Πολιτιστικές διαδρομές στην Κύθνο

  • Πέμπτη, 8 Ιουνίου, 2017 - 14:27

Ο Δήμος Κύθνου σας προσκαλεί στη Διεθνή Συνάντηση «Πολιτιστικές Διαδρομές & Βιώσιμος Τουρισμός στην Κύθνο», που θα πραγματοποιηθεί στο Δημαρχείο, με την παρουσία προσκεκλημένων από την Ελλάδα και το εξωτερικό ειδικών σε σχετικά θέματα, , την Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017. Η συνάντηση αποτελεί πρωτοβουλία του Ενεργειακού και Περιβαλλοντικού Γραφείου Αιγαίου και διοργανώνεται με την υποστήριξη του Δήμου μας, του Δικτύου Αειφόρων Νήσων ΔΑΦΝΗ και του Ινστιτούτου Friedrich Ebert Stiftung.
Η συνάντηση θα ξεκινήσει στις 9:00 και θα ολοκληρωθεί στις 18:00 με ενδιάμεση παύση ώστε οι προσκεκλημένοι να ξεναγηθούν στο νησί. Μετά το μεσημέρι θα λάβει χώρα ανοιχτή συζήτηση όπου είστε όλοι ευπρόσδεκτοι να συμμετέχετε. Παρακάτω μπορείτε να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα της συνάντησης.
Σκοπός της συνάντησης είναι μέσα από τις τοποθετήσεις των προσκεκλημένων και το γόνιμο διάλογο με τους Θερμιώτες να σχηματοποιηθεί η στρατηγική και να παρουσιαστούν οι τεχνικές και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα βοηθήσουν την  Κύθνο να αναδειχθεί σε μοναδικό προορισμό ποιοτικού και βιώσιμου τουρισμού.   
Η παρουσία όλων μας σε αυτή την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνάντηση είναι σημαντική ώστε να συμβάλουμε σε ένα γόνιμο διάλογο για την τουριστική ανάπτυξη του νησιού μας.

Λίγα λόγια...

Η Κύθνος είναι ένα μικρό νησί (99.3km2 – 1608 κάτοικοι) των Νοτιοδυτικών Κυκλάδων. Έχει τέσσερις βασικούς οικισμούς και η πρόσβαση από το λιμάνι του Λαυρίου γίνεται σε λιγότερο από 2 ώρες.
Στο μεγαλύτερο μέρος της η ενδοχώρα, συμπεριλαμβανομένων των δύο μεγαλύτερων οικισμών Δρυοπίδας και Χώρας, έχει διατηρήσει τον παραδοσιακό της χαρακτήρα, ενώ τα παλιά αγροκτήματα, τα λιβάδια, τα αναρίθμητα διάσπαρτα απομεινάρια πέτρινων κατασκευών, η παρθένα βλάστηση και οι παραδεισένιες παραλίες που συναντά κανείς στην ύπαιθρο, συνθέτουν ένα μοναδικό Μεσογειακό τοπίο.
Την ίδια στιγμή το πλήθος των αρχαιολογικών χώρων, μεταξύ των οποίων το Βρυόκαστρο, το Κάστρο της Ωριάς και τα προϊστορικά  κατάλοιπα του Μαρουλά, καθώς και τα παλιά βιομηχανικά κτίρια αποτελούν πολύτιμη «δεξαμενή» του Αιγαιακού πολιτισμού.
Ιδιαίτερα εκτενές είναι και το δίκτυο των μονοπατιών που στο παρελθόν συνέδεε το σύνολο του νησιού, επιτρέποντας σε αγρότες και ζώα την πρόσβαση σε κάθε σημείο του νησιού.
Σήμερα το δίκτυο μονοπατιών υπάρχει, χωρίς όμως να είναι παντού συνεχές. Η εγκατάλειψη της παραδοσιακής γεωργίας και κτηνοτροφίας, σε συνδυασμό με την κατασκευή δρόμων και άλλων υποδομών έχει στρέψει την προσοχή μακριά από την ανάγκη συντήρησής τους.
Η ολοκλήρωση και αποκατάσταση του δικτύου των μονοπατιών και η δημιουργία κέντρων πληροφόρησης στο νησί, καθώς και η χρήση σύγχρονων μεθόδων επικοινωνίας θα συμβάλουν ώστε η Κύθνος να αναδειχθεί σε αναδειχθεί σε προορισμό παροχής ποιοτικών και ολοκληρωμένων τουριστικών υπηρεσιών.
Σχέδιο Δράσης
⦁    Διοργάνωση διεθνούς συνάντησης, 9 Ιουνίου 2017, Κύθνος
⦁    Κατάρτιση Master Plan και μελέτης σκοπιμότητας
⦁    Υλοποίηση
Η συνάντηση αποσκοπεί στο να διερευνήσει τη δυνατότητα προετοιμασίας και υλοποίησης των βημάτων 2 και 3 μέσω διεθνών συνεργασιών, διαλόγου με τους τοπικούς εμπλεκόμενους φορείς και χρηματοδοτικούς οργανισμούς.