«ΠΑΤΡΙΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ»

ΤΙ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΕ Ο ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Επιχείρηση “ΤΑΛΩΣ” για να καθαρίσει η Κρήτη

  • Τετάρτη, 10 Ιουνίου, 2020 - 06:24

Στην επικαιροποίηση του σχεδίου αστυνόμευσης με την κωδική ονομασία «ΤΑΛΩΣ», το οποίο είχε εφαρμοστεί πριν περίπου εννέα χρόνια στον Μυλοπόταμο και είχε θετικά αποτελέσματα προσανατολίζεται η ηγεσία της Αστυνομίας για την αντιμετώπιση της έξαρσης της εγκληματικότητας και παραβατικότητας που καταγράφεται στην περιοχή αλλά και σε άλλα σημεία της Κρήτης.

Την εντολή για τη σύνταξη νέου ειδικού επιχειρησιακού σχεδίου έδωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρχηγός της Αστυνομίας Μ. Καραμαλάκης στον γενικό αστυνομικό διευθυντή Κρήτης Α. Ρουτζάκη κι εκείνος με τη σειρά του στη Διεύθυνση Αστυνομίας Ρεθύμνου.

Οι κατευθύνσεις και οι επιδιώξεις που θέλει η Αστυνομία σε κεντρικό επίπεδο να υπάρξουν για την περιοχή αναμένεται να γίνουν γνωστές τις επόμενες ημέρες, αν και η εντολή που έχει δοθεί είναι το σχέδιο αυτό να είναι έτοιμο και άμεσα υλοποιήσιμο.

Το «ΤΑΛΩΣ» είχε συνταχθεί από αξιωματικούς που υπηρετούσαν εκείνη την περίοδο στο Ρέθυμνο, το Πέραμα και τα Χανιά και αναφερόταν με λεπτομέρειες στους σχεδιασμούς της ΕΛ.ΑΣ., τα σημεία ελέγχου, τις διαδρομές των περιπολιών, τον ρόλο των ειδικών αστυνομικών υπηρεσιών, ενώ υπήρχαν και ειδικότερες οδηγίες και κανόνες εμπλοκής.

Σκοπός του ήταν και αναμένεται να ισχύσει και σε αυτή την περίπτωση η προληπτική και κατασταλτική παρουσία της αστυνομίας στην ευρύτερη περιοχή του Μυλοποτάμου, με ελέγχους ατόμων- οχημάτων. Η περαιτέρω προσαρμογή – εξοικείωση των κατοίκων της περιοχής στην παρουσία της αστυνομίας και στους αστυνομικούς ελέγχους. Η αποτροπή κάθε έκνομης ενέργειας σε βάρος αστυνομικών δυνάμεων και οικονομικών στόχων της περιοχής του Μυλοποτάμου.

Η διενέργεια επιχειρήσεων για την πρόληψη- αποτροπή και καταστολή της καλλιέργειας κάνναβης στην περιοχή και γενικότερα η αντιμετώπιση της διακίνησης, εμπορίας και χρήσης ναρκωτικών ουσιών και όπλων. Επίσης, γινόταν ειδική αναφορά στις δυνάμεις, βασικές και επικουρικές που θα ήταν σε ετοιμότητα, χωρισμένες σε υποομάδες και στα σημεία ελέγχου των διερχόμενων.

Μάλιστα, σε ειδική παράγραφο για τα σημεία ελέγχου – τα οποία αναμένεται να είναι τα ίδια- υπήρχε η εντολή η μία ομάδα να βοηθάει την άλλη εάν χρειαστεί και να βρίσκεται στο σημείο μέσα σε διάστημα πέντε λεπτών.

Τότε το κύριο βάρος είχε πέσει στις δυνάμεις της ΕΛΑΣ που βρίσκονται στην περιοχή και είχε ζητηθεί η τότε ΟΕΑ να βρίσκεται σε επιφυλακή όλο το 24ωρο και να επεμβαίνει μόνο στις περιπτώσεις κρίσιμων περιστατικών ή διενέργειας σοβαρών αστυνομικών επιχειρήσεων στις οποίες απαιτείται η παροχή της.

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που ρωτήθηκαν ανέφεραν ότι το «νέο σχέδιο θα έχει αρκετά κοινά στοιχεία με το ΤΑΛΩΣ, ωστόσο και αποκλίσεις, καθώς τα δεδομένα του τότε με το σήμερα έχουν αλλάξει.

Ενίσχυση με φρουρούς και οχήματα

Οι όποιες παρεμβάσεις αναμένεται να γίνουν άμεσα, ενώ σύντομα εκτιμάται να υπάρξουν και οι ενισχύσεις σε έμψυχο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, το ΤΑΕ Μυλοποτάμου με έδρα το Γαράζο και δυναμικότητα 24 άτομα (υπήρξε πρόσφατα μια απόσπαση για εκτός Κρήτης) σχεδιάζεται να ενισχυθεί με 20 έως 25 ακόμη άτομα.

Στις προθέσεις της ηγεσίας του Σώματος είναι να μεταφερθεί από εκεί που βρίσκεται σήμερα.

Μία σκέψη είναι να έχει έδρα του τα Ανώγεια- φαίνεται να έχει ζητηθεί αυτό τελευταία, ενώ μια δεύτερη σκέψη που συγκεντρώνει και περισσότερες πιθανότητες είναι να μεταφερθεί στο Α.Τ. Περάματος.

Η μεταφορά της έδρας θεωρείται από στελέχη της Αστυνομίας ως θετική, καθώς θα υπάρχει εξοικονόμηση δυνάμεων που διατίθενται για σκοπιές και άλλους σκοπούς.

Ενίσχυση αναμένεται βέβαια και στο ΤΑΕ Μεσαράς με περισσότερα από 20 άτομα, ενώ δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι γίνεται προσπάθεια να δοθούν και στα δύο Τμήματα Αστυνομικών Επιχειρήσεων από τέσσερα οχήματα (τζιπ, αγροτικά) για τις ανάγκες που έχουν.

Αναφορικά με την παρουσία drones, οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιώνονται από αρμόδιες πηγές, όμως όπως έλεγαν δεν θα είναι αποκλειστικά και μόνο για τις «προβληματικές περιοχές», αλλά για όπου υπάρχει ανάγκη στο νησί. Σε κάθε περίπτωση πάντως οι ειδικοί φρουροί θα εκπαιδεύονται από συναδέλφους τους της ΕΚΑΜ Κρήτης μια φορά τον χρόνο.

Τέλος, εξετάζεται η τοποθέτηση αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ., ο οποίος θα επιβλέπει και θα συντονίζει όλο το εγχείρημα. Ανώτατοι αξιωματικοί έλεγαν χθες στην «Π» ότι δεν αποκλείεται να ζητηθεί η απόσπαση γι’ αυτό τον σκοπό αξιωματικού από άλλο νομό της Κρήτης, εκτός του Ρεθύμνου, αλλά και της Ελλάδας.

Τα σχέδια θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες, οπότε και αναμένεται να επισκεφθεί και πάλι την Κρήτη ο κ. Χρυσοχοϊδης, ο οποίος είπε ότι θα επισκεφθεί τόσο τον Μυλοπόταμο όσο και τη Μεσσαρά.