Συνέντευξη του προέδρου της Τουριστικής Επιτροπής, Αρτέμη Τριαντάφυλλου για το μικρό Κυκλαδονήσι με τις υψηλές προσδοκίες

“Η Αντίπαρος είναι νησί των αντιθέσεων”

Υπογραμμίζοντας πως η Αντίπαρος στοχεύει στην τουριστική ανάπτυξη βάσει των δυνατοτήτων της και με οδηγό τη διατήρηση του ιδιαίτερου χαρακτήρα της ο οποίος ξεχωρίζει για τις αντιθέσεις του, ο πρόεδρος της Τουριστικής Επιτροπής, Αρτέμης Τριαντάφυλλος μιλά αναλυτικά για τις προσπάθειες του Δήμου να προβληθεί το νησί αλλά και να επιμηκύνει την τουριστική περίοδο.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην “Κοινή Γνώμη” εν μέσω τουριστικής περιόδου, μεταξύ άλλων μίλησε για τις οργανωμένες ενέργειες που πραγματοποιεί ένας μικρός Δήμος, ώστε να παρέχει τις καλύτερες δυνατές παροχές στους επισκέπτες του, προκειμένου να στηριχθεί η τοπική οικονομία, αλλά παράλληλα, βελτιώνοντας τις υποδομές του νησιού, να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα και για τους μόνιμους κατοίκους. Ανάμεσα σε όλα, ο ίδιος αναφέρθηκε και στη σημασία της λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού αλλά και της μονάδας αφαλάτωσης για το νησί.

· Εν μέσω καλοκαιρινής περιόδου, ποια εικόνα συναντά κάποιος αυτή τη στιγμή στην Αντίπαρο;

“Η Αντίπαρος έχει 100% πληρότητα από αρχές Αυγούστου και η κίνηση θα μειωθεί μετά τις 23 Αυγούστου λογικά ενώ σημαντική μείωση θα έχουμε μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Το καλοκαίρι ξεπερνάμε τους 6.000 χιλιάδες επισκέπτες και την υψηλή σεζόν μπορεί να φθάσουμε και τους 10.000 τουρίστες μαζί με όσους έρχονται μονοήμερες διακοπές από την Πάρο. Στην Αντίπαρο οι επισκέπτες ξεκινούν κι έρχονται από το Πάσχα και μετά. Ορισμένοι εξ αυτών έχουν δικές τους κατοικίες, όμως υπάρχουν αρκετοί τουρίστες που ενοικιάζουν σε καταλύματα έως και τις αρχές Οκτωβρίου, οπότε και τελειώνει η σεζόν.

Δουλεύουμε για τον τουρισμό. Ως πρόεδρος της Τουριστικής Επιτροπής έχω μία ομάδα δέκα ανθρώπων. Έχουμε χωριστεί σε ομάδες εργασίας κι ο καθένας έχει αναλάβει ένα ιδιαίτερο πεδίο. Δίνουμε προσοχή ακόμη και στις μακέτες που δημιουργούμε για τις εκθέσεις. Θέλουμε να κάνουμε προσεγμένα βήματα όπως κάναμε και μία καμπάνια για το νησί. Σαφώς μιλάμε για ανθρώπους που δεν είναι δημοτικοί υπάλληλοι, άλλωστε δεν έχει τη δυνατότητα ο Δήμος μας μεγάλου αριθμού υπαλλήλων. Προς το παρόν, στηριζόμαστε στην εθελοντική παρουσία ανθρώπων. Για ό,τι συνδέεται με το πεδίο του τουρισμού κάνουμε ενέργειες και θέτουμε υψηλά τον πήχη”.

· Στόχος για την τοπική κοινωνία αλλά και την επιχειρηματική κοινότητα είναι η παροχή υψηλών και ποιοτικών υπηρεσιών προς τους επισκέπτες;

“Η Αντίπαρος διαθέτει ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενοδοχεία ενώ έχει ποιοτικές επιχειρήσεις εστίασης, νυχτερινή ζωή κ.α. Η Αντίπαρος είναι ιδιαίτερος προορισμός και για να ταξιδέψει κάποιος, σχεδιάζει καιρό πριν το ταξίδι του, δεδομένου ότι δεν είναι ένα νησί που έχει διεθνές αεροδρόμιο ή λιμάνι σε απευθείας σύνδεση με την Αθήνα. Άρα, στόχος μας είναι όχι μόνο να μην απογοητεύουμε αυτούς που έρχονται και μας επιλέγουν, αλλά να τους προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή ποιότητα σε κάθε επίπεδο. Το νησί μας ικανοποιεί επισκέπτες που ανήκουν σε υψηλά κοινωνικά στρώματα, αλλά ταυτόχρονα καλύπτει και τη διαμονή σε επισκέπτες που αναζητούν κάτι απλό και λιτό. Είμαστε νησί των αντιθέσεων. Πρέπει να αναφέρουμε ότι ανοίγουν και νέες επιχειρήσεις στο νησί και υπάρχουν νέοι άνθρωποι που εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους να μείνουν και τον χειμώνα. Αυτό είναι κάτι θετικό ως γεγονός”.

· Υπάρχει συγκεκριμένη ταυτότητα που στοχεύετε να αναδείξετε για την Αντίπαρο; Σε ποιές ενέργειες έχετε προβεί σε επίπεδο προβολής;

“Δεν θέλουμε να “πουλήσουμε” συγκεκριμένη ταυτότητα. Προσπαθούμε να αναδείξουμε ότι ακριβώς είμαστε και να μην αλλοιωθεί το νησί μας. Δεν στοχεύουμε στη Μυκονοποίηση. Στον Δήμο Αντιπάρου ξεκινήσαμε να οργανώνουμε τα βήματά μας. Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και μέσω ενός προγράμματος με το Παρατηρητήριο Βιώσιμου Τουρισμού και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού ξεκινήσαμε μία μελέτη, η οποία αποτελεί έναν μπούσουλα για το πώς θα βαδίσουμε τα επόμενα χρόνια ούτως ώστε να υπάρξει μία βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και να μην καταστρέψουμε την Αντίπαρο, αλλά να αναδείξουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχει. Όσον αφορά σε επίπεδο τουριστικής προβολής, με μηδενικούς πόρους, πήγαμε στις δύο μεγάλες τουριστικές εκθέσεις στο Μιλάνο και στη Στοκχόλμη και συμμετείχαμε στο περίπτερο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Είχαμε εξαιρετικά αποτελέσματα δεδομένου ότι κλείσαμε κάποια press trips με περισσότερους από 12 – 13 δημοσιογράφους για την προβολή μας στο εξωτερικό με τον Δήμο να τους φιλοξενεί. Για παράδειγμα φιλοξενήσαμε μία δημοσιογράφο από την Telegraph καθώς και από το BBC”.

· Στο πλάνο του Δήμου Αντιπάρου υπάρχει ο στόχος της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου;

“Σκοπός μας είναι να επιμηκύνουμε τη σεζόν. Δεδομένου ότι οι Έλληνες επισκέπτονται την Αντίπαρο 1 – 15 Αυγούστου, όλο το υπόλοιπο χρονικό διάστημα πρέπει να καλυφθεί σε επίπεδο επισκεψιμότητας. Αυτή τη στιγμή η Αντίπαρος έχει γερές βάσεις στην Σκανδιναβική αγορά, με τους επισκέπτες να έρχονται Ιούνιο και Ιούλιο. Δεν είμαστε ένα νησί που στοχεύει στο μαζικό τουρισμό. Άλλωστε δεν μπορούμε να φιλοξενήσουμε μισό εκατομμύριο επισκέπτες. Διαθέτουμε όμως, περίπου 6.000 κλίνες και θέλουμε σαν μικρό νησί να βαδίζουμε ικανοποιητικά”.

· Υπήρχαν έντονα προβλήματα με τη μη λειτουργία βιολογικού καθαρισμού αλλά και της αφαλάτωσης. Για τον Δήμο Αντιπάρου υπάρχει κάποια εξέλιξη;

“Αυτά ανήκουν στο παρελθόν πια. Ήδη ενάμιση μήνα τώρα, η Αντίπαρος έχει βιολογικό, ο οποίος λειτουργεί κανονικά. Απομένει να παραδοθεί. Πέραν αυτού, πλέον είναι και η ποιότητα του νερού πολύ καλύτερη, δεδομένου ότι επισκευάσαμε όλες τις πομώνες και τέθηκε σε λειτουργία πριν 20 περίπου ημέρες η αφαλάτωση. Είχαμε μεγάλο πρόβλημα με το νερό, καθώς από τις βρύσες μας έτρεχε μόνο θάλασσα. Ο βιολογικός και η αφαλάτωση έρχονται να αναβαθμίσουν το νησί μας”.

· Συνηθίζεται οι επισκέπτες να συμμετέχουν και στις πολιτιστικές εκδηλώσεις ενός τόπου δίνοντας το “παρών”. Ο Δήμος Αντιπάρου διαθέτει πολιτιστικό πρόγραμμα;

“Υπάρχει ένας προγραμματισμός με σημαντικές εκδηλώσεις και διοργανώσεις. Ενδεικτικά να σας αναφέρω τον Μαραθώνιο Υγείας από τον Πολιτιστικό Σύλλογο “Εν Πλω” τον Μάιο, στο πλαίσιο του οποίου είχαμε αυξημένη προσέλευση επισκεπτών γι αυτήν την εκδήλωση, τον Διάπλου, επίσης έχουμε αγώνες ποδηλάτου εντός Αυγούστου ενώ έχουμε προγραμματίσει κι έναν μίνι μαραθώνιο 10 χλμ που προσελκύει πολύ κόσμο. Ακόμη, είχαμε συναυλία από τον Λουδοβίκο των Ανωγείων στο Κάστρο του νησιού, από τους Imam Baildi, ενώ κάθε μέρα όλο το τρέχον χρονικό διάστημα οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν πλήθος εκδηλώσεων. Είναι μεγάλος ο κατάλογος”.