.

 

Στο πλευρό της επιτροπής στάθηκαν το «Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Κυκλάδων» στο πλαίσιο του οποίου συστάθηκε η επιτροπή, ο «Σύλλογος Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης αιγαίου», ο «Σύλλογος Υπαλλήλων ΠΕ Κυκλάδων (πρώην) Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Νομού Κυκλάδων», το «Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Σύρου – Ερμούπολης» και η «ΕΛΜΕ Ά Κυκλάδων».

 

Με τον αποτελεσματικό συντονισμό εντάχθηκαν στην επιτροπή συνάδελφοι που εργάζονται σε διάφορους φορείς κι άλλων νησιών των Κυκλάδων. Πήρε μέρος στον αγώνα που γίνεται με τη συμμετοχή πάνω από 100 συνδικαλιστικών οργανώσεων του Δημοσίου και συγκεκριμένα 6 Ομοσπονδιών, 102 πρωτοβάθμιων Σωματείων, 5 Νομαρχιακών Τμημάτων της ΑΔΕΔΥ και 3 Επιτροπών Αγώνα συμβασιούχων  για την άρση κάθε συνταγματικής απαγόρευσης για τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και υπογράφει με την σειρά της. Στη διάρκεια της σύμβασης υπήρξε εργατικό ατύχημα που η επιτροπή πήρε και πάλι θέση για να παρθούν όλα τα μέτρα ασφαλείας και εξοπλισμού. 

 

Ο συλλογικός και οργανωμένος αγώνας της επιτροπής είχε ως αποτέλεσμα την αποδοχή των αιτημάτων της από το Δημοτικό Συμβούλιο Σύρου Ερμούπολης και Τήνου και το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου τάχθηκε υπέρ της παράτασης του προγράμματος.

 

Σήμερα είναι ανάγκη να πάμε ένα ακόμα βήμα παραπέρα. Καλούμε ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους που βρίσκονται στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας να συμμετέχουν στον οργανωμένο αγώνα!

 

 

 

Διεκδικούμε:

 

  • Παράταση   του   προγράμματος   κοινωφελούς   εργασίας   μέχρι   την   ολοκλήρωση   των προγραμματισμένων έργων και την απρόσκοπτη λειτουργία των υπηρεσιών.
  • Ταμείο ανεργίας για όλους χωρίς προϋποθέσεις όταν τελειώσει το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ και τη συνέχιση της καταβολής του για όλο το διάστημα της ανεργίας.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλους.
  • Μισθό ανάλογο με τους αντίστοιχους κλάδους και τις ειδικότητες των  μόνιμων εργαζομένων ανά ειδικότητα . Κανένας εργαζόμενος κάτω από τα 751€ το μήνα.
  • Πλήρης ασφαλιστική κάλυψη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από την πρώτη μέρα της εργασίας.
  • Άμεση λήψη μέτρων για την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζόμενων ανάλογα με το χώρο, το επάγγελμα, τα καθήκοντα, με τον απαραίτητο κάθε φορά εξοπλισμό.
  • Ο χρόνος ανεργίας να προσμετράται ως συντάξιμος χρόνος.