Σημαντική παρουσίαση του 2ου Θερινού Πανεπιστημίου

Παρόντες διακεκριμένοι άνθρωποι της τέχνης και του πολιτισμού
  • Τρίτη, 24 Μαΐου, 2016 - 06:20

Το 2ο Θερινό Πανεπιστήμιο, που οργανώνει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με την υποστήριξη του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Χάρβαρντ, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, παρουσιάστηκε στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που οργάνωσε ο δήμος της Άνδρου στην Αθήνα. Στη συνέντευξη τύπου συμμετείχε η Ακαδημαϊκή Διευθύντρια του 2ου Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας: Από την Αρχαιοελληνική Γραμματεία έως σήμερα» κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, Επίκουρη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και FellowΣυγκριτικών Σπουδών του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Παρόντες ήσαν ο δήμαρχος της Άνδρου κ. Θεοδόσης Σουσούδης, αλλά και πολύ σημαντικοί καλλιτέχνες, όπως η Άλκηστη Πρωτοψάλτη, ο Μάριος Φραγκούλης, ο Μανόλης Μητσιάς, η Έλλη Πασπαλά, ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Παντελής Βούλγαρης, ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Γουλανδρή κ. Κουτσομάλλης κ.ά.

Όπως τόνισε η Επίκ. Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το πρόγραμμα φέτος διευρύνεται με δύο κύκλους στην Άνδρο και στην Κρήτη, γεγονός που αποδεικνύει την υπεραστική και διεθνή ακτινοβολία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που ταξιδεύει τις ιδέες του από την Ήπειρο στη νησιωτική Ελλάδα. Προσφέρεται σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, απόφοιτους, υποψήφιους διδάκτορες, ερευνητές, εκπαιδευτικούς και δημοσιογράφους.

Ο κύκλος της Άνδρου

Ειδικότερα, ο πρώτος κύκλος, με τίτλο «2ο Θερινό Πανεπιστήμιο: Γλώσσα, Εξουσία και ΜΜΕ – Από τα κλασικά κείμενα στον σύγχρονο δημόσιο λόγο» θα πραγματοποιηθεί στην Άνδρο (Γαύριο) από 10 έως και 17 Ιουλίου 2016. Οργανώνεται σε συνεργασία με την Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, τελεί υπό την αιγίδα του δήμου Άνδρου, με επικεφαλής τον δήμαρχο Θεοδόση Σουσούδη, και υποστηρίζεται από τον Φιλοπρόοδο Όμιλο «Το Γαύριο» και τον πρόεδρό του Γιάννη Μαμάη, ο οποίος συμμετέχει ενεργά στον σχεδιασμό του εκπαιδευτικού/πολιτιστικού προγράμματος και του έντυπου υλικού (εκδ. Gutenberg). Σε αυτό το πρόγραμμα θα διδάξουν καθηγητές και ακαδημαϊκοί συνεργάτες του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, καθώς και πολλοί πανεπιστημιακοί από ελληνικά ΑΕΙ. Μεταξύ των διδασκόντων είναι ο Νικόλας Πρεβελάκης, Λέκτορας Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Harvard, Assistant Directorof Curricular Development, Harvard University’s Centerfor Hellenic Studies (Washington, DC), ο Pedro Olalla, Συγγραφέας, Associatein Geography of myths, Harvard University’s Centerfor Hellenic Studies (Washington, DC), Πρεσβευτής του Ελληνισμού, οι καθηγητές Γλωσσολογίας Διονύσης Γούτσος, Ζωή Γαβριηλίδου, Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη – που είναι και η Ακαδημαϊκή Διευθύντρια του 2ου Θερινού Πανεπιστημίου – οι δημοσιογράφοι Κώστας Αρβανίτης (Στο Κόκκινο), Αλεξία Τασούλη (Mega Channel) και Δημήτρης Μιχαλέλης (Real News). Ειδική αναφορά θα γίνει και στο προσφυγικό ζήτημα με εισήγηση του Στ. Βερνίκου, Επιστημoνικού Υπεύθυνου του Εθνικού Προγράμματος Εθελοντικής Δράσης για την Διαχείριση Κινδύνων και Κρίσεων ΠΡΟΤΕΚΤΑ του ΥΠΕΠΘ. Το πρόγραμμα θα καλύψει τις θεματικές της Αρχαιοελληνικής γραμματείας και Δημοσιογραφίας, της έννοιας της εξουσίας και της χειραγώγησης σε κλασικά κείμενα, καθώς και της μετα-μνημονιακής γλώσσας στα σύγχρονα ΜΜΕ και των απεικονίσεων της κρίσης στα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης.

Ο κύκλος της Κρήτης

Ο δεύτερος κύκλος, με τίτλο «2ο Θερινό Πανεπιστήμιο: Ελληνική Γλώσσα και Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας: Ανάδειξη Πολιτιστικών και Εκπαιδευτικών Δράσεων», θα πραγματοποιηθεί στα Χανιά (Κολυμπάρι) από 16 έως και 22 Αυγούστου 2016. Το πρόγραμμα οργανώνεται από την Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης και το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Θα καλύψει τις ακόλουθες θεματικές της υποστήριξης του ελληνικού πολιτισμού και ελληνικής γλώσσας στα σύγχρονα ελληνικά και ευρωπαϊκά ΜΜΕ, της πολιτισμικής εγγραμματοσύνης αλλά και της χρήσης των δημοσιογραφικών κειμένων ως αυθεντικό γλωσσικό υλικό στην τάξη. Μεταξύ των διδασκόντων σε αυτόν τον κύκλο είναι ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθηγητής Γιώργος Καψάλης, που είναι και ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιστημονικής Επιτροπής, ο Γενικός Διευθυντής της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης, Δρ. Κώστας Ζορμπάς, ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής, οι ομότιμοι καθηγητές Α. Παπαϊωάννου και Π. Μιχαήλ, ο γνωστός Ελληνιστής Gareth Alun Owens, καθηγητής Ιστορίας, Γλώσσας και Πολιτισμού, η πρόεδρος του Π.Τ.Ν. του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθηγήτρια Μ. Σακελλαρίου, η πρ. Κοσμήτορας, καθηγήτρια Τζ. Παγγέ κ.ά.

Ευρύτατο είναι φέτος και το πολιτιστικό πρόγραμμα που θα εμπλουτίσει το ακαδημαϊκό πρόγραμμα με επισκέψεις και ξεναγήσεις των συμμετεχόντων σπουδαστών σε μουσεία και κέντρα πολιτισμού, παρακολούθηση συναυλιών και θεατρικών παραστάσεων, συναντήσεις με ανθρώπους του πολιτισμού και της τέχνης.

Και οι δύο κύκλοι προσφέρουν εκπαιδευτικό υλικό και βεβαιώσεις παρακολούθησης στους συμμετέχοντες. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2ο Θερινό Πανεπιστήμιο υποστηρίζεται από σημαντικές ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις που συμμετέχουν ως ευγενείς χορηγοί στη δράση.

*Οι εγγραφές στο πρόγραμμα συνεχίζονται. Πληροφορίες: nitsi@cc.uoi.gr. Το αναλυτικό πρόγραμμα δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του 2ου Θερινού Πανεπιστημίου, summer school.ac.uoi.gr

Ετικέτες: