Η αποδρομολόγηση του “ΑΡΤΕΜΙΣ” από τις Κυκλάδες, με απόφαση Υπ. Ναυτιλίας

Καθολική διαμαρτυρία από τις Κυκλάδες

“Κύμα” διαμαρτυρίας σηκώθηκε από τις Κυκλάδες αναφορικά με την απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη να αποδρομολογήσει το πλοίο ΑΡΤΕΜΙΣ από το νησιωτικό νομό και να εξυπηρετήσει τη σύνδεση Σαμοθράκης – Αλεξανδρούπολης, από σήμερα 26 Αυγούστου.

Εκπρόσωποι φορέων επαγγελματικών και τουριστικών κλάδων, βουλευτές καθώς και αυτοδιοικητοί από τις Κυκλάδες προχώρησαν – όλες τις προηγούμενες ημέρες - σε έντονη διαμαρτυρία μέσω επιστολών, παρεμβάσεων κι αναφορών προς την κυβέρνηση και τον αρμόδιο Υπουργό, με φόντο τα προβλήματα που θα προκληθούν στις μεταφορές, τις μετακινήσεις επισκεπτών κι εν γένει στην τοπική οικονομία του νομού και μάλιστα εν μέσω θερινής περιόδου.

Εξ αφορμής των ανωτέρω, πρόταση που θα μπορούσε να τεθεί επί τάπητος σε συζήτηση μεταξύ του Υπουργείου Ναυτιλίας και των ακτοπλοϊκών εταιρειών, αποτελεί η αναδιοργάνωση των εν λόγω γραμμών, με επιδότηση, για την κάλυψη “διαδρομών” παράκαμψης των πλοίων κορμού. Δηλαδή, τα πλοία που εξυπηρετούν τις βασικές συνδέσεις με μεγάλα λιμάνια όπως του Πειραιά, να μπορούν να επιδοτούνται για να καλύπτουν ενδοκυκλαδικές μετακινήσεις (πχ. Πάρος - Σύρος), όπως επίσης πλοία που διανυκτερεύουν στα νησιά θα μπορούσαν να συμπεριλάβουν είτε ως πρώτο είτε ως τελευταίο λιμάνι και τη Σύρο, με επιδότηση όλων των προαναφερόμενων παρακάμψεων αντί ολόκληρων δρομολογιακών γραμμών που συνδέουν την πρωτεύουσα του νομού με τα νησιά αυτά. Επιπλέον, θα μπορούσαν οι Δυτικές Κυκλάδες (Σίφνος, Σέριφος, Κίμωλος, Μήλος και Κύθνος) να εξυπηρετούνται από τα πλοία που επιδοτούνται για τις μετακινήσεις εντός νομού, με νησί “αφετηρία” για τα πλοία της άγονης να αποτελούσε ένα εκ των ανωτέρω και ενδεχομένως όχι η Σύρος, η οποία θα πρέπει να πάψει να είναι δέσμια της αγόνου.

Πρόβλημα σε μετακινήσεις και μεταφορές

Συγκεκριμένος στις παρατηρήσεις του, το Επιμελητήριο Κυκλάδων και ο πρόεδρός του, Γιάννης Ρούσσος, ζητούν λύση για τις Κυκλάδες, στο περιεχόμενο επιστολής προς το Υπουργείο Ναυτιλίας και τον κ. Πλακιωτάκη.

Αφού πρωτίστως εξηγεί πως είναι κατανοητά τα προβλήματα της Σαμοθράκης, χωρίς ουδεμία  αντίρρηση για την αλλαγή των δρομολογίων του Andros Jet, ωστόσο, ξεκαθαρίζει πως δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές οι σοβαρές συνέπειες από την αποδρομολόγηση του ΑΡΤΕΜΙΣ.

“Στη συγκεκριμένη περίπτωση που βρισκόμαστε ακόμα στην αιχμή της τουριστικής περιόδου, με το ΑΡΤΕΜΙΣ να εξυπηρετεί μεγάλο αριθμό νησιών, δεν κατανοούμε πως λαμβάνεται υπόψη η ανάγκη ενός νησιού και όχι των 13 νησιών που εξυπηρετούνται από αυτό το πλοίο (Σύρος, Κύθνος, Κέα, Σίφνος, Σέριφος, Πάρος, Νάξος, Κίμωλος, Άνδρος, Τήνος, Φολέγανδρος, Ίος, Σίκινος)” αναφέρουν στην επιστολή, προσθέτοντας μάλιστα πως, “Οι εναλλακτικές λύσεις κάλυψης μέρους του μεταφορικού του έργου με άλλα πλοία, λαμβανομένων υπόψη των κρατήσεων που έχουν γίνει, δεν καλύπτουν τις μετακινήσεις της «ημέρας», δηλαδή αυτές που δεν γίνονται προγραμματισμένα, αλλά και των κατοίκων που μετακινούν εμπορεύματα”.

Επιπλέον, συμπληρώνεται πως “Εάν παύσουν τα δρομολόγιά του, διακόπτεται εντελώς η δυνατότητα σύνδεσης νησιών όπως Κέα και Κύθνος με τη Σύρο, ενώ και σε περιπτώσεις όπως της Πάρου δεν θα υπάρχει δυνατότητα επιστροφής προς την πρωτεύουσα”.

Ως εκ τούτου, το Επιμελητήριο ζητά κατηγορηματικά από την κυβέρνηση, “να κατανοήσει και να στηρίξει, πέραν των αναγκών που καλύπτουν οι γραμμές δημόσιου συμφέροντος και τις ανάγκες που συνδέονται με το τουριστικό προϊόν του πιο αναγνωρίσιμου προορισμού της χώρας, συνεκτιμώντας τόσο το μέγεθός του, όσο και την προσφορά του στην εθνική οικονομία”.

Αποκόπτεται η πρόσβαση σε Δυτικές Κυκλάδες και Σύρο

Τις συνέπειες που θα προκληθούν από την αποδρομολόγηση του ΑΡΤΕΜΙΣ από τις Κυκλάδες, επισημαίνει σε παρόμοιο τόνο με τον Δήμαρχο Πάρου, Μάρκο Κωβαίο και η πλευρά των εκπροσώπων της Περιφέρειας όπως του Επάρχου Πάρου και του Χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων.

Σύμφωνα με τα όσα επισημαίνονται από τους περιφερειακούς αυτοδιοικητικούς “Διανύουμε ακόμη την καλοκαιρινή σεζόν με σημαντικές πληρότητες στο συγκεκριμένο σκάφος και χωρίς να υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Αποκόπτεται σημαντικά η συγκοινωνία (η ήδη περιορισμένη), με την πρωτεύουσα του νομού Κυκλάδων τη Σύρο. Αποκόπτεται οριστικά η πρόσβαση στις Δυτικές Κυκλάδες, μιας και δεν υπάρχει αντίστοιχη άλλη επιλογή σε καμία ημέρα της εβδομάδας. Θα δημιουργήσουμε πρόβλημα μετακίνησης στους τουρίστες καθώς και αρνητικά σχόλια για το προφίλ των Κυκλάδων από την αποδρομολόγηση, την ταλαιπωρία, τα κόστη των διανυκτερεύσεων, ξενοδοχεία που ήδη έχουν προεξοφληθεί και τη μη ύπαρξη εναλλακτικής επιλογής. Θα πληγωθεί για ακόμη μία φορά, ο τόσο ευπαθής τουρισμός μας”. Τέλος, ζητούν εκ μέρους του Υπουργείου να γίνου “ενέργειες για την επίλυση του προβλήματος”, επανεξετάζοντας την απόφασή για τη διακοπή του ενδοκυκλαδικού δρομολογίου και να αναζητηθεί άλλη λύση για την επίλυση του προβλήματος της Σαμοθράκης.

Παραμένουν επισκέπτες στις Κυκλάδες

Σε παρόμοιο τόνο τοποθετήθηκε μέσω επιστολής – διαμαρτυρίας και ο δήμαρχος Κύθνου, Σταμάτης Γαρδέρης προς το αρμόδιο Υπουργείο, ζητώντας οπωσδήποτε την επανεξέταση της απόφασης.

“Αντιλαμβανόμαστε τη δυσκολία της κατάστασης που επικρατεί στη Σαμοθράκη, ωστόσο, μεγάλο ποσοστό τουριστών και επισκεπτών παραμένει ακόμη στο νησί μας, ενώ οι μόνιμοι κάτοικοι κι επαγγελματίες διαμαρτύρονται ήδη γι αυτήν την απόφαση, καθώς θα αποκόψει την Κύθνο και θα δυσχεράνει τις θαλάσσιες μετακινήσεις ιδιαίτερα ενόψει της ερχόμενης χειμερινής περιόδου” αναφέρει μεταξύ άλλων, τονίζοντας ιδιαιτέρως πως, εκφράζονται ήδη έντονα παράπονα από επισκέπτες που είχαν προγραμματίσει τη μετακίνησή τους με το ΑΡΤΕΜΙΣ, καθώς “ειδοποιήθηκαν ξαφνικά από την ακτοπλοϊκή εταιρεία για τη μη πραγματοποίηση δρομολογίων”.

Περιγράφοντας την ταλαιπωρία των επισκεπτών για να ρυθμίσουν το θέμα της μετακίνησής τους, ο κ. Γαρδέρης καταλήγει, λέγοντας πως απαιτείται εδώ και τώρα λύση.

Σε ανάλογο τόνο κινείται και ο απερχόμενος Δήμαρχος Σίφνου, Ανδρέας Μπαμπούνης, ο οποίος επιπλέον προσθέτει τα σοβαρά προβλήματα μετακίνησης των συμμετεχόντων στο 13ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας “Νικόλαος Τσελεμεντές”.

“Εάν μάλιστα η απουσία του πλοίου από τη γραμμή συνεχιστεί και την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, θα δημιουργήσει ένα επιπλέον πρόβλημα: πολλά από τα νησιά που συμμετέχουν στο φετινό 13ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας “Νικόλαος Τσελεμεντές”, το τριήμερο 5 – 7 Σεπτεμβρίου στη Σίφνο, θα στερηθούν τη δυνατότητα άμεσης μετάβασης / επιστροφής”. Ο ίδιος κλείνει την επιστολή του, λέγοντας πως, πρόκειται για έναν εξαιρετικά επιτυχημένο θεσμό, που από την απόφαση αποδρομολόγησης “θα δεχθεί ισχυρό πλήγμα”.

Πλήγμα και για επαγγελματικούς κλάδους

Επιστολή διαμαρτυρίας απέστειλε και ο νέος Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Νίκος Λειβαδάρας προς τον Πρωθυπουργό και τον αρμόδιο Υπουργό. “Αντιλαμβανόμαστε ότι η συγκεκριμένη διακοπή του δρομολογίου συνδέεται με την επίλυση του προβλήματος που προέκυψε στην ακτοπλοϊκή γραμμή Αλεξανδρούπολης – Σαμοθράκης, ωστόσο δημιουργεί ογκώδη προβλήματα στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού των νησιών μας, διότι, όπως γνωρίζετε, η συγκεκριμένη δρομολογιακή γραμμή καλύπτει διαπιστωμένες και επιτακτικές ανάγκες των νησιών των Κυκλάδων - νοσοκομείο, διοικητικές υπηρεσίες, δικαστήρια - διευκολύνοντας τη μετακίνηση των νησιωτών από και προς τη Σύρο, η οποία αποτελεί την πρωτεύουσα και το διοικητικό κέντρο των Κυκλάδων” αναφέρει αρχικά ο ίδιος, προσθέτοντας ακολούθως πως, η εν λόγω απόφαση εν μέσω τουριστικής σεζόν, “πρόκειται να πλήξει τους επαγγελματικούς κλάδους τόσο της Σύρου όσο και των λοιπών νησιών των Κυκλάδων, αλλά και να ταλαιπωρήσει έναν μεγάλο αριθμό επισκεπτών που είχαν προγραμματίσει να μετακινηθούν από και προς τα Κυκλαδονήσια με το συγκεκριμένο δρομολόγιο”. Κατόπιν αυτών, ο κ. Λειβαδάρας παρακαλεί να επανεξετασθεί η απόφαση και να βρεθεί η προσφορότερη λύση για την ακτοπλοϊκή διασύνδεση των Κυκλάδων.

Παρεμβάσεις στη Βουλή

Επιπλέον, σχετικά με τη σοβαρή υπόθεση προχώρησε σε ερώτηση – παρέμβαση στη Βουλή και μάλιστα προς τον αρμόδιο Υπουργό, κ. Πλακιωτάκη, ο βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ, Φίλιππος Φόρτωμας.

Αφού πρωτίστως εξήγησε πως η αποδρομολόγηση του ΑΡΤΕΜΙΣ θα προκαλέσει ζημιά στις μετακινήσεις και την τοπική οικονομία των νησιών, σημείωσε πως, δυστυχώς “περιορίζεται η διασύνδεση των νησιών με την πρωτεύουσα του νομού, τη Σύρο, ενώ σχεδόν αποκόπτεται η σύνδεση της μεγάλης πλειοψηφίας του νησιωτικού μας συμπλέγματος με τις Δυτικές Κυκλάδες”. Κατόπιν των ανωτέρω, ζήτησε να πληροφορηθεί για τις αποφάσεις του Υπ. Ναυτιλίας προς εξυπηρέτηση του νομού Κυκλάδων.

Από την πλευρά του και ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Συρμαλένιος κατέθεσε αναφορά στη Βουλή, με περιεχόμενο τις επιστολές του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, του Δημάρχου Σίφνου και του Επάρχου Πάρου, ζητώντας άμεσα λύση.