“Έπεσαν” οι υπογραφές χτες, μεταξύ Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Τήνου και Hellenic Seaplanes με την έναρξη των εργασιών να αναμένεται στο αμέσως επόμενο διάστημα

Υδατοδρόμιο στην Τήνο εντός του 2020

Την επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου παραχώρησης ιδιαίτερου δικαιώματος χρήσης τμήματος της χερσαίας ζώνης του λιμένα Τήνου, για την ίδρυση, κατασκευή, λειτουργία και εκμετάλλευση υδατοδρομίου, υπέγραψαν ο πρόεδρος της εταιρείας Hellenic Seaplanes και ο πρόεδρος του ΔΛΤ Τήνου.

Η Τήνος θα είναι, κατά πάσα πιθανότητα, το πρώτο νησί στις Κυκλάδες, που θα αποκτήσει λειτουργικό υδατοδρόμιο, καθώς το μεσημέρι, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Τήνου – Άνδρου, κ. Γιώργος Σανταμούρης και ο πρόεδρος της εταιρείας Hellenic Seaplanes, κ. Νικόλαος Χαραλάμπους, παρουσία του Δημάρχου Τήνου, κ. Γιάννη Σιώτου.

Αξίζει να υπενθυμιστεί, πως πριν την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τα υδατοδρόμια, ο Δήμος και το ΔΛΤ Τήνου – Άνδρου είχαν προχωρήσει σε ενέργειες για δημιουργία υδατοδρομίου, ωστόσο λόγω των νομοθετικών αλλαγών το ζήτημα μπήκε στον “πάγο” για αρκετό διάστημα.

Στο Λιμενικό Ταμείο το υδατοδρόμιο μετά από 12 έτη

Ο πρόεδρος της Hellenic Seaplanes, κ. Χαραλάμπους, μετέβη στην Τήνο το πρωί της Τρίτης, 19 Νοεμβρίου, όπου είχε συναντήσεις, τόσο με τον κ. Σανταμούρη, όσο και με το Δήμαρχο Τήνου, προκειμένου να ενημερώσει για τις κινήσεις της εταιρείας, αλλά και να προχωρήσει στην υπογραφή του πρωτοκόλλου παραχώρησης, το οποίο επικαιροποιήθηκε.

Όπως εξήγησε ο Δήμαρχος Τήνου, κ. Σιώτος, μιλώντας στην εφημερίδα, «επικαιροποιήθηκε το πρωτόκολλο, για την παραχώρηση ιδιαίτερου δικαιώματος χρήσης τμήματος της χερσαίας ζώνης του λιμένα Τήνου για την ίδρυση, κατασκευή, λειτουργία και εκμετάλλευση υδατοδρομίου Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Τήνου – Άνδρου».

Στην ουσία, σύμφωνα με το Δήμαρχο «συμφωνήθηκε η συνέχιση της διαδικασίας, για την έκδοση της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας στο όνομα του Λιμενικού Ταμείου (Υδατοδρόμιο Τήνου ΙΚΕ), με επιμέλεια και δαπάνες όμως της εταιρείας. Άνευ, δηλαδή, επιβάρυνσης του Λιμενικού Ταμείου. Η άδεια λειτουργίας θα έχει διάρκεια 12 ετών, ενώ αυτονόητα, μετά το πέρας του ως άνω διαστήματος, η άδεια περιέρχεται αυτόματα και χωρίς άλλη διατύπωση και άνευ ανταλλάγματος στο Λιμενικό Ταμείο Τήνου – Άνδρου».

Ο κ. Σιώτος τόνισε, πως «στο διάστημα αυτό των 12 ετών της παραχώρησης, θα γίνει απόσβεση του κόστους κατασκευής του υδατοδρομίου, πλέον του ποσού της παραχώρησης, που θα καταβάλλει η εταιρεία στο Λιμενικό Ταμείο. Τέλος, όλες οι κτιριακές υποδομές που θα ανεγερθούν – δημιουργηθούν με δαπάνες της εταιρείας και εν γένει κάθε ακίνητο και κινητό πράγμα που θα αποκτηθεί από την εταιρεία και θα χρησιμοποιηθεί για τη λειτουργία του υδατοδρομίου Τήνου, περιέρχονται αυτόματα και χωρίς άλλη διατύπωση στην κυριότητα του Λιμενικού Ταμείου μετά τη λήξη της άδειας λειτουργίας, άνευ ανταλλάγματος».

Ο Δήμαρχος μέσω της εφημερίδας θέλησε να αποδώσει τα εύσημα «για την επιμονή, το πείσμα, την εργατικότητα και γενικά το καινοτόμο μυαλό του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Τήνου – Άνδρου, κ. Γιώργου Σανταμούρη», αφού όπως τόνισε ήταν εκείνος ο οποίος είχε αρχικά ξεκινήσει τη διαδικασία δημιουργίας υδατοδρομίου ήδη από το 2013, αλλά και εκείνος, που είχε τη βούληση, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του σε αυτή τη θητεία να ολοκληρώσει τη διαδικασία.

Επιπλέον, ο κ. Σιώτος ενημέρωσε, πως σύμφωνα με την ενημέρωση από πλευράς της εταιρείας, υπάρχει αισιοδοξία για εκκίνηση των εργασιών κατασκευής του υδατοδρομίου εντός του έτους.

«Η Τήνος είναι ένα βήμα μπροστά από τα υπόλοιπα νησιά, στο ζήτημα αυτό», επεσήμανε, ενώ διαμήνυσε, πως «θέλουμε να κάνουμε την Τήνο έναν τόπο στον οποίο αξίζει να ζεις, να επισκέπτεσαι και να επενδύεις».

Κλείνοντας, ο Δήμαρχος σημείωσε, πως η δημιουργία υδατοδρομίου «ενισχύει την εξωστρέφεια της Τήνου, σταθεροποιεί την Τήνο, ως έναν κορυφαίο τουριστικό προορισμό, τόσο για Έλληνες, όσο και για ξένους επισκέπτες, κάτι που ήταν μέσα στους στόχους μας».

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Τήνου – Άνδρου, κ. Σανταμούρης, σε λιτή του δήλωση, ανέφερε, πως «χαίρομαι, που το εγχείρημα, που ξεκινήσαμε το 2013-2014 και καθυστέρησε, λόγω της αλλαγής του νόμου για τα υδατοδρόμια το 2018, μπαίνει πλέον στην τελική ευθεία. Σήμερα υπογράψαμε την επικαιροποιημένη παραχώρηση του χώρου και εύχομαι όλα να ευοδοθούν και η εταιρεία να ξεκινήσει τις πτήσεις από αυτό κιόλας το καλοκαίρι».

Δρομολόγια Τήνος – Αττική και Τήνος - Πάτμος από το 2020

Η “Κοινή Γνώμη” ήρθε επίσης σε επικοινωνία και με τον πρόεδρο της Hellenic Seaplanes, κ. Χαραλάμπους, ο οποίος τόνισε, πως «έχουμε ολοκληρώσει τις τελευταίες λεπτομέρειες και τις επόμενες ημέρες θα εγκατασταθεί συνεργείο, το οποίο θα ξεκινήσει τις εργασίες».

«Με το Δήμαρχο και το Δ.Σ. του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Τήνου συζητήσαμε τις τελευταίες λεπτομέρειες για την κατασκευή του υδατοδρομίου, το πότε αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες, καθώς επίσης και ποια θα είναι τα αρχικά δρομολόγια που θα εξυπηρετούν τα υδροπλάνα από και προς την Τήνο», διευκρίνισε, ενώ ενημέρωσε, πως «για το 2020 όπως διαφαίνεται, θα έχουμε Τήνο-Αττική, Αττική-Τήνο, Τήνο-Πάτμο και Πάτμο-Τήνο, ενώ όποιο υδατοδρόμιο ολοκληρώνεται στο Αιγαίο, θα το εντάσσουμε στο πρόγραμμα σταδιακά».

Επίσης, ο κ. Χαραλάμπους υποστήριξε, πως η βοήθεια της πολιτείας είναι καθοριστική στην ανάπτυξη του δικτύου υδατοδρομίων στο Αιγαίο. «Νομίζω πλέον τα εμπόδια έχουν αρθεί, με τη βοήθεια και της νέας κυβέρνησης, ενώ διαφαίνεται, ότι έχει τεθεί σε υψηλή προτεραιότητα το τρίπτυχο απλούστευση διαδικασιών – επίσπευση αδειοδοτήσεων – επαναφορά του ιδιωτικού τομέα στον τομέα των επενδύσεων. Η ιδιωτική πρωτοβουλία, μπορεί να υλοποιήσει έργα άμεσα και γρήγορα, χωρίς τις χρονοβόρες καθυστερήσεις, στις οποίες υπόκειται ο δημόσιος τομέας», είπε.

«Αλλαγή της δημογραφίας του τουρισμού στο Αιγαίο»

Σχετικά με την συνολικότερη συμβολή των μεταφορών με υδροπλάνο ανάμεσα στα νησιά, ο κ. Χαραλάμπους υπογράμμισε, ότι «ένα τέτοιο δίκτυο, όχι μόνο θα απελευθερώσει τις Κυκλάδες, αλλά θα τις απογειώσει. Όποια προβλήματα υπήρχαν όσον αφορά στη σύνδεση μεταξύ των νησιών, με την πλήρη ανάπτυξη του δικτύου υδατοδρομίων θα εξαλειφθούν. Επίσης, θα δημιουργηθούν καινούρια τουριστικά προϊόντα, αλλά και νέες επιλογές, τόσο για τον τουρίστα, όσο και για τους μόνιμους κατοίκους των νησιών, οι οποίοι δεινοπαθούν χειμώνα – καλοκαίρι», επισημαίνοντας, ότι η εταιρεία του, στοχεύει «στην αλλαγή της δημογραφίας του τουρισμού σε όλο το Αιγαίο».

Όπως σημείωσε συνεχίζοντας, θα δοθεί η ευκαιρία «ο κόσμος να έχει δυνατότητα πρόσβασης σε κάθε νησί, σε κάθε απομονωμένο σημείο του Αιγαίου, άμεσα, χωρίς να χρειάζεται να κάνει πολύωρα – ακόμη και πολυήμερα – ταξίδια, ή να ακυρώνει τα σχέδιά του, λόγω καιρικών συνθηκών ή των κακών μέσων διασύνδεσης».

Παράλληλα, ο κ. Χαραλάμπους δήλωσε αισιόδοξος, πως το δίκτυο υδατοδρομίων στο Αιγαίο θα συμβάλλει επίσης «στην επιχειρηματικότητα και στον τομέα της αγοράς ακινήτων, το real estate, όπως επίσης και στο κοινωνικό προφίλ κάθε τόπου, καθώς δεν είναι μόνο η τουριστική ή επιχειρηματική χρήση των υδροπλάνων, αλλά και σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης μεταφοράς ενός ασθενή ή τραυματία, προς μία μεγαλύτερη δομή υγείας».

Όσον αφορά στο επίπεδο των ενεργειών και για άλλα υδατοδρόμια στις Κυκλάδες και το Νότιο Αιγαίο εν γένει, ο κ. Χαραλάμπους υποστήριξε, ότι «οι πρώτοι φάκελοι αδειών για το Νότιο Αιγαίο έχουν ολοκληρωθεί και κατατίθενται στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για αξιολόγηση και ολοκλήρωση της διαδικασίας, οπότε θα είναι άμεση διαδικασία και ελπίζουμε σύντομα να έχουμε και απτά αποτελέσματα», ενώ τέλος δήλωσε, ότι «η πολιτεία πλέον έχει δεσμευτεί να βοηθήσει τα υδροπλάνα να πετάξουν μέσα στο 2020 και εμείς είμαστε αποφασισμένοι αυτή τη δέσμευση να την κάνουμε πράξη».