Επιτακτική η ανάγκη εύρεσης στέγης για το Ειδικό Νηπιαγωγείο Ερμούπολης ενόψει της σχολικής χρονιάς 2019 – 2020

Προτεραιότητα στην επαναλειτουργία

Στην αναζήτηση κατάλληλου ακινήτου για τη μίσθωσή του με σκοπό τη στέγαση της επαναλειτουργίας του Ειδικού Νηπιαγωγείου Ερμούπολης θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα παιδιά που εγγράφονται για το νέο σχολικό έτος 2019 – 2020.

Η αναγκαιότητα εύρεσης ενός κατάλληλου κτιρίου προκύπτει από το δεδομένο πως το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Σύρου αξιοποιεί πλέον το σύνολο των αιθουσών του κτιρίου στο οποίο και στεγάζεται, με αποτέλεσμα το Ειδικό Νηπιαγωγείο Ερμούπολης να πρέπει να μεταφέρει την επαναλειτουργία του σε άλλο ακίνητο, κατάλληλο πάντα, για τις ανάγκες των μικρών παιδιών.

Ως εκ τούτου, η Διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Κυκλάδων, Μαρκέλλα Παραμυθιώτου ενήργησε εγκαίρως, αποστέλλοντας σειρά επιστολών προς τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, με τις οποίες εκθέτει το ανοικτό θέμα, προκειμένου ως και τον Σεπτέμβριο, να έχει μισθωθεί χώρος, που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των νηπίων.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί και στην αυριανή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, οπότε και το σώμα των αιρετών καλείται να λάβει απόφαση θετική για τη διαδικασία της αναζήτησης χώρου μέσω δημοπρασίας.

Διευκρινίζεται εξ αρχής πως το ακίνητο που θα προκύψει μέσω αυτής της διαδικασίας θα ελεγχθεί και από την Επιτροπή Καταλληλότητας.

Σε δηλώσεις της κ. Παραμυθιώτου προς την “Κοινή Γνώμη” υπήρξε η διαβεβαίωση πως θα επαναλειτουργήσει απαραιτήτως το Ειδικό Νηπιαγωγείο Ερμούπολης, δεδομένων και των εγγραφών που υπάρχουν ήδη στο “τραπέζι” για την προσεχή σχολική χρονιά.

Το ιστορικό και οι σημερινές ανάγκες για το έτος 2019 – 2020

Αναφορικά με το θέμα, η Μαρκέλλα Παραμυθιώτου απέστειλε επιστολή προσφάτως προς τον Δήμο, εκθέτοντας σύντομα το ιστορικό της υπόθεσης και ζητώντας να υπάρξουν - άμεσα - ενέργειες για τη δρομολόγηση λύσης.

Αυτούσια η επιστολή της Διευθύντριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στις 14 Μαΐου προς τον Δήμο, έχει ως εξής: “Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας αναφορικά με τη στέγαση και συντήρηση των κτιριακών υποδομών των σχολικών μονάδων της περιοχής ευθύνης σας, κρίνουμε απαραίτητο να σας ενημερώσουμε για το πρόβλημα στέγασης που αντιμετωπίζει το Ειδικό Νηπιαγωγείο Ερμούπολης Σύρου.

Το εν λόγω Νηπιαγωγείο μέχρι το σχολικό έτος 2017 – 2018 λειτουργούσε σε αίθουσα που του είχε παραχωρηθεί από το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης Σύρου. Κατά το σχολικό έτος 2018 – 2019 ανεστάλη η λειτουργία του Ειδικού Νηπιαγωγείου Ερμούπολης Σύρου λόγω μη επαρκούς αριθμού φοίτησης μαθητών. Ταυτόχρονα, το προαναφερθέν σχολικό έτος το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης αύξησε το μαθητικό δυναμικό του, με αποτέλεσμα να γίνει απαραίτητη η χρήση της αίθουσας που είχε στο παρελθόν παραχωρηθεί στο Ειδικό Νηπιαγωγείο Ερμούπολης.

Το πρόβλημα στέγασης του Ειδικού Νηπιαγωγείου Ερμούπολης αποκτά μεγαλύτερη σημαντικότητα αν λάβουμε υπόψιν ότι για το σχολικό έτος 2019 – 2020 έχουν εγγραφεί νήπια και στην περίπτωση που δεν βρεθεί κτίριο, θα τεθεί θέμα μη λειτουργίας του.

Σε δια ζώσης συνάντηση που είχε η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Κυκλάδων με τον Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, κ. Μαραγκό και τους συνεργάτες του, επισημάνθηκε επανειλημμένως η αναγκαιότητα εύρεσης κτιρίου για το Ειδικό Νηπιαγωγείο Ερμούπολης Σύρου.

Λαμβάνοντας υπόψιν τη σοβαρότητα του θέματος και τη σπουδαιότητα που έχει η λειτουργία του Ειδικού Νηπιαγωγείου Ερμούπολης σας καταθέτουμε πρόταση να στεγαστεί η προαναφερθείσα σχολική μονάδα στο κτίριο του Κέντρου Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης Σύρου (ΚΕΦΙΑΠ – πρώην ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Κυκλάδων) που είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι είναι αφενός κατάλληλο κι αφετέρου διαθέσιμο. Παρακαλούμε για τις δικές σας άμεσες ενέργειες.”

Προδιαγραφές για την καταλληλότητα

Στο περιεχόμενο νέας επιστολής μάλιστα στις 20 Μαΐου, η πλευρά της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων επισημαίνει εκ νέου προς τον Δήμο, πως, για την καταλληλότητα του ακινήτου θα πρέπει να συντρέχουν ορισμένες προϋποθέσεις. Όπως περιγράφεται στην επιστολή, “Οι κτιριακές ανάγκες του Ειδικού Νηπιαγωγείου είναι: 1. Δύο αίθουσες χωρητικότητας τουλάχιστον πέντε μαθητών, 2. Ένα γραφείο προϊσταμένου / διδασκόντων, 3. Ένας βοηθητικός χώρος (αποθήκη), 4. Τουαλέτες νηπιαγωγών και μαθητών (κατάλληλα διαμορφωμένος για μαθητές ΑΜΕΑ), 5. Αύλειος χώρος (κατάλληλα διαμορφωμένος για μαθητές ΑΜΕΑ)”.

Να κινηθεί άμεσα ο Δήμος”

Βάσει των ανωτέρω, η Μαρκέλλα Παραμυθιώτου κλήθηκε να γνωστοποιήσει τις εξελίξεις σχετικά με τις εγγραφές νηπίων για το σχολικό έτος 2019 – 2020. “Έχουμε σίγουρα ένα νήπιο το οποίο φοιτά σε κανονικό σχολείο κι έχουμε ακόμη δύο προνήπια, που αναμένουμε τις γνωματεύσεις. Άρα, μιλάμε για τρία παιδιά” σημείωσε, παρατηρώντας πως “Πέρυσι έγινε αναστολή λειτουργίας του Νηπιαγωγείου λόγω έλλειψης παιδιών”. Ωστόσο, βάσει του περιεχομένου του και συγκεκριμένα καθώς “ο νόμος λέει ότι πρέπει να έχουμε τρία παιδιά”, η ίδια πρόσθεσε πως στην Ερμούπολη θα πρέπει να λειτουργήσει το Ειδικό Νηπιαγωγείο.

“Φέτος θέλουμε να το λειτουργήσουμε γιατί πρέπει να το λειτουργήσουμε. Όμως, δεν έχουμε κτίριο διότι η αίθουσα του Ειδικού Νηπιαγωγείου είχε παραχωρηθεί από το Ειδικό Δημοτικό και την πήραν πίσω και λογικά έπραξαν κατά τη γνώμη μου γιατί είχε αυξηθεί ο αριθμός των παιδιών στο Ειδικό Δημοτικό και χρειάζονται χώροι για εργοθεραπείες κλπ.” ανέφερε η ίδια, εξηγώντας πως, με δεδομένες τις ανάγκες όπως προαναφέρθηκαν, “Εγώ εδώ και μήνες έχω κάνει έγγραφα και προς τον Δήμο αλλά έκανα κι ένα τελευταίο έγγραφο προσφάτως, που εξηγώ αναλυτικά όλη την ιστορία και αναφέρω πως απαραιτήτως πρέπει να βρεθεί κτίριο”.

Μάλιστα η κ. Παραμυθιώτου στην ερώτηση αν το κτίριο του πρώην ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ προτιμάται από την πλευρά της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, διευκρίνισε πως από πλευράς της είναι μία πρόταση. “Τους αναφέρω σαν πρόταση το ενδεχόμενο του πρώην ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ που ανήκει στο Νοσοκομείο Σύρου. Είναι μία πρόταση” επανέλαβε, ενώ, δεδομένων των αλλαγών που προκύπτουν μετά τις εκλογές της Αυτοδιοίκησης, η ίδια θέλησε να επισημάνει πως, “Είναι μία περίοδος δύσκολη τώρα με τις αλλαγές. Όμως, πρέπει από το δημοτικό συμβούλιο να βγει έγκαιρα η προκήρυξη για τη στέγαση του Ειδικού Νηπιαγωγείου. Έχουμε το χρονικό περιθώριο αν ξεκινήσουν από τώρα, ως τον Σεπτέμβρη να έχει γίνει. Πρέπει από τον Δήμο να κινηθούν άμεσα”.

Άλλωστε η ίδια επανέλαβε πως, “Είναι άμεσης προτεραιότητας να λειτουργήσει το Ειδικό Νηπιαγωγείο” διατυπώνοντας τη δέσμευση πως, “Θα το ανοίξουμε οπωσδήποτε”.

Στην ερώτηση για το παιδαγωγικό προσωπικό που θα απαιτηθεί για την ορθή λειτουργία του Ειδικού Νηπιαγωγείου και αν αυτό το προσωπικό θα εξασφαλιστεί για τη χρονιά 2019 – 2020, η ίδια υπήρξε συγκεκριμένη. “Πρέπει να πω πως η περυσινή χρονιά και η προπέρσινη λειτούργησαν άψογα από θέμα στελέχωσης. Δεν είχαμε ούτε ένα κενό. Το Ειδικό Δημοτικό στελεχώθηκε κανονικά. Το προσωπικό ήταν διπλάσιο από τα παιδιά. Τώρα με την παρούσα κατάσταση που διαμορφώνεται δεν ξέρω τί θα γίνει” σχολίασε με φόντο τις εκλογές, σημειώνοντας μάλιστα πως, “Δεν μπορώ να υποσχεθώ τίποτα από τη θέση που είμαι διότι δεν ξέρω. Εγώ πίεζα το Υπουργείο και μου έδωσε τα πάντα. Δεν γνωρίζω τί θα γίνει με τις εκλογές και δυστυχώς ίσως όλα τα υπηρεσιακά θέματα πάνε πίσω. Διαμορφώνεται ένα αβέβαιο τοπίο για την εκπαίδευση και δεν ξέρουμε τί θα γίνει τον Σεπτέμβρη”. Η Μαρκέλλα Παραμυθιώτου έκλεισε την ενημέρωσή της για το θέμα, λέγοντας ωστόσο πως, “Θα τα ζητήσω όλα, όπως πάντα. Τί θα γίνει δεν γνωρίζω. Θέλω μόνο να επαναλάβω πως είναι άμεσης προτεραιότητας η επαναλειτουργία του Ειδικού Νηπιαγωγείου. Πρέπει να βρεθεί στέγη. Η Σύρος που έχει τόσες δομές δεν μπορεί να μείνει χωρίς στέγη για το Ειδικό Νηπιαγωγείο.”.