Μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς και εκπρόσωποι τοπικών φορέων καλωσόρισαν στις σχολικές μονάδες της Σύρου αντάλλαξαν ευχές για μία καλή και εποικοδομητική σχολική χρονιά

Το ταξίδι στα μονοπάτια της γνώσης συνεχίζεται

Το «πρώτο κουδούνι» ήχησε χθες σε όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σηματοδοτώντας την έναρξη ενός νέου διδακτικού έτους και μαζί, ενός νέου κύκλου παιδείας, δημιουργίας και έμπνευσης.

Σε κλίμα χαράς και αισιοδοξίας, τελέστηκε ο καθιερωμένος αγιασμός στις σχολικές μονάδες της Σύρου, με την ευχή το καινούριο ταξίδι στον κόσμο της γνώσης, που μόλις ξεκίνησε, να γεμίσει τους μαθητές πολύτιμα εφόδια και εμπειρίες για να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα.

Το πρωί της Τετάρτης, παιδιά και εκπαιδευτικοί επέστρεψαν στο χώρο του σχολείου με ανανεωμένη διάθεση και όρεξη για να ξεκινήσει η δουλειά μέσα στις σχολικές αίθουσες, όπου για τους επόμενους εννέα μήνες θα μοιράζονται τις ελπίδες, τις προσδοκίες και τις αγωνίες τους.

Οι Διευθυντές και Διευθύντριες καλωσόρισαν τόσο τους λιλιπούτειους μαθητές, οι οποίοι φέτος κάνουν τα πρώτα τους βήματα στα μονοπάτια της μάθησης, όσο και εκείνους που ανοίγουν ένα νέο κεφάλαιο στη σχολική τους ζωή, ενώ παράλληλα, υπογράμμισαν τη σημασία του σχολικού περιβάλλοντος, των σχέσεων μέσα στο σχολείο και των καρπών της προσπάθειας και της μελέτης για τα ίδια τα παιδιά.

Εκπρόσωποι της πολιτείας, της τοπικής αυτοδιοίκησης και της εκπαίδευσης έδωσαν «το παρών» στην πρώτη συνάντηση της μαθητικής και εκπαιδευτικής κοινότητας, απευθύνοντας ευχές για μία καλή και εποικοδομητική χρονιά.

«Ο Δήμος θα είναι πάντα συνοδοιπόρος»

Ο Δήμαρχος Σύρου - Ερμούπολης, κ. Νίκος Λειβαδάρας, θέλοντας να δηλώσει ξεκάθαρα την διάθεση στήριξης του Δήμου, παρευρέθηκε αρχικά στο σχολικό συγκρότημα όπου συστεγάζονται το 6ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης, το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο, το Ειδικό Νηπιαγωγείο και το 2ο Νηπιαγωγείο Ερμούπολης, ενώ στη συνέχεια, παρέστη στον αγιασμό του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, των Γυμνασίων και των Λυκείων.

Το μήνυμά του για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς αναγνώστηκε από μέλη της δημοτικής αρχής σε όλα τα σχολεία του νησιού. Όπως τόνισε, νέοι στόχοι, φρέσκες ιδέες, καινοτόμες εκπαιδευτικές μέθοδοι, όρεξη και αγάπη για γνώση αποτελούν τα απαραίτητα συστατικά για μια επιτυχή μαθησιακή διαδικασία, στην οποία μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς και τοπική αυτοδιοίκηση είναι συνοδοιπόροι.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε ότι μέσω των Σχολικών Επιτροπών του, ο Δήμος είναι έτοιμος για μία ακόμη σχολική χρονιά να σταθεί δίπλα στη μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα, να αφουγκραστεί τις αγωνίες και τις ανησυχίες τους, να βρει έγκαιρα λύσεις και κυρίως να συνεργαστεί, προκειμένου να δημιουργήσει ένα ασφαλές, λειτουργικό και ευχάριστο σχολικό περιβάλλον, που θα προσφέρει στους νέους δυνατότητες και ευκαιρίες για να υλοποιούν τα όνειρα και τα ενδιαφέροντά τους.

Υπενθυμίζοντας ότι, η μάθηση ανοίγει πρωτόγνωρους και συναρπαστικούς δρόμους, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος, συμβούλευσε τους μαθητές να την αγαπούν και να την επιδιώκουν. Επιπλέον εξήρε το σπουδαίο έργο των εκπαιδευτικών, οι οποίοι δεν παρέχουν μόνο γνώσεις, αλλά διαπλάθουν τους αυριανούς ενεργούς πολίτες του τόπου μας.

«Πάντα υπάρχει το παραπέρα»

Τον Αγιασμό στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης, στα Γυμνάσια της Σύρου και στο συγκρότημα των Λυκείων στην περιοχή του Μάννα τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’, συνοδευόμενος από τον Αρχιερατικό Επίτροπο Σύρου, Πρωτοπρ. Φλαβιανός Αλμπέσκου.

Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο Διευθυντής του 1ου Γυμνασίου Σύρου, Απόστολος Ποντίκας επεσήμανε, ότι φέτος, όπως και κάθε σχολική χρονιά, οι μαθητές με την καθοδήγηση, την υποστήριξη αλλά και ενθάρρυνση των δασκάλων τους θα εκπαιδευτούν και θα προετοιμαστούν εκπαιδεύονται, έτσι ώστε τόσο αντιληπτικογνωστικά όσο και κοινωνικοσυναισθηματικά να δύνανται να αντιμετωπίσουν τις όποιες προκλήσεις με θάρρος και γνώσεις. Πρόσθεσε μάλιστα πως, σε αυτή την προσπάθεια, η διαχρονική έμπρακτη και αποτελεσματική στήριξη των τοπικών φορέων και των γονέων είναι πολύτιμη και επιδιωκόμενη.

Μετά το πέρας του Αγιασμού στο συγκρότημα των Γυμνασίων, ο οποίος τελέστηκε παρουσία του Καθολικού Επισκόπου Σύρου Σεβ. π. Πέτρου Στεφάνου, της Βουλευτού Κυκλάδων Κατερίνας Μονογυιού, του Χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης Νίκου Λειβαδάρα, του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χρήστου Μιχαλόπουλου, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων, γονέων και κηδεμόνων των μαθητών, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος απηύθυνε πατρικές ευχές προς τους μαθητές οι οποίοι χρόνο με το χρόνο φτάνουν πιο κοντά στους στόχους που έχουν θέσει.

«Οι Ισπανοί στις ηράκλειες στήλες, που είναι οι στήλες του Γιβραλτάρ είχαν γράψει επάνω σε έναν βράχο «τίποτα από δω παραπέρα», αλλά όταν ανακαλύφθηκε η Αμερική, έσβησαν τη λέξη «τίποτε» και έμεινε μόνο το «από δω παραπέρα». Πάντα υπάρχει κάτι πέρα από τα καθημερινά και τα σημερινά. Πάντα υπάρχουν νέες προοπτικές στη ζωή μας, νέες προκλήσεις, πάντα υπάρχει κάτι καινούριο να ανακαλύψουμε. Κι αυτό το σχολείο, αυτός ο χώρος είναι πράγματι για τέτοια όμοια επιγραφή που να λέει «πάντα, υπάρχει το παραπέρα». Παραπέρα είναι η ζωή μας. Για να την κερδίσουμε, να την κατακτήσουμε χρειάζεται τώρα να αποκτήσουμε τα κατάλληλα εφόδια», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας με βεβαιότητα πως το «αύριο θα είναι καλύτερο, αρκεί να έχουμε θέληση να ξεπεράσουμε τα προβλήματα και τις δυσκολίες».

«Προσπαθήστε και θα καταφέρετε περισσότερα από όσα φαντάζεστε»

Τη σημασία της μεθοδικής μελέτης και της αφοσίωσης υπογράμμισε στο μήνυμά του ο Καθολικός Επίσκοπος Σύρου Σεβ. π. Πέτρου Στεφάνου, ο οποίος τόνισε ότι κύρια αποστολή των μαθητών για το επόμενο χρονικό διάστημα είναι το σχολείο. «Μην αφήσετε καμιά ώρα να πάει χαμένη, είτε ώρα διδακτική είτε ώρα μελέτης. Μην πείτε “άστο γι’ αύριο”. Προσπαθήστε με όλες σας τις δυνάμεις να γνωρίσετε τα σπουδαία πράγματα που σας προσφέρει το σχολείο για να μπορέσετε να μορφωθείτε και να γίνει χρήσιμοι πολίτες. «Δεν θα πρέπει να λέτε “δεν μπορώ”, προσπαθήστε, ζητήστε βοήθεια από τους δασκάλους και τους γονείς σας και θα καταφέρετε πολλά περισσότερα από όσα φαντάζεστε».

«Καλή σχολική χρονιά» ευχήθηκε με τη σειρά της η Βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας Κατερίνα Μονογιού, η οποία διαβεβαίωσε ότι θα βρίσκεται δίπλα στους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς, αφουγκράζοντας τις ανησυχίες τους και ψάχνοντας λύσεις σε κάθε τους πρόβλημα.

Την υποχρέωση του Δήμου να παρέχει ένα ασφαλές σχολείο επεσήμανε στον χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Νίκος Λειβαδάρας, καθιστώντας σαφές ότι οι πόρτες του δήμου θα είναι πάντοτε ανοιχτές προς τη μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα.

Τέλος, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, Χρήστος Μιχαλόπουλος, μετέφερε τις ευχές της Περιφερειακής Διευθύντριας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου Μαρκέλλας Παραμυθιώτου και προέτρεψε τους μαθητές να κερδίσουν και να απολαύσουν το υπέροχο ταξίδι της γνώσης.

«Δεν υπάρχουν αδιέξοδα, μόνο καλή θέληση»

Στο ίδιο ευχάριστο κλίμα τελέστηκε και ο Αγιασμός στο Λυκειακό Συγκρότημα στο Μάννα. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου ξεκίνησε το λόγο του με την ιστορία του Βασιλιά Μίνωα ο οποίος έκλεισε το Δαίδαλο στο Λαβύρινθο και διέταξε να χτιστούν υψηλά τείχη γύρω του για να μην μπορέσει να βγει και να προδώσει τα μυστικά του Λαβυρίνθου.

«Μην έχοντας τι άλλο να κάνει ο Δαίδαλος, αφού δεν είχε από πουθενά διέξοδο, έστρεψε τα μάτια του προς τον ουρανό, άνοιξε τα φτερά του, πέταξε και έφυγε μέσα από την φυλακή» σημείωσε, εξηγώντας πως στη ζωή δεν υπάρχουν πάντα διέξοδοι. «Κοιτώντας προς τα πάνω, προς το θεό, μέσα μας στην ψυχή μας βρίσκουμε λύσεις και απαντήσεις στα προβλήματα, στις δυσκολίες και την καθημερινότητα. Ο χώρος του σχολείου είναι μια ευκαιρία να ανοίξουμε τα φτερά μας και να πετάξουμε πολύ ψηλά. Γύρω μας υπάρχει πολύ φως, ελπίδα, δεν υπάρχουν αδιέξοδα, μόνο καλή θέληση, εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και αγάπη στο σχολείο.

Απευθυνόμενος προς τους μαθητές, ο Μητροπολίτης Σύρου τόνισε πως όλοι τους κρύβουν έναν δυνατό άνθρωπο, προορισμός του οποίου δεν είναι να σέρνεται, να πετά ψηλά και να κατακτά βουνοκορφές. «Όταν πετύχετε τους στόχους σας, θα αισθάνεστε ανακούφιση για όλα όσα έχετε αποκομίσει από το δημοτικό έως το λύκειο και η κοινωνία θα νιώθει υπερήφανη για εσάς». Καταλήγοντας ο κ. Δωρόθεος διαβεβαίωσε ότι η Εκκλησία και η Ιερά Μητρόπολη Σύρου θα βρίσκεται πάντα δίπλα στο σχολείο, ενώ δεν παρέλειψε να συγχαρεί τόσο το Γενικό Λύκειο όσο και το ΕΠΑΛ Σύρου για τις επιτυχίες των μαθητών του στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις.

Στη συνέχεια, το λόγο έλαβε ο Καθολικός Επίσκοπος Σύρου Σεβ. π. Πέτρος Στεφάνου, ο οποίος συμβούλευσε τους μαθητές να δώσουν απόλυτη προτεραιότητα στη μελέτη τους κατά την τριετή φοίτησή τους στο Λύκειο, ώστε να προετοιμαστούν κατάλληλα και να διαμορφώσουν το μέλλον το οποίο ονειρεύονται.

Πρόσκληση για επίσκεψη στο Ελληνικό Κοινοβούλιο απηύθυνε προς τους μαθητές και τους καθηγητές η Βουλευτής Κυκλάδων Κατερίνα Μονογυιού, η οποία δήλωσε πως, μέσω της συμμετοχής της στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, θα προσπαθεί να αναδεικνύει τα προβλήματα τόσο των Λυκείων της Σύρου, όσο και όλων των σχολικών μονάδων του νομού.

Στόχος και μεθοδικότητα είναι, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης Νίκο Λειβαδάρα, τα δύο απαραίτητα στοιχεία τα οποία θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους τα παιδιά του Λυκείου, διανύοντας την τελική ευθεία της πραγμάτωσης της πρώτης φάσης των σπουδών τους.

«Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί είναι το τόξο, που θα μπορέσει να εκτοξεύσει το βέλος. Όμως το βέλος θα πάει στο στόχο που εσείς έχετε βάλει. Με μεθοδικότητα θα καταφέρετε να κάνετε τα όνειρά σας πραγματικότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά, δίνοντας την υπόσχεση ότι ο Δήμος θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό των σχολείων για να επιλύει προβλήματα. Κατέστησε δε γνωστό ότι στο πλαίσιο αυτό, στις 23 Σεπτεμβρίου θα γίνει η δημοπράτηση για την ανάδειξη αναδόχου για το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του συγκροτήματος των Λυκείων.

Δρομολόγια για τη μεταφορά όλων των μαθητών της Σύρου

Τους μαθητές καλωσόρισαν τέλος οι Διευθυντές των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ Σύρου, Βασιλική Δεριζιώτη και Νίκος Βουτσίνος αντίστοιχα, ενώ από την πλευρά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ανακοινώθηκε ότι από την προσεχή Δευτέρα, θα υπάρχουν θα εκτελούνται δρομολόγια λεωφορείων και για τους μαθητές της Ερμούπολης, με στόχο την έγκαιρη και ασφαλή μετακίνησή τους στο σχολικό συγκρότημα του Μάννα.