Η τρίτη χρονιά της μεγάλης διεθνούς διοργάνωσης για την ελεύθερη κατάδυση είναι αφιερωμένη στους αθλητές

Ο Δήμος Αμοργού ενεργός υποστηρικτής του Authentic Big Blue

  • Παρασκευή, 28 Ιουνίου, 2019 - 06:14

Τη χρηματοδότηση με 13.000 ευρώ της διοργάνωσης του “Authentic Big Blue”, που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο στο νησί, αποφάσισε ο Δήμος Αμοργού.

Το Διεθνές Τουρνουά Ελεύθερης Κατάδυσης “Authentic Big Blue” έχει πλέον καθιερωθεί ως θεσμός για το νησί της Αμοργού, έχοντας κατακτήσει τις “καρδιές” όλων των μεγάλων μέσων ενημέρωσης, στη χώρα μας και διεθνώς, καθώς αποτελεί μοναδική διοργάνωση, για τα κυκλαδίτικα δεδομένα. Ως εκ τούτου, ο Δήμος Αμοργού, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αποφάσισε κατά πλειοψηφία, να συνδιοργανώσει το Τουρνουά, με το “γενναιόδωρο” ποσό των 13.000 ευρώ.

Επιβράβευση” για τη διεθνή προβολή

Σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση, “όπως είναι γνωστό, η διεθνής διοργάνωση της εκδήλωσης “AUTHENTIC BIG BLUE”, που ξεκίνησε από την ιδέα να αξιοποιήσομε την επίδραση που είχε η ταινία «Le grand Bleu» που γυρίστηκε στο νησί της Αμοργού και ήταν η αιτία για τη δημιουργία της παγκόσμιας ομοσπονδίας ελεύθερης κατάδυσης, πρόκειται να επαναληφθεί για τρίτη φορά, αφού οι δύο προηγούμενες έχουν στεφθεί με μεγάλη επιτυχία. Εφέτος που θα είναι η τρίτη διεθνής διοργάνωση του «Authentic Big Blue» θα περιλάβει εκτός από το διεθνές τουρνουά ελεύθερης κατάδυσης και εβδομάδα γαστρονομίας που φέτος θα έχει ως άξονα τη «μοναστηριακή κουζίνα» του νησιού ενώ θα διατηρήσει και δείπνα που άφησαν άριστες εντυπώσεις, όπως αυτό του ερειπωμένου χωριού «Ασφοντυλίτης»”.

Η υπεύθυνη διοργάνωσης του «Authentic Big Blue» ζήτησε από το Δήμο Αμοργού να συνδιοργανώσει και να ενισχύσει οικονομικά την προσπάθεια του με 13.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, αναλυόμενα ως εξής:

  • 3.700 ευρώ για ενοικίαση σκάφους

  • 3.000 ευρώ για αμοιβή τεχνικών διευθυντών αγώνα

  • 3.000 ευρώ για δείπνα και γεύματα εθελοντών, κριτών, δυτών ασφαλείας, ιατρών (35 άτομα) για μια εβδομάδα (των δυτών για 12 μέρες)

  • 3.300 ευρώ για ξενοδοχεία.

Το κόστος της συμμετοχής του Δήμου θα αναληφθεί από τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Αμοργού (ΔΗΚΕΑ).

Το αίτημα των διοργανωτών του “Authentic Big Blue” έγινε αποδεκτό, καθώς “είναι γεγονός ότι η διεθνής απήχηση των δυο πρώτων διοργανώσεων με παρόντες στο νησί σημαίνοντες παράγοντες της ταινίας « Le grand Bleu» όπως του Eric Serra,του Jean Mark Barr και του Gregory Forstner. του δημοσιογράφου Νίκου Αλιάγα, με τις 7 εκπομπές στη Γαλλική τηλεόραση, αλλά και των προσδοκιών που υπάρχουν για πρόσκληση και άλλων προσωπικοτήτων, όπως και Ελλήνων αντίστοιχων, αλλά και των αναφορών στο νησί σε διεθνή και εγχώρια έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, προέβαλαν την Αμοργό και προώθησαν το τουριστικό του προϊόν. Παράλληλα λόγω του χρόνου διεξαγωγής των εκδηλώσεων, τον μήνα Σεπτέμβριο, επεξετάθη η τουριστική περίοδος”.

Η τρίτη χρονιά αφιερωμένη στους αθλητές

Tο φθινόπωρο του 2017 «αναβιώθηκε» η θρυλική ταινία «Απέραντο Γαλάζιο» διοργανώνοντας στην Αμοργό, ένα μοναδικό γεγονός, ένα διεθνές τουρνουά ελεύθερης κατάδυσης, το Authentic Big Blue. Εκεί όπου γυρίστηκαν οι βασικότερες σκηνές της ταινίας, σκηνές που δημιούργησαν και δημιουργούν μοναδικά συναισθήματα.

Το Σεπτέμβριο του 2018 διοργανώθηκε το δεύτερο και επετειακό Authentic Big Blue, αφού συμπληρώθηκαν 30 χρόνια από την κυκλοφορία της ταινίας. Μια ιστορία αγάπης για την θάλασσα, δύο μοναδικοί αθλητές, ένας ασταμάτητος ανταγωνισμός, η κεντρική ιδέα της ταινίας που έγινε σημείο αναφοράς για την κοινότητα της ελεύθερης κατάδυσης παγκοσμίως. Η τρίτη διοργάνωση θα γίνει από τις 22 – 28 Σεπτεμβρίου 2019 και θα είναι επικεντρωμένη στους αθλητές που κάθε χρόνο τιμούν τη διοργάνωση με την παρουσία τους.

Με έμπνευση από το μαγικό μπλε, με σύμμαχο την ενέργεια του νησιού και το δέος που προκαλεί το μοναδικό τοπίο, δημιουργούμε και φέτος μία ξεχωριστή, αθλητική και τουριστική εμπειρία.

Όπως τονίζουν οι διοργανωτές, “κρατήστε την ανάσα σας, καταδυθείτε στο απέραντο γαλάζιο, αναδυθείτε σε μία μοναδική εμπειρία φιλοξενίας”.

Κατάδυση” στις τοπικές γεύσεις

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του “Authentic Big Blue”, θα πραγματοποιηθεί για ακόμη μία χρονιά η Εβδομάδα Γαστρονομίας.

Φέτος, θα “εξερευνήσουμε” και θα ζήσουμε την κουλτούρα της μοναστηριακής κουζίνας, με την μοναδική απλότητα και αυθεντικότητα που τη διακρίνει. Λένε ότι δεν μπορείς να κατανοήσεις τη μοναστηριακή κουλτούρα χωρίς να κατανοήσεις το μοναστηριακό φαγητό. Το μαγείρεμα είναι κατά κάποιο τρόπο πνευματικό θέμα και είναι ταυτόχρονα έργο αγάπης και ουσιαστικής προσφοράς. Το συστατικό που δίνει γεύση στην κουζίνα των μοναχών είναι η αγάπη είτε στο καθημερινό μαγείρεμα είτε στα φαγητά που είναι συνδεδεμένα με τις ημέρες που γιορτάζουν τα μοναστήρια,τις ημέρες των «πανηγυριών».

Η διατροφή των μοναχών διέπεται και από τους κανόνες νηστείας της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Τα αγαθά χρησιμοποιούνται για να τρέφονται όχι μόνο οι ίδιοι οι μοναχοί αλλά και οι προσκυνητές που επισκέπτονται τα μοναστήρια. Με τις γαστρονομικές δεξιότητες, τη φαντασία και το γενναιόδωρο «κομμάτι» της αγάπης, ο μάγειρας είναι υποχρεωμένος να «σηκώσει» το βάρος και να ανακουφίσει τη νηστεία που πρέπει να τηρούν οι μοναχοί.

Φέτος λοιπόν η Εβδομάδα Γαστρονομίας θα είναι αφιερωμένη στο μοναστηριακό φαγητό. Οι συμμετέχοντες και επισκέπτες θα έχουν την τιμή να επισκεφθούν για γεύμα το Μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής, τη Μονή Χοζοβιώτισσας και την Παναγία Επανωχωριανή. Οι μοναχοί θα μαγειρέψουν και θα παρουσιάσουν ένα αυθεντικό μείγμα από την καθημερινή τους κουζίνα και τα γεύματα της γιορτής, παραδοσιακές συνταγές όπως το πατατάτο, το κοφτό, το ξυδάτο και πολλές άλλες «θεϊκές» τοπικές γεύσεις.

Ταυτόχρονα με τη μοναστηριακή κουζίνα η Εβδομάδα Γαστρονομίας θα φιλοξενήσει και πάλι τον διάσημο σεφ Αλέξανδρο Παπανδρέου και φυσικά θα διοργανωθεί για 3η συνεχή χρονιά το φεστιβάλ κρασιών με τη συμμετοχή οινοποιείων από όλη την Ελλάδα . Αυτό που δεν πρέπει να χάσει κανένας επισκέπτης, είναι επίσης το δείπνο – θ εσμό πλέον της Εβδομάδας Γαστρονομίας, στο εγκαταλελειμμένο χωριό του Ασφονδυλίτη όπου όλα παρασκευάζονται στον ξυλόφουρνο και επιπλέον το αυθεντικό αμοργιανό πρωινό όπου όλα είναι «αλατισμένα» από το Απέραντο Γαλάζιο.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ως Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019, πραγματοποιεί διάφορες εκδηλώσεις καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους, οι οποίες αποτελούν το αποκορύφωμα μιας προσπάθειας που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια. Μεταξύ αυτών είναι και η «Εβδομάδα Γαστρονομίας Αμοργού».