"Έξυπνο νησί" η Κύθνος

  • Δευτέρα, 16 Μαΐου, 2016 - 13:08

Ο Δήμος Κύθνου έχει την τιμή να καλωσορίσει την Τρίτη 17 Μαΐου στο νησί μας επταμελή αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ). Η επίσκεψη οργανώνεται με την αρωγή του Δικτύου Αειφόρων Νήσων Αιγαίου και Ιονίου – ΔΑΦΝΗ και του Ενεργειακού Γραφείου Αιγαίου και λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της ΕΟΚΕ με τίτλο "Έξυπνα Νησιά στην Ευρώπη".
Οι εκπρόσωποι της ΕΟΚΕ επισκέπτονται συνολικά πέντε νησιά από όλη την Ευρώπη προκειμένου να συλλέξουν καλές πρακτικές στους τομείς της διαχείρισης της ενέργειας, του νερού, των απορριμμάτων, του τουρισμού κ.ά., τις οποίες θα συγκεντρώσουν σε έναν Οδηγό που θα αναδεικνύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των νησιών στην εφαρμογή τέτοιων πρακτικών. Στη συνέχεια ο Οδηγός θα σταλεί σε όλα τα Ευρωπαϊκά νησιά και τους Ευρωπαϊκούς οργανισμούς.
Από την Ελλάδα η ΕΟΚΕ επέλεξε να επισκεφθεί το νησί μας, λαμβάνοντας υπόψη το ιστορικό σημαντικών πιλοτικών, καινοτόμων έργων στην παραγωγή και διαχείριση πράσινης ενέργειας (1ος αιολικός σταθμός στην Ευρώπη, υβριδικός σταθμός και μικροδίκτυο Γαϊδουρόμαντρας) αλλά και την προσπάθεια του Δήμου μας να προωθήσει έργα καινοτομίας στη διαχείριση των τοπικών υποδομών. Τα έργα αυτά αποτυπώνονται στο παράρτημα της παρούσας πρόσκλησης ως ένα προσχέδιο στρατηγικού σχεδίου (master plan).
Στόχος μας είναι αξιοποιώντας το σημαντικό ιστορικό να αναδείξουμε τη δυνατότητα το νησί μας να αποτελέσει υπόδειγμα ολοκληρωμένης και έξυπνης διαχείρισης των παραπάνω σημαντικών υποδομών για την επίτευξη υψηλής ποιότητας ζωής. Ένα υπόδειγμα που θα μπορούσε στη συνέχεια να αναπαραχθεί τόσο σε άλλα νησιά και απομονωμένες περιοχές (ορεινές και αγροτικές) όσο και στις «έξυπνες πόλεις» του μέλλοντος. Η επίσκεψη της ΕΟΚΕ στην Κύθνο αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για την προβολή του νησιού μας εντός και εκτός Ελλάδας αλλά και την δυνατότητα άντλησης Ευρωπαϊκών και εθνικών χρηματοδοτήσεων για την υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομών.
Το πρόγραμμα της επίσκεψης παρουσιάζεται στη συνέχεια και περιλαμβάνει συζητήσεις, παρουσιάσεις και επιτόπιες επισκέψεις. Σας καλούμε λοιπόν να προσέλθετε στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου το απόγευμα της Τρίτης 17 Μαΐου από τις 18:00 μέχρι 20:00 προκειμένου να συμβάλετε εποικοδομητικά στην ανοιχτή συζήτηση με την αντιπροσωπεία της ΕΟΚΕ, το Δήμο, το δίκτυο ΔΑΦΝΗ και λοιπούς φορείς. Εφόσον σας το επιτρέπει ο χρόνος σας μπορείτε να παραστείτε και στις πρωινές παρουσιάσεις.

Με εκτίμηση,
Αντιδήμαρχος Δήμου Κύθνου,
Πρόεδρος Δικτύου ΔΑΦΝΗ
    Ηλιού Χρ. Γεώργιος

Κύθνος Έξυπνο Νησί – Master Plan

Το master plan θα αξιολογήσει την τρέχουσα κατάσταση των υποδομών ενέργειας, νερού και αποβλήτων και τη σχέση αυτών με τις οικονομικές δραστηριότητες στο νησί (τουρισμός, πρωτογενής και δευτερογενής παραγωγή), ενώ θα συμπεριλάβει προμελέτες σκοπιμότητας πιθανών έργων τα οποία θα θέτουν σε εφαρμογή την ιδέα του Έξυπνου Νησιού. Βασικό συστατικό του master plan θα είναι η ανάπτυξη του Κέντρου «Έξυπνη Κύθνος». Το κέντρο θα αποτελείται από μια «Έκθεση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας», που θα αναδεικνύει την ιστορία και το μέλλον της αξιοποίησης της αειφόρου ενέργειας στην Κύθνο και το Αιγαίο και ένα Εργαστήριο Έξυπνης Εξειδίκευσης, στο οποίο θα φιλοξενούνται εκπαιδευτικές δραστηριότητες, εθνικού και διεθνούς χαρακτήρα, καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. Το Κέντρο «Έξυπνη Κύθνος» θα συμβάλλει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου του νησιού, με όλα τα οφέλη που συνεπάγεται κάτι τέτοιο για την τοπική οικονομία. Για την εγκατάσταση του Κέντρου θα μπορούσε να αξιοποιηθεί το κτίριο του παλιού σταθμού της ΔΕΗ και άλλα δημοτικά κτίρια.
Η Δημοτική Αρχή της Κύθνου, τοπικοί εμπλεκόμενοι φορείς και επιχειρηματίες καθώς και οργανισμοί που έχουν συμβάλλει στην προώθηση της αειφόρου ενέργειας στην Κύθνο θα σταθούν αρωγοί στην υλοποίηση του master plan.

Ενδεικτικά έργα που προβλέπεται να υλοποιηθούν στο πλαίσιο του master plan:
Έξυπνο ηλεκτρικό σύστημα: Εγκατάσταση νέου (επισκευή / αντικατάσταση υφιστάμενων υποδομών) υβριδικού σταθμού με συνδυασμό αιολικού και φωτοβολταϊκού σταθμού καθώς και αποθήκευσης ενέργειας σε μπαταρίες.
Έξυπνη διαχείριση νερού: Μερική κάλυψη της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας των μονάδων αφαλάτωσης από την εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ. Έργα ολοκλήρωσης, επέκτασης και αναβάθμισης του δικτύου διανομής νερού καθώς και εγκατάστασης έξυπνων αισθητήρων και συστήματος τηλε-διαχείρισης για τη μείωση των απωλειών νερού και την αποτελεσματική διαχείριση και παρακολούθηση του δικτύου.
Έξυπνη διαχείριση αποβλήτων: Έργα με στόχο την μείωση των παραγόμενων αποβλήτων, τη βελτιστοποίηση του συστήματος αποκομιδής των αποβλήτων και τη μεγιστοποίηση της επανάχρησης επεξεργασμένων παραπροϊόντων των αποβλήτων (βιοαέριο, εδαφοβελτιωτικό, επανάχρηση νερού).
Έξυπνες μεταφορές και κινητικότητα: Εγκατάσταση σταθμών φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων και προμήθεια ηλεκτρικών οχημάτων από το Δήμο με παράλληλη αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ.  Έργα προώθηση ποδηλατικού και περιπατητικού τουρισμού καθώς και έργα έξυπνης διαχείρισης στόλου και κυκλοφορίας.
Έξυπνος οδοφωτισμός: Αναβάθμιση της ενεργειακής απόδοσης του δικτύου οδοφωτισμού μέσω της αντικατάστασης των υπαρχόντων φωτιστικών σωμάτων με σώματα υψηλής απόδοσης τεχνολογίας LED σε συνδυασμό με τη χρήση έξυπνων συστημάτων ελέγχου.
 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ 17 ΜΑΪΟΥ
9h30-12h30    

ΜΕΡΟΣ I – Μαθήματα από το νησί της Κύθνου, Δημαρχείο
“Καλωσόρισμα από τη Δημοτική Αρχή”, Σταμάτης Γαρδέρης, Δήμαρχος Κύθνου
“Το έργο Έξυπνα Νησιά της ΕΟΚΕ”, Melis Joost, Μέλος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ)
“Το νησί της Κύθνου: Στοιχεία από την ιστορία, τον πολιτισμό και την οικονομία του νησιού”, Εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής
“Η ιστορία της εφαρμογής έξυπνων τεχνολογιών στην Κύθνο και το όραμα της Δημοτικής Αρχής”, Γεώργιος Ηλιού, Αντιδήμαρχος Κύθνου, Πρόεδρος του Δικτύου ΔΑΦΝΗ
“Το Σύμφωνο των Νησιών και το Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας: Βήματα προς το Master Plan του Έξυπνου Νησιού της Κύθνου”, Kώστας Κομνηνός, Ενεργειακό Γραφείο Αιγαίου       

12h30-14h00

ΜΕΡΟΣ II – Επιτόπια Επίσκεψη στα Έξυπνα Έργα
1η Επίσκεψη  Παραγωγή ενέργειας στο νησί – Επίσκεψη στο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής και το παλιό υβριδικό εργοστάσιο (Φωτοβολταϊκός σταθμός, ανεμογεννήτρια και μπαταρίες)       
14h00-15h30    Διάλειμμα για φαγητό       
15h30-17h00    2η Επίσκεψη Το μικροδίκτυο της Γαϊδουρόμαντρας – Επίσκεψη στην τοποθεσία και ενημέρωση σχετικά με τις εφαρμοζόμενες τεχονολογίες (φωτοβολταϊκά, μετατροπείς, μπαταρίες και εφεδρική ντιζελογεννήτρια)       

17h00-18h00

3η Επίσκεψη Προς ενα βιώσιμο μοντέλο τουρισμού – Επίσκεψη στο 1ο αιολικό πάρκο της Ευρώπης και το παλιό κτίριο του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής, εν δυνάμει τόπο φιλοξενίας Μουσείου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Κέντρο Έξυπνης Ειδίκευσης       

18h00 – 20h00    

ΜΕΡΟΣ III – Ανοιχτή Συζήτηση με την τοπική κοινωνία, Δημαρχείο
Το Master Plan για το Έξυπνο Νησί της Κύθνου – Ολοκληρωμένες έξυπνες λύσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Κύθνου

Συμμετέχοντες:
Αντιπροσωπεία ΕΟΚΕ
Δημοτική Αρχή
Εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας
Ενεργειακό Γραφείο Αιγαίου, Δίκτυο ΔΑΦΝΗ
ΔΕΗ, ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ΔΕΔΔΗΕ, ΕΜΠ, ΚΑΠΕ       
20h00    Τέλος της αποστολής    
           * Η γλώσσα στην οποία θα διεξαχθεί η επίσκεψη είναι τα Ελληνικά/Αγγλικά (ταυτόχρονη μετάφραση)