Στατιστικά στοιχεία από την Ένωση Λιμένων Ελλάδος (ΕΛΙΜΕ) για το έτος 2019

Αφίξεις κρουαζιέρας σε Σύρο και Κυκλάδες

Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου το Λιμενικό Ταμείο Σύρου θα προχωρήσει σε πρόσληψη συμβούλου κρουαζιέρας

Στη 13η θέση της λίστας με τους ελληνικούς προορισμούς της κρουαζιέρας βρίσκεται η Σύρος αναφορικά με το έτος 2019, καθώς κατέγραψε 82 αφίξεις, κατά τους μήνες που υποδέχθηκε κρουαζιερόπλοια στο λιμάνι της.

Τα παραπάνω προκύπτουν σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος (ΕΛΙΜΕ), η οποία προχώρησε στην ανάρτηση των στατιστικών που αφορούν το σύνολο των προορισμών κρουαζιέρας στη χώρα.

Η γενική εικόνα για την Ελλάδα κινείται σε θετική τροχιά, αφού οι αφίξεις για την περυσινή χρονιά παρουσίασαν άνοδο, κατά περίπου 400 επιπλέον προσεγγίσεις συγκριτικά με το 2018.

Ειδικότερα, για την πρωτεύουσα των Κυκλάδων πρέπει να σημειωθεί πως υποδέχθηκε 26.748 επισκέπτες κρουαζιέρας, ενώ για τους προορισμούς της Σαντορίνης και της Μυκόνου, κρίνεται επιβεβλημένο να υπογραμμισθεί πως έχουν σκαρφαλώσει στην πρώτη τριάδα των θέσεων, με τη Σαντορίνη να καλύπτει τη δεύτερη θέση μετά από το λιμάνι του Πειραιά και τη Μύκονο την τρίτη θέση.

Στα γενικότερα στοιχεία της ΕΛΙΜΕ φαίνονται τα στοιχεία για πέντε επιπλέον Κυκλαδονήσια, τα οποία κατατάσσονται σε χαμηλότερες θέσεις αναλόγως των αφίξεών τους.

Άνοδος κατά 14,34% πανελλαδικά

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της ΕΛΙΜΕ, “οι αφίξεις κρουαζιέρας για το 2019 σημείωσαν άνοδο σημαντικά μεγαλύτερη από τις προβλέψεις” που είχαν γίνει κατά την έναρξη του προηγούμενου έτους.

Προς επιβεβαίωση των ανωτέρω, η Ένωση τονίζει πως “οι αφίξεις κρουαζιερόπλοιων ανήλθαν στις 3.899 (από 3.410 το 2018)”, κάτι που για τη χώρα σημαίνει άνοδο σε ποσοστό 14,34%.

Θετικά είναι τα νούμερα μάλιστα και για τις αφίξεις των επισκεπτών κρουαζιέρας, που ανήλθαν “στις 5.537.500 (από 4.788.642 το 2018), σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 15,64%”.

Απαίτηση στόχευσης για τη Σύρο 

Όσον αφορά στις αφίξεις του 2019 για τη Σύρο, προαναφέρθηκε πως στο λιμάνι της Ερμούπολης και συγκεκριμένα στην προβλήτα των κρουαζιερόπλοιων κατέπλευσαν 82 πλοία, από τα οποία αποβιβάστηκε μεγάλος αριθμός επισκεπτών (26.748). Πρόκειται μάλιστα για ένα νούμερο το οποίο ξεπέρασε το αντίστοιχο των επισκεπτών του έτους 2016 (26.403) με αφίξεις 90 κρουαζιερόπλοιων.

Για την πρωτεύουσα των Κυκλάδων αξίζει να αναφερθεί αναλυτικά πως το 2018 υποδέχθηκε 80 πλοία με 18.071 επισκέπτες, ενώ το 2017 προσέγγισαν 75 κρουαζιερόπλοια με 24.543 επισκέπτες.

Τα παραπάνω νούμερα από την ΕΛΙΜΕ αποδεικνύουν ξεκάθαρα πως το νησί δεν είχε σταθερότητα σε επίπεδο οφέλους, παρά το γεγονός πως ο εμπορικός κόσμος ζητά την κρουαζιέρα. Εκτός των στοιχείων μάλιστα, αξίζει να ανατρέξει κανείς και στις εταιρείες που επέλεξαν τη Σύρο, προκειμένου να κατανοήσει πως – πέραν ελαχίστων εξαιρέσεων – στο νησί κατέπλευσαν μικρά κρουαζιερόπλοια αρκετές φορές την εβδομάδα, ενώ είναι γνωστό πως ο τόπος είχε χάσει και προ διετίας τις προσεγγίσεις της Celestyal Cruises.

Η εικόνα της Σύρου φέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη στοχευμένων βημάτων για την κρουαζιέρα, κάτι για το οποίο έχει δεσμευθεί δημοσίως σε συνεδριάσεις δημοτικών συλλογικών οργάνων και η νέα πρόεδρος, Κανδιώ Μαραγκού.

Όπως είχε αναφέρει μάλιστα προσφάτως, έως το τέλος του τρέχοντος μήνα – και χωρίς να προκύψει κάποια ανατροπή – το Λιμενικό Ταμείο Σύρου θα προχωρήσει σε πρόσληψη συμβούλου για την κρουαζιέρα. Πρέπει να υπογραμμισθεί ακόμη, πως άκρως θετική ήταν η δήλωσή της για την πρόθεση συνεργασίας με το Επιμελητήριο Κυκλάδων, η πλευρά του οποίου είχε προγραμματίσει κάποιες καλές και ποιοτικές προσεγγίσεις για τη Σύρο.

Μέλημα της νέας διοίκησης του Λιμενικού Ταμείου Σύρου είναι και η ανάπτυξη συνεργασίας με τα Λιμενικά Ταμεία Θήρας και Μυκόνου στο πεδίο της κρουαζιέρας, ώστε να ωφεληθεί το νησί στο μέτρο του εφικτού.

Θα ήταν παράλειψη να μη σχολιαστεί πάντως πως για το 2020 η Σύρος δεν μπορεί να αισιοδοξεί, καθώς η ανυπαρξία κινήσεων για προσέλκυση σημαντικών εταιρειών κρουαζιέρας κατά την περασμένη θητεία από πλευράς Δήμου, δεν επιτρέπει θετικές σκέψεις.

Κορυφή “χτυπούν” Σαντορίνη και Μύκονος

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει για τα νησιά της Σαντορίνης και της Μυκόνου, αφού οι προσεγγίσεις σπάνε κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Συγκεκριμένα, η Σαντορίνη με τις ανύπαρκτες υποδομές κρουαζιέρας προσέλκυσε 592 αφίξεις το 2019 κερδίζοντας 980.771 επισκέπτες, νούμερα πολύ υψηλότερα από τα παρελθόντα έτη.

Παρομοίως και η Μύκονος κέρδισε 550 αφίξεις και 787.490 επισκέπτες κρουαζιέρας, έχοντας αυξήσει σημαντικά τα νούμερά της συγκριτικά με τα προηγούμενα έτη.

Κάτω από τη θέση της Σύρου και συγκεκριμένα στη 14η θέση βρίσκεται η Μήλος με 38 αφίξεις και 23.641 επισκέπτες, γεγονός που δείχνει ότι προσέγγισαν στο νησί ποιοτικές εταιρείες που μετέφεραν μεγάλο αριθμό τουριστών.

Αμέσως μετά, στην 24η θέση βρίσκεται η Πάρος με 27 αφίξεις και 4.781 άτομα, ενώ η Νάξος βρίσκεται στην 33η θέση με 16 προσεγγίσεις και 1.293 επισκέπτες. Τέλος, η Άνδρος (38η θέση), καθώς δεν επενδύει στην κρουαζιέρα, υποδέχθηκε μία άφιξη με το κρουαζιερόπλοιο να μετέφερε 458 άτομα, ενώ η Ίος αν και συμπεριλαμβάνεται στη λίστα, ωστόσο, δεν κατέγραψε καμία προσέγγιση, σε αντίθεση με το παρελθόν.

 

Σχετικά αρχεία: 
Ετικέτες: