Ενημέρωση της μαθητικής κοινότητας του 1ου Γυμνασίου Σύρου για την αξία της ανακύκλωσης και τους τρόπους εφαρμογής της στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων

Ένα οικολογικό «μονοπάτι» με σημαντικά οφέλη

Προσκεκλημένοι της περιβαλλοντικής ομάδας του 1ου Γυμνασίου Σύρου με υπεύθυνες τις εκπαιδευτικούς Αλεξία Τζεφρίδου και Παναγιώτα Χατζηκαμάρη ήταν χθες ο πρόεδρος και η αντιπρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης με στόχο την ενημέρωση της μαθητικής κοινότητας για τη λειτουργία της ανακύκλωσης στο νησί μας. 

Η περιβαλλοντική ομάδα του σχολείου ξεκίνησε τη δράση της πριν από δύο χρόνια με το όνομα «Ένα μονοπάτι μια ιστορία». Τα μέλη της περιηγήθηκαν σε μονοπάτια του τόπου μας, ανακάλυψαν μια άλλη Σύρα… την πιο όμορφη, την καλύτερη… φωτογράφησαν και αφηγήθηκαν με τον δικό τους τρόπο μία από τις ιστορίες αυτών των μονοπατιών. Το παραπάνω πεζοπορικό πρόγραμμα παρουσιάστηκε τον Οκτώβριο του 2018, στην Πινακοθήκη Κυκλάδων, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της ΚοινΣΕπ «Απάνω Μεριά» με τίτλο «Αναζητώντας τον γεωλογικό θησαυρό της Σύρου».

Φέτος, η ομάδα αποφάσισε να διαβεί ένα άλλο μονοπάτι, υλοποιώντας οικολογικές δράσεις. Σκοπός της είναι η ευαισθητοποίηση των συμμαθητών και των συμπολιτών της σχετικά με το περιβάλλον. Για το λόγο αυτό προσκάλεσε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολείου, ειδικούς από τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης που είναι υπεύθυνος και για την ανακύκλωση.

Ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, Γιάννης Βρούτσης και η αντιπρόεδρος Αγγελική Πρίντεζη αναφέρθηκαν αναλυτικά στις δράσεις του Φορέα με στόχο την αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος της τοπικής κοινωνίας για την ανακύκλωση, υπογράμμισαν τη σημασία της και πληροφόρησαν μαθητές και καθηγητές για τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να διαχειριζόμαστε τα απορρίμματά μας.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, κατέστη σαφές πως ένας σύγχρονος δήμος οφείλει να επιδιώκει τη βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας των δημοτών. Ο σεβασμός προς το περιβάλλον αποτελεί συστατικό του πολιτισμού κάθε κοινωνίας και απαιτείται κάθε δυνατή προσπάθεια για ένα καθαρό και περιβαλλοντολογικά φιλικό νησί με τη συμμετοχή και αρωγή όλων των πολιτών.

Μορφές ανακύκλωσης

Μετά από πολυετή συνεργασία του Φορέα με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποιήσιμης Ανακύκλωσης, αντικαταστάθηκαν στο νησί οι μεταλλικοί κάδοι χαρτιού και πλαστικού με κάδους πλαστικούς 1.1000 λίτρων, χρώματος μπλε, με κίτρινο καπάκι για το χαρτί και κόκκινο καπάκι για το πλαστικό.

Ειδικότερα, στους κάδους με κίτρινο καπάκι οι δημότες ρίχνουν συσκευασίες από χαρτί και χαρτοκιβώτια: από δημητριακά, πίτσα, μπισκότα, ζάχαρη, αλεύρι, σοκολάτες, απορρυπαντικά, χαρτοσακούλες κ.α.

Στους κάδους με κόκκινο καπάκι ρίχνουν:

α) συσκευασίες από πλαστικό (από μπουκάλια και δοχεία νερού, αναψυκτικά, γιαούρτι, βούτυρο, λάδι, απορρυπαντικά, είδη καθαρισμού, σαμπουάν, αφρόλουτρα, φιλμ περιτυλίγματος, αποσμητικά, πλαστικές σακούλες κ.α.)

β) συσκευασίες από λευκοσίδερο (κονσέρβες): από γάλα εβαπορέ, τροφές για κατοικίδια, τοματοπολτό, καφέ, τόνο

γ) συσκευασίες από αλουμίνιο (αναψυκτικά, μπίρες κ.α.)

δ) χάρτινες συσκευασίες υγρών: από γάλα και χυμούς.

Τέλος, τους μεταλλικούς κάδους ανακύκλωσης γυάλινων συσκευασιών ρίχνουμε μπουκάλια από χυμούς, νερό, αναψυκτικά, αλκοολούχα ποτά, κρασί και βαζάκια από σάλτσες, τρόφιμα κ.ά.

Πώς ανακυκλώνουμε σωστά;

Στο πλαίσιο της σωστής ανακύκλωσης, καλούμαστε να διαχωρίζουμε καθημερινά τα υλικά συσκευασία μας από τα υπόλοιπα. Αδειάζουμε εντελώς τις συσκευασίες από τα υπολείμματα. Διπλώνουμε τα χαρτοκιβώτια. Ρίχνουμε χύμα τα υλικά στους μπλε κάδους και όχι σε δεμένες σακούλες. Δεν πετάμε ποτέ οικιακά σκουπίδια στους κάδους ανακύκλωσης.

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δίνεται στην πρόληψη. «Όλα φαίνονται σκουπίδια, αλλά αν τα ιεραρχήσουμε σωστά, θα δούμε τι από αυτά μπορεί να ανακυκλωθεί, να επαναχρησιμοποιηθεί και να ανακυκλωθεί και τι θα καταλήξει στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Νέες πρωτοβουλίες

Από την πλευρά της, η αντιπρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, Αγγελική Πρίντεζη κατέστησε γνωστούς στη μαθητική κοινότητα τους νέους τρόπους ανακύκλωσης, κάποιοι εκ των οποίων θα εφαρμοστούν στο νησί μας από τις επόμενες κιόλας ημέρες. Ειδικότερα, ανακοίνωσε πως σήμερα θα παραληφθούν από τον Δήμο δύο κόκκινοι κάδοι για την ανακύκλωση φθαρμένων ρούχων, υποδημάτων, τσαντών και λευκών ειδών. Τα είδη αυτά θα συγκεντρώνονται και θα αποστέλλονται σε εταιρεία στην Αθήνα, η οποία θα τα επεξεργάζεται. Κάποια από αυτά θα επιδιορθώνονται και θα προσφέρονται σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη και άλλα θα μετατρέπονται σε άλλα είδη, όπως στουπιά, ή γεμίσματα για στρώματα και καθίσματα αυτοκινήτων. Εκείνα που δεν χρησιμοποιούνται θα γίνονται ίνες και θα αξιοποιούνται για ρούχα.

Αργότερα, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης και γνωστή εταιρεία, ο Δήμος θα ανακυκλώνει μπουκάλια πλαστικά, από τα οποία θα κατασκευάζονται χρηστικά αντικείμενα. Επιπλέον, ο ΦΟΔΣΑ θα παραλάβει σε λίγες ημέρες και δύο πράσινους κάδους για την ανακύκλωση μικρών ηλεκτρικών συσκευών. Τέλος, η κ. Πρίντεζη μίλησε και για την ανακύκλωση φαρμάκων, καθώς και τη συγκέντρωση πλαστικών καπακιών από την οποία παρέχεται βοήθεια και στήριξη σε σημαντικές δομές του νησιού όπως η Στέγη Ανηλίκων και Εφήβων Σύρου και το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης.

«Η ανακύκλωση συνεπάγεται κοπή λιγότερων δέντρων, εξοικονόμηση ενέργειας, λιγότερη μόλυνση του περιβάλλοντος», τόνισε η κ. Πρίντεζη, εξηγώντας στους μαθητές ότι οι ίδιοι αποτελούν τη νέα γενιά της Ελλάδας, η οποία κρατά το μέλλον μας στα χέρια της. «Ανακυκλώνουμε για έναν καλύτερο κόσμο, για ένα καθαρό περιβάλλον. Σεβόμαστε τον πλανήτη για να μας σεβαστεί και εκείνος».

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Διευθυντής του 1ου Γυμνασίου Σύρου, Απόστολος Ποντίκας, η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου και ο Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου του 1ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ. της Π.Δ.Ε. Νοτίου Αιγαίου με έδρα τη Σύρο, Κωνσταντίνος Ζέρβας. Ο ίδιος τόνισε πως μία από τις αρχές της εκπαίδευσης για την αειφορία είναι η ένταξή της στο αναλυτικό πρόγραμμα, σε όλες τις δραστηριότητες του σχολείου και σε όλα τα μαθήματα. Καταλήγοντας, συνεχάρη το μαθητικό και εκπαιδευτικό δυναμικό του 1ου Γυμνασίου, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως πρόκειται για ένα σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία, εξωστρεφές, που αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την οικολογία και τον πολιτισμό, συνεργάζεται, ανοίγει δρόμους και είναι φιλέρευνο και φιλόξενο.

Δημιουργία σταθμών ανακύκλωσης στο σχολείο

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης, τα μέλη της περιβαλλοντικής ομάδας του σχολείου παρουσίασαν τα αποτελέσματα μιας έρευνας που διεξήγαγε προκειμένου να υπολογιστεί το ποσοστό ενδιαφέροντος για την ανακύκλωση. Στις ερωτήσεις απάντησαν συνολικά 126 άτομα, μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι μαθητές του σχολείου υπέβαλαν ερωτήματα στους υπεύθυνους τους ΦΟΔΣΑ. Το κυριότερο εξ’ αυτών αφορούσε στη δυνατότητα τοποθέτησης κάδων ανακύκλωσης σε περισσότερες γειτονιές της Σύρου, που θα διευκόλυνε τη συμμετοχή περισσότερων κατοίκων στη διαδικασία. Από την πλευρά της, η κ. Πρίντεζη εξήγησε πως αυτό, δεν είναι για την ώρα εφικτό, λόγω του υψηλού κόστους αποκομιδής των ανακυκλώσιμων υλικών. Σχετικά με τη διαχείριση των υλικών, ο κ. Βρούτσης υπογράμμισε πως αυτά συγκεντρώνονται αρχικά στον ΧΥΤΑ και έπειτα αποστέλλονται στη Νάξο, όπου πραγματοποιείται η διαλογή.

Αξίζει να σημειωθεί, πως οι εκπρόσωποι του ΧΥΤΑ προσέφεραν στο σχολείο δύο κάδους ανακύκλωσης πλαστικού και χαρτιού, οι οποίοι θα αντικαταστήσουν τους αυτοσχέδιους κάδους του Γυμνασίου. Οι τελευταίοι θα μεταφερθούν στον επάνω όροφο του σχολείου, το οποίο έχει στόχο να δημιουργήσει δύο σταθμούς ανακύκλωσης.