Κάθετα αντίθετη η Δημοτική Αρχή Μήλου στην αξιοποίηση της γεωθερμίας

  • Παρασκευή, 8 Μαρτίου, 2019 - 06:13

Εντάσεις προκαλεί η διαχείριση του γεωθερμικού δυναμικού της Μήλου, μεταξύ της Δημοτικής Αρχής του νησιού και του Βουλευτή Κυκλάδων Ν. Συρμαλένιου, με το Δήμαρχο Γ. Δαμουλάκη να δηλώνει κατηγορηματικά την αντίθεση του στην επιχειρούμενη εκμετάλλευση.

Αφορμή αποτέλεσε η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής του νομοσχεδίου για την εκμετάλλευση και διαχείριση του γεωθερμικού δυναμικού της χώρας, κατά την οποία οι απόψεις που διατύπωσε ο βουλευτής των Κυκλάδων πυροδότησαν την αντίδραση του Δημάρχου Μήλου.

Πέραν των θέσεων που διατυπώθηκαν από τη Δημοτική Αρχή Μήλου σχετικά με την τοποθέτηση του Βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Συρμαλένιου στη Βουλή, ανάλογη αντίδραση προσυπογράφεται και από το Δήμαρχο Κιμώλου.

Σε συνάντηση τους, οι δυο Δήμαρχοι, Μήλου και Κιμώλου, αποφάσισαν να δράσουν από κοινού κατά της αξιοποίησης της γεωθερμίας στα δύο νησιά

Η απάντηση της Δημοτικής Αρχής στον Βουλευτή

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η πλευρά της Δημοτικής Αρχής της Μήλου «με πολύ προσοχή παρακολουθούμε  την συζήτηση στην Επιτροπή Παραγωγής  και Εμπορίου της Βουλής των Ελλήνων με θέμα: «Έρευνα, εκμετάλλευση και διαχείριση του γεωθερμικού δυναμικού της χώρας, σύσταση Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, ιδιοκτησιακός διαχωρισμός δικτύων διανομής φυσικού αερίου και άλλες διατάξεις» στην ηλεκτρονική διεύθυνση: (www.hellenicparliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/ToKtirio/Fotografiko-Archeio...), Επικαιρότητα Νομοθετικού Έργου για το παραπάνω θέμα, που θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων τις προσεχείς μέρες.

Για την έγκυρη ενημέρωση των συνδημοτών μας επισυνάπτω την σχετική αλληλογραφία και τα πρόχειρα πρακτικά της Επιτροπής της συνεδρίασης στις 04/03/2019, όπου ο Βουλευτής ΚΥΚΛΑΔΩΝ του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Συρμαλένιος,  καταγωγής από την Μήλο στην πρωτολογία του αναφέρει:

«Επειδή το πρώτο κεφάλαιο αφορά την γεωθερμία και ίσως το σημαντικότερο γεωθερμικό πεδίο στη χώρα μας είναι η περιοχή καταγωγής μου, η Μήλος και παρότι ξέρω, ότι η Δημοτική Αρχή έχει αντίθετη άποψη με μένα, θα ήθελα να καλέσουμε εδώ τη Δημοτική Αρχή και όταν λέω Δημοτική Αρχή, χωρίς να μιλήσουν υποχρεωτικά όλοι, εννοώ τον δήμαρχο και τους δυο εκπροσώπους επικεφαλής των δυο παρατάξεων, διότι με αφορμή το ότι έχει συμβεί ..……. ΚΕΔΕ».

Στα ανωτέρω, ξεκάθαρα δηλώνει και τάσσεται ΥΠΕΡ της αξιοποίησης της Γεωθερμίας Υψηλής Ενθαλπίας (Εθνικού ενδιαφέροντος) στο νησί μας, ενάντια στο σαφέστατο και κατηγορηματικό ΟΧΙ στα ομόφωνα διαχρονικά ψηφίσματα του Δημοτικού Συμβουλίου Μήλου με την υπ΄αριθμ. Απόφ. 1/2018 και το ψήφισμα της 19/04/2011.

Και δεν φτάνει αυτό …. συνεχίζει στην εισήγησή του:

«Δυστυχώς δημιουργήθηκε ένας μεγάλος μύθος γύρω από το πρόβλημα αξιοποίησης της γεωθερμίας το οποίο είναι ευκαιρία να αποδομήσουμε αυτόν τον μύθο».

Για ποιον μύθο μιλάει?? Για την εφιαλτική πραγματικότητα που ζήσανε οι συμπατριώτες μας?? Αυτή δεν είναι μύθος!! Αυτή δεν αποδομείται!!!

Περαιτέρω αναφέρει:

«Ήταν ένα έγκλημα από την ΔΕΗ. Με αυτόν τον τρόπο που πήγε να εισάγει την γεωθερμία στην Μήλο και με τα  άσχημα αποτελέσματα που είχαμε με την ανεξέλεγκτη έκκληση αερίου στην ατμόσφαιρα με συνέπεια την καταστροφή του ζωικού και του φυτικού πλούτου».

Θα έπρεπε να γνωρίζει ότι δεν ήταν ένα απλό αέριο, αλλά ένα αέριο δηλητήριο για την υγεία κάθε ζωντανού οργανισμού και ιδιαιτέρως των κατοίκων της Μήλου. 

Για αυτό το έγκλημα μιλάμε, που σε καμιά περίπτωση δεν είναι μύθος και σε κανένα δεν θα επιτρέψουμε να επαναλάβει χρησιμοποιώντας τους συμπατριώτες μας ως πειραματόζωα.

Συνεχίζοντας αναφέρει: «Εφόσον στο θέμα της αξιοποίησης της γεωθερμίας η Ν.Δ. τίθεται υπέρ, καλό θα είναι, να δώσει αυτή την κατεύθυνση ή τουλάχιστον να συζητήσει με τους δημάρχους, οι οποίοι πρόσκεινται στο δικό τους χώρο, για να μη λένε άλλα από αυτά που λέει η επίσημη κομματική γραμμή της Ν.Δ. σε τοπικό επίπεδο».

Θα έπρεπε να γνωρίζει, επειδή υπηρέτησε την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως Νομαρχιακός Σύμβουλος, ότι υπάρχουν και Αυτοδιοικητικοί που δεν παίρνουν εντολές από κόμματα και δεν διεκδικούν θέσεις στηριζόμενοι από αυτά, αλλά παίρνουν αποφάσεις με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον της τοπικής κοινωνίας που υπηρετούν και όχι των κομμάτων.

Η παραίνεση του αυτή, καταρρίπτει στην πράξη το αυτοδιοίκητο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το οποίο επί χρόνια ως Νομαρχιακός Σύμβουλος διατείνεται ότι διεκδικούσε και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον νέο νόμο «Κλεισθένη» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που ο ίδιος ψήφισε και τον θεωρεί τομή στην διοίκηση των Δήμων και ο οποίος σαφώς ορίζει όπως και όλοι οι προηγούμενοι νόμοι ότι θα αποφασίζουν τα Δημοτικά Συμβούλια και όχι ο Δήμαρχος. Συνεπώς θα έπρεπε να αναφέρεται στους Δημοτικούς Συμβούλους και όχι στο Δήμαρχο.

Η τοποθέτηση αυτή του Βουλευτή επί της ουσίας καταργεί τα Δημοτικά Συμβούλια.

Στην τελευταία παράγραφο των πρακτικών της Επιτροπής της Βουλής αναφέρει:

«….ο Δήμαρχος μπορεί να βγήκε και να είπε ομοφώνως «διαφωνούμε και φύγετε κλπ»,  ενώ στο Δελτίο Τύπου του που δημοσιεύτηκε τα ΜΜΕ,  για λόγους που μόνο εκείνος γνωρίζει, προσέθεσε τη λέξη δήθεν.

Θα έπρεπε να γνωρίζει ότι ο Δήμαρχος Μήλου αναφέρεται στην Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μήλου, χωρίς δήθεν και έχει ΔΕΣΜΕΥΤΕΙ με τον πιο ξεκάθαρο και κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν θα επιτρέψει σε κανέναν, όποια συμφέροντα και αν υπηρετεί, να καταστρέψει το νησί  στο οποίο γεννηθήκαμε, ζούμε και οφείλουμε να παραδώσουμε ακόμα καλύτερο στα παιδιά μας».

«Η γεωθερμία μπορεί να γίνει πολύ αποδοτική»

Να σημειωθεί ότι στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, τοποθετήθηκε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Δημαράς,

σχετικά με την αξιοποίηση του γεωθερμικού δυναμικού της χώρας.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Η γεωθερμία έχει μείνει πολύ πίσω, πρέπει να διευκολύνουμε και τις διαδικασίες και να βρούμε και τους τρόπους να γίνουν επενδύσεις εκεί που πραγματικά η γεωθερμία μπορεί να γίνει πολύ αποδοτική. Έχουμε στην Ελλάδα γεωθερμικά πεδία με υψηλές θερμοκρασίες που μπορούν να αξιοποιηθούν παράγοντας ενέργεια και να θερμάνουμε το νερό περιοχών, αλλά και να παράγουμε ηλεκτρικό ρεύμα κ.λπ. Η Συνθήκη του Παρισιού επιβάλλει κι έχει δέσμευση η Ε.Ε., ότι το 2050 το 90% - 95% όλης της καταναλισκόμενης ενέργειας πρέπει να είναι από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».