Η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου γνωμοδότησε θετικά για την επένδυση ύψους 51 εκατομμυρίων ευρώ, με στόχο τη δημιουργία υψηλού επιπέδου τουριστικού συγκροτήματος στην παραλία Καταπέτη

«Πράσινο φως» στο “The Mykonos Project”

  • Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου, 2019 - 06:18

Το επενδυτικό σχέδιο 51 εκατομμυρίων ευρώ, που τιτλοφορείται “The Mykonos Project” και είχε γίνει αφορμή για εκτενή συζήτηση εντός του Δημοτικού Συμβουλίου, λόγω της ανησυχίας των πολιτών της Μυκόνου, ενέκρινε το Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Το επενδυτικό σχέδιο προβλέπει την ανάπτυξη συγκροτήματος 95 ιδιωτικών πολυτελών κατοικιών στην παραλία Καραπέτης στη Μύκονο. Η εν λόγω ανάπτυξη θα γίνει σε οικόπεδο 60,32 στρεμμάτων, ακριβώς επάνω από την παραλία Καραπέτης, η οποία βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της χερσονήσου που χωρίζει τις παραλίες Ελιά και Καλό Λιβάδι νότια της Άνω Μεράς. Το συγκρότημα θα αναπτυχθεί ως ξενοδοχειακή μονάδα 5 αστέρων, δυναμικότητας 192 κλινών, με συνοδευτικές εγκαταστάσεις άθλησης, κέντρου ευεξίας (spa), πολυχώρο εκδηλώσεων και καταστήματα. Προ του παράκτιου μετώπου του ακινήτου προτείνεται η χωροθέτηση καταφυγίου τουριστικών σκαφών.

Σκοπός της πρότασης, όπως αναφέρει η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, είναι να εκμεταλλευθεί τόσο τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου γηπέδου των 60,3 στρεμμάτων όσο και τα χαρακτηριστικά του ιδιαίτερου κυκλαδίτικου περιβάλλοντος της Μυκόνου και κεντρική ιδέα του σχεδιασμού είναι η τοποθέτηση των δωματίων σε διατάξεις που να δημιουργούν μικρές γειτονιές, όπως αυτές της χώρας της Μυκόνου.

Στόχος της επένδυσης είναι επίσης να δημιουργηθεί ένα υψηλού επιπέδου τουριστικό συγκρότημα που θα περιλαμβάνει όλες τις ανέσεις και θα δύναται να προσφέρει όλες τις υπηρεσίες οι οποίες θεωρούνται ιδανικές από ταξιδιώτες με υψηλή οικονομική και κοινωνική στάθμη. Πρόκειται για την δεύτερη επένδυση στην Ελλάδα του επενδυτικού σχήματος AGC Equity Partners, που έχει αποκτήσει τον Αστέρα Βουλιαγμένης.

Δεσμεύσεις απέναντι στον προβληματισμό

Το θέμα περί έγκρισης ή μη μελέτης οριοθέτησης υδατορέματος, η οποία κατατέθηκε από το επενδυτικό σχήμα, ήλθε προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μυκόνου και στάθηκε αφορμή, ώστε το Σώμα να προχωρήσει σε συζήτηση σχετικά με το “Mykonos Project”.

Στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν παρών και εκπρόσωπος των επενδυτών, ο οποίος παρείχε ενημέρωση και διευκρινίσεις προς το Σώμα.

Όπως διευκρίνισε ο Δήμαρχος Μυκόνου, κ. Κωνσταντίνος Κουκάς, εισηγούμενος το θέμα, σημείωσε πως η εν λόγω εταιρεία επιχειρεί να κάνει μία μεγάλη επένδυση, ενώ επίσης, «η περιοχή βρίσκεται σε μπλε ζώνη με δυνατότητα δόμησης, με συντελεστή 0,15 σύμφωνα με το χωροταξικό της Μυκόνου». Διευκρίνισε δε προς τους συμβούλους, πως «από τη μία πλευρά έχουμε τη μελέτη οριοθέτησης του υδατορέματος, η οποία έρχεται στο Δημοτικό Συμβούλιο για γνωμοδότηση και έχουμε και τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικής εκτίμησης, που αφορά στη συνολική επένδυση, η οποία όμως δεν έρχεται αρμοδίως στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά εγκρίνεται από το Περιφερειακό Συμβούλιο», ωστόσο υπογράμμισε, πως «έχουμε κάθε δικαίωμα, επ' αφορμής του υδατορέματος, εμείς να εκφράσουμε οποιαδήποτε άποψη έχουμε για τη συνολική επένδυση».

Επίσης, ο Δήμαρχος ενημέρωσε, πως από το 2014 η επένδυση έχει λάβει άδεια από τη Δασική Υπηρεσία, ενώ από το 2017 έχει ληφθεί έγκριση από την Αρχαιολογική Υπηρεσία. «Το θέμα είναι μεγάλο, αφορά σε μία επένδυση πολύ σοβαρή προφανώς, η οποία πάει να γίνει σε μία περιοχή – νομίμως – η οποία όμως δεν έχει δομηθεί στη Μύκονο. Υπήρξαν διάφοροι συμπολίτες μας, οι οποίοι διαβάζοντας το θέμα στην ημερήσια διάταξη, εξέφρασαν ανησυχίες τουλάχιστον σε μένα, ενδεχομένως και στους υπόλοιπους, σχετικά με το κατά πόσον μία τέτοια επένδυση μπορεί, παρ' όλη τη νομιμότητά της, να επιβαρύνει το νησί», ανέφερε ο κ. Κουκάς, σημειώνοντας, πως για το λόγο αυτό προσπάθησε να έρθει σε επικοινωνία με τους επενδυτές, εκπρόσωπος των οποίων βρέθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων.

Ο λόγος δόθηκε στον εκπρόσωπο, ο οποίος δεσμεύτηκε, πως η επένδυση έχει στόχο να προασπίσει το περιβάλλον, το χαρακτήρα του νησιού και την αρχιτεκτονική του, μεριμνώντας, ώστε το συγκρότημα των 95 δωματίων να να μη δίνει την αίσθηση ενός “ξένου σώματος”, αλλά ενός κτιριακού συγκροτήματος το οποίο θα νόμιζε κανείς πως βρισκόταν πάντοτε εκεί.

Παράλληλα, σε ερώτηση της δημοτικής συμβούλου της ελάσσονος μειοψηφίας, κ. Άννας Καμμή, ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι στην παραλία του Καραπέτη δεν υπάρχει η πρόθεση να γίνει καμία παρέμβαση, ως προς την εκμετάλλευσή της, με τους επενδυτές να μην έχουν ενδιαφέρον για εγκατάσταση ομπρελών και ξαπλωστρών, ενώ δεσμεύτηκε, πως η παραλία θα παραμείνει ανοικτή και για τους πολίτες και επισκέπτες που θα αποφασίζουν να την επισκέπτονται.

Επιπλέον, παρέμβαση πραγματοποίησε ο δημοτικός συμβούλος, κ. Μιλτιάδης Ατζαμόγλου, ο οποίος ανέφερε πως το επενδυτικό σχέδιο φαίνεται αρκετά φιλόδοξο και αναγνώρισε τις καλές προθέσεις, πίσω από αυτό, ωστόσο σύγκρινε το επενδυτικό σχέδιο με μεγάλες υπερπολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες στην Ελούντα της Κρήτης, ενώ στάθηκε περισσότερο στο ιδιωτικό καταφύγιο τουριστικών σκαφών, ήτοι μία μικρή ιδιωτική μαρίνα. Τόνισε, πως οι επισκέπτες αυτού του είδους είναι αμφίβολο αν θα ενισχύουν την τοπική αγορά και κατέληξε, πως παρ' ό,τι η προσέλκυση επισκεπτών υψηλής οικονομικής επιφάνειας είναι σύνηθες γεγονός για το νησί των ανέμων, η Μύκονος είναι ένα νησί που έχει επισκέπτες κάθε οικονομικής επιφάνειας και υπηρεσίες για κάθε βαλάντιο. «Είναι πολύ ευχάριστο και μου αρέσει σαν επένδυση, ωστόσο θέλω να πω, ότι με προβληματίζει», κατέληξε ο κ. Ατζαμόγλου.

Απαντώντας, ο εκπρόσωπος του επενδυτικού σχήματος, σημείωσε, πως προκειμένου να μη γίνει ένας κλώνος κάποιου άλλου ξενοδοχείου, χωρίς χαρακτήρα, έχει επιλεγεί γνωστός στην τοπική κοινωνία αρχιτέκτων ο οποίος έχει μελετήσει και σέβεται το Μυκονιάτικο τοπίο. Επίσης, υποστήριξε, πως και οι πελάτες του ξενοδοχείου θα είναι εκλεπτυσμένοι και θα επιθυμούν να κυκλοφορούν και να γνωρίσουν όλη τη Μύκονο.

Πρόσθετοι όροι, περιορισμοί και στάδια ελέγχου από την Π.Ν.Αι.

Το θέμα έφτασε και στο Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου, που κατά την πρόσφατη συνεδρίασή του γνωμοδότησε θετικά επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ) για την «Τουριστική Ανάπτυξη στη Μύκονο» στη θέση «Καραπέτης» του Δήμου Μυκόνου, μετά από εισήγηση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας και της Επάρχου Μήλου και Εντεταλμένης Περιβάλλοντος, Έλλης Χωριανοπούλου.

Το σκεπτικό της απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου εδράζεται στο γεγονός ότι η απόφαση επί του θέματος αυτού, του Δημοτικού Συμβουλίου Μυκόνου, δεν θωρακίζει νομοτεχνικά τη λήψη απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, αφού η εισήγηση του Περιφερειακού Συμβουλίου αποτελεί συστατικό του υλικού που αποστέλλεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η συζήτηση του θέματος έγινε παρόντος του Ναπολέοντα Αυγούστη, γενικού διευθυντή Στρατηγικών Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας – Ανάπτυξης, ο οποίος παρουσίασε την επένδυση.

Στην τοποθέτηση του, ο Περιφερειακός Σύμβουλος και Έπαρχος Μυκόνου, κ. Στέλιος Μπρίγγος, ζήτησε, και έγινε δεκτό από το Περιφερειακό Συμβούλιο, την παράλληλη με την έγκριση του σχεδίου - αφού, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, η καταψήφιση ενός νόμιμου σχεδίου δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς νομοτεχνική και περιβαλλοντική τεκμηρίωση - άσκηση πίεσης σε Κυβερνητικό επίπεδο για την κάλυψη των αναγκών των κατοίκων της Μυκόνου. Ειδικότερα, ζήτησε την εξασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης στις παραλίες και την παρέμβαση στο Χωροταξικό του Τουρισμού που βρίσκεται στο στάδιο της εκπόνησης προκειμένου να αποφευχθεί η άναρχη περιβαλλοντική επιβάρυνση του νησιού.

Ο Περιφερειάρχης, κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ζητώντας την έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ΕΣΧΑΣΕ της σχετικής επένδυσης, αφού δήλωσε τον σεβασμό του στον Α' βαθμό αυτοδιοίκησης, δήλωσε, πως «η πολιτική τοποθέτηση της αρνητικής γνώμης για την πραγματοποίηση διαβούλευσης επί του συνολικού μοντέλου ανάπτυξης, δεν συνιστά νομοτεχνικά αλλά και πολιτικά ορθή στάση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Βρισκόμαστε σε μια χώρα που επί μακρόν στέλνει στην διεθνή επενδυτική κοινότητα τα τελείως λάθος μηνύματα, σε μια χώρα που πτώχευσε, που έχει ανάγκη τις επενδύσεις περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περίοδο της ιστορίας της, διότι χρειάζεται επειγόντως ΑΕΠ και θέσεις εργασίας».

Παράλληλα, ο κ. Χατζημάρκος διευκρίνισε, πως «στην προκειμένη περίπτωση, δεν κληθήκαμε να εκφράσουμε γνώμη για το αν θα κτιστεί ή όχι ένα νέο ξενοδοχείο στη Μύκονο, όπως ψευδώς διαδόθηκε το τελευταίο διάστημα, αφού αυτό είναι διασφαλισμένο από τους όρους δόμησης της γης επί της οποίας θα πραγματοποιηθεί η επένδυση. [...] Η δική μας γνωμοδότηση, επί ενός νομίμου σχεδίου, πρέπει να εδράζεται σε νομικό υπόβαθρο, ικανό να διαμορφώσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας όπου και αποστέλλεται, συνθήκες πραγματικής προστασίας του περιβάλλοντος. Και αυτό πράξαμε θέτοντας πρόσθετους όρους, πρόσθετους περιορισμούς και ενδιάμεσα στάδια ελέγχου στην πορεία υλοποίησης».