«Η ΡΟΔΙΑΚΗ»

Με οικονομική εξαθλίωση κινδυνεύουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι

Η κυβέρνηση πρέπει να δείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον της, τονίζει ο πρόεδρος του σωματείου Θ. Σταμούλης
  • Δευτέρα, 25 Μαΐου, 2020 - 06:28

Την αγωνία τους για το μέλλον εξέφρασαν οι εργαζόμενοι πολλών κλάδων που συγκεντρώθηκαν την Παρασκευή το απόγευμα στην πλατεία Δημαρχείου ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου, του μεγαλύτερου σωματείου του νησιού μας, ζητώντας με αυτό τον τρόπο τη στήριξη της κυβέρνησης με ουσιαστικά μέτρα που θα συμβάλουν στην επιβίωσή τους.

Την κινητοποίηση στήριξαν και χαιρέτισαν μεταξύ άλλων: η ΓΣΣΕ, η ομοσπονδία επισιτισμού τουρισμού, η ομοσπονδία εργαζομένων τυχερών παιγνίων, το εργατικό κέντρο Ηρακλείου, το εργατικό κέντρο Χανίων, το εργατικό κέντρο Λασιθίου, το εργατικό κέντρο Ρεθύμνου, το εργατικό κέντρου Λουτρακίου, το εργατικό κέντρο Κυκλάδων, η ομοσπονδία μεταφορών Ελλάδος, ο σύλλογος ιδιωτικών υπαλλήλων Ρόδου «Η ΕΝΩΣΗ», το συνδικάτο εργαζομένων στις δημοτικές επιχειρήσεις συγκοινωνιών «ΡΟΔΑ» και στα ΚΤΕΛ, το σωματείο διπλωματούχων ξεναγών Δωδεκανήσου, το σωματείο εργαζομένων κλινικής EUROMEDICA, το σωματείο εργαζομένων στο καζίνο Ρόδου, το σωματείο οικοδόμων Ρόδου, το σωματείο ιδιωτικών υπαλλήλων Ρόδου, το σωματείο οδηγών ετοίμου σκυροδέματος, το σωματείο οδηγών τουριστικών λεωφορείων Ρόδου, το τοπικό τμήμα τεχνικών ΟΤΕ Δωδεκανήσου, το παράρτημα Δωδεκανήσου των υπαλλήλων της εθνικής τράπεζας, ο ροδιακός σύλλογος μουσικών, ο σύλλογος εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ο σύλλογος εργαζομένων του γενικού νοσοκομείου Ρόδου, το σωματείο των εστιατόρων «Η ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ» και ο φαρμακευτικός σύλλογος Δωδεκανήσου.

Ανοίγοντας την εκδήλωση ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου Ρόδου Παναγιώτης Εγγλέζος ανέφερε στην ομιλία του μεταξύ άλλων τα εξής: «Η παρουσία σας στη σημερινή μας κινητοποίηση μάς δίνει δύναμη. Με τον τρόπο αυτό δείχνουμε τη δύναμή μας για να φτάσει η φωνή μας στα αφτιά των αρμοδίων. Δυστυχώς τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση στην ουσία είναι ένα δίχτυ προστασίας τρύπιο.

Δεν συμπεριλαμβάνει το σύνολο των εργαζομένων. Θεωρούν ότι είναι δίχτυ προστασίας αλλά στην ουσία δεν προστατεύει κανέναν εργαζόμενο. Εμείς ως εργατικό κέντρο ζητούμε άμεσα η κυβέρνηση να σκύψει στα προβλήματα των εργαζομένων. Να εξετάσει τις προτάσεις και τα αιτήματά μας αυτά που έχουμε καταθέσει κατά καιρούς.

Κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να μείνει απροστάτευτος. Κανένας εργαζόμενος δεν θα μείνει χωρίς δικαιώματα. Κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να είναι έρμαιο των εργοδοτών με αφορμή τον κορωνοϊό.

Στα νέα μέτρα δεν αναφέρει ακριβώς τι θα ισχύσει γι’ αυτούς που θα προσληφθούν ενώ γι’ αυτούς που θα προσληφθούν τους επιφυλάσσει ένα μέλλον το οποίο δίνει μισή δουλειά χωρίς δικαιώματα και φοβόμαστε ότι αυτά τα μέτρα ήρθαν για να μείνουν.

Εμείς λοιπόν στέλνουμε μήνυμα ότι έχουμε σύμβαση εργασίας η οποία πρέπει να τηρηθεί και όποια ξενοδοχεία ανοίξουν πρέπει να τηρήσουν τη σύμβαση εργασίας με πλήρη δικαιώματα, με πλήρες ωράριο.

Όποιος ανοίγει θα πρέπει να αναλαμβάνει και τις ευθύνες που του αναλογούν. Δεν θα πρέπει ο ξενοδόχος πάνω στις πλάτες τις δικές μας να κάνει δοκιμές. Μέχρι τώρα είχαμε μία καλή συνεργασία. Μέχρι τώρα δώσαμε μάχες και σε πολλά σημεία που υπήρχαν ατέλειες τα αιτήματά μας εισακούστηκαν. Αυτό είναι και το νόημα της σημερινής μας κινητοποίησης. Για ακόμα μία φορά θα πρέπει να ακουστεί η φωνή μας. Θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια. Θα κάνουμε ό,τι επιβάλλεται για να μην αφήσουμε κανέναν εργαζόμενο ακάλυπτο».

Ακολούθησε ο πρόεδρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων Θανάσης Σταμούλης που μεταξύ άλλων απευθυνόμενος προς τους περίπου 2.000 συγκεντρωμένους είπε τα εξής: «Οι επιπτώσεις του κορωνοϊού στον κλάδο είναι δυσβάσταχτες. Εξαιτίας της κρίσης τα τελευταία χρόνια οι εργαζόμενοι είμαστε καταδικασμένοι να λαμβάνουμε μόλις τρεις μήνες επίδομα ανεργίας. Και έρχεται τώρα η αναστολή έναρξης της σεζόν κατά δύο μήνες για να φέρει τον κλάδο σε σημείο οικονομικής εξαθλίωσης.

Οι εποχιακά εργαζόμενοι είναι στον αέρα. Το εργασιακό τους μέλλον είναι αβέβαιο αφού πολλοί εργοδότες δηλώνουν ότι δεν θα ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους. Τα προβλήματα για τον κλάδο μας είναι πολλά, έναν κλάδο που σε καιρό κρίσης βοήθησε τη χώρα να σταθεί όρθια οικονομικά.

Ήρθε η ώρα της κυβέρνησης να δείξει έμπρακτα το σεβασμό που αναλογεί σε αυτούς τους ανθρώπους. Το σωματείο από την πρώτη στιγμή σε συνεργασία με το ΕΚΡ και την ομοσπονδία ήταν στο δρόμο για την εξασφάλιση των εργαζομένων».

Εκ μέρους του σωματείου ιδιωτικών υπαλλήλων Ρόδου απηύθυνε χαιρετισμό ο Τάκης Πότσος δηλώνοντας και τα εξής: «Είναι ένα ελπιδοφόρο πρώτο μήνυμα προς την κυβέρνηση και την εργοδοσία, ότι οι εργαζόμενοι στον τουρισμό, δε θα συμβιβαστούν με ένα πιάτο φαΐ. Αυτή η κινητοποίηση, πρέπει να είναι μόνο η αρχή ενός μεγάλου αγώνα για να μη φορτωθεί και η καινούρια κρίση στις πλάτες των εργαζομένων.

Όλες τις προηγούμενες μέρες, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, όργωσαν τα χωριά και τις γειτονιές της πόλης, με περιοδείες, ενημερωτικές συσκέψεις. Κουβέντιασαν με εργαζόμενους πολλοί από τους οποίους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα. Τα επιχειρησιακά Σωματεία στον τουρισμό, έκαναν κινητοποιήσεις, παρεμβάσεις, ανέπτυξαν πολύμορφη δραστηριότητα καλώντας στη συγκέντρωση όλη την εβδομάδα.

Συνδικαλιστές εκλεγμένοι με ψηφοδέλτια του ΠΑΜΕ από άλλους κλάδους, έβαλαν το ζήτημα στα Σωματεία τους για να παρθούν αποφάσεις υποστήριξης και συμμετοχής. Στον ίδιο το χώρο της συγκέντρωσης, οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ από τον κλάδο του τουρισμού,  αντάμωσαν σε εγκάρδιο κλίμα με ξενοδοχοϋπάλληλους που είχαν πολλές φορές τα προηγούμενα χρόνια συναντηθεί μαζί τους στους αγώνες».

Μπροστά μας έχουμε καινούριους σταθμούς του αγώνα. Έχουμε την 25η του Μάη που είναι η καταληκτική ημερομηνία για την επαναπρόσληψη των ξενοδοχοϋπαλλήλων στη Ρόδο, αλλά και η ημέρα που θα επιτραπεί η λειτουργία των επισιτιστικών καταστημάτων, όπου πολλοί εργαζόμενοι θα βρεθούν στον αέρα.

Έχουμε την 28η του Μάη, την ημέρα πανελλαδικής δράσης στον επισιτισμό και τον τουρισμό. Όλοι λοιπόν στη μάχη για να διασφαλίσουμε το εισόδημά μας, τα δικαιώματά μας».

Ακολούθησαν χαιρετισμοί από εκπροσώπους διαφόρων σωματείων εργαζομένων που έδωσαν το «παρών» στη συγκέντρωση.

Ετικέτες: