Την εμμονή του απ. Δημάρχου Σίφνου να εγκαταστήσει σύστημα τηλεμετρίας σε πεπαλαιωμένο και προβληματικό δίκτυο ύδρευσης καταγγέλλει ο απ. Έπαρχος Π.Ε. Μήλου

Έντονη “κόντρα” με φόντο την τηλεμετρία

Με υπαιτιότητα του απ. Επάρχου δεν προχωρά το έργο αναβάθμισης του δικτύου, απαντά ο Δήμαρχος

Τη “σκανδαλώδη” επιμονή, προκειμένου να εγκατασταθεί σύστημα τηλεμετρίας, στο πεπαλαιωμένο δίκτυο ύδρευσης του Δήμου Σίφνου, καταγγέλλει ο απερχόμενος Έπαρχος της Π.Ε. Μήλου, κ. Νίκος Βενάκης, “δείχνοντας” ως υπεύθυνο το Δήμαρχο Σίφνου.

Σύμφωνα με την καταγγελία του απ. Επάρχου, υπό την ευθύνη του οποίου είναι και το νησί της Σίφνου, ο Δήμος προσφάτως προχώρησε το έργο της εγκατάστασης συστήματος τηλεμετρίας στο υπάρχον δίκτυο ύδρευσης, το οποίο αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα.

Επίσης, ο κ. Βενάκης έκανε νύξη και για το έργο της κομποστοποίησης, το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, ενώ έχει παραληφθεί και έχει δηλωθεί πως λειτουργεί κανονικά, δεν έχει λειτουργήσει εδώ και τρία χρόνια.

Αναλυτικές απαντήσεις στην εφημερίδα δίνει ο απ. Δήμαρχος Σίφνου, κ. Ανδρέας Μπαμπούνης.

Αρνητική η Περιφέρεια στο έργο τηλεμετρίας

Από την πλευρά του κ. Βενάκη σημειώθηκε, πως «στη Σίφνο, όπως και τα άλλα γειτονικά νησιά, αλλά μιλώ για τη Σίφνο που έχω ακριβώς αντίληψη για το τι γίνεται, οι σωλήνες του νερού είναι χάλια και οι βρύσες τρέχουν νερό με σκουριά. Τώρα, ενώ ο νυν Δήμαρχος φεύγει, “τρέχουν” να εγκαταστήσουν εσπευσμένα σύστημα τηλεμετρίας, κόστους 1.100.000 ευρώ, το οποίο αυτό θεωρείται σκανδαλώδες. Σε ένα νησί που δεν έχει σωλήνες νερού, να πάμε να βάλουμε σύστημα τηλεμετρίας;».

Μάλιστα ο απερχόμενος Έπαρχος ανέφερε πως διατηρεί αμφιβολίες και σχετικά με τη νομιμότητα των διαδικασιών. «Αυτές τις εργασίες τις είχαν φέρει στην Περιφέρεια πριν δύο χρόνια και τις “κόψαμε” διότι είδαμε, ότι κάτι δεν πάει καλά. Εν πάση περιπτώσει, δεν ήταν δυνατόν να εγκρίνουμε την τηλεμετρία, ενώ δεν υπάρχουν κατάλληλα δίκτυα».

Ερωτώμενος, αν γνωρίζει να υπάρχει σχετικό έργο για την αναβάθμιση του δικτύου, ο κ. Βενάκης απάντησε «όχι δεν υπάρχει. Και εννοείται, ότι πρώτα αλλάζουμε τις σωλήνες και εφόσον υπάρχει οικονομική ευχέρεια, κάνουμε και την τηλεμετρία».

Θεωρημένες από την ΠΝΑ οι μελέτες

Κατόπιν επικοινωνίας της εφημερίδας με τον απερχόμενο Δήμαρχο Σίφνου, κ. Μπαμπούνη, ο Δήμαρχος δήλωσε, σχετικά με το ζήτημα της τηλεμετρίας τα εξής:

«Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Σίφνου με ομόφωνη απόφασή της στις 21 Ιουλίου 2015 αποφάσισε την απευθείας ανάθεση της εκπόνησης της μελέτης «Εκσυγχρονισμός, Τηλεμετρία και Αυτοματισμός των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης Δήμου Σίφνου», βάσει της τότε ισχύουσας νομοθεσίας, διότι μετά άλλαξε ο νόμος. Αυτή η απόφαση, στάθληκε, αφού έγινε η μελέτη και είχαμε παραλάβει τη μελέτη, στη Σύρο και στη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων, δηλαδή στον κ. Βενάκη και στο προσωπικό της Περιφέρειας και πιο συγκεκριμένα στον κ. Καραδήμα, που είναι ο υπεύθυνος της μελέτης. Ο υπεύθυνος θεώρησε τη μελέτη της τηλεμετρίας στις 11 Ιουλίου 2016, ένα χρόνο, δηλαδή, μετά, αφού έγινε η διαδικασία να οριστεί επιβλέπων μηχανικός της μελέτης και όλες οι απαραίτητες διαδικασίες. Άρα λοιπόν, εμείς είχαμε μία μελέτη που είχε να κάνει με την τηλεμετρία και τον εκσυγχρονισμό των δικτύων, την οποία είχαμε έτοιμη προκειμένου όταν ανά πάσα στιγμή βγει κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, όπως και βγήκε από το ΕΣΠΑ, να ενταχθούμε. Να τονίσουμε, ότι η συγκεκριμένη μελέτη είχε να κάνει με εκσυγχρονισμό και συστήματα αυτοματισμού σε γεωτρήσεις, αντλιοστάσια, δεξαμενές και αφαλατώσεις. Πρακτικά, αυτό σημαίνει, ότι σε όλα αυτά τα σημεία υδροληψίας που έχει η Σίφνος, θα μπουν συστήματα αυτοματισμού που θα ελέγχουν, τόσο την ποσότητα, όσο και την ποιότητα του νερού. Λόγω της έλλειψης που έχει, όπως και άλλοι Δήμοι, ο Δήμος Σίφνου σε προσωπικό, κυρίως δε τεχνικό, καταλαβαίνουμε πόσους εργατομήνες θα γλιτώσουμε, όταν το προσωπικό μας τώρα το καλοκαίρι τρέχει νυχθημερόν, να πηγαίνει στη μία δεξαμενή να δει αν έχει πέσει η στάθμη, στην άλλη αφαλάτωση να δει αν έχει κοπεί το ρεύμα, στο τάδε σημείο να δει αν υπάρχει διαρροή και ούτω καθεξής. Πρόκειται λοιπόν για ένα έργο που το “τρέξαμε” και καταφέραμε στις 30 Μαρτίου 2018, με απόφαση του π. Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Χαρίτση, να ενταχθούμε προς χρηματοδότηση για αυτό το έργο, που έχει προϋπολογισμό περίπου 1.000.000 ευρώ».

Η αναβάθμιση του δικτύου “πάγωσε” στο Επαρχείο

Σε ό,τι αφορά τα δίκτυα ύδρευσης και στο αν ο Δήμος είχε ενεργήσει για την ανανέωσή τους, ο κ. Μπαμπούνης υποστήριξε, ότι «είναι γεγονός, ότι σε αρκετούς οικισμούς αυτά είναι πεπαλαιωμένα. Επειδή, λοιπόν, εδώ και εννέα χρόνια, που είμαι εγώ ως Δήμαρχος, “τρέξαμε” το θέμα της αποχέτευσης των οικισμών, που είχε να κάνει με επτά οικισμούς της Σίφνου, από τους 13 που έχει το νησί μας. Για την αποχέτευση καταφέραμε και ενταχθήκαμε, δημοπρατήθηκε το έργο, το οποίο και θα ξεκινήσει τώρα, το φθινόπωρο του 2019 στο νησί. Είναι το μεγαλύτερο έργο που έχει γίνει στη Σίφνο τα τελευταία τριάντα χρόνια και ήταν επιτυχία προσωπική μας, όσον αφορά στο επίπεδο του πώς “έτρεξε” το έργο εδώ και εννέα χρόνια. “Εκμεταλλευόμενοι” τώρα το έργο της αποχέτευσης, θέλαμε να προχωρήσουμε σε αυτούς τους επτά οικισμούς, ώστε να αλλάξουμε και τα δίκτυα ύδρευσης. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς για το έργο της αποχέτευσης έχουμε πάρει άδεια από τις Αρχαιολογικές Υπηρεσίες. Μιλάμε για ένα έργο, που θα πραγματοποιηθεί σε μήκος 20 χιλιομέτρων, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι παραδοσιακά πλακόστρωτα, που προστατεύονται από την Αρχαιολογία και ως εκ τούτου, χρειάστηκε να πάρουμε πολύ αυστηρές άδειες. Έχοντας λάβει, λοιπόν, τις άδειες και γνωρίζοντας ότι το έργο θα προχωρήσει, στις 19 Ιανουαρίου 2016, κάναμε – και πάλι με ομόφωνη απόφαση της Ο.Ε. – ανάθεση τοπογραφικής και υδραυλικής μελέτης για την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης σε αυτούς τους επτά οικισμούς, δηλαδή Απολλωνία, Αρτεμώνα, Πάνω Πετάλι, Κάτω Πετάλι, Εξάμπελα, Καταβατή και Άγιος Λούκας, ώστε μαζί με το έργο της αποχέτευσης, να αλλαχθούν και τα δίκτυα ύδρευσης. Μάλιστα, τη μελέτη την αναθέσαμε στην εταιρεία που είχε κάνει τη μελέτη της αποχέτευσης, που είχε το υπόβαθρο, αφού είχε ήδη την τοπογραφική αποτύπωση, για ένα μεγάλο κομμάτι από το έργο της αποχέτευσης, με απώτερο στόχο να προχωρήσει πιο γρήγορα».

Περαιτέρω σημείωσε, ότι «από τις 19 Ιανουαρίου 2016 και αφού προχώρησε η διαδικασία, στείλαμε στις 4 Νοεμβρίου του 2016, μετά από 10 μήνες στην Περιφέρεια, στον κ. Βενάκη και στο προσωπικό του, συγκεκριμένα, τον κ. Καραδήμα, αίτημα, ώστε να ορίσουν επιβλέποντες για να παραλάβουν τις μελέτες, προκειμένου να προχωρήσουν αυτές οι μελέτες, να θεωρηθούν και να προχωρήσουμε να βρούμε χρηματοδότηση. Η Περιφέρεια λοιπόν, όρισε επιβλέποντες ένα χρόνο μετά, καθυστερώντας το έργο. Η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων, μετά από ένα χρόνο, στις 14 Νοεμβρίου 2017 όρισε μηχανικούς να παραλάβουν τη μελέτη, που εμείς την είχαμε έτοιμη από το 2016. Για τη μεν τοπογραφική μελέτη ο κ. Καραδήμας όρισε την κ. Αυγερινοπούλου από τη Μήλο, που είναι υπάλληλος του κ. Βενάκη, όπως επίσης και για την υδραυλική μελέτη. Αφού ορίστηκε η επιβλέπουσα, στις 14 Μαρτίου 2018, μετά από τέσσερις μήνες, εμείς στείλαμε στην Δ.Τ.Ε. έγγραφο με θέμα «Υδραυλική και τοπογραφική μελέτη», προκειμένου να ελέγξουν τη μελέτη και να τη θεωρήσουν. Από τις 14/3/18 και μετά... φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Δεν υπάρχει καμία απολύτως επικοινωνία, ούτε αλληλογραφία. Προσωπικά έχω μιλήσει με την κ. Αυγερινοπούλου, η οποία επικαλείται φόρτο εργασίας. Είχε έρθει κάποια στιγμή στη Σίφνο, επισκέφτηκε το χώρο με τον αρμόδιο της Τεχνικής μας Υπηρεσίας. Σήμερα που μιλάμε είναι 10 Ιουλίου, έχουν περάσει δηλαδή 16 μήνες και η μελέτη αυτή δεν έχει θεωρηθεί».

«Πώς λοιπόν κατηγορεί ο κ. Βενάκης και λέει ότι προτεραιότητα είναι αυτό, που φυσικά και είναι προτεραιότητα αυτό που λέει, χωρίς όμως να έχει θεωρήσει τη μελέτη, για να μπορέσουμε να βρούμε τα χρήματα, ώστε να το εντάξουμε;», απαντά ο κ. Μπαμπούνης, υποστηρίζοντας, ότι «τα πράγματα είναι ξεκάθαρα με στοιχεία και ημερομηνίες».

Μάλιστα, ο ίδιος σχολίασε, ότι «είναι πολύ λυπηρό για έναν Έπαρχο, ο οποίος σε ενάμιση μήνα τελειώνει τη θητεία του, να κατηγορεί και να λέει ότι κακώς έγινε αυτό. Καλώς έγινε και καλώς να γίνεται οτιδήποτε είναι ωφέλιμο για το νησί. Το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Το πρόβλημα της ύδρευσης και των δικτύων είναι γενικό σε όλα τα νησιά. Εμείς δεν αδρανήσαμε, κάναμε ανάθεση μελετών, η εταιρεία εκπόνησε τις μελέτες, μας καθυστέρησε ένα χρόνο, ώστε να μας ορίσει επιβλέποντες για τις μελέτες και ακόμη δεν τις έχει θεωρήσει. Άρα, λοιπόν, η υπαιτιότητα, σε σχέση με τα δίκτυα είναι καθαρά δική τους, εφόσον δεν έχουν θεωρηθεί αυτές οι μελέτες, προκειμένου να προχωρήσουμε, να τις εντάξουμε. Μάλιστα, το φθινόπωρο που θα ξεκινήσει το έργο της αποχέτευσης δεν θα μπορέσει να αλλαχτεί και το δίκτυο ύδρευσης ταυτόχρονα».

Η κομποστοποίηση δουλεύει μια χαρά”

Τέλος, όσον αφορά στην κομποστοποίηση, ο απ. Δήμαρχος απαντά, πως «έχουμε μοιράσει από το 2016 γύρω στους 180 κάδους οικιακούς, που δουλεύουν μια χαρά. Έχει πραγματοποιηθεί μάλιστα και μία φορά επιλεκτικός έλεγχος από το προσωπικό του Δήμου σε κάποια από τα σπίτια, όπου διαπιστώθηκε ότι η οικιακή κομποστοποίηση δουλεύει μια χαρά. Όσο δε για τους μηχανικούς κομποστοποιητές, επειδή τα περισσότερα μαγαζιά της Σίφνου, τα εστιατόρια, οι ιδιοκτήτες ασχολούνται ερασιτεχνικά και με την κτηνοτροφία και χρησιμοποιούν τα αποφάγια για τα ζώα τους, είναι πολύ μικρή η ποσότητα και ως εκ τούτου υπολειτουργούν. Από τους μεγάλους μηχανικούς κομποστοποιητές που έχουμε βάλει σε τρία σημεία, δουλεύει μόνο ο ένας, διότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ποσότητα. Αλλά όχι ότι δεν δουλεύει η κομποστοποίηση».

Ετικέτες: