Εκδήλωση εγκαινίων της ανακαινισμένης ιστορικής δεξαμενής στο Νεώριο Σύρου, παρουσία Υπουργικών στελεχών της κυβέρνησης

ΒΙΟΛΑΝΤΩ: Αναγεννημένη από τις “στάχτες” της, χαρίζει ανάπτυξη

“Συμβολική ημέρα για όλη τη χώρα” χαρακτήρισαν Υπουργικά στελέχη της σημερινής κυβέρνησης την ημέρα των εγκαινίων της ιστορικής (Panamax size) δεξαμενής “ΒΙΟΛΑΝΤΩ” στο ναυπηγείο του Νεωρίου, στη Σύρο, απευθύνοντας σαφή μηνύματα για τη σημασία αυτού του γεγονότος στη σταδιακή αναγέννηση της ναυπηγοεπισκευής τόσο στον ίδιο τον τόπο, όσο και σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο Υφυπουργός Οικονομίας, Στέργιος Πιτσιόρλας και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης επισκέφθηκαν χθες το μεσημέρι τη Σύρο προκειμένου να παραστούν στην επίσημη εκδήλωση εγκαινίων, στην οποία ο χαιρετισμός του νέου επενδυτή και προέδρου της ΟΝΕΧ, Πάνου Ξενοκώστα έδωσε τον “παλμό” του οράματός του, που από κοινού με τους εργαζομένους, επιθυμεί να υλοποιήσει για το Νεώριο.

“Εδώ χτίζουμε για να κληροδοτήσουμε μέλλον” σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ξενοκώστας, επισημαίνοντας ότι στη Σύρο και το Νεώριο – με φόντο την ανακαίνιση της ιστορικής δεξαμενής - “χτυπά η καρδιά της παραγωγής”.

Στη χθεσινή εκδήλωση την οποία πρωτίστως αγκάλιασαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι του ναυπηγείου, έδωσαν το “παρών” οι βουλευτές Κυκλάδων (Συρμαλένιος, Μανιός και Βρούτσης), καθώς επίσης εκπρόσωποι φορέων και τοπικών Αρχών, ανάμεσα στους οποίους ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός και ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου. Επιπλέον, στη Σύρο μετέβησαν και εκπρόσωποι της τάξης των εφοπλιστών, όπως ο Γιώργος Πατέρας, αλλά και ο τοπικός ευεργέτης και εφοπλιστής, Αθανάσιος Μαρτίνος.

Αμέσως μετά τις πρώτες ομιλίες, πραγματοποιήθηκε ο αγιασμός της ανακαινισμένης δεξαμενής από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου, κ. Δωρόθεο Β΄, ενώ στην εκδήλωση παρέστη κι ευχήθηκε παρομοίως και ο Καθολικός Επίσκοπος Σύρου, Σεβ. π. Πέτρος Στεφάνου.

Εκ μέρους της Αμερικανικής Πρεσβείας παρέστη στην εκδήλωση ο οικονομικός Ακόλουθος.

Αναγέννηση του κλάδου της ναυπηγοεπισκευής

Συγκεκριμένα, ο κ. Πιτσιόρλας στην ομιλία του ανέφερε πως η χθεσινή ημέρα των εγκαινίων της δεξαμενής ΒΙΟΛΑΝΤΩ αποτελεί “μία μεγάλη μέρα για το νησί αλλά και για όλη τη χώρα”, αφού όπως εξήγησε, δηλώνει πως, “Η πατρίδα μας περνά σε μία καινούργια περίοδο μετά την έξοδο από τα μνημόνια” και δίνει “μία πολύ μεγάλη μάχη ανάπτυξης σε συνθήκες διεθνούς ανταγωνισμού”.

Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την ενδιάμεση λειτουργία και δηλώνοντας παρακάτω πως θα προωθηθούν οι διαδικασίες για τη μεταβίβαση της εταιρείας στην ΟΝΕΧ, ο Υφυπουργός Οικονομίας έκανε αναφορά στη σημασία της ναυπηγοεπισκευής σε επίπεδο οικονομίας της χώρας.

Στην προσπάθεια ανάπτυξης της χώρας, ο τομέας της ναυπηγοεπισκευής κατέχει κεντρική θέση. Η Ελλάδα έχει μεγάλη παράδοση, τη βοηθά και την ευνοεί η γεωγραφική θέση της” σημείωσε, σχολιάζοντας ειδικότερα πως, “Η ανακαίνιση και η επαναλειτουργία αυτής της δεξαμενής συμβολίζει ακριβώς αυτή την αναγέννηση ενός πολύ μεγάλου κλάδου (ναυπηγοεπισκευή)”.

Αναφορικά με τα γεγονότα του Νεωρίου, τόνισε πως, “Εδώ στη Σύρο έγιναν τον τελευταίο χρόνο πολύ μεγάλα βήματα” εκφράζοντας την εμπιστοσύνη του και προς την ΟΝΕΧ, για την οποία υπογράμμισε πως, “θεωρώ ότι δικαιώνει μέχρι στιγμής την εμπιστοσύνη που δείξαμε σε αυτήν”.

Και από πλευράς κυβέρνησης, τόνισε πως, “Έχει γίνει μία μεγάλη δουλειά για την τακτοποίηση εκκρεμοτήτων” ενώ έδωσε έμφαση στην προσπάθεια απομάκρυνσης από την εταιρεία, της αμμοβολής που είχε στοιβαχτεί μέσα στο Νεώριο. “Επί δεκαετίες κρυβόταν κάτω από το χαλί αυτό το θέμα” σχολίασε, υποστηρίζοντας πλέον, πως, “Στο ελάχιστο διάστημα η μισή περίπου ποσότητα έχει απομακρυνθεί”.

Ο κ. Πιτσιόρλας αφού επανέλαβε την αξία του συνδυασμού της ανάπτυξης του ναυπηγείου με τους άλλους τομείς της οικονομίας στη Σύρο, αναφέρθηκε γενικόλογα και σύντομα στην καθυστέρηση που έχει συναντήσει η υπόθεση της μεταβίβασης. “Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι από την πλευρά της Πολιτείας γίνονται όλα τα απαραίτητα βήματα ούτως ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία σύντομα” δήλωσε μεταξύ άλλων, ενώ πρόσθεσε πως, “Δεν είναι ευθύνη της εταιρείας το γεγονός ότι κάποια πράγματα που έπρεπε να ολοκληρώσει το Δημόσιο, δεν έχουν ολοκληρωθεί και είναι στην τελική φάση ολοκλήρωσης”. Ο ίδιος έκλεισε την ομιλία του, λέγοντας πως, “Υποσχόμαστε να συνεχίσουμε την προσπάθεια και πολύ σύντομα να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση της εταιρείας”.

Σε ανάλογο αισιόδοξο τόνο μίλησε και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο οποίος εξέφρασε τα συγχαρητήριά του προς την ΟΝΕΧ. “Οι επιχειρηματικές σας πρωτοβουλίες συνδράμουν αποφασιστικά στην ενίσχυση τόσο της εγχώριας βιομηχανίας, όσο και των εμπορικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ” δήλωσε, αναφερόμενος παρακάτω και στην “προστιθέμενη αξία των νησιών στη γεωπολιτική – γεωστρατηγική αξία της Ελλάδας”. “Από τις θάλασσές μας διέρχονται βασικές γραμμές επικοινωνιών κι ενεργειακές οδοί μεταξύ Μεσογείου, Μαύρης Θάλασσας και Μέσης Ανατολής” σχολίασε, εκφράζοντας την ανάγκη ενίσχυσης τομέων της βιομηχανίας όπως της ναυπηγοεπισκευής.

“Την παρούσα χρονική περίοδο βιώνουμε ένα ασταθές περιφερειακό περιβάλλον με εύθραυστες ισορροπίες στον εγγύς ζωτικό γεωπολιτικό χώρο. Ως εκ τούτου, συνιστά επιδίωξη της πολιτικής ηγεσίας και αποτελεί υψίστη εθνική προτεραιότητα, η ανάδειξη του ρόλου της Ελλάδας σαν πυλώνα σταθερότητας και πάροχο ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων” ανέφερε παρακάτω, λέγοντας μάλιστα πως, στο πλαίσιο αυτό, “η Ελλάδα θεωρεί τη συμμετοχή σε περιφερειακές και διεθνείς πρωτοβουλίες ασφαλείας σαν υψηλή προτεραιότητα, τηρώντας τις δεσμεύσεις της σε επίπεδο ΝΑΤΟ, ΕΕ και ΟΗΕ”.

Ο κ. Αποστολάκης, αφού υπενθύμισε πως, “Ελλάδα και ΗΠΑ έχουν πετύχει μία μακροχρόνια στρατηγική συνεργασία που εδράζεται σε ισχυρούς πολιτικούς, στρατιωτικούς, οικονομικούς και πολιτισμικούς δεσμούς”, αναφέρθηκα στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού της αμυντικής δύναμης της χώρας και των ενόπλων δυνάμεων, μιλώντας τέλος για την “αξιόλογη συνεργασία” που μπορεί να αναπτυχθεί με την πλευρά του Νεωρίου σε αυτή τη βάση. “Αυτή η αξιόλογη συνεργασία με το Νεώριο, επιγραμματικά περιλαμβάνει την επισκευή πλωτών δεξαμενών, την κατασκευή τμημάτων νέων πυραυλακάτων και τη συνδρομή σε εκσυγχρονισμό πυραυλακάτων” σχολίασε, κλείνοντας τον χαιρετισμό του.

Αμέσως μετά, τον λόγο πήραν οι κυβερνητικοί βουλευτές, με τον κ. Συρμαλένιο να τονίζει πως, “Χάρη στις προσπάθειες Ξενοκώστα, εργαζομένων, τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης, έχουμε αυτό το αποτέλεσμα”, που όπως επεσήμανε, πρέπει να αξιολογηθεί ως χαρακτηριστικό παράδειγμα στην κατεύθυνση της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.

Συμβόλαιο ειλικρίνειας” Ξενοκώστα – εργαζομένων

Ιδιαίτερα συγκινημένος ο επιχειρηματίας, Πάνος Ξενοκώστας καλωσόρισε τους παρισταμένους στην εκδήλωση για την ιστορική δεξαμενή.

“Θέλω να σας καλωσορίσω με τη σειρά μου, στο πρώτο ελεύθερο, υγιές, βιώσιμο και περιβαλλοντικά εναρμονισμένο ναυπηγείο της χώρας. Ελεύθερο από δυνάμεις αδράνειας και οπισθοδρομικότητας, υγιές γιατί όπως ακούσατε και τον πρόεδρο των εργαζομένων, πάνω σε ένα συμβόλαιο ειλικρίνειας, επιχειρηματίας κι εργαζόμενοι κάναμε συμφωνία, όχι διάσωσης, αλλά συμφωνία να μπορέσουμε να διακριθούμε και να κατακτήσουμε την πρωτιά” σχολίασε αρχικά ο κ. Ξενοκώστας, ο οποίος υπενθύμισε ότι μέχρι σήμερα έχουν περάσει στο διάστημα επαναλειτουργίας 60 πλοία από το Νεώριο, ενώ στόχος είναι το 2019 να έχουν επισκευαστεί ή συντηρηθεί 120 συνολικά.

Αναφορικά με την ανακαίνιση της δεξαμενής, αφού μίλησε για το γεγονός της ημιβύθισής της προ μηνών, τόνισε πως, πλέον η ΒΙΟΛΑΝΤΩ λειτουργεί, έχοντας επενδυθεί σε αυτήν ποσό ύψους 5 εκ. δολαρίων. “Για πρώτη φορά στα χρονικά της Ελλάδας, πριν ολοκληρωθεί η μεταβίβαση, πέραν των κοντά στα 5 εκ. δολάρια για την ανακαίνιση μόνο της δεξαμενής, πάνω από 2 εκ. δολάρια είναι τα κέρδη, τα λειτουργικά κέρδη που δημιούργησε η ενδιάμεση λειτουργία του ναυπηγείου και τα οποία όλα έχουν επανεπενδυθεί στο να μπορεί να αναβαθμιστεί ένα ναυπηγείο” σχολίασε σχετικά, αναφερόμενος στη συνέχεια στους εφοπλιστές που έχουν επιστρέψει στο Νεώριο. “Εδώ χτυπά η καρδιά της παραγωγής” δήλωσε ο ίδιος, λέγοντας πως, “Μας έχουν τιμήσει ξένοι, Έλληνες και Κύπριοι εφοπλιστές”, τους οποίους κι ευχαρίστησε, σημειώνοντας πως, “Αυτός εδώ ο χώρος έχει φτιαχτεί για να είναι το σπίτι τους”.

Πέραν των ανωτέρω, ο ίδιος μίλησε και για τη σχέση συνεργασίας με τους εργαζομένους, δηλώνοντας πως, “Προχωρήσαμε και δεν μας σταμάτησε τίποτα στο δρόμο προς την εξυγίανση”.

Πλέον, μετά από το Δικαστήριο και αφού σχολίασε πως “η απόφαση πάρθηκε και είμαστε σε διαδικασία ολοκλήρωσης” γνωστοποίησε πως και από πλευράς του, έχει ζητηθεί η επίσπευση της διαδικασίας μεταβίβασης. “Έχω ζητήσει ό,τι είναι εφικτό, να επισπεύσουμε ώστε να ολοκληρωθεί αυτή η μεταβίβαση”. Ο κ. Ξενοκώστας έκλεισε την ομιλία του, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευσή του πως, “Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η μεταβίβαση, οι εργαζόμενοι θα πάρουν στο ακέραιο ό,τι έχουν συμφωνήσει. Θα βάλουμε στο χρονοντούλαπο τη μιζέρια και θα ανοίξουμε το λαμπρό μέλλον για το Νεώριο της Σύρου”.

Ο Αντώνης Χατζαντώνης μίλησε εκ μέρους του Εργοστασιακού Σωματείου του Νεωρίου, εκφράζοντας σε πρώτο επίπεδο την ικανοποίησή του για την ενδιάμεση λειτουργία, αλλά δηλώνοντας παράλληλα ξεκάθαρα πως, ζητά την άμεση ανταπόκριση των Υπουργών στην προσπάθεια υπερπήδησης γραφειοκρατικών εμποδίων του Δημοσίου.

“Δώσατε και πάλι ζωή σε 500 και πλέον οικογένειες μέχρι στιγμής και αποδείξατε πως όταν θέλετε, μπορείτε” ανέφερε, προσθέτοντας πως η πλευρά της κυβέρνησης οφείλει “να παραμερίσει την άρρωστη γραφειοκρατία και την άρρωστη ιδεοληψία μερικών δημοσίων υπαλλήλων και δημοσίων υπηρεσιών” ώστε όπως πρόσθεσε, “να γίνει το όνειρο όλων των εργαζομένων πραγματικότητα”.

Κλείνοντας το χαιρετισμό του και μιλώντας για την ανακαίνιση της “ΒΙΟΛΑΝΤΩ”, υπογράμμισε, “Και σήμερα, είμαστε εδώ μπροστά σε ένα έργο πνοής. Ένα έργο πνοής για το Νεώριο και κατ΄επέκταση για όλους του εργαζομένους. Ένα έργο που δίνει ελπίδα και σηματοδοτεί τη συνέχεια. Μία συνέχεια με ολοκλήρωση της μεταβίβασης, με την ONEX στο τιμόνι, με έναν νέο ανερχόμενο επιχειρηματία, ο οποίος από την πρώτη στιγμή μας αγκάλιασε”.

Η ελληνική ναυτιλία ελπίζει πάντα στο Νεώριο”

Από πλευράς του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος απηύθυνε χαιρετισμό ο Γιώργος Πατέρας. “Με ιδιαίτερη τιμή και χαρά βρίσκομαι εδώ σήμερα, όχι για μία τυπική εκδήλωση, αλλά σε ένα σημαντικό γεγονός που σηματοδοτεί την έναρξη ενός σοβαρού έργου στο οποίο λίγοι πιστέψαμε. Η επιτυχία της προσπάθειας, οφείλεται όχι μόνον στη μεθοδική υλοποίηση του έργου, αλλά και στην ειλικρινή συνεργασία όλων των πλευρών με κοινό στόχο, τη λύση των προβλημάτων και των δυσκολιών” σχολίασε ο κ. Πατέρας, δηλώνοντας κατηγορηματικά την εμπιστοσύνη των Ελλήνων εφοπλιστών προς το Νεώριο. “Εμείς οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Ναυτιλίας που υπήρξαμε χρήστες του Νεωρίου από το 1861, πάντοτε ελπίζαμε στη λειτουργία του, την οποία χαιρετίζουμε” δήλωσε κατηγορηματικά.

Αμέσως μετά τον πρόεδρο του International Propeller Club, κ. Ξηραδάκη, μίλησε και ο πρόεδρος του οργανισμού ΦΟΙΝΙΞ Νηογνώμων ΑΕ, Άρης Αρβανιτάκης. Ο ίδιος έκανε αναδρομή στην προσπάθεια των εργαζομένων να λάβουν όλες τις πιστοποιήσεις για τη λειτουργία των δεξαμενών και συγκεκριμένα της “ΒΙΟΛΑΝΤΩ”. Από τις πρώτες επαφές με τους κκ. Χατζαντώνη και Ρηγούτσο, όπως ανέφερε το έτος 2017, “οι εβδομάδες και οι μήνες κύλησαν ανάμεσα σε υπολογισμούς και επιθεωρήσεις, μέχρι που τα ξημερώματα της 28ης Ιανουαρίου του 2019, μετά τις τελικές δοκιμές, η ΒΙΟΛΑΝΤΩ κρίθηκε ότι πληροί όλα τα κριτήρια αντοχής, ευστάθειας και καλής λειτουργίας, όπως προβλέπουν οι κανονισμοί και εφοδιάστηκε από τον οργανισμό μας με τα απαιτούμενα πιστοποιητικά για τη λειτουργία της”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, “Σήμερα 48 χρόνια μετά από τα πρώτα της εγκαίνια το 1971 από την Άννα Γουλανδρή είναι εδώ μπροστά σας, ανακατασκευασμένη και πλήρως λειτουργική όπως τότε. Η ΒΙΟΛΑΝΤΩ είναι το βασικό εργαλείο του πλέον ιστορικού ναυπηγείου της χώρας μας και είναι στον πυρήνα της ελληνικής βιομηχανικής ιστορίας”.

Κλείνοντας τον χαιρετισμό του, δήλωσε πως αυτό το “εργαλείο”, η ιστορική δεξαμενή πορεύεται παραγωγικά πλέον, “αναγεννημένη από τις στάχτες της ως άλλος μυθικός φοίνικας”.