Σύσσωμοι οι φορείς της Σαντορίνης επιχειρούν την έγκαιρη, ψύχραιμη και οργανωμένη αντιμετώπιση της ζημίας από την αναστολή όλων των εκδρομών από την Κίνα

Πλήγμα η απώλεια των Κινέζων επισκεπτών για τη Θήρα

Σε εντατικούς ρυθμούς προετοιμασίας, αλλά και εξεύρεσης λύσεων για την ερχόμενη περίοδο, βρίσκονται όλοι οι φορείς της Σαντορίνης, σε συνεργασία με κυβερνητικούς παράγοντες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ζημία που αναμένεται να προκληθεί από την ακύρωση των εκδρομών από την Κίνα.

Με φόντο τη διεθνή εγρήγορση, σε ό,τι αφορά στην εξάπλωση του κορωνοϊού, ο οποίος ξέσπασε στην πόλη Γουχάν, οι αρχές της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας έθεσαν σε αναστολή όλες τις εκδρομές από τη χώρα, σε μία προσπάθεια περιορισμού του ιού.

Ένας από τους μεγαλύτερους αποδέκτες Κινέζων τουριστών είναι η Σαντορίνη, η οποία έχει επενδύσει στην κινεζική αγορά, για την επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν, αφού οι επισκέπτες από την Ανατολή, γεμίζουν τα ξενοδοχεία και τα καταλύματα του νησιού σε μήνες εκτός της υψηλής σεζόν, ενώ αποτελούν τη μεγαλύτερη αγορά – στόχο, για τη “βιομηχανία τέλεσης γάμων”, καθώς εκατοντάδες είναι τα ζευγάρια, που επιλέγουν τη Σαντορίνη, ως το καταλληλότερο και ρομαντικότερο μέρος, ώστε να ανταλλάξουν όρκους αιώνιας αγάπης.

Ενόψει των νέων δεδομένων, τόσο οι επιχειρηματίες του νησιού και η τοπική αυτοδιοίκηση, όσο και η κυβέρνηση, αναζητούν τρόπους, προκειμένου να αντιμετωπιστεί κατά το δυνατόν το πρόβλημα που έχει προκύψει.

Σοβαρές οι επιπτώσεις που ζητούν οργανωμένες λύσεις

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Σαντορίνης και υπεύθυνος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων για τις νότιες Κυκλάδες, κ. Νίκος Νομικός, η Σαντορίνη μαζί με την Αθήνα αποτελούν τον κύριο προορισμό των Κινέζων στην Ελλάδα, οι οποίοι ετησίως στο νησί φτάνουν τους 300.000 επισκέπτες.

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον πρόεδρο, η απώλεια που προκύπτει λόγω της απαγόρευσης των εκδρομών, με στόχο τον περιορισμό εξάπλωσης του κορωνοϊού, αποτελεί σαφώς πλήγμα, τόσο για τα καταλύματα και τα ξενοδοχεία, όσο και για την αγορά, καθώς οι Κινέζοι, σε ένα μεγάλο ποσοστό, επιλέγουν να επισκεφτούν τη Σαντορίνη το χειμώνα, ή την άνοιξη, δεδομένου ότι βρίσκουν χαμηλότερες τιμές, ενώ παράλληλα υπάρχουν δύο απευθείας πτήσεις από το Πεκίνο για το αεροδρόμιο της Θήρας. Κατά συνέπεια, η αγορά και τα καταλύματα του νησιού ξεκινούν τη σεζόν από πολύ νωρίς, χάρη στους Κινέζους επισκέπτες.

Ο ίδιος σημειώνει, πως «πριν από τρεις ημέρες είχαμε την Κινεζική πρωτοχρονιά. Εμείς τους κάνουμε ειδικές εκδηλώσεις και προετοιμάζουμε τα μαγαζιά μας για την Κινέζικη πρωτοχρονιά. Περιμέναμε πολλά γκρουπ και λόγω της απαγόρευσης των εκδρομών δεν θα ξαναέρθει κανένα γκρουπ όλο το Φλεβάρη. Περιμέναμε περίπου 100.000 επισκέπτες από την Κίνα να έρθουν μέσα στο Φεβρουάριο και μέχρι τις 10 Μαρτίου και δεν θα έρθει κανένας».

Ο κ. Νομικός επισημαίνει, ότι τόσο η πρώην, όσο και η νυν διοίκηση του Δήμου Θήρας, έχουν προσπαθήσει για την ανάδειξη του νησιού ως τουριστικού προορισμού για όλο το χρόνο, ωστόσο με τις πρόσφατες εξελίξεις, οι τρεις επόμενοι μήνες, δηλαδή Φεβρουάριος, Μάρτιος και Απρίλιος, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να είναι “χαμένοι”, τονίζοντας παράλληλα, πως η ζημία αυτή πιθανόν να έχει μεγαλύτερες συνέπειες.

«Πολλές αεροπορικές εταιρείες, όπως αυτή που εξυπηρετεί με δύο απευθείας πτήσεις από Πεκίνο, αλλά και πολλές που έρχονται από την Ανατολή και βλέπουν πληρότητες λόγω των Κινέζων, πιθανόν να κόψουν τους προορισμούς και έτσι δεν θα μπορούν να έρχονται ούτε οι Ινδοί, ούτε οι Κορεάτες, ούτε οι υπόλοιποι επισκέπτες που χρησιμοποιούν τις πτήσεις αυτές», υπογραμμίζει ο πρόεδρος. Ταυτόχρονα όμως, η ανησυχία που προκαλείται από την εξάπλωση του ιού, υπάρχει περίπτωση να διαταράξει και την κρουαζιέρα.

Επιπλέον, με δεδομένο, ότι δεν είναι λίγες οι τουριστικές επιχειρήσεις του νησιού, που παραδοσιακά δουλεύουν σχεδόν καθ' όλη τη διάρκεια της σεζόν με τους Κινέζους επισκέπτες, θα χρειαστεί να στραφούν σε άλλα κομμάτια της τουριστικής αγοράς, γεγονός, που σύμφωνα με τον ίδιο, ενδεχομένως να οδηγήσει σε αναστάτωση της αγοράς, ενώ αν δεν υπάρξει οργάνωση, σχέδιο και μέριμνα, μπορεί η Σαντορίνη να έχει σημαντικές συνέπειες.

Ο κ. Νομικός παραδέχεται, ότι υπάρχει μία ζημιά, η οποία είναι δεδομένη, τουλάχιστον για τους αμέσως επόμενους μήνες, καθώς είναι αμφίβολο αν θα υπάρξει κάποια αλλαγή στα δεδομένα πιο σύντομα, ωστόσο σημειώνει, ότι αν υπάρξουν συντονισμένες ενέργειες, σε συνδυασμό με τη σταδιακή μείωση του αριθμού των κρουσμάτων, το νησί θα μπορέσει να περιορίσει τις απώλειες.

«Θα δούμε το ζήτημα συνολικά και θα καταθέσουμε προτάσεις»

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Θήρας, κ. Αντώνης Σιγάλας, άμεσα επιδίωξε και κατάφερε να συναντηθεί με τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς, προκειμένου να ξεκινήσει μία ενεργοποίηση για το ζήτημα, ενώ παράλληλα τονίζει ότι σε συνεργασία και συνεννόηση με όλους τους εμπλεκόμενους τοπικούς φορείς θα υπάρξει συνάντηση και θα διαμορφωθούν συγκεκριμένες ρεαλιστικές προτάσεις προς την πολιτεία.

«Ως προορισμός, όντως απορροφούμε μεγάλο ποσοστό των Κινέζων επισκεπτών που έρχονται στη χώρα μας», σημειώνει, διαμηνύοντας όμως, ότι «σε καμία περίπτωση αυτό που πήγε να αναπαραχθεί, ότι και καλά κινδυνεύει η Ελλάδα και η Σαντορίνη, λόγω της επίσκεψης των Κινέζων επισκεπτών από τον ιό, δεν ισχύει. Οι άνθρωποι περνούσαν στο αεροδρόμιο του Ελ. Βενιζέλος την προβλεπόμενη διαδικασία, τόσο πριν την επιβίβασή τους σε αεροπλάνο όσο και μετά, ενώ και στο αεροδρόμιο της Σαντορίνης ακολουθείται η ίδια ακριβώς διαδικασία».

Σε ό,τι αφορά την απαγόρευση των εκδρομών από την Κίνα, ο Δήμαρχος με νηφαλιότητα επισημαίνει, πως «από τη μία πλευρά η απαγόρευση δημιουργεί ένα αίσθημα ασφάλειας, καθώς πάνω απ' όλα είναι η υγεία μας. Από την άλλη πλευρά, φυσικά γνωρίζουμε τις συνέπειες».

Όπως εξηγεί, «το πρωί είχα συνάντηση με τον Υπουργό και μιλήσαμε σχετικά, προκειμένου να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει. Παράλληλα βρίσκομαι σε συνεχή επικοινωνία με τους επιχειρηματίες στη Σαντορίνη, με τους οποίους έχουμε προγραμματίσει μία σύσκεψη το Σάββατο, στο γραφείο Δημάρχου, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς που δουλεύουν με τους επισκέπτες από την Κίνα και έχουν πάθει τη ζημιά, θα συζητήσουμε για το ζήτημα των μεταφορών, καθώς τα αεροπλάνα που ήταν προγραμματισμένα να έρθουν από την Κίνα σήμερα είναι άδεια. Θα δούμε το ζήτημα συνολικά και θα συναποφασίσουμε τη σύνταξη πρότασης με ένα πακέτο μέτρων, καθώς θα πρέπει ως Σαντορίνη να δώσουμε λύση».

Ο κ. Σιγάλας ανέφερε, ότι «με τον Υπουργό είχαμε μία άψογη συνεργασία, τον ενημέρωσα ότι θα καταθέσουμε σοβαρές προτάσεις που θα λύνουν το θέμα κι εκείνος το δέχτηκε. Μετά το Σάββατο, θα έχουμε επικοινωνία με τον Υπουργό Τουρισμού, κ. Χάρη Θεοχάρη, ώστε να του καταθέσουμε τις προτάσεις και τα αιτήματα, τα οποία θα ικανοποιηθούν πλήρως.

«Να ακολουθηθεί η επικαιρότητα αλλά να δώσουμε και αισιόδοξα μηνύματα»

Ο Δήμαρχος Θήρας σημείωσε, ότι παρά τα προβλήματα, η Σαντορίνη έχει πάρει μία νέα κατεύθυνση, ενώ έχει τη στήριξη της πολιτείας, προκειμένου να υπάρξει σοβαρή διαχείριση του προορισμού.

«Αυτό που με ενδιαφέρει και το λέω πολύ συχνά, είναι ότι τη Σαντορίνη την θυμούνται όλοι όποτε υπάρχει κάποιου είδους αρνητικό γεγονός. Επιτέλους, σε ανύποπτο χρόνο, ας καθίσουμε όλοι μαζί να μιλήσουμε σοβαρά για το νησί και για μία νέα κατεύθυνση που έχει πάρει. Υπάρχει ένα νέο στρατηγικό σχέδιο, το οποίο εγκαινίασε ο πρωθυπουργός, κατά την επίσκεψή του στον Υπουργό Τουρισμού, κ. Θεοχάρη, σχετικά με τον προγραμματισμό του Υπουργείου για το 2020 και τόνισε, ότι θα γίνεται πλέον διαχείριση του τουρισμού με σχέδιο, για πρώτη φορά στην Ελλάδα».

Όπως εξήγησε, «έχουμε ξεκινήσει ένα τρομερό σχέδιο, το οποίο πρέπει να υλοποιηθεί και αφορά συνολικά στους τομείς που μας απασχολούν, στις υποδομές, στον πολιτισμό, στη διαχείριση προορισμού, στην προβολή και πολλά άλλα. [...] Πάμε πολύ καλά, αλλά προσωπικά θέλω τη Σαντορίνη να τη “σηκώσουμε” ποιοτικά και όχι να περιμένουμε πότε θα συμβεί κάτι αρνητικό για να αναλάβουμε δράση. Φυσικά να ακολουθηθεί η επικαιρότητα, αλλά βάσει αυτής να δώσουμε και κάποια αισιόδοξα μηνύματα για το μέλλον».