Παρουσία του Δημάρχου Άνδρου στην ιστορική γιορτή της Αρμάτας στις Σπέτσες

  • Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου, 2018 - 17:38

Εκπροσωπώντας το νησί της Άνδρου για 4η συνεχόμενη χρονιά, ο Δήμαρχος κ. Θεοδόσης Σουσούδης, προσκεκλημένος του Δημάρχου Σπετσών κ. Παναγιώτη Λυράκη, παρέστη στις εκδηλώσεις της γιορτής της Αρμάτας, που κορυφώθηκαν με την εντυπωσιακή αναπαράσταση της πυρπόλησης ομοιώματος της τουρκικής ναυαρχίδας, το Σάββατο, 8 Σεπτεμβρίου 2018.

Ο Δήμος Σπετσών τίμησε τους καλεσμένους του σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο των Σπετσών, πριν από την αναπαράσταση της ιστορικής ναυμαχίας που έγινε στις 8 Σεπτεμβρίου 1822. Στην εκδήλωση έδωσαν το «παρών», μεταξύ άλλων, βουλευτές, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Ενόπλων Δυνάμεων και άλλων φορέων και συλλόγων.

Οι δύο Δήμαρχοι αντάλλαξαν αναμνηστικά δώρα με τον κ. Σουσούδη να προσφέρει στον κ. Λυράκη, το πλοιάριο που αποτελεί απεικόνιση σε βραχογραφία, μέρος των ευρημάτων στον αρχαιολογικό χώρο του Στρόφιλα της Άνδρου, του αρχαιότερου οικισμού της Ευρώπης, της Τελικής Νεολιθικής Περιόδου (4.500-3.200 π.Χ.). Όπως υπογράμμισε ο Δήμαρχος Άνδρου, η συγκεκριμένη απεικόνιση πλοίου τεκμηριώνει τον έντονο ναυτικό χαρακτήρα του νησιού και την πρωτοπορία της Άνδρου στη ναυσιπλοΐα και το θαλάσσιο εμπόριο, τουλάχιστον 6.000 χρόνια πριν.

Μέσα σε εξαιρετικό κλίμα, ο Δήμαρχος Άνδρου τόνισε χαρακτηριστικά: «Είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή μου να παρευρίσκομαι στις εκδηλώσεις της αναπαράστασης της ανατίναξης της τουρκικής Αρμάτας, στο όμορφο νησί των Σπετσών, προσκεκλημένος του Δημάρχου Σπετσών κ. Παναγιώτη Λυράκη. Πρόκειται για μια ξεχωριστή γιορτή με άψογη οργάνωση και με σεβασμό στην ένδοξη ιστορία του Ελληνικού Έθνους.

Η Άνδρος και οι Σπέτσες είναι δύο νησιά με πλούσια ιστορία και ναυτική παράδοση, τόποι καταγωγής σπουδαίων ναυτικών οικογενειών, δυο νησιά με σημείο αναφοράς την αγάπη για τη θάλασσα. Ταυτόχρονα, με χαροποιεί πολύ ότι την Άνδρο με τις Σπέτσες συνδέουν κοινοί πολιτιστικοί κώδικες, αφού αμφότεροι δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς και πολιτισμού».

Να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο από το 1931, το νησί των Σπετσών τιμά τον ηρωισμό και αναβιώνει την ιστορική μάχη με δραματοποιήσεις της νίκης και το κάψιμο της Αρμάτας μέσα σε μια πανδαισία πυροτεχνημάτων και βεγγαλικών.  Και φέτος, ο Δήμος Σπετσών διοργάνωσε μια σειρά εκδηλώσεων, όπως συναυλίες, εκθέσεις, παραστάσεις, οι οποίες κορυφώθηκαν με την αναπαράσταση της ιστορικής ναυμαχίας.

Ετικέτες: