Ημερίδα του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Σίφνου με τη συμμετοχή έγκριτων και εξειδικευμένων ομιλητών

Ο βιώσιμος τουρισμός στο επίκεντρο για τη Σίφνο

Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Δωματίων & Διαμερισμάτων Σίφνου διοργανώθηκε ημερίδα με τίτλο: «Σίφνος, Βιώσιμος Τουρισμός: Ευαισθησίες & Παράγοντες που τον επηρεάζουν».

Στην ημερίδα συμμετείχαν έγκριτοι αναλυτές και η θεματολογία αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της τουριστικής ταυτότητας του νησιού και στο ανταγωνιστικό περιβάλλον μέσα στο οποίο κινείται. Ομιλίες πραγματοποίησαν ο κ. Ανδρέας Θεοδωρακόπουλος καθηγητής – επικοινωνιολόγος & συγγραφέας, με θέμα το: «Marketing η ανάγκη της μετά Rooms to Let εποχής», ο κ. Μάκης Μπίτζιος Γενικός Δ/ντής της Εταιρείας Συμβούλων Marketing «RE,MAKE», με θέμα: «Βιώσιμος τουρισμός μέσα από τις νέες τάσεις», ο κ. Απόστολος Δημόπουλος, Γενικός Διευθυντής του Τουριστικού Γραφείου «Θησαυρός του Αιγαίου» με θέμα: «ΣΙΦΝΟΣ: Βιώσιμος Τουρισμός παράδειγμα προς μίμηση» και η κ. Δαρζέντα – Κουτρουλιά Αλεξάνδρα Επιχειρηματίας Ξενοδόχος Σαντορίνης θέμα: «Ομάδες Τουρισμού – Μαζικός Τουρισμός S.O.S. – Ανάγκες συνεργασιών – Σαντορίνη, παράδειγμα προς μίμηση και αποφυγή».

Στην ημερίδα το παρόν έδωσαν η Δήμαρχος Σίφνου, κ. Μαρία Ναδάλη, ο Περιφερειακός Σύμβουλος, κ. Γιάννης Γεροντής, ενώ εγγράφως χαιρέτησαν την ημερίδα ο βουλευτής Κυκλάδων της Ν.Δ. κ. Φίλιππος Φόρτωμας και ο Γενικός Γραμματέας του ΣΕΤΕ κ. Γεώργιος Βερνίκος.

«Ο Δήμος Σίφνου έχει την ίδια ανησυχία με όλους»

Ανοίγοντας την ημερίδα, η πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Δωματίων & Διαμερισμάτων, κ. Μόσχα Διαρεμέ, αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για τη συμμετοχή τους στην ημερίδα, τόνισε, πως «στόχος μας είναι η ανάπτυξη του τουρισμού, μέσω ενός πλαισίου, που θα ευνοεί τις τοπικές οικονομίες, τον κλάδο, τα έσοδα, την περαιτέρω ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος. Πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης και επαγγελματικής μας κατάρτισης. Ο τουρισμός απαιτεί μακρόπνοη στρατηγική και πρακτικές λύσεις».

Εκ μέρους του Δήμου Σίφνου, η Δήμαρχος, κ. Ναδάλη σημείωσε, πως «θα θέλαμε αρχικά να συγχαρούμε το Σύλλογό σας, για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης και να ευχηθούμε καλή επιτυχία. Θεωρούμε σημαντικό, όχι μόνο το γεγονός, αλλά και το χρόνο διεξαγωγής της συζήτησης στο τέλος, οριακά, της τουριστικής περιόδου, με το χρόνο μπροστά για προγραμματισμό και δρομολόγηση ενεργειών. Φυσικά στοχευμένα και πραγματικά ενδιαφέρουσα η θεματολογία και η θεματική, με τη συμμετοχή έγκριτων και εξειδικευμένων ομιλητών, τους οποίους καλωσορίζουμε και ευχαριστούμε για τη συμμετοχή τους».

Υποστήριξε δε, πως «ο Δήμος Σίφνου έχει την ίδια ανησυχία με όλους, για το πώς, πραγματικά, η Σίφνος θα διαχειριστεί το μέλλον της στον τομέα του τουρισμού. Ποια θα είναι η τουριστική ταυτότητα που θα διαμορφώσει; Ποια θα είναι αυτή, που αφενός ανταποκρίνεται στα ιδιαίτερα συγκριτικά πλεονεκτήματά της και αφετέρου θα τη βοηθήσει να προβληθεί ως ένας μοναδικός τουριστικός προορισμός.Όλοι πάντως πλέον θεωρούμε πως δεν μπορεί, παρά να στηρίζεται σε μία ήπια ανάπτυξη και σε περαιτέρω αξιοποίηση των χαρακτηριστικών του νησιού μας, με τρόπο τέτοιο, που δεν υπερβαίνει τη φέρουσα τουριστική ικανότητα».

Κλείνοντας, η Δήμαρχος διαβεβαίωσε, ότι «είμαστε εδώ, με πραγματικό ενδιαφέρον, να ακούσουμε τους πλέον ειδικούς, και να φροντίσουμε με τη συνεργασία όλων να χαράξουμε και να υλοποιήσουμε τουριστική πολιτική, με σχέδιο και στρατηγική».

Ο περιφερειακός σύμβουλος, κ. Γεροντής, μεταξύ άλλων ανέφερε, πως «η Ελλάδα, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, θα μπορούσε δίχως κόπο, αλλά με αυστηρό θεσμικό πλαίσιο, να παράγει πρωτογενή πλούτο, ώστε το βιωτικό επίπεδο των πολιτών της να βρίσκεται στις υψηλότερες θέσεις, ανά το δυτικό κόσμο, με βάση τον τουρισμό», ενώ επεσήμανε, ότι «η ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου αποτελεί τη σημαντικότερο παράγοντα της οικονομίας της. Σύμφωνα με τελευταία μελέτη – έρευνα του ΟΟΣΑ, το 97,5% του ΑΕΠ της Περιφέρειάς μας, προέρχεται άμεσα ή έμμεσα από το τουριστικό προϊόν. Το ποσοστό αυτό από μόνο του “τρομάζει”, γιατί εκφράζει μία μονομέρεια της οικονομίας μας, που για τους ειδικούς είναι επικίνδυνη».

Ζητούμενο, η πολιτεία να δίνει λύσεις και κίνητρα

Στον έγγραφο χαιρετισμό του ο βουλευτής, κ. Φίλιππος Φόρτωμας, τόνισε πως η κυβέρνηση και η ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού ήδη σε μεγάλο βαθμό ενεργεί ήδη με βάση τις αρχές βιώσιμου τουρισμού, ειδικά στις Κυκλάδες, ενώ έχει υπάρξει ενεργοποίηση ώστε να προστατευθούν και να αναδειχθούν οι πόροι του κάθε νησιού.

Ο βουλευτής σημείωσε επίσης, πως «η Σίφνος πρωτοπορεί σε όλα αυτά. Ήταν από τα πρώτα νησιά που διαμόρφωσαν πεζοπορικές διαδρομές, ανέδειξε τον γαστρονομικό τουρισμό και προέβαλε με σύγχρονο τρόπο την ταυτότητα του νησιού».

Αναφερόμενος στις προκλήσεις που υπάρχουν, ο κ. Φόρτωμας ανέφερε, πως «σε πρώτο επίπεδο ένα ζητούμενο είναι να είναι κοινή αποδοχή η αξία του βιώσιμου τουρισμού. Να την αναγνωρίσουμε όλοι. Έτσι μόνο θα μπορέσουμε να συνεργαστούμε. Και εσείς έχετε ήδη κάνει κάποια πρώτα βήματα μέσω συνεργασίας με συλλόγους της Σερίφου, της Μήλου και της Κιμώλου. Σε δεύτερο επίπεδο, απαιτείται να εντοπίσουμε τα ζητήματα που απαιτούν λύσεις και να αξιοποιήσουμε επιστημονική γνώση και επιτυχημένα παραδείγματα από Ελλάδα και από το εξωτερικό. Σε τρίτο επίπεδο, απαιτείται συνεργασία δημόσιων φορέων και επιχειρήσεων. Από την πλευρά της πολιτείας, κύριο ζητούμενο είναι λύσεις για την εξοικονόμηση και την έξυπνη διαχείριση των πόρων (απορρίμματα, ενέργεια, νερό), αλλά και κίνητρα για τις νέες τουριστικές υπηρεσίες, στηρίζοντας την ανάπτυξή τους».

Δεν υφίσταται προγραμματισμός χωρίς αξιόπιστα στοιχεία

Από την πλευρά του, ο Γ.Γ. του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), κ. Γιώργος Βερνίκος, αναφέρθηκε στις γενικότερες τάσεις της σεζόν του 2019, στη στασιμότητα που έχει παρατηρηθεί στον αριθμό των τουριστών και στην αύξηση του τουριστικού συναλλάγματος. «Αντίστοιχα με τη γενική τάση είναι και η πορεία της Σίφνου. Ο αριθμός των τουριστών δεν παρουσιάζει μεγάλη διακύμανση. Έχουμε όμως το συνεχές ερώτημα, το πόσος είναι ο τζίρος του νησιού. Υποστηρίζω σταθερά - και πρέπει να είναι κοινό αίτημα - ότι ο Δήμος Σίφνου πρέπει ν’ αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία για να υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία για τους δείκτες πορείας και απόδοσης του τουρισμού στο νησί μας. Δεν αρκεί μόνο ο αριθμός των επιβατών. Πρέπει να προσεγγίσουμε τη μέση διαμονή και τη μέση κατανάλωση, την κατανάλωση ενέργειας, νερού, ΦΠΑ, κλπ. Σήμερα δεν μπορείς ν’ ασκήσεις οποιοδήποτε προγραμματισμό και διοίκηση αν δεν έχεις αξιόπιστα στοιχεία».

Επίσης, «πρέπει να λάβουμε υπόψη τις σημαντικές αλλαγές που πραγματοποιούνται στο συνολικό τουριστικό προϊόν και ιδιαίτερα στους επαγγελματίες του Συλλόγου μας από τη μεγάλη ανάπτυξη του λεγόμενου τουρισμού διαμοιρασμού και βραχυχρόνιας μίσθωσης».

Ο κ. Βερνίκος αναφέρθηκε στην επιτακτική ανάγκη ύπαρξης ικανοποιητικών υποδομών, όπως αποχέτευση, ύδρευση, βιολογικός καθαρισμός, επαρκή ηλεκτρική ενέργεια, κυκλοφοριακό, θέσεις πάρκινγκ και φυσικά, καθαριότητα.

Μάλιστα τόνισε, πως τρία θέματα χρήζουν ιδιαίτερης συζήτησης, ήτοι η προστασία των περιοχών Νatura, ο σχεδιασμός για τη διαμόρφωση του λιμένα Καμαρών και η σωστή προστασία και ανάδειξη των ακτών, ως άμεσα συνδεδεμένα με το βιώσιμο τουρισμό.

Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα του λιμένα των Καμαρών, ο κ. Βερνίκος δήλωσε, πως «ως Επίτιμος Πρόεδρος του Ελληνικού γραφείου της GREENPEACE φυσικά και είμαι αντίθετος με κάθε υπερβολική κατασκευή και οτιδήποτε προσβάλει το περιβάλλον. Υπάρχουν όμως και θέματα ασφάλειας και βελτίωσης των υποδομών».

Ετικέτες: