Ψήφισμα εκ μέρους ενεργών κατοίκων της Αμοργού, που ζητούν ανάπτυξη αντίστοιχη του χαρακτήρα του νησιού και όχι βάσει άλλων, ξένων και αταίριαστων με τα ιδιαίτερα πλεονεκτήματά του

Γιγάντωση της φωνής των κατοίκων για τη φυσιογνωμία της Αμοργού

  • Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2019 - 06:19

Ψήφισμα διαμαρτυρίας εξέδωσαν σε ηλεκτρονική πλατφόρμα συγκέντρωσης υπογραφών κάτοικοι της Αμοργού, σχετικά με την αντίθεσή τους στην υπερεκμετάλλευση των παραλιών από ιδιωτικές επιχειρήσεις, αλλά και στη χωρίς βιώσιμα κριτήρια τουριστική ανάπτυξη του νησιού.

Το ψήφισμα που υπογράφουν οι “ενεργοί κάτοικοι Αμοργού”, έχει ως αποδέκτες τον Δήμο Αμοργού, το Επιμελητήριο Κυκλάδων, την Κτηματική Υπηρεσία Κυκλάδων, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Τουρισμού.

Σύμφωνα με τους κατοίκους του νησιού, το οποίο έως και σήμερα θεωρείται ένα από τα νησιά με ήπια τουριστική ανάπτυξη, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται το φαινόμενο της τοποθέτησης εξοπλισμού (ομπρέλες και ξαπλώστρες), ιδιωτικής εκμετάλλευσης σε παραλίες του νησιού, μην αφήνοντας επαρκή ελεύθερο χώρο, για όσους επιθυμούν να απολαύσουν τη θάλασσα, χωρίς να πληρώσουν.

Όπως τονίζουν, το ζήτημα δεν αφορά μόνο στο γεγονός οι διαδικασίες για την παραχώρηση των παραλιών να έχουν γίνει νόμιμα, θα πρέπει, επίσης, να λαμβάνεται υπόψιν και η βιώσιμη και ήπια ανάπτυξη του νησιού, προκειμένου ο τόπος και οι κάτοικοι να μην αντιμετωπίσουν αρνητικές επιπτώσεις.

Προκαλεί το κοινό αίσθημα”

Σύμφωνα με το κείμενο του ψηφίσματος, οι ενεργοί πολίτες Αμοργού τονίζουν, ότι «με ιδιαίτερη ανησυχία παρατηρούμε τις αλλαγές που συμβαίνουν στο νησί μας στα πλαίσια της λεγόμενης “ανάπτυξης”. Αφορμή για την εκδήλωση της ανησυχίας αυτής ήταν η “νόμιμη” (με βάση τον ισχύοντα εως τον Απρίλιο του 2019 νόμο 2971/2001), τοποθέτηση εξοπλισμού (ξαπλώστρες - ομπρέλες) στην παραλία της Λεβρωσσού. Ακολούθησε η υπό ασαφείς συνθήκες αδειοδότηση τοποθέτησης ανάλογου εξοπλισμού στην παραλία της Γραμβούσας, ενώ ήδη υπήρχαν παραλίες που δίνονταν προς “ήπια” εκμετάλλευση με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του 2015, της οποίας κάποια αλλαγή δεν έχει δημοσιευθεί. Να σημειώσουμε ότι ακόμα και σ' αυτές τις παραλίες “ήπιας” εκμετάλλευσης, ήδη φαίνεται να υπάρχουν κάποιες παραβάσεις της νομιμότητας όπως υπέρβαση της αδειοδοτούμενης έκτασης και του αριθμού του εξοπλισμού».

«Θεωρούμε ότι η τοποθέτηση εξοπλισμού στις παραλίες επιβαρύνει σημαντικά το περιβάλλον, αλλοιώνει το χαρακτήρα του νησιού, περιορίζει την ορατότητα των λουόμενων, μειώνει τον διαθέσιμο χώρο στις μικρής επιφάνειας παραλίες και προκαλεί το κοινό αίσθημα», επισημαίνουν, διευκρινίζοντας, πως «αντιλαμβανόμαστε ότι οι συντελούμενες αλλαγές γίνονται πάνω σε ένα ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον (απουσία αποχετευτικών συστημάτων, νερού, κάδων απορριμάτων, ανακύκλωσης, βιολογικού καθαρισμού, κατάλληλης υποδομής και συγκεκριμένου πλαισίου για ελεύθερη κατασκήνωση, μέσων συγκοινωνίας, ελέγχου υπερπληθώρας αυτοκινήτων)».

Αξιοποίηση των ιδιαίτερων πλεονεκτημάτων της Αμοργού

Όπως υπογραμμίζεται από τους κατοίκους, «η Αμοργός είναι ένα νησί το οποίο διαθέτει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή συγκρινόμενη με άλλα νησιά των Κυκλάδων και τις λιγότερες παραλίες. Έτσι, οι τουρίστες που ζητούν παραλίες προσβάσιμες με όχημα και οργανωμένες, δεν είναι και πολύ πιθανό να αποτελέσουν την πλειοψηφία των επισκεπτών του νησιού μας. Διαθέτει ωστόσο πλούσια φυσική ομορφιά, παραδοσιακούς οικισμούς, μοναδικής ομορφιάς βουνά, 55 km δίκτυο μονοπατιών τα οποία αποτυπώνουν την ιστορία του τόπου».

Για τους κατοίκους, «όλα τα παραπάνω, αποτελούν πόλο έλξης επισκεπτών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Το να ρίξει το βάρος στην προσέλκυση τουριστών που αναζητούν κάτι διαφορετικό θα είναι προς όφελος της Αμοργού, αποκτώντας ακόμα περισσότερους πιστούς φίλους, όπως ήδη έχει εδώ και δεκαετίες. Αυτά είναι τα πλεονεκτήματά της, τα οποία είναι πάρα πολύ σημαντικό να διατηρηθούν, να προβληθούν και να αξιοποιηθούν προς όφελος των κατοίκων της Αμοργού και μιας βιώσιμης ανάπτυξης αντί να προσπαθούμε να μιμηθούμε το μοντέλο ανάπτυξης άλλων νησιών που έχουν διαφορετικές δυνατότητες».

Η εκάστοτε δημοτική αρχή οφείλει να λαμβάνει υπόψιν τους πολίτες”

Με βάση το ίδιο σκεπτικό, προκαλείται ανησυχία στους πολίτες του νησιού «και για την ένταξη της Αμοργού σε πιλοτικό πρόγραμμα τουρισμού με κρουαζιερόπλοια, από το Επιμελητήριο Κυκλάδων, ένα είδος τουρισμού για το οποίο η Αμοργός, με τη συγκεκριμένη μορφολογία και το ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον, θα διακινδυνεύσει την ομορφιά του τοπίου της όπως και τη διατήρηση της ισορροπίας του οικοσυστήματός της», όπως τονίζεται.

«Οι κάτοικοι ενός νησιού έχουν συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα να εκφράζουν τη θέλησή τους για τη φυσιογνωμία που επιθυμούν να έχει ο τόπος τους και να οδηγούν τη Δημοτική Αρχή στη λήψη αποφάσεων υπεράσπισης της φυσιογνωμίας αυτής, όπως πχ έκανε η Κοινότητα Κουφονησίων, που απαγορεύει τις ξαπλώστρες σε όλες τις παραλίες και συζητά να απαγορεύσει και τα αυτοκίνητα και παρ’ όλα αυτά έχει τουρισμό πολύ υψηλού επιπέδου», υποστηρίζουν στο ψήφισμά τους οι κάτοικοι της Αμοργού.

Κλείνοντας, τονίζουν, ότι «ανεξαρτήτως νομιμότητας ή μη των αποφάσεων που λαμβάνονται και επηρεάζουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων ενός τόπου, η εκάστοτε Δημοτική Αρχή, ως εκπρόσωπος των πολιτών, οφείλει να λαμβάνει υπόψιν τις ανησυχίες και τις προτάσεις τους».

Αξίζει να σημειωθεί, πως έως αργά το απόγευμα της Κυριακής, οι υπογραφές που είχαν συγκεντρωθεί ξεπερνούσαν τις 1.600, ενώ στόχος του ψηφίσματος είναι να συγκεντρώσει πάνω από 2.000 υπογραφές. Υπενθυμίζεται, πως η Αμοργός έχει περίπου 2.000 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011.

Ετικέτες: